Jarecki79 26.10.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Seebolba Odpisuje tutaj, bo liczę,że redakcja nareszcie połączy wątki, sterowanie z WiFi udało się połączyć.... "jutro walne uaktualnienie i pobawie sie moca,a komin hahah wysoki 9 m leiera czy jakos tak,cug ma dobry" Jaką średnicę masz tego komina, bo zastanawiam się, czy wygaszanie nie jest przez mocny ciąg kominowy.Przysłoń mocniej to śmigiełko-rozetę na boku dmuchawy. Ostatecznie można dołożyć terminator ciągu, jak komin będzie samoczynnie wypalał opał i palenisko będzie się przez mocny ciąg zapadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 27.10.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam wieczorowa pora,mam problem.Moj niebieski przyjaciel ze sterownikiem cobra gasnie przy ustawieniu stref czasowych.Przy zadanej 45 i obizonej w ciagu dnia o 6 st.wiadomo ze powinien na podtrzymaniu chodzic ale.......gasnie zanim poda nowa dawke itp.moze jakies wskazowki do ustawien?kopiec mam na 2 ,min moc na 4 PID zalaczony went max 70%.Podajcie swoje ustawienia-aha wegiel w miare dobry Po braku prądu przez 10,5 godziny PUMA rozpaliła mi kocioł, retorta fajkowa, na pewno masz dobry węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 27.10.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 W związku z dzisiejszym brakiem prądu zapytam, czy istnieje ups z pełną sinusoidą (czy jak to się nazywa), który nadaje się do naszych sprzętów?Drugie pytanko: czy ktoś zauważył problem z "podniesieniem" sterownika po zaniku zasilania? Trzecie: czy komuś zagotowała się woda (lub coś innego złego) podczas braku zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 27.10.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 W związku z dzisiejszym brakiem prądu zapytam, czy istnieje ups z pełną sinusoidą (czy jak to się nazywa), który nadaje się do naszych sprzętów? Drugie pytanko: czy ktoś zauważył problem z "podniesieniem" sterownika po zaniku zasilania? Trzecie: czy komuś zagotowała się woda (lub coś innego złego) podczas braku zasilania? Ad. 1 Istnieje i musi być właśnie taki jak wymieniłeś, z pełną sinusoidą Ad. 2 Nie ma żadnego problemu Ad. 3 U mnie przy wyłączaniu w strefach CO, CWU - temperatura potrafi się podnieść o 15-20 stopni. Max miałem na kotle 70 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 27.10.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Tutaj to już tylko zabawa ze strefami czasowymi zostaje, zależy ile Was w domu nie ma. Można tak jak ppietrz,że na np. 6godzin jak wychodzicie do pracy zrobić strefę C.O. na STOP Albo robić 1godzina pracuje, 2godziny na STOP, to trzeba dobrać, abyście w domu mieli ciepło. p.s. Andrew jakies Mełno jest daleko od Ciebie? Jarku, dokładnie to samo jest u mnie. Domek 135 m.kw. standardowo ocieplony, na razie grzeją tylko grzejniki bez podłogówki, a i tak 12KW troszkę przegrzewa. Przy takiej pogodzie jaką mamy w chałupie jest 24 st. Nie mówię że źle, niech się te mokre mury wygrzeją, ale na przyszłość będę musiał pomyśleć o termostacie pokojowym albo o zaworze 4d. Na razie kombinuję właśnie ze strefami ale i tak jest jeszcze 23st. Jestem ciekawy jaką maksymalną przerwę można uzyskać bez wygaszenia. Na razie mam ustawione 2 godziny -6, 1 godzina grzeje normalnie. Jarku w 12KW jaka jest pojemność zasabnika, nie mogłem tego znaleźć w instrukcji a jestem ciekawy jak ze spalaniem. Z ostatnich 2 tygodni wychodziłoby żę pełen zasobnik na 7 dni. Troszkę krótko nieuważasz? Fakt że pierwszy sezon, mokra chałupa. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 27.10.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) Jestem ciekawy jaką maksymalną przerwę można uzyskać bez wygaszenia. Na razie mam ustawione 2 godziny -6, 1 godzina grzeje normalnie. Jak masz w domu za ciepło, to po prostu wyłącz nastawę zamiast robić -6 (zjedź niżej aż się nastawa wszarzy). Tak "wyłączony" kocioł może chodzić i cały dzień, bo będzie działał w podtrzymaniu aby nie wygasnąć. U siebie dezaktywowane mam strefy od 00:00 do 05:00 oraz od 08:00 do 15:00, czyli w czasie gdy nie ma w domu ruchu Edytowane 27 Października 2011 przez ppietrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 27.10.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 o.k. zmieniłem, o efektach napiszę za 2 dnidzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 W związku z dzisiejszym brakiem prądu zapytam, czy istnieje ups z pełną sinusoidą (czy jak to się nazywa), który nadaje się do naszych sprzętów? Tak był sprawdzany przez Elektro-Miz i oferowali coś takiego w sprzedaży. Nie wiem czy było zainteresowanie i czy nadal mają to w ofercie. Musisz do Elektro-Miz zadzwonić i zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 27.10.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam...Pytanie z innej beczki... czy palił ktoś kukurydzą? (chodzi mi o mieszanie z ekogroszkiem)Czy takie zboże nadaje się do palenia?Czy jest sens ustawiania temperatury na kotle niższej niż temperatura CWU? Bo co daje ustawienie na kotle np 46 st a CWU 48 skoro kocioł musi przeciągnąć ponad 48 aby wodę do tej zadanej temperatury zagrzać? Pytam bo obecnie mam ustawiony kocioł na 48st i wodę na 48st. W domu zbyt ciepło bo 25 st. Przydało by się trochę chłodniej, ale jak ustawię niżej temperaturę na kotle to i tak kocioł będzie dociągał do temperatury CWU więc znów będzie 48st. Nie chcę chłodniejszej CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 27.10.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Czy jest sens ustawiania temperatury na kotle niższej niż temperatura CWU? Bo co daje ustawienie na kotle np 46 st a CWU 48 skoro kocioł musi przeciągnąć ponad 48 aby wodę do tej zadanej temperatury zagrzać? Pytam bo obecnie mam ustawiony kocioł na 48st i wodę na 48st. W domu zbyt ciepło bo 25 st. Przydało by się trochę chłodniej, ale jak ustawię niżej temperaturę na kotle to i tak kocioł będzie dociągał do temperatury CWU więc znów będzie 48st. Nie chcę chłodniejszej CWU. Jak nie masz zaworu 4D to poustawiaj strefy. Na czas grzania CWU możesz wyłączyć CO, coby cieplejsza woda nie szła na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 27.10.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Jak nie masz zaworu 4D to poustawiaj strefy. Na czas grzania CWU możesz wyłączyć CO, coby cieplejsza woda nie szła na grzejniki. Mam zawór 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 27.10.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Mam zawór 3D To chyba możesz ustawić zawór tak aby na grzejniki szła chłodniejsza woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.10.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 ELFIR, pisałem o tym do Ciebie jak też do REDAKCJI Jarecki - a ci odpowiedziałam, że ja nie jestem właścicielem serwisu ani programistą, tylko zwykłym użytkownikiem o funkcji moderatora. Pisanie, że "my" nie "panujemy" - równie dobrze możesz siebie oskarżać, że nie panujesz - mam taki sam wpływ na przywracanie usuniętych wątków jak Ty. Wylewanie żalów w tym wątku na Redakcję jest kompletnie chybione, bo redakcja nie czyta wszystkich postów - od tego jest dział techniczny. Chyba, że to polepsza Tobie samopoczucie takie narzekanie? Skoro wątki nie zostały przywrócone najwyraźniej jest to niemożliwe. I dodanie setnego wykrzyknika do Twojej wypowiedzi niczego tu nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam... Czy jest sens ustawiania temperatury na kotle niższej niż temperatura CWU? Bo co daje ustawienie na kotle np 46 st a CWU 48 skoro kocioł musi przeciągnąć ponad 48 aby wodę do tej zadanej temperatury zagrzać? Pytam bo obecnie mam ustawiony kocioł na 48st i wodę na 48st. W domu zbyt ciepło bo 25 st. Przydało by się trochę chłodniej, ale jak ustawię niżej temperaturę na kotle to i tak kocioł będzie dociągał do temperatury CWU więc znów będzie 48st. Nie chcę chłodniejszej CWU. Jak masz klasyczna pompę c.o., to przy cobrze jak zadasz więcej na CWU a mniej na C.O., to przydławiany jest przepływ pompy c.o., możesz zrobić też pracę cykliczna pompy co., to wówczas pomieszczeń nie przegrzejesz przy wyższej nastawie bojlera. Albo tak jak mówi ppietrz korzystać ze stref czasowych i okresowo ustawiać STOP na C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 27.10.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dobrze zrozumiałem, że zawór 3/4D wykorzystywany będzie latem, przy wyłączonym ogrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Jarku, dokładnie to samo jest u mnie. Domek 135 m.kw. standardowo ocieplony, na razie grzeją tylko grzejniki bez podłogówki, a i tak 12KW troszkę przegrzewa. Przy takiej pogodzie jaką mamy w chałupie jest 24 st. Nie mówię że źle, niech się te mokre mury wygrzeją, ale na przyszłość będę musiał pomyśleć o termostacie pokojowym albo o zaworze 4d. Na razie kombinuję właśnie ze strefami ale i tak jest jeszcze 23st. Jestem ciekawy jaką maksymalną przerwę można uzyskać bez wygaszenia. Na razie mam ustawione 2 godziny -6, 1 godzina grzeje normalnie. Jarku w 12KW jaka jest pojemność zasabnika, nie mogłem tego znaleźć w instrukcji a jestem ciekawy jak ze spalaniem. Z ostatnich 2 tygodni wychodziłoby żę pełen zasobnik na 7 dni. Troszkę krótko nieuważasz? Fakt że pierwszy sezon, mokra chałupa. Pozdrawiam, Tomek Cześć Tomek. 7dni 12kW w nowym domku 135m.kw. to dobry wynik. Jak pamiętam masz ten mniejszy kosz 50x50cm, tam wchodzi ok. 110kg w zależności od granulacji (max. przy drobnym ok.130kg). Andrew albo kol.ppietrz też mają te kosze, może pamiętają ile tam się mieści. Nastawę minimalna masz 40st.C na C.O. więc żadna korekcja w strefach typu -2 czy -5st.C już nic nie zmieni. Musisz w strefie zejść na sam dół aż pojawi się znaczek stop i cały słupek zrobi się szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Dobrze zrozumiałem, że zawór 3/4D wykorzystywany będzie latem, przy wyłączonym ogrzewaniu? Źle Zawór może być przydatny (w zależności od wykonania instalacji) wiosna lub jesienią, wówczas skręcasz na zaworze ilość ciepła na dom. zimą robisz w pełni otwarty i dla kotła węglowego jest to wystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 27.10.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Andrew albo kol.ppietrz też mają te kosze, może pamiętają ile tam się mieści. Wchodzi tak średnio 120 kg. Tomek, uważam, że jak na pierwszy sezon to masz dobry wynik. U mnie przy włączanych strefach obserwuję, że 50 kg starcza na 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Elfir, skoro dostaje się X czasu temu odpowiedź,że coś będzie zrobione, to tak powinno być.Mam tu wkleić odpowiedzi redakcji, czy o co Ci chodzi? Skoro jeden z wątków dało radę skleić, to dlaczego tego nie idzie? Nie przyjmuję w związku z tym Twoich wyjaśnień,a pisanie tego na otwartym forum może komuś uzmysłowi lub przypomni o swoim zakresie pracy.Nie wylewam żadnych żali, tylko na wszystkie sposoby staram się zwrócić uwagę, aby także ten wątek został wreszcie połączony. Jak wątki zostaną połączone, będę wdzięczny, tymczasem jest bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.10.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Skoro wątki nie zostały przywrócone najwyraźniej jest to niemożliwe. Całkowicie się z tym nie zgadzam. W informatyce wszystko jest możliwe Poza tym, inne wątki zostały połączone... Jest to kwestia opieszałości adminów bazy w tej kwestii. A najbardziej na tym cierpią forumowicze. Co to za redakcja co nie dba o czytelników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts