Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Widocznie wiecie lepiej co się stało więc, nie ma sensu dyskutować. Teorie spiskowe zawsze w modzie.

Ale naprawdę, wrzaski na redakcję w tym wątku są kompletnie niezauważalne, bo jak wspomniałam, Redakcja nie czyta w zasadzie niczego spoza wątków o działaniu forum i wydawnictwa.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jedno... coś mi się za nisko pali w palniku... co z tym zrobić? Sterownik nie trzyma kopca równo z brzegami palnika tylko kopiec się zapada... co w konsekwencji prowadzi do zrywania zawleczek... POMOCY!!!

Zwiększ wysokość kopca o 1. Trzymasz długo + aż się pojawi menu.

Powracam do pytania... czy kukurydza nadaje się do sporządzania mieszanki z ekogroszkiem?

Ja mam sterownik PUMA... czy ten sterownik też zdławia pracę pompy CO przy nastawie niższej temperatury CO niż CWU?

Jeśli chodzi o kukurydzę to do tej pory tylko ją używałem do celów spożywczych. Jeśli chodzi o pumę, to tak, moc pompy CO jest modulowana podczas ogrzewania CWU.

WIęc dlaczego u mnie pompka CO chodzi non stop na 100% mocy.. a w domu 26 stopni?

Modulacja ustawiana jest wg algorytmu. Nie znam go. Kiedy obserwuję u siebie czasem jest 100% a czasem 40%. Mylisz się jeśli myślisz, że pompka chodząca na połowę swoich możliwości nie nagrzeje Ci domu. Tak ciepło masz w domu bo całą temperaturę puszczasz na grzejniki. Jeśli nie masz zaworu 3D/4D to włącz strefy i grzej w domu tylko przez kilka godzin. Gwarantuję, że będzie chłodniej ;) W obniżeniu temperatury pomocne są też zawory termostatyczne na grzejnikach.

I jeszcze jedno pytanie... na jakim biegu ma być ustawiona pompka CO? I, II czy III?

Zadałem ostatnio podobne pytanie ;) Możesz ustawić II. Myślę, że nie powinno to mieć wielkiego znaczenia. Zaobserwowałem u siebie, że jak dam np. I na CO a III na CWU to przy grzaniu CWU w zasadzie grzejniki mam chłodne, ale wszystko zależy od instalacji.

Mam zawór 3D ustawiony na 3,5 więc nie całe ciepło idzie na dom... poza tym mam zawory termostatyczne na grzejnikach i włączone strefy CO... także na pełnej mocy (ustawione obecnie 46stopni) kocioł chodzi przez 7 godzin/24h. W pozostałych okresach temperatura obniżona jest o 5 stopni... CWU grzane jest przez 5 godzin/24h w pozostałych okresach mam stop. Podłogówka tak grzeje.

Mam zawór 3D ustawiony na 3,5 więc nie całe ciepło idzie na dom... poza tym mam zawory termostatyczne na grzejnikach i włączone strefy CO... także na pełnej mocy (ustawione obecnie 46stopni) kocioł chodzi przez 7 godzin/24h. W pozostałych okresach temperatura obniżona jest o 5 stopni... CWU grzane jest przez 5 godzin/24h w pozostałych okresach mam stop. Podłogówka tak grzeje.

Nie wiem jaki masz rozkład elementów grzewczych, ale jeśli podłogówka zapewnia odpowiedni komfort cieplny, to po co jeszcze puszczać ciepło na grzejniki? Wyłącz je. Na którym stopniu masz zawory termostatyczne? Przy takiej temperaturze nie powinny puszczać ciepłej wody. Możesz też wyłączać całe ogrzewanie zamiast obniżać na 5 stopni.

Szkoda, że FM zaczyna uważac się za monopolistę i wbija potrzeby maluczkich... Na szczęście FM nie jest jedynym forum, i jak tak dalej pójdzie to wiele osób znajdzie sobie lepsze miejsce.

No to znajdźcie sobie to lepsze miejsce i przestańcie się awanturować na tym.

Ukarzcie wreszcie to forum. Niech padnie bez Waszej obecności. Ale im dacie!

No to znajdźcie sobie to lepsze miejsce i przestańcie się awanturować na tym.

Ukarzcie wreszcie to forum. Niech padnie bez Waszej obecności. Ale im dacie!

oj, zaleciało wazelinką w stronę FM, w sumię się nie dziwię..... Tu nie chodzi o awanturowanie, daleko mi do tego. Doskonale Pan wie, że to FM narobiło tego burdelu więc byłoby miło jak by to naprawili. A tłumaczenia osób nie mających o tym pojęcia, że dla jednego wątku można, a dla drugiego już nie, jakoś do mnie nie przemawiają.

PS. swoją drogą chyba nie darzy Pan sympatią "to" konkurencyjne forum :)