zawijan 30.10.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Doskonale Pan wie, że to FM narobiło tego burdelu więc byłoby miło jak by to naprawili. PS. swoją drogą chyba nie darzy Pan sympatią "to" konkurencyjne forum Doskonale wiem, że "tego burdelu" narobiło pewne grono osób, które awanturowały się nieprzytomnie na wielu różnych wątkach. Sami sobie zgotowaliście ten los. Wielokrotnie pisałem, że Forum Muratora uważam za najlepsze (mówię tylko o tematyce "kotlarskiej", na której się znam). Nie ma tu żadnej wazeliny - to stwierdzenie faktu. Sam przeniosłem swoje forum dyskusyjne z mojego blogu (gdzie z początkiem tego roku przekroczyłem poziom 20.000 wejść miesięcznie) na Forum Muratora, bo jest to profesjonalne forum, niezależne i nie poddające się głupkowatym naciskom. Tyle. Załóżcie sobie własne forum. Np. na wordpress.com (to tam, gdzie mam swój blog) macie bardzo dobra darmową platformę do tego celu. Zobaczymy, jak szybko będziecie rosnąć, spychając w cień Forum Muratora, które - jak to wynika z Waszych wpisów - istnieje tylko dzięki Wam. A teraz będę czekał, czy Wasze ambicje będą większe od Waszej bezczelności. Czy odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 30.10.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Doskonale wiem, że "tego burdelu" narobiło pewne grono osób, które awanturowały się nieprzytomnie na wielu różnych wątkach. Sami sobie zgotowaliście ten los. Wielokrotnie pisałem, że Forum Muratora uważam za najlepsze (mówię tylko o tematyce "kotlarskiej", na której się znam). Nie ma tu żadnej wazeliny - to stwierdzenie faktu. Sam przeniosłem swoje forum dyskusyjne z mojego blogu (gdzie z początkiem tego roku przekroczyłem poziom 20.000 wejść miesięcznie) na Forum Muratora, bo jest to profesjonalne forum, niezależne i nie poddające się głupkowatym naciskom. Tyle. Załóżcie sobie własne forum. Np. na wordpress.com (to tam, gdzie mam swój blog) macie bardzo dobra darmową platformę do tego celu. Zobaczymy, jak szybko będziecie rosnąć, spychając w cień Forum Muratora, które - jak to wynika z Waszych wpisów - istnieje tylko dzięki Wam. A teraz będę czekał, czy Wasze ambicje będą większe od Waszej bezczelności. Czy odwrotnie. Oczywiście, że FM jest największe i.... najlepiej indeksowane w wyszukiwarkach, dociera do wielu wielu osób Ale żadne grono nie usunęło wątków, to dzieło FM i tyle, i akurat nie zgadzam się z tym, że "naciski" aby zrobić porządek są głupkowate. Mnie to lotto, teraz to pewnie "na złość" nie zostaną połączone, zgodnie z teorią którą chyba Pan też podziela: 1 - X ma zawsze rację, 2 - jeśli nie ma racji patrz punkt 1. PS. chyba mnie Pan niecelnie zakwalifikował do grona mówiąc "WY" ja tam zwykły czytelnik jestem nie mam takiej wiedzy jak koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 30.10.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witam kolegów z większym doświadczeniem Mam kilka pytań 1. Czy ma ktoś doświadczenie w paleniu na ruszcie rynnowym 2. Czy w Pumie po ustawieniu przerwy w podawaniu powyżej 120s zaprogramowane przełączanie z podajnika ślimakowego na tłokowy?Czy jest to jakiś błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 30.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 2. Czy w Pumie po ustawieniu przerwy w podawaniu powyżej 120s zaprogramowane przełączanie z podajnika ślimakowego na tłokowy? Czy jest to jakiś błąd? Nie, to tak działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 30.10.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 I właśnie tu mam problem bo u mnie lepiej jest dłużej podawć i dłuższą przerwe A i jeszcze jedno pytanie Czy można wyłączyć dzwięk w PUMIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 30.10.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 I po raz kolejny odpowiem "nie". A co z alarmami ?Są po to abyś je słyszał. Dlaczego chcesz wyłączyć dźwięk ? Jeśli jakiś alarm wywala zbyt często szukaj przyczyny w ustawieniach a nie kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 30.10.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Chodzi o Alarm braku paliwa w zasobniku W tej chwili jeszcze nie pale non stopNarazie pale wieczorami drewnem na ruszczie dodatkowym i około 2 zaczyna piszczeć alarm Zaznacze że podajnik mam wyłączonyWystarczyłaby tylko opcja wyłączenia dzwięku braku paliwa przy wyłączonym podajniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 30.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Chodzi o Alarm braku paliwa w zasobniku W tej chwili jeszcze nie pale non stop Narazie pale wieczorami drewnem na ruszczie dodatkowym i około 2 zaczyna piszczeć alarm Zaznacze że podajnik mam wyłączony Wystarczyłaby tylko opcja wyłączenia dzwięku braku paliwa przy wyłączonym podajniku Czy kolega aby na pewno włącza w Pumie palenie na ruszcie awaryjnym? Wysokość kopca jeszcze niżej niż -9, wtedy pojawia się bodajże symbol przekreślonego podajnika. Może wtedy alarm się nie pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 30.10.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dokładnie tak robie i alarm pojawia się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 30.10.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Fakt jest jednak taki,że u Andrew jest problem ze spalinami, tj. mocnym ich schładzaniem, być może to wina tego stalowego wkładu, nie mam pojęcia. A więc tak, termometr kupiony i zamocowany w czopuchu, poniżej wyniki z pierwszych obserwacji. Taki zwykły cykl, gdy temp. nastawiona (55) zaczyna spadać i sterownik (PID włączony) delikatnie zaczyna podgrzewać aby "złamać" opadanie i przywrócić nastawione 55 stopni. Moc kotła - temp. spalin: 8 - 40 9 - 40 12 - 41 14 - 41 16 - 42 18 - 42 22 - 43 23 - 44 24 - 45 26 - 45 27 - 46 28 - 46 29 - 47 30 - 48 . dalej sterownik obniżał moc gdyż temp. się podnosiła. Czy po tych pierwszych obserwacjach można wyciągnąć jakieś (jakie?) wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 31.10.2011 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dokładnie tak robie i alarm pojawia się Dokładnie rok temu monitowałem o wyłączenie alarmu o braku opału przy ruszcie. Niestety dostałem info że na ruszcie też jest opał i jeśli się wypali musi być alarm o braku opału. Czy po tych pierwszych obserwacjach można wyciągnąć jakieś (jakie?) Czy nie za niska ta temp spalin ? Wydaje mi się że powinna być powyżej 150'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.10.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Czy nie za niska ta temp spalin ? Wydaje mi się że powinna być powyżej 150'C Dzisiaj spojrzę jak wieczorem kociołek wystartuje do grzania CWU, podejrzewam jednak że za wysoko nie pójdzie... Tylko co z tym zrobić? Na małych mocach, gdy dmuchawa ledwo kręci to aż chyba niemożliwe aby spaliny przekroczyły np. 100 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dzisiaj spojrzę jak wieczorem kociołek wystartuje do grzania CWU, podejrzewam jednak że za wysoko nie pójdzie... Tylko co z tym zrobić? Na małych mocach, gdy dmuchawa ledwo kręci to aż chyba niemożliwe aby spaliny przekroczyły np. 100 stopni. Podczas badań na 30%mocy tj.4,7kW t.spalin była 102st.C Tak jak mówiłem, u Ciebie wystarczyłby kocioł 12kW. Kiedyś też już sugerowałem, abyś przytkał 2wyloty w grillu spalinowym, albo boczne albo środkowe. Zasłoń to np. cegłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.10.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Podczas badań na 30%mocy tj.4,7kW t.spalin była 102st.C Tak jak mówiłem, u Ciebie wystarczyłby kocioł 12kW. Kiedyś też już sugerowałem, abyś przytkał 2wyloty w grillu spalinowym, albo boczne albo środkowe. Zasłoń to np. cegłami Czy dmuchawa (rozumiem, że taka jak jest u mnie) miała obniżoną w sterowniku moc maksymalną lub była przysłonięta klapką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.10.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Czy dmuchawa (rozumiem, że taka jak jest u mnie) miała obniżoną w sterowniku moc maksymalną lub była przysłonięta klapką? I jeszcze przy jakiej temp. na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Czy dmuchawa (rozumiem, że taka jak jest u mnie) miała obniżoną w sterowniku moc maksymalną lub była przysłonięta klapką? Przy badaniu była dmuchawa WBS6aAL Moc minimalna była 1% Góra była ograniczona, nie pamiętam czy to było 82 czy 87% Przysłonką manewrowali przy badaniu 12kW a dla mocy 17kW nie pamiętam jak to było. Zasłoń część tego grilla, 2przeloty i zobacz jak się to zmieni. Łódź 30%mocy bada przy 65st.C zasilenie i 60st.C powrót dla danego przepływu wody 100%mocy to 80zasilenie i 60st.C powrót Edytowane 31 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Kiedyś też już sugerowałem, abyś przytkał 2wyloty w grillu spalinowym, albo boczne albo środkowe. Zasłoń to np. cegłami Próbowałem takiego rozwiązania ale temp.spalin jeszcze spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.10.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Przy badaniu była dmuchawa WBS6aAL Moc minimalna była 1% Góra była ograniczona, nie pamiętam czy to było 82 czy 87% Przysłonką manewrowali przy badaniu 12kW a dla mocy 17kW nie pamiętam jak to było. Zasłoń część tego grilla, 2przeloty i zobacz jak się to zmieni. Łódź 30%mocy bada przy 65st.C zasilenie i 60st.C powrót dla danego przepływu wody 100%mocy to 80zasilenie i 60st.C powrót Zakryłem dwa zewnętrzne otwory i generalnie nie mam dobrych wieści... Gdy kocioł szedł przez dłuższą chwilę na 100% to temperatura podskoczyła aż.... do 80 stopni... więc u mnie jest coś ostro nie tak... najciekawsze jest, że jak tylko uchyliłem na moment drzwiczki to temperatura podskoczyła w jednej chwili prawie do 200 stopni. Podejrzewam dwie sprawy: - coś nie tak z dmuchawą, połowa powietrza idzie na zewnątrz, wyraźnie czuje mocny strumień powietrza gdy przyłożę do niej dłoń, może powinienem przeczyścić łopatki? Można to łatwo rozebrać? - ufajdolona komora napowietrzająca: może jest tak zapaćkane wraz ze szczelinami, że dmuchawa nie ma jak tłoczyć powietrza, więc idzie bokiem. Jutro rozbiorę palnik i zobaczę co tam się dzieje. Generalnie myślałem, że drugi sezon będzie łatwiejszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 andrew a kiedy ostatnio czyściłeś komorę powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 31.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 andrew a kiedy ostatnio czyściłeś komorę powietrza ? Generalnie rzecz ujmując to palnik był rozbierany prawie pod koniec poprzedniego sezonu, coś koło marca. Wtedy był porządnie uszczelniony - Jarek przejeżdzając w okolicy podjechał i zrobili to panowie fachowo. Od tej pory nic nie robiłem, gdyż kocioł w zasadzie przez lato stał nieużywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts