qwazar 30.11.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witam. Jestem laikiem w tych sprawach, dlatego proszę o pomoc fachowców.Jakie według Was powinno się dla własnego bezpieczeństwa zainstalować czujki w kotłowni z piecem na eko-groszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 30.11.2010 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 w kotłowni absolutnie zadnej..... no chyba ze masz dualną alarmową a na korytarzu to czujka dymu i czujka dwutlenku wegla(czadu) Dualną alarmową ? Jaką czujkę dymu i dwutlenku węgla możesz polecić. Bele co mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 01.12.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 w kotłowni absolutnie zadnej..... no chyba ze masz dualną alarmową A to czemu żadnej? Jeśli kolega chce się zabezpieczyć przed pożarem, to jak najbardziej może to zrobić. Najpopularniejsze czujki dymu nie sprawdzą się ze względu na możliwe (i prawdopodobne) zadymienie kotłowni podczas normalnej obsługi kotła, ale można zastosować czujkę temperatury. Reaguje ona na podwyższenie temperatury w chronionym pomieszczeniu powyżej pewnej, zadanej granicy (może to być np. 50 st. C.). Projektanci systemów automatycznej sygnalizacji pożaru umieszczają je właśnie w przestrzeniach, w których może występować zadymienie lub duże zapylenie powietrza. Co do drugiej części wypowiedzi - zgadzam się w zupełności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 01.12.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 można jeszcze czujnik wycieku wody jak by tak mieć na to ochotę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.12.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 W wersji full wypas dałbym:- czujkę zalania- czujkę gazu stosownie do wyposażenia kotłowni - czujka czadu w przypadku tradycyjnego kotła na paliwa stałe. Nowoczesne piece gazowe są na tyle starannie zabezpieczane przed możliwością produkowania czadu, że przy nich taką czujkę sobie chyba można odpuścić.- czujka alarmu (jeśli potrzebna). Tu poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale przy gazowym kotle z zamkniętą komorą nie ma sensu dawać czujki dualnej, najzwyklejszy PIR spokojnie wystarczy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.12.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Dobra, niech będzie, nieuważnie czytam, kajam się i posypuję głowę. Z braku popiołu (mam gaz) trocinami J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 01.12.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Wiecie co, właśnie dzisiaj na służbie (ochrona) miałem wezwanie do alarmu pożarowego w domu prywatnym. Zapalił się groszek w zasobniku kotła - nazwy nie podaję - już takich nie ma w sprzedaży. Jak przyjechałem (ok.godz. 3 rano) to przez okna widać było tylko kłęby dymu w kotłowni.... Obudziłem domowników... dobrze że sami wstali....Reasumując: mając monitoring w agencji ochrony warto podłączyć pod centralkę jeszcze te czujki w kotłowni. Kurczę, straż wchodziła już w aparatach tlenowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.12.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Tak mocno spali, że nie obudziła ich syrena wewnętrzna, ani sygnał z telefonu (komórki)?Równie dobrze droga mogła być zasypana śniegiem na pół metra i agencja ochrony mogła nie dojechać na czas (wogóle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 02.12.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Syrenę alarmu jakiś czas temu "zdjęła" odpadająca rynna, wewnętrznej nie ma. A droga jak najbardziej zasypana, samochód zostawiłem na ulicy, przy okazji utrudnił dojazd straży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.05.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Podnoszę temat w przyszłym tygodniu gośc kończy instalację alarmową i w pom. gospodarczym gdzie stoi piec kondensacyjny jest juz czujka ruchu.Na suficie mam jeszcze wolny kabel i czy zastosowac czujkę gazu w wypadku rozszczelnienia instalacji lub jakiejś awarii.Czy takie awarie pieców mogą miec miejsce ze gaz się ulatnia ?W pom. gosp. jest wyciąg grawitacyjny rzecz jasna.Dzieki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.05.2013 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 proponuje Ci czujkę gazu firmy gazex (znajdziesz w google, porządna polska czujka nie chińskie imitacje których pełno na allegro). Najlepiej poszukaj taką z wyjściem do sterowania zaworem odcinającym.Działanie jest proste, w przypadku wykrycia gazu czujnik OPRÓCZ wszczęcia alarmu wysteruje zawór który odcina gaz.Prosty układ składający się tylko z czujnika DK-1.Zsw i zaworu grzybkowego ZB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.05.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 U siebie mam wpiętą czujkę gazową w system alarmowy. Dom podzielony na sektory, które widzi oddzielnie agencja ochrony. Agencja ma stałe zlecenie, gdy widzi "kotłownia" - odcina zawór w skrzynce na ścianie budynku + telefon do właściciela. Podział na sektory ma jeszcze tą zaletę, że gdy agencja widzi "strych" to większą uwagę zwraca na dach, a nie okna na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 19.05.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) jakie sa oplaty dla agencji za taki dozor ? Edytowane 19 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.05.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 W ramach normalnej opłaty, czyli nie ma "dopłaty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 19.05.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 nie no interesuje mnie ile wogule kosztuje agencja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.05.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Stawkę musisz negocjować pomiędzy agencjami. Z pewnością na Twoim terenie działają min. dwie. Są też promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.05.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Dziekuje Panowie za radę odnosnie czujek.dam jeszcze czujkę ognia lub dymu na poddaszu z racji kominka. u mnie agenca kosztuje 50 netto za obiektw tym jest 1 przybycie do zgłoszenia gratis.2 lata temu było to 100 netto lecz w tej chwili jest duza konkurecja na rynku tych usług i ceny poleciały na dół.Trzeba tez powiedziec ze jakosc ich usług spadła.jak kiedys zostawałem dłuzej w robocie to po 22 dzwoili dlaczego nie ma alarmu jeszcze zazbrojonego.W tej chwili szkoda im na telefon - wcale sie nie dziwię. Ale to juz inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.11.2022 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Działanie jest proste, w przypadku wykrycia gazu czujnik OPRÓCZ wszczęcia alarmu wysteruje zawór który odcina gaz. Prosty układ składający się tylko z czujnika DK-1.Zsw i zaworu grzybkowego ZB. Czy ten czujnik musi być fizycznie połączony z zaworem? Rozumiem, że na zaworze jest jakiś siłownik, który przestawi zawór. Czy ten siłownik ma być podłączony do 230 V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts