Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimno w domu mimo uruchomionego pieca:(

Kysha

Recommended Posts

Witajcie.Zacznę może od początku bo mało kto będzie wiedział o co chodzi że mam zimno w domu.

Powierzchnia domu to 160 m 2.Brak ocieplenia zewnętrznego.Mieszkanie postawione z suporeksa 24 cm.Poddasze tylko w części ocieplone.Brak ocieplenia dachu na piętrze z antresolą.Odcięta góra od reszty mieszkania płytką g-k i utkana wełną.Piec Sas Eco 17 Kw.temperatura na piecu 56 C na podłogówce 23 C.W domu mam zaledwie 14 stopni.Do tego w rogach na północnej ścianę wychodzi wilgoć.Wyszła najbardziej dzisiaj przez te mrozy.Czy mieszkanie narażone jest na szybkie studzenie sie i dlatego jest taka temperatura....O co tu chodzi?

Witajcie.Zacznę może od początku bo mało kto będzie wiedział o co chodzi że mam zimno w domu.

Powierzchnia domu to 160 m 2.Brak ocieplenia zewnętrznego.Mieszkanie postawione z suporeksa 24 cm.Poddasze tylko w części ocieplone.Brak ocieplenia dachu na piętrze z antresolą.Odcięta góra od reszty mieszkania płytką g-k i utkana wełną.Piec Sas Eco 17 Kw.temperatura na piecu 56 C na podłogówce 23 C.W domu mam zaledwie 14 stopni.Do tego w rogach na północnej ścianę wychodzi wilgoć.Wyszła najbardziej dzisiaj przez te mrozy.Czy mieszkanie narażone jest na szybkie studzenie sie i dlatego jest taka temperatura....O co tu chodzi?

Grzać i wietrzyć. Wietrzyć i grzać. Do skutku.

Gdy usuniesz nadmiar wody technologicznej z obiektu będzie lepiej...

Pozdrawiam

Bogusław

Grzać i wietrzyć. Wietrzyć i grzać. Do skutku.

Gdy usuniesz nadmiar wody technologicznej z obiektu będzie lepiej...

Pozdrawiam

Bogusław

Jaka woda technologiczna?.Budynek odstał juz swoje.Ma juz 2,5 roku jak stoi a od tynków upłynęło 1,5 roku co do wylewek były robione w lipcu tego roku.Piec jest od września tego roku.Razem z mężem sądzimy ze to wina nie ocieplonego budynku i efekt przemarzania ścian ale to w takim szybkim czasie by to nastapiło....o co tu biega?Góra ta odcięta od reszty nie ma żadnego ocieplenia nawet nie ma tam wylewek moze to jest przyczyną że mieszkanie tak szybko sie studzi nawet nie zdąża sie zagrzać?

Podnieś do 60st nie wiem czy na całym domu masz podłogówke?? pootwieraj rotametry na fuul,pompka od podłogówki na max-a i grzac, mieszkasz tam? masz zuzycie ciepłej wody? napisz coś wiecej.

Oki teraz ci napisze tak piec ma 56 C na tą chwilę na podłogówce jest 21 C.Podłogówka jest na całym dole (kuchnia,salon,pokój,łazienka,przedpokój,wiatrołap)dodatkowo mam wyprowadzone rurki na dwa grzejniki jeden w łazience drugi w wiatrołapie)Rotametry są pootwierane podłoga jest odczuwalnie ciepła.Pomieszkujemy sobie bo cały czas co ś robimy w domku zużycie ciepłej wody jest.Doradź coś

hmmm wiec tak piec chodzi na 56 st grzeje cwu+ podłogówke- nie wiem jak ma ustawiony priorytet? czy grzanie cwu jest jako pierwsze?? czy podłogówki? trzeba zerknąc w ustawienia pieca, 56 st to wg mnie za mało na cwu. 21 st to temp wody w podłogówce czy temperatura podłogi?? jezeli wody to w te mrozy stanowczo za mało na słabo ocieplony dom , powinna byc ok 30-34st a nawet 36(wiecej nie ma co przeginać- niezdrowo) co ci podaje wode na podłogówke?? zawór trojdrozny? czwordrożny?? ustaw je otwarte na maxa na którym biegu chodzi pompka od podłogówki?

Tak piec ma 56 C grzeje i cwu i podłogówkę.Jeżlei chodzi o priorytet na bojlerze to nie ma go ustawionego.Cwu i podłogówka grzeją sie jednocześnie a temperatura na cwu jest 35 C na tą chwilę.21 C to temperatura na piecu jeżeli chodzi o podłogówkę (chyba to ogólna temperatura na podłodze)>na podłogóke nie mam ani zaworu trój ani czterodrożnego.Pompka od podłogówki jest rozwalona na 5.Co w taki wypadku?

Cześć ja też mam SAS groeco 17 kW i podłogówkę.

21 C to temperatura na piecu jeżeli chodzi o podłogówkę (chyba to ogólna temperatura na podłodze)>na podłogóke nie mam ani zaworu trój ani czterodrożnego.Pompka od podłogówki jest rozwalona na 5.Co w taki wypadku?

Nie rozumiem - jak ustawiasz temperaturę podłogówki nie mająć zaworów mieszjących? Jakieś RTLe czy inne wynalazki? Może zrób zdjęcie kotłowni.

Gdzieś już widziałem tą kotłownię - w jakimś wątku - i wiedziałem że będą problemy.... Myślę że temperaturę na podłogówkę ustawiasz tym białym zaworem na górnej belce? Odczytujesz ją na tym termometrze(?) obok pompy. Na dzień dzisiejszy temperatura powinna być ok. 34-36 stopni.... chociaż bez ocieplenia stropu to może zacznij od 40 stopni na podłogę, 70 na kotle. Na belkach rozdzielacza nie ma odpowietrznika. Tak wogóle to instalacja jest przekombinowana, nie czepiałbym się gdyby działała. I jeszcze jedno kocioł pracuje w układzie zamkniętym co jest niedopuszczalne, a po drugie producent w DTR kotła podaje że minimalna temperatura wody powracającej to (dokładnie nie pamiętam) minimum 50 stopni, jest to warunek gwarancji.

Powyższe błędy są niestety powszechnie stosowane przez instalatorów, aczkolwiek ich świadomość może dawać Ci powód do jakiegoś upustu.

Gdzieś już widziałem tą kotłownię - w jakimś wątku - i wiedziałem że będą problemy.... Myślę że temperaturę na podłogówkę ustawiasz tym białym zaworem na górnej belce? Odczytujesz ją na tym termometrze(?) obok pompy. Na dzień dzisiejszy temperatura powinna być ok. 34-36 stopni.... chociaż bez ocieplenia stropu to może zacznij od 40 stopni na podłogę, 70 na kotle. Na belkach rozdzielacza nie ma odpowietrznika. Tak wogóle to instalacja jest przekombinowana, nie czepiałbym się gdyby działała. I jeszcze jedno kocioł pracuje w układzie zamkniętym co jest niedopuszczalne, a po drugie producent w DTR kotła podaje że minimalna temperatura wody powracającej to (dokładnie nie pamiętam) minimum 50 stopni, jest to warunek gwarancji.

Powyższe błędy są niestety powszechnie stosowane przez instalatorów, aczkolwiek ich świadomość może dawać Ci powód do jakiegoś upustu.

Podłogówka jest w układzie zamkniętym ale to już wiemy ze jest to źle i trzeba to poprawiać co do odpowietrzników to są na pewno.

przyłączam się do oceny kolegi jak zobaczyłem te fotki to porażka, prawdopodobnie filtr nad piecem jest za mały i dławi przepływ, ale i całość ma wiele innych błędów

Masz nie ocieplony dom. To po pierwsze.

Po drugie to twój pierwszy sezon grzewczy - wilgoć technologiczna musi wyjść.

Po trzecie masz strop bez żadnego ocieplenia nad parterem a na górze zima na całego - ile jest stopni na piętrze?

Instalacja jest obliczona jak sądzę na ocieplony dom. Ma pewnie pewien zapas, no ale w tej sytuacji jaką masz zwyczajnie nie wyrabia.

Poprzykrywaj czymś chociaż ten stop (resztki wełny, styropian) - cokolwiek.

Masz nie ocieplony dom. To po pierwsze.

Po drugie to twój pierwszy sezon grzewczy - wilgoć technologiczna musi wyjść.

Po trzecie masz strop bez żadnego ocieplenia nad parterem a na górze zima na całego - ile jest stopni na piętrze?

Instalacja jest obliczona jak sądzę na ocieplony dom. Ma pewnie pewien zapas, no ale w tej sytuacji jaką masz zwyczajnie nie wyrabia.

Poprzykrywaj czymś chociaż ten stop (resztki wełny, styropian) - cokolwiek.

Witaj

Temperatura na górze jest na pewno minusowa.Co do pokrycia stropu to musimy koniecznie coś zrobić gdyż już pokazło nam sie to w pokoju na rogu od północnej strony.Zgadzam sie z tobą.Dodać trzeba że nie mamy tez zrobionej wentylacji.Szlak mnie trafia że człowiek nie ma kasy aby to wszystko zrobić:(