Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowi moderatorzy - Wasze propozycje

Redakcja

Recommended Posts

Kochani,

wychodząc naprzeciw Waszym prośbom, chcemy wybrać kolejnych moderatorów na forum. Edzia i Ponury63 są Moderatorami-Założycielami, ich rola jest nie do przecenienia. Bardzo dziękujemy, że są z nami.

Myślimy o nowych adeptach tej trudnej sztuki, jaką jest moderowanie forum. Prosimy o Waszych kandydatów, prosimy o zgłaszanie się chętnych. Będziemy wpisać kandydatów (po uzyskaniu zgody od tej osoby) do ankiety.

Zapraszamy do głosowania na kandydatów:).

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm trochę dziwna forma naboru na moderatorów,(w sumie to nie słyszałem żeby taka forma była na jakimś forum ;) ) Moderacja to nie jest towarzystwo wzajemnej adoracji, gdzie posty kolegów czy znajomych będzie się promowac lub patrzeć przez palce,moderacja to wbrew pozorom ciężka praca gdzie nie oglądając sie na znajomości, wykonuje sie swoja prace, tutaj wazne są kompetencje, znajomość tematu, wyłapywania niescisłosci, czy innych rzeczy które przeszkadzają użytkownikom forum(kto moderował jakieś forum wie o czym piszę),

Autorytet wśród forumowiczów - to najważniejsze co daje takie głosowanie. Prosimy pochopnie nie wydawać negatywnych sądów.

Moderowanie to ciężka praca.. zewsząd same skargi i żale.. brak pochwał.. Notoryczny brak czasu..

Poświęcenie że hoho.

Moim zdaniem warto pomyśleć o moderatorach "społecznych" - czyli może o mniejszej "mocy"? Albo "branżowych", bo jak zauważył Bobek - moderowanie czasam wymaga wiedzy, z tym że tu nieocenieni są inni dyskutanci.

• 2 weeks później...

finlandia ma całkowitą rację. Na niezdyscyplinowanym forum kupa roboty, czasami stresu i od groma żalów na darmową w końcu robotę takiego społecznego moda. Sam jestem moderatorem na jednym forum i póki się wiara nie nauczyła pewnych zasad miałem z nią kupę roboty. Na szczęście są na tym forum grupy, trzymające się tematu, rzadko odbiegające od przewidzianych przez redakcję ram. Może mamy szczęście, że ludziska na FM są bardziej kulturalni i brak tu "dzieci onetu i neostrady".

A i selimm ma trochę racji. Parę babeczek przydałoby się na forum zbanować ;-) Ale to są bardzo nieliczne przypadki. Najgorsze, że z kobiecą naturą ciężko wojować... ;-)

Ale sam pomysł naboru jest całkiem OK. Lekkie przytemperowanie zapędów niektórych forumowiczów przyniesie poprawę "jakości" na FM.

Myślimy o nowych adeptach tej trudnej sztuki, jaką jest moderowanie forum.

Jak dostałem na pewnym forum propozycję moderowania, to od razu zostały mi nakreślone ogólne zasady, ogólna polityka i zarys kierunku w którym forum będzie dążyć w zamyśle jego twórców. Czyli miałem jasność celu. Poza tym nie ukrywano, ile czasu (mniej więcej) bedzie to wymagać i jak często (nie byłem jedynym mod-em). Zgodziłem się, ale wymagania i tak okazały się wieksze niż moje wyobrazenie.

Tutaj Redakcja nie pokazuje celu, ani wizji forum. A wg mnie tak byc powinno. Bo nie sztuka się zgłosić, a potem...? Żeby to robić dobrze, trzeba mieć masę czasu. Ci, którzy go nie mają - odradzam.

Sam oczywiście tez się nie zgłaszam. Na razie jedno mi wystarczy.

• 4 weeks później...

czy casting wciąż trwa?

Pytam bo widzialbym to tak, że każdy dzial ma Moderatora. Mnie zawsze dziwilo jak Edzia z Ponurym daję rade ogarnąć cale forum. Na innych forach każdy dzial ma moda i wtedy latwiej jest nad wszystkim zapanować. Jeżeli Redakcja do tego wlaśnie dąży to mnie się zawsze marzylo moderowanie Hyde Parku tylko nie wiem czy świat jest na to gotowy...?

Edytowane przez dandi3

To fakt, że na forum przydałoby się więcej straży. Nie uważam by dotychczasowa sobie nie radziła - tu chyba tylko dzięki wyższemu poziomowi użytkowników panuje względny spokój, ale.. parę nowych oczu nie zaszkodzi:)

czy casting wciąż trwa?

Pytam bo widzialbym to tak, że każdy dzial ma Moderatora. Mnie zawsze dziwilo jak Edzia z Ponurym daję rade ogarnąć cale forum. Na innych forach każdy dzial ma moda i wtedy latwiej jest nad wszystkim zapanować. Jeżeli Redakcja do tego wlaśnie dąży to mnie się zawsze marzylo moderowanie Hyde Parku tylko nie wiem czy świat jest na to gotowy...?

Aż się dziwię, żeś tyle czekał... :wave:

Dziękuję Ci ukochano. Jeżeli dostanę cokolwiek i nie będzie to Park tylko dachówki to Cię znajde i wmanewruję w uroczy dział "Woda i ścieki" :)!

Czy moderatorzy dostają gabinet, mahoniowe biurko, fotel w skórze z jenotów i Saeco Incanto z zapasem kawy?

Albo Edzię zapytam.