Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowi moderatorzy - Wasze propozycje

Redakcja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem po sobie: głównym celem jest zawsze wymiana doświadczeń i chęć pomocy. Prowadząc działalność zawsze jest tło tego, że gram do swojej bramki i tego nie ma możliwości uniknąć. Ale odkąd dostałem "najlepszy doradaca" to już poziom bezstronności musiałem podenieść (w swoim mniemaniu oczywiscie) a po dodtaku "moderator" - zupelnie czuję się związany i ubolewam że nawet gdzie normalnie bym dyskutował, to musze milczeć w imię bezstrnności.. Także - to zobowiązuje

skoro to ciebie do czegoś zobowiązuje to zacytujmy co zrobiłeś z moim postem

oryginał brzmiał tak:

PS poniżej cytat przypadku P Tomka z jego dziennika który idealnie w tym wątku pasuje
Za brak wiedzy zawsze sie placi, ale dlaczego tak duzo?

a tak brzmi po twojej ingerencji

PS poniżej cytat ...moderowano...Za brak wiedzy zawsze sie placi, ale dlaczego tak duzo?

Edit2 od finlandii: dla sensu Twojej wypowiedzi nie ma znaczenia kto to powiedzial natomiast dla autora tych slow jak i innych forowiczow bylo to zdanie wyrwane z kontekstu i kompletnie niezwiazane z tym tematem.

konia z rzędem dla tego kto wytłumaczy co moderator miał na myśli

Autor cytowanej przez ciebie wypowiedzi prosił o wykasowanie jej gdyż była wyrwana z kontekstu i dotyczyła izolacji innego elementu domu, niż ten, który próbowałeś cytatem udowodnić. Moderator uznał, że cytowania przez ciebie wypowiedz jest próbą manipulacji.

Sorry za ład i skład w tej mojej wypowiedzi - była wystukiwana w telefonie bo zależało mi by szybko odpisać.

Mpoplaw,

w swoim poście zacytowałeś słowa z zupełnie innego tematu, zdanie na dodatek wyrywałeś z kontekstu i zobrazowałeś nim inną sytuację. Przez to można było odnieść wrażenie, że autor cytowanych słów w całości popiera Twoje stanowisko.

Najwyraźniej jest inaczej, bo zaprotestował i to nie tylko on, co widać dalej w temacie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplajÄ…ca-kontra-welna/page93&p=6681524

Uznałem, że cytowane zdanie jest ok i nie można zabronić go powielać, ale wkładanie je w konkretne usta i tą sytuację jest już nadużyciem.

ad1. w tamtym wątku od 2 lat występuje osobnik używający nachalnej kryptoreklamy, i jakoś takoś nie zamierza wykupić płatnego profilu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplaj%C4%85ca-kontra-welna&p=5811018&viewfull=1#post5811018

ad2. ten co prosił o moderację to inwestor humanista który skorzystał z usług krypto-reklamodawcy i teraz nie bardzo mu wypada się przyznać do błędu

ad3. a cytowany fragment dotyczył twórczego pomysłu krypto-rekalmodawcy na zastosowanie pianki dedykowanej do dachów do izolacji zewnętrznego balkonu

ad4. skoro się przyznałeś do pochopnych działań to z łaski swojej w imię rzetelności przysiądź teraz do całego wątku a potem napraw to co popsułeś, bo ja w takim cyrku gdzie moderator moderuje na szybko w telefonie nawet nie wiedząc co robi i po co to robi to nie zamierzam występować

Edytowane przez mxxxx

Anyżek - lepiej późno niż wcale:),bo Twój glos jest juz tylko dla satysfakcji Redakcji. Autorus juz dostał i przyjął na siebie MOD`a:)

Mpoplaw - na szybko pisałem notkę "edit2" by w związku z Twoim zgłoszeniem inni moderatorzy wiedzieli co tam zostało zmienione. Cytat odcięłem z pełnym przemyśleniem. Ale ok, przyjmuję krytykę i traktuję Twoją interwencję jako wyraz dezaprobaty dla moich działań i jeśli inni moderatorzy mają inne zdanie, to zawsze mogą mnie poprawić.

A co do:ad1. w tamtym wątku od 2 lat występuje osobnik używający nachalnej kryptoreklamy, i jakoś takoś nie zamierza wykupić płatnego profilu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplaj%C4%85ca-kontra-welna&p=5811018&viewfull=1#post5811018

to jeśli od dwóch lat widzisz te kryptoreklamy i ich nie zgłaszasz to ja to traktuję nie inaczej jak współudział ;)

ad1. usuwanie kryptoreklamy nic nie daje, oni za chwile wracają z identycznymi postami pod zmienionym niciem, jedyny skuteczny sposób na walkę z nimi to cytowanie i wytłuszczanie kłamstw i wypaczeń którymi się posługują, tak żeby potomni mogli od razu wyrobić sobie o nich zdanie

poniżej przykład bardzo dobitnie to obrazujący

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85&p=6559594&viewfull=1#post6559594

ad2. ponawiam prośbę żebyś przysiadł do wątku, bo jeśli tego nie naprawisz to mnie też na tym forum nie będzie

Zastanawia mnie jedno:

czemu ta dyskusje przypomina co nieco obrzucanie się błotem przez dzieci w piaskownicy oraz licytację "ja mam większego brata" lub "a mój brat"...

Tak naprawdę nie potrzeba nam pięciu, siedmiu czy siedmiuset modów, tylko pewnego logicznego systemu. Moja propozycja:

1. Obecni moderatorzy przestają nimi być. Z urzędu - dla nazwijmy to oczyszczenia atmosfery.

2. Moderatorzy , z różnych powodów, w tym za swoją pracę i czas poświęcony powinni być w jakiś sposób opłacani przez właściciela forum. Może to być umowa zlecenie. Krótka piłka - poświęcają swój czas, a i właściciel forum, nie jest to organizacja która nie służy do zarabiania kasy, tylko na odwrót. Dodatkowo podpisana umowa oznacza, że można wymagać pewnych zachowań i tak dalej.

3. Moderatorzy - a dokładniej ich ilość zależy od tego ile wypowiedzi jest średnio w danym temacie, setkę dziennie można przejrzeć bez większego problemu, tym bardziej, że tak naprawdę mod nie musi mieć baaardzo fachowej wiedzy, w temacie którego dotyczy rozmowa, tylko musi umieć ocenić kulturę osobistą i sposób w jaki jakaś opinia została wypowiedziana. Powinien mieć możliwość dania żółtej kartki: ostrzegam, dalej już tylko Rubikon. Oczywiście to co gdzie jak i dlaczego użytkownik powinien wiedzieć, podobnie jak powinien móc się dopytać czemu i gdzie jest winny.

4. Moderatorzy powinni spełniać pewne nazwijmy to wymagania: w ilości postów, w czasie obecności na forum. Założenie proste przekroczenie pewnej iloci postów i długości pobytu tutaj oznacza, że nie jest to świeżynka która ledwo co poznała problemy forum, i boi się wszystkiego, ale osoba z pewną kulturą, pewnymi zachowaniami. Czasem wystarczy rozmowa przez pw, a nie dawanie po głowie, wyjaśnienie pewnych zasad.

5. Każdy użytkownik powinien móc odwołać się od decyzji i dlatego powinna być utworzona instancja wyższa - czyli np. pięciu modów wybranych przez pozostałych (tutaj w rachubę wchodzi ilość wypowiedzi i czas pobytu jeszcze dłuższy), by takie kwestie rozpatrywać. Jako, że nikt nie może być sędzią w sprawie własnej to takich ocen - odwołań - nie powinien oceniać ktoś kto ostrzeżenie wystawił tylko ktoś "z pozostałych". Oczywiście z różnych w/w ich "płaca" winna być nieco wyższa. Owa elita by rozpatrywała także czy dyskutowała zastrzeżenia wyrażane względem takich czy innych "płatnych profili".

6. Moderatorów z racji tego jaką funkcję spełniają wybierają użytkownicy. Np. głosowaniem ci co dostaną najwięcej głosów - wchodzą. Limit wyborczy 10 czy 15 wypowiedzi w chwili zgłoszenia. Użytkownicy także raz na 3 czy 6 miesięcy będą mogli ich odwołać. Zabawa - jak wcześniej.

7. Do organu doradczego wchodzą starzy moderatorzy "obecni" - mogą być oni poza głosem w dyskusji (nie mają praw nakładania banów etc), zamiennikami tych co to sędziowie w sprawie własnej.

8. Moderator ma własne poglądy, nikt nie może mu ich zabronić głosić, ale musi on mieć na tyle wysoką kulturę osobistą by umiał rozdzielić wypowiedzi od obowiązku. W razie ich naruszenia - zostaje zawieszony i w razie gdyby okazało się, że w dyskusji wewnętrznej zostało to ocenione jako drastyczne - przestaje nim być, z ew. konsekwencjami (ban / ostrzeżenie)

9. Moderatorowi inny mod, nie może wchodzić w kompetencje, poza sytuacją wyższą (wyjazd, przekazanie prośby o opiekę etc brak dostępu do sieci pobyt zagranicą)

10. Na forum robiony jest porządek - wydziela się dział typu dyskusja o nas, a tam dzieli się na części - jedne typu wolne wnioski - o to o tamto, druga dotycząca pracy poszczególnych modów. W tej części to użytkownicy mogą i powinni się wypowiadać o tym co trzeba zmienić na forum, druga o wypowiedziach i zachowaniach modów.

11. Należy pamiętać, że poglądy kontrowersyjne też są poglądami i jeśli ktos wypowiada je zgodnie z kanonami zachowania - netykieta, to ma pełne prawo je głosić. To, że się nie zgadzamy z nimi nie oznacza tego, że trzeba go od najgorszych. Podobnie rzecz się ma wszelkich innych pomysłów typu jaki lepszy opał: gaz, groszek, drewno czy cokolwiek.

12. Tworzy się regulamin gdzie to wszystko jest zawarte.

Uwagi:

Jeżeli dla ochłodzenia nastroju trzeba będzie zamknąć cały wątek na dwa dni, a kilku prowydyrom dać ostrzeżenie to się to robi, mimo, że jest się "po brudziu", tłumaczać w poście czemu tak się dzieje. Oczywiście moderator przynajmniej raz na dzień musi zaglądać na forum, moderatorzy mogą mieć płatne profile, do tego w osobnej części forum powinno być opisane kto i gdzie jest modem, do kogo się zgłaszać, kto za co odpowiada - łącznie z wydzieleniem całości i wąskiej części - niech to będzie tego najważniejszego organu doradczego, łącznie z funkcją i rolą jaką pełnią tzw. starzy moderatorzy.

Należy poinformować osoby z tzw. płatnych profili, "firmowych", żeby do obsługi forum dali fachowców a nie szpeców od marketingu.

Jeśli dalej czasem tak będzie rozwijać się dyskusja w kilku działach to niedługo będzie tu można wezwać MPO by zrobił porządek, bo ostatni gasi światło a klucz na futrynę drzwi.

a: troszkę bardziej na poważnie: "szanuj szefa swego możesz mieć gorszego" - wiem brzmi to fajnie, tylko jest detaliczny problem. Moderator nie jest szefem, on jest jak policjant, albo wojsko co stoi na straży pewnych WSPÓLNIE ustalonych zasad, jest on czy raczej powinien być wybierany przez użytkowników - oni sami sobie narzucili zasady, sami wybrali policjanta - powinni go słuchać. Płaca - tak - bo jest to firma działająca dla zysku - i tyle. Reklamy płatne profile, wiadomo kosztuje, do tego kasowanie linków gdzie są czasem uwagi które komuś się nie podobają.

Piszę o instancji odwoławczej by nie było tak, że ktoś toczy wojenki. Bo władza deprawuje, a władza absolutna - deprawuje absolutnie. To z klasyka i praktyki.

Nie działały mi wczoraj powiadomienia, wiec nie przeczytalem jeszcze ostatnich wypowiedzi, ale w ramach propozycji mam kologe Couligana.

nick przekrecony ale tez popieram...

ale bedzie musial PP kupic :p

Z całym szacunkiem dla tych czy innych kolegów. Nie mam do nich nic. Problem nie leży w tym kto jest, lub nie jest problem jest w zasadach które obowiązują lub nie modów. Jeśli nie zostaną one ustalone i to dokładnie, opisane i to też dokładnie, to cała zabawa będzie przypominała zabawę z kotkiem i płotkiem, albo króliczkiem. Czyli leczenie pewnej choroby pudrem.

Kwestia wtóra - moderatorem może być nawet Sierotka Marysia (bez urazy) pod warunkiem, że będzie znała zasady NETYKIETY czyli tego co obowiązuje w sieci, Savoir Vivre'u - czyli tego jak należy się zachowywać i dyskutować. Wiedza fachowa w danym temacie jest zbędna. Mod nie jest od oceniania wiedzy fachowej, a od tego w jaki sposób ktoś prezentuje wypowiedzi, dyskutuje z innymi.

a: troszkę bardziej na poważnie: "szanuj szefa swego możesz mieć gorszego" - ...

Balto - tylko dwie uwagi:

regulamin jest:

http://www.grupazpr.pl/regulamin-serwisy.pdf

- czasem próbuje napisac na priw delikatną wiadomosc z wyjasnieniem co uzytkownik robi niezgodnie z regulaminem. I wiesz jak to sie konczy? Taki uzytkownik na publicznym pisze za chwile, ze go strasze... . :(