Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie oświetlenie do garażu ?

Recommended Posts

Witam

Jakiego typu oswietlenie zastosowac najlepiej w garażu ? Prostokąt 6 x 7 m. Mam dwa kable wyprowadzone w 1/3 i 2/3 dlugosci symetrycznie.

Jakos sie przyjelo, ze stosuje sie swietlowki. Ale w sumie nei wiem jaki argument za tym przemawia ? Mnie osobiscie wkurza ich mrugajace wlaczanie.

zostaje chyba tylko zarowka energooszczedna - ala ta chyba tez w tym przypadku bez sensu bo sie wolno wlacza i rozjasnia.

No i jakos rzychodza mi do glowy tylko zarowki tradycyjne.

Jak to widzicie u siebie

Fantom

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na suficie mam dwie lampy "kanałowe" uruchamiane ręcznie. Halogen na czujnik ruchu i zmierzchu, tak ustawiony, że jak już zapalę kanałowe to jes za jasno żeby halogen się włączył. W narożniku nad stołem (stół się dopiero pojawi) świetlówka z włącznikiem tuż obok. I pseudo lampka od automatu bramowego ale to raczej g.... jest :) pozdr adam

no to ja chyba przegiąłem :) : w garazy 7,8m x 4m mam wyprowadzone kable na ścianach: jeden na krótszym boku przeciwległym do bramy grażowej, po dwa na ścianach bocznych (czyli w sumie 5 punktów ściennych) a na suficie jeden punkt no i jakieś tam oświetlenie (40W żaróweczka) w automacie bramy

a co pójdzie na te kable? pewnie świetlówki liniowe...

A ja uważam że oświetlenia w garażu to nigdy za mało. Sam mam całe oświetlenie na świetlówkach z elektroniką - w suficie 2 oprawy 2x36W i po bokach 2 oprawy 2x18W. Oczywiście każde załączane na osobnym klawiszu. Moim klientom podobnie proponuję. W garażu ma być jasno ale tylko wtedy kiedy tego chcę. Nie toleruję przenośnych halogenów by doświetlać jakieś prace w okresie jesienno - zimowym.

Mozesz wskazac jakas oprawe tego typu

Mam rozumiec, ze w srodku siedzi elektronika a nie jakis dlawik itp ?

Jaka moc potzrebuje na tej wielkosci garaz 6 x 7 x 2,2 m ? Starczy 4 x 18 W ?

Fantom

Użyj opraw świetlówkowych hermetycznych 2x36W z elektronicznym zapłonem EVG.

Zapłon elektroniczny to przede wszystkim "natychmiastowość" i "długotrwałość".

Jeśli masz jakiś wybór kup świetlówki trójpasmowe o temp. barwowej 4000K.

Ja najczęściej u klientów montuję 2szt takich opraw + jedno oświetlenie żarowe 60-150W włączane czujnikiem ruchu. Są zadowoleni.

U siebie mam 4szt takich opraw, ale mój garaż jest jednocześnie warsztatem pracy i potrzebuję sporo światła.

HF - to może być to, co opisał robertsz, mnie jednak przychodzi do głowy oznaczenie z Osrama - FH 35W/ 840 - niestety jest to oznaczenie świetlówki a nie oprawy :)

Podaj więcej danych nt. zakupionej oprawy to może więcej pomożemy.

Garaż wg. mnie:

Jeśli to możliwe, oprawy na ścianach pod sufitem, lub na suficie ale bardzo niskie i najbliżej ścian ( cel - nieograniczanie wysokości zazwyczaj i tak niskich pomieszczeń - wysokie auta / bagażniki dachowe).

Dobrym rozwiązniem jest zdalne załączenie oświetlenia nad wjazdem i w garażu przy jego otwieraniu np. z pilota ze zwłoką czasową, pozwalającą opuścić auto i wyjąć z niego zakupy / bagaże - docenicie przy wieczornych powrotach z zakupów :)

Oprawa niewysoka, z dobrym kloszem (czasami uderzymy niechcący:)), statecznik elektroniczny - nie mrugają świetlówki przy włączeniu.

Gdyby była na nowoczesne świetlówki - może byłaby niższa.

Ogólnie - ok, tylko teraz dobrze je rozmieść w garażu aby nie ograniczać przestrzeni (czasem opłaca się przekuć trochę sufitu by mieć spokój na całe życie :))

Zanim to jednak zrobisz, zastanów sią nad funkcjonalnym sposobem zapalania i gaszenia opraw (może będzie trzeba przekuć trochę więcej sufitu i ścian - ale

gwarnacja bezpotykania się w ciemności powinna wziąźć górę nad dodatkowymi kosztami).

Najlepiej to sprawdzić wjeżdzając w nocy do garażu w którym nie ma żadnych opraw i spróbować wyładować zakupy z bagażnika - wtedy potrzeba staje się jasna jak światło)

Powodzenia