szczukot 07.12.2010 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 No wlasnie zastanawialem sie w jakim kierunku swiatla isc. Zimne czy cieple. I myslalem o czyms rzedu 5000K, ale boje sie czy nie bedzie jak w "chlodni" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertunio 07.12.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Im wyżej w Kelvinach tym chłodniej - to prawda, ale tym samym bliżej światła dziennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Josesaramago 07.12.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 A dla mniej wtajemniczonych, krótka ściąga:http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 12.12.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witajcie!A powiedzcie jeszcze jeśli mam takie dwie oprawy i styropian 16 cm na suficie to jak się to co przyczepia?Czy klei jakoś do styropianu, czy muszę kupić kołki ponad 20 cm i wiercić ??Dzięki za odpowiedź.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.12.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 ... A powiedzcie jeszcze jeśli mam takie dwie oprawy i styropian 16 cm na suficie to jak się to co przyczepia? Czy klei jakoś do styropianu, czy muszę kupić kołki ponad 20 cm i wiercić ??... Lepszym rozwiązaniem jest przed przyklejeniem styropianu, zamontowanie deseczki i dopiero na nią styropian. Kiedy będziesz wieszał/montował oświetlenie to do drewna przymocowanie to już żaden problem. Kiedy styropian jest już przyklejony nie pozostaje tobie nic innego jak kupić wkręty 24 cm. Ja takie stosuję. W cegłach dziurawkach jak porotherm to jedyny sensowny sposób, gdy nie masz już możliwości ingerencji w ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 12.12.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 No to nie pozostaje mi nic innego jak wiercenie w żelbecie, bo świetlówki na suficie, a sufit oklejany 16 cm styropianem, który mi pozostał z elewacji Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.12.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Są kołki z tworzywa (coś jak ślimak w maszynce do mięsa) przeznaczone do montażu w styropianie.Ja dodatkowo te kołki smaruje klejem montażowym przed wkręceniem.Bezproblemowo powiesisz oprawę. Jeśli decydujesz się na wiercenie do stropu to wykorzystaj patent z deseczką lub profilem z zabudowy K-G.W przyszłości będziesz mógł zmienić oprawę bez kolejnego wiercenia do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.12.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Jakby się jeszcze ktoś upierał to można zastosować piankę montażową ale tylko do lekkich opraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.12.2010 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Pytanie : Czy swietlowki TL-D i T8 to jest to samo czy nie ? Mam oprawe na te pierwsze a w sklepie od reki tylko te drugie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.12.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Pytanie : Czy swietlowki TL-D i T8 to jest to samo czy nie ? TL-D i T8 to to samo. To świetlówka liniowe o grubości 26 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.12.2010 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 To skad rozne nazewnictwo ? rozne firmy maja rozne nazwy ale identyczne wymiary techniczne itp ? Cz tez jeden z tych typow np ma jakies lepsze rozwiazania (inny gaz ip) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.12.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 A dlaczego na wszystkie szlifierki kątowe mówi się flex, albo na buty sportowe adidasy? Najpierw była jakaś tam nazwa a dopiero później firmy chciały ją zmienić i nie zawsze to wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonny1 15.12.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Moim zdaniem również halogeny. one nigdy nie zawodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2010 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 halogeny ? Moim zdaniem one zawsze zawodza. Przepalaja sie co 5 min, oslepiaja i zra kupe pradu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2010 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Oto moje propozycje. Lampa z odbłyśnikiem na dwie żarówki energooszczędne E27 http://www.olampa.pl/produkt-surface-mounted-downlight-2xe27-white-16521.html Ciekawe połączenie świetlówki i halogenów: http://www.olampa.pl/produkt-multi-grid-16466.html Więcej opraw do przejrzenia w tej kategorii: http://www.olampa.pl/kategoria-do-holu-398.html No tak. ale ja nie planuje lampy do garazu za ponad 1000 zl !! A jak dwie to .... To nie moja polka cenowa. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.12.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Garaż 6,5 x 4, jedna oprawa świetlówkowa 2 x 36W z elektroniką i się zastanawiam czy nie przesadziłem....... Jasno jak ..., a nad stołem warsztatowym coś tam mam zamiar jeszcze powiesić punktowego. Aha, coś tam doczytałem, że z napędu mojego Hormanna można wyprowadzić sterowanie światłem zewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.12.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 .... Aha, coś tam doczytałem, że z napędu mojego Hormanna można wyprowadzić sterowanie światłem zewnętrznym. Nie wiem jaki masz/będziesz miał model ale polega to na połączeniu równoległym z tą żaróweczką przy napędzie. Nie myśl, że dostaniesz coś bardziej wypasionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.12.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Mam stary model Hormanna ProMatic czy jakoś tak. Wyprowadzić można to do jakiegoś stycznika i tak skonfigurować, aby wyłączanie mogło odbyć się jedynie włącznikiem przy wejściu. Tylko czy można by było tym samym włącznikiem włączyć tę lampę? Hmmm.... Może pomożecie skonstruować taką ćwierćinteligentną instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Mam stary model Hormanna ProMatic czy jakoś tak. Wyprowadzić można to do jakiegoś stycznika i tak skonfigurować, aby wyłączanie mogło odbyć się jedynie włącznikiem przy wejściu. Tylko czy można by było tym samym włącznikiem włączyć tę lampę? Hmmm.... Może pomożecie skonstruować taką ćwierćinteligentną instalację? Troszeczkę mało jasno opisałeś ale z tego co mi wiadomo to : - możesz zainstalować dowolny przycisk dzwonkowy, który będzie załączał/wyłaczał napęd, - możesz zainstalować dowolną inną radiolinię (np od alarmu) i wykonywać to samo co wyżej, Z tego co się domyślam, to podczas pracy napędu żaróweczka od napędu mruga i możesz podłączając do napędu przewody podłączyć dowolną inną lampę, która będzie to samo realizowała. Ps. Każdy napęd ma swoje indywidualne możliwości i ciężko coś zaproponować dopóki nie znam dokładnie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.12.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Z tego co pamiętam to w instrukcji był opisany temat uruchomienia dodatkowego oświetlenia. Ale na sto procent nie chodziło o jego miganie, jak to ma miejsce w przypadku lampki w samym napędzie. Dodatkowy włącznik dzwonkowy bramy już zamontowałem. Teraz niekomplikując zbytnio całości chciałbym osiągnąć dwie sprawy związane z oświetleniem. Pierwsza to doświetlenie podjazdu przed samym garażem sprzężonego z sygnałem otwierania(tylko z pilota) lub zamykania bramy(pilot), ale tylko po zmroku. Druga to właśnie funkcja zapalania głównego światła stropowego, które byłoby można później wyłączyć już ręcznie, po opuszczeniu pojazdu i wyjściu z garażu. Podejrzewam, że tam jest możliwość połączenia tego przez jakiś przekaźnik, jednak światło zgaśnie chyba wraz z tą lampką sygnalizacyjną w obudowie. A mi nie o to chodzi. Napęd to Promatic. Nowsze Supramatic są szybsze i fabrycznie sprzężone z czujkami podczerwieni(chyba) montowanymi w ramiaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts