Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie oświetlenie do garażu ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... A powiedzcie jeszcze jeśli mam takie dwie oprawy i styropian 16 cm na suficie to jak się to co przyczepia?

Czy klei jakoś do styropianu, czy muszę kupić kołki ponad 20 cm i wiercić ??...

Lepszym rozwiązaniem jest przed przyklejeniem styropianu, zamontowanie deseczki i dopiero na nią styropian. Kiedy będziesz wieszał/montował oświetlenie to do drewna przymocowanie to już żaden problem.

Kiedy styropian jest już przyklejony nie pozostaje tobie nic innego jak kupić wkręty 24 cm. Ja takie stosuję. W cegłach dziurawkach jak porotherm to jedyny sensowny sposób, gdy nie masz już możliwości ingerencji w ocieplenie.

Są kołki z tworzywa (coś jak ślimak w maszynce do mięsa) przeznaczone do montażu w styropianie.

Ja dodatkowo te kołki smaruje klejem montażowym przed wkręceniem.

Bezproblemowo powiesisz oprawę.

Jeśli decydujesz się na wiercenie do stropu to wykorzystaj patent z deseczką lub profilem z zabudowy K-G.

W przyszłości będziesz mógł zmienić oprawę bez kolejnego wiercenia do stropu.

Oto moje propozycje. Lampa z odbłyśnikiem na dwie żarówki energooszczędne E27

http://www.olampa.pl/produkt-surface-mounted-downlight-2xe27-white-16521.html

Ciekawe połączenie świetlówki i halogenów:

http://www.olampa.pl/produkt-multi-grid-16466.html

Więcej opraw do przejrzenia w tej kategorii:

http://www.olampa.pl/kategoria-do-holu-398.html

No tak. ale ja nie planuje lampy do garazu za ponad 1000 zl !! A jak dwie to .... To nie moja polka cenowa.

Fantom

Garaż 6,5 x 4, jedna oprawa świetlówkowa 2 x 36W z elektroniką i się zastanawiam czy nie przesadziłem....... Jasno jak ..., a nad stołem warsztatowym coś tam mam zamiar jeszcze powiesić punktowego. Aha, coś tam doczytałem, że z napędu mojego Hormanna można wyprowadzić sterowanie światłem zewnętrznym.

Mam stary model Hormanna ProMatic czy jakoś tak. Wyprowadzić można to do jakiegoś stycznika i tak skonfigurować, aby wyłączanie mogło odbyć się jedynie włącznikiem przy wejściu. Tylko czy można by było tym samym włącznikiem włączyć tę lampę? Hmmm.... Może pomożecie skonstruować taką ćwierćinteligentną instalację?

Mam stary model Hormanna ProMatic czy jakoś tak. Wyprowadzić można to do jakiegoś stycznika i tak skonfigurować, aby wyłączanie mogło odbyć się jedynie włącznikiem przy wejściu. Tylko czy można by było tym samym włącznikiem włączyć tę lampę? Hmmm.... Może pomożecie skonstruować taką ćwierćinteligentną instalację?

Troszeczkę mało jasno opisałeś ale z tego co mi wiadomo to :

- możesz zainstalować dowolny przycisk dzwonkowy, który będzie załączał/wyłaczał napęd,

- możesz zainstalować dowolną inną radiolinię (np od alarmu) i wykonywać to samo co wyżej,

Z tego co się domyślam, to podczas pracy napędu żaróweczka od napędu mruga i możesz podłączając do napędu przewody podłączyć dowolną inną lampę, która będzie to samo realizowała.

Ps. Każdy napęd ma swoje indywidualne możliwości i ciężko coś zaproponować dopóki nie znam dokładnie modelu.

Z tego co pamiętam to w instrukcji był opisany temat uruchomienia dodatkowego oświetlenia. Ale na sto procent nie chodziło o jego miganie, jak to ma miejsce w przypadku lampki w samym napędzie. Dodatkowy włącznik dzwonkowy bramy już zamontowałem. Teraz niekomplikując zbytnio całości chciałbym osiągnąć dwie sprawy związane z oświetleniem. Pierwsza to doświetlenie podjazdu przed samym garażem sprzężonego z sygnałem otwierania(tylko z pilota) lub zamykania bramy(pilot), ale tylko po zmroku. Druga to właśnie funkcja zapalania głównego światła stropowego, które byłoby można później wyłączyć już ręcznie, po opuszczeniu pojazdu i wyjściu z garażu. Podejrzewam, że tam jest możliwość połączenia tego przez jakiś przekaźnik, jednak światło zgaśnie chyba wraz z tą lampką sygnalizacyjną w obudowie. A mi nie o to chodzi. Napęd to Promatic. Nowsze Supramatic są szybsze i fabrycznie sprzężone z czujkami podczerwieni(chyba) montowanymi w ramiaku.