Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UMYWALKA PODBLATOWA wady i zalety

malkul

Recommended Posts

ja tam widzę podstawową zaletę - zagarniasz ścierką cały kurz z blatu od razu do zlewu. Nie trzeba nic wydłubywać szczoteczką ze szczelin - co dla mnie dyskwalifikuje umywalki NAblatowe. Edytowane przez Elfir

Obecnie mieszkajac u siostry w jej domu uzytkuje taki zlew podblatowy w kuchni. Problem osadzania sie brudkow na styku kolnierza zlewu jest taki sam, jak w zlewach nablatowych. Z ta roznica, ze trudniej tam sie dostac i trzeba czasem glowe w zlew wsadzic......:) Ale fakt faktem taki zlew podblatowy ladnie wyglada przy nowoczesnych kuchniach, a siostra ma wlasnie taka nowoczesna. Woda plynie z kranu prosto w dol bez rozchlapywania i uderza o dno zlewu w ten sposob, ze krople strzelaja w gore. W swoim poprzednim domu mialam nablatowa i tak samo byly problemy z utrzymaniem czystosci na styku blatu z kolnierzem. W kazdym przypadku uzywa sie silikonu do uszczelnienia. Ja mam inny problem :p Mam ciagle wrazenie, ze jak obciaze za bardzo zlew siostry, to on spadnie mi na nogi :p

Idealny bylby zlew zintegrowany, ale ta cena jest tak wirtualna... :(

Na dzien dzisiejszy jakbym musiala wybierac rodzaj zlewu wybralabym jednak nablatowy.

Tyle jest pieknych zlewow (umywalek) o nowoczesnym ksztalcie z super prostymi kolnierzami....

Malkul nie radze jednak uzyc drewna do umywalki podblatowej, gdyz blat przy umywalce podblatowej bedzie o wiele czesciej mokry niz w przypadku umywalki nablatowej. Z reguly stosuje sie taki system do kamiennych, konglmeratopodobnych blatow.

Edytowane przez Aleksandryta

a ja pewnie będę jedną z nielicznych, którym podblatowe umywalki się nie podobają ze względów estetycznych. nie wiem o co chodzi, no ale jak na nie patrzę, to sobie zawsze myślę - potworek ;]

w ogóle nie wyobrażam sobie jak takie rozwiązanie może ładnie wyglądać w łazience (w kuchni jeszcze jeszcze). hehe

i zgadzam się z aleksandrytą , że ilość ładnych zlewów z kołnierzami powala. a kołnierz fajnie ożywia blat.

• 3 months później...
  • 8 months później...

Ta ostatnia umywalka kojarzy mi się z nerką szpitalną albo umywalką dentystyczną :-)

Umywalki podblatowe nie nadają się do łączenia ich z blatami laminowanymi, bo w newralgicznych miejscach moga pecznieć. To samo z drewnem. Najadą się do blatów kamiennych i kompozytowych. Jeśli mnie bedzie stać na blat kamienny to na pewno umywalkę bede miala wlasnie taką.