Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WITAJ VACIE22%!!!TU URADOWANY BYŁY UCZCIWY POLAK:(

AVID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ludzie kochane co Wy piszecie o jakie namiary Wam chodzi :o

Przecież to zabronione bez faktury i bez VAT'u jak tak można :oops: :oops: :oops:

A tak już na poważnie nie trafiłem jeszcze hurtowni aby po chwili rozmowy z kierownikiem/właścicielem nie można było kupić trochę taniej bez faktury. :D :D :D Oczywiście sprawa nie dotyczy hipermarketów. No ale nikt rozsądny w hipermarketach materiałów budowlanych raczej nie kupuje.

Pozdrawiam

To są głupie i bezmyślne Cioty!!!

Próbują zepsuć to co się przez Polaków pomysłowość zepsuć się nie chce!!

Szara Strefa górą!!

A podatków z VAT-u zamiast więcej będzie jeszcze mniej !!!

A co to za ściema z tym zwrotem podatku!!!

Przecież to jest taka mała a`la ulga podatkowa....czyli ten zwort (jeśli w ogóle możliwy) będzie tylko i wył. dla tych którzy nie korzystali z ulg budowlanych...

Czyli uderzy to najczęściej w takich jak ja co to blok chcą zamienić na dom!!!

A ja nie mogę bez faktury :( , bo muszę je przedstawić Urzędowi Skarbowemu dowody, że wydałam pieniązki na cele mieszkaniowe!!

Do maja pewnie z większością skończę, tylko problem w tym, że z dnia na dzień, uczciwi sprzedawcy podnoszą ceny, zeby nas przyzwyczaić do większego VAT-u :evil: (A od 1 maja pewnie jeszcze dorzucą dodatkowo 15 % VAT-u do tych podniesionych cen - żeby juz nas całkiem przyzwyczaić ??!!).

Ech,

m.

tak jak napisał ktoś powyżej bez F-ry kupujemy głównie te materiały, gdzie nie ma wielkiego ryzyka: cegła, zaprawa, drewno, stal, kruszywa... Pewnie, ryzyko istnieje zawsze. Wykończeniówka - tu ostrożność też musi być większa, ale ryzyko na prawdę nie jest duże gdy kupujemy markowy produkt w malutkim składzie budowlanym

Pozdrawiam

Pearl

Gość Kub
Zaraz zaraz, jeśli sprzedaję dom przed upływem 5 lat od kupna to aby uniknąć podatku muszę przeznaczyć otrzymaną kasę na "substancję mieszkaniową" tak? Czyli jeżeli za dom otrzymam np 200 000 to mam przy budowie następnego domu przedstawić US faktury właśnie na 200 000 ??? Nie bardzo rozumiem.CZy ktoś mógłby mi to wyjaśnić???

Niestety jak przed upływem 5 lat sprzedało się mieszkanie lub dom to w ciagu 2 tygoni po transakcji należy zgłosić w US ten fakt z notatką że pieniądze za to zostaną zużyte na cele mieszkaniowe i jest na to 2 lata. Przed upływem tego czasu trzeba przedstawić rozliczenie. Jeżeli nie to płaci się podatek.

Gość Kub
Okej okej ale jak szczegółowe ma być to rozliczenie? dokładnia na kwotę za jaką sprzedałem nieruchomośc? a jeżeli np chcę budować z drewna z odzysku (dom do przeniesienia) to kto mi wystawi fakturę lub rachunek w takich np. Suchych Laskach gdzie np. znalazłem chałupę? Słabowaty jestem jeśli chodzi o papierkologię :cry:

Kołatka i Kub

Tutaj chodzi o podatek od wzbogacenia od kwoty za jaką sprzedajesz swoją nieruchomość. Aby uniknąć płacenie tego podatku, składasz oświadczenie w Urzędzie Skarbowym, że w ciągu najbliższych 2 lat, kwotę jaka stanowi wysokość tego podatku, przeznaczysz na cele mieszkaniowe.

Przynajmniej tam mi się wydaje :) .

Czerwoni dążą do samozagłady. Tylko dlaczego my naród idziemy z nimi na dno.

Hej chłopcy bagnet na broń, długa droga, daleka przed nami trud i znój po zwycięstwo my .................................................................

Na pochybel Millerowi i grupie trzymającej władzę

Czerwoni dążą do samozagłady. Tylko dlaczego my naród idziemy z nimi na dno.

Hej chłopcy bagnet na broń, długa droga, daleka przed nami trud i znój po zwycięstwo my .................................................................

widzisz ja juz to raz w zyciu slyszalem.

My polaczki tylko to umiemu