anka1988_88 09.12.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Tematów niby pełno, godziny poświęcone na czytanie jednak dalej nie wiem. Budowlaniec mówi że mu obojętnie z czego, ale zdecydowanie namawia na Ytong a ściany działowe Silka. Znajomi namawiają że Porotherm bo zdrowy. W składach budowlanych że najlepiej coś tańszego, a jak już się upieram to wtedy że lepiej Ytong. Jednak martwią mnie opinie o dużej nasiąkliwości ytonga (a dom nie będzie otynkowany w ciągu 2 lat na pewno). Druga sprawa to czy jak już kupować Ytong to 24cm czy 30cm no i jakiej odmiany skoro i tak będę ocieplać wełną! W projekcie przewidziany porotherm 30cm. Innych materiałów niż te nie biorę pod uwagę! Czy znajdzie się jeszcze ktoś na tym forum kto jeszcze raz ruszy tak często wałkowany temat? Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka1988_88 11.12.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Wypowie się ktoś jeszcze... Bo dalej mam mętlik. Często na forach piszę że budowlaniec poleca beton komórkowy bo łatwy w obróbce, ale mój mówi że mu obojętnie i cena ta sama wykonania domu, ale sam sobie by w życiu domu z porothermu nie postawił. A znajomi że Porotherm to tradycja, kierownik budowy że tylko porotherm, ale ja bardziej obstawiam na ytonga, jednak nie wiem czy to dobry wybór. Sprawy finansowe mniej ważne chce tylko znać opinie co jest najzdrowsze i najtrwalsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 11.12.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Wypowie się ktoś jeszcze... Bo dalej mam mętlik. Często na forach piszę że budowlaniec poleca beton komórkowy bo łatwy w obróbce, ale mój mówi że mu obojętnie i cena ta sama wykonania domu, ale sam sobie by w życiu domu z porothermu nie postawił. A znajomi że Porotherm to tradycja, kierownik budowy że tylko porotherm, ale ja bardziej obstawiam na ytonga, jednak nie wiem czy to dobry wybór. Sprawy finansowe mniej ważne chce tylko znać opinie co jest najzdrowsze i najtrwalsze? z uwagi na proces wytwarzania: najzdrowsze - silka i ytong porotherm - najzdrowszy z ceramiki ( ceramiki z samej "gliny" juz nigdzie raczej nie dostaniesz ) trwalosc: najlepszy porotherm,jesli ocieplisz szybko to i ytong i silka i beton komorkowy bedzie ytong i silka kochaja wode i ciezko im sie z nia rozstawac:)beton komorkowy tez sie napic lubi:) porotherm natomiast aby naciagnac wody jak tamte materialy to by w beczce musial lezec pewnie z tydzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka1988_88 12.12.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 A w ogóle to tak sobie można zmienić z porthermu 30cm na ytonga 25cm?? pozwolenie na budowę już mam prawie odebrane... No chyba że kupię YTONG 30cm więc będzie tak samo. Tylko jaką odmianę wybrać? Myślałam również aby ściany wszystkie z Ytona ale chyba trochę za ciężkie, a dom ma mieć pełne podpiwniczenie. Pomoże ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.12.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 ... ytong i silka kochaja wode i ciezko im sie z nia rozstawac:)beton komorkowy tez sie napic lubi:) porotherm natomiast aby naciagnac wody jak tamte materialy to by w beczce musial lezec pewnie z tydzien.... To bardzo ciekawe, ze silce ciezko sie z woda rozstawac, myslalem, ze jest wrecz odwrotnie. Z czego by nie postawic jak wykonane poprawnie bedzie stalo dlugo, ale dobrze byloby, gdybysmy sie nawzajem w blad nie wprowadzali. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy0476 12.12.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witaj. Jestem nowy na forum, ale na rynku budowlanym już nie. Generalnie tradycja mówi, że ceramika na pierwszym miejscu, później ytong , sillka i inne. A tak poważnie to ceramika jest materiałem najbardziej "zdrowotnym" więc ja namawiam każdego inwestora na ten materiał. Co do nasiąkliwości bloczków Ytong to normalna sprawa jest to materiał wykonanay z popiołow więc musi pić. Więc moja rada taka , Ściany konstrukcyjne Porotherm, działówki ytong (z uwagi na duże wymiary a niską wagę, nie obciążasz stropu), Nie polecam ścianek G-K " BADZIEW " PRZEZ DUŻE B. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy0476 12.12.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 A co do zmiany materiału na konstrukcję , to nie ma problemu, musisz zostać tylko przy oryginalnych wymiarach zewnętrznych budynku. A sam materiał jest nieważny, byle by tylko z atestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.12.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witaj. Jestem nowy na forum, ale na rynku budowlanym już nie. Generalnie tradycja mówi, że ceramika na pierwszym miejscu, później ytong , sillka i inne. A tak poważnie to ceramika jest materiałem najbardziej "zdrowotnym" więc ja namawiam każdego inwestora na ten materiał. Co do nasiąkliwości bloczków Ytong to normalna sprawa jest to materiał wykonanay z popiołow więc musi pić. Więc moja rada taka , Ściany konstrukcyjne Porotherm, działówki ytong (z uwagi na duże wymiary a niską wagę, nie obciążasz stropu), Nie polecam ścianek G-K " BADZIEW " PRZEZ DUŻE B. Powodzenia Jesli namawiasz na ceramike bo jest "zdrowotna" to moze warto byloby nam przyblizyc te jej zdrowotne cechy, moze sie czegos nowego dowiemy, ja w szkole fizyke mialem, ba, nawet politechnike skonczylem, nie na wszystkich zajeciach wzorowo uwazalem, ale GENERALNIE staram sie nie wprowadzac nikogo w blad. A jesli swoje zdanie opierasz na zaslyszanych opiniach, to krazy ich tutaj wiecej, np. o oddychajacych scianach i innych takich. Osobiscie uwazam, iz material konstrukcyjny powinien miec odpowiednie parametry pod wzdledem wytrzymalosci (na sciskanie.zginanie, itp). BK, silka i ceramika spelniaja je, roznia sie innymi parametrami, ale to juz zalezy czy inwestorowi zalezy na : a)akumulacyjnosci budynku, b) jak najmniejszej grubosci sciany, c) szybkosci murowania, d) latwosci wykonywania prac w danym materiale, e) inne W zadnym z tych zagadnien ceramika niestety nie moze nawet rownac sie z BK lub Silka, no chyba, ze porownujemy tradycje, tu wiadomo, ze dobra cegla to czerwona cegla Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 12.12.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Też mam ten sam dylemat z czego budować? Aby uporządkować - CERAMIKA - średnia waga, średnie promieniowanie, trudna obróbka, duża kruchość, średnie przenikania ciepła, słaba nasiąkliwość - GAZOBETON - mała waga, małe promieniowanie, łatwa obróbka, średnia kruchość, małe przenikanie ciepła, duża nasiąkliwość - SILIKATY - duża waga, bardzo małe promieniowanie, trudna obróbka, mała kruchość, duże przenikanie ciepła, srednia nasiąkliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy0476 12.12.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Nie wiem w czym popioły używane do produkcji BK są lepsze od gliny. Ja uważam, że każda ceramika jest lepsza od Bk czy silki, ale to jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać. A co do " zdrowotności" to masz racje opinii jest wiele i nie koniecznie poparte faktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.12.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 moze niech kazdy przejrzy jak wyglada proces i technologia wytwarzania danego materialu budowlanego oraz jego sklad a wnioski narzuca sie same:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 13.12.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Znajomi namawiają że Porotherm bo zdrowy najzdrowsze - silka i ytong porotherm - najzdrowszy z ceramiki ceramika jest materiałem najbardziej "zdrowotnym" Ludzie, czy Wy te pustaki zjadacie, że mają być zdrowe? Co to za zabobony? Zakładając że zbuduję dom z "niezdrowego" materiału, otynkuję z obu stron i zapewnię prawidłową wentylację to co takiego się stanie? Cała rodzina zapadnie na raka, koklusz, wyrosną nam dodatkowe kończyny i głowy czy zaczniemy świecić? Przecież to obłęd. Podobnie z oddychaniem ścian. Jak ktoś wybór materiału uzależnia od tego ile pary wodnej odprowadzi mu lita ściana z tego czy innego materiału to niech popatrzy dobrze w projekt i zastanowi się czemu zapomniał zrobić w domu wentylację...kryteria doboru materiałów na ściany podał miloszenko i są one oparte na wiedzy technicznej oraz zdrowym rozsądku. Reszta (oddychanie, zdrowotność itp.) to tzw. mądrości ludowe lub marketingowe cuda niewidy które łykacie jak młoda foka pokarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.12.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Ludzie, czy Wy te pustaki zjadacie, że mają być zdrowe? Co to za zabobony? Zakładając że zbuduję dom z "niezdrowego" materiału, otynkuję z obu stron i zapewnię prawidłową wentylację to co takiego się stanie? Cała rodzina zapadnie na raka, koklusz, wyrosną nam dodatkowe kończyny i głowy czy zaczniemy świecić? Przecież to obłęd. Podobnie z oddychaniem ścian. Jak ktoś wybór materiału uzależnia od tego ile pary wodnej odprowadzi mu lita ściana z tego czy innego materiału to niech popatrzy dobrze w projekt i zastanowi się czemu zapomniał zrobić w domu wentylację...kryteria doboru materiałów na ściany podał miloszenko i są one oparte na wiedzy technicznej oraz zdrowym rozsądku. Reszta (oddychanie, zdrowotność itp.) to tzw. mądrości ludowe lub marketingowe cuda niewidy które łykacie jak młoda foka pokarm. jak ktos sie pyta to ja odpowiadam...a jak kogos cytujesz to nie wyrywaj niczego z kontekstu tylko cutyj cala wypowiedz, bo pominales wazna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 13.12.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Jaką ważną rzecz pominąłem? Piszesz że taki to a taki materiał jest zdrowy, co zacytowałem i gdzie jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.12.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 (edytowane) Jaką ważną rzecz pominąłem? Piszesz że taki to a taki materiał jest zdrowy, co zacytowałem i gdzie jest problem? w tym, ze nastepnie w wypowiedzi zaczynasz wszystkiemu zaprzeczac prawda jest taka ze jeden zwraca uwage czy material mniej czy bardziej zdrowy inny nie, dla jednego liczy sie cena materialu dla innego nie, z kolei niektorzy darza do szybkiego i latwego wykonania inni nie biora tego pod uwage dla przykladu: porotherm drozszy jest od maksa, nawet uwzgledniajac fakt ze zuzycie maksa jest wieksze niz porotherhu na 1m2 sciany - korzysci z zastosowania porothermu ma glownie wykonawca z racji tego ze postawi cos 2x szybciej a skasuje za robote tyle samo - inwestor natomiast ma zysk tylko na czasie trwania inwestycji swoja droga jestem jak najbardziej za sezonowaniem materialow budowlanych i samego obiektu juz wybudowanego tego w tym watku nie poruszono a jest to wazne Edytowane 13 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka1988_88 13.12.2010 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Też mam ten sam dylemat z czego budować? Aby uporządkować - CERAMIKA - średnia waga, średnie promieniowanie, trudna obróbka, duża kruchość, średnie przenikania ciepła, słaba nasiąkliwość - GAZOBETON - mała waga, małe promieniowanie, łatwa obróbka, średnia kruchość, małe przenikanie ciepła, duża nasiąkliwość - SILIKATY - duża waga, bardzo małe promieniowanie, trudna obróbka, mała kruchość, duże przenikanie ciepła, srednia nasiąkliwość Ładne podsumowanie. W projekcie jest przewidziane 30cm porotherm + 15cm styropianu Chyba jednak zostanę przy YTONGU na ściany zewnętrzne, aby utrzymać te 45cm kupię -no i co lepiej właśnie: YTONG 25cm PP2 0,4 + 20cm wełny czy lepiej YTONG PP2 0,4+ 15cm wełny. Różnica między Ytongiem 25 a 30cm to 3000zł, które rozwiązanie według Was jest lepsze, pomijając sprawę finansową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.12.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 (edytowane) 25 cm spelnia wymagania co do nosnosci sciany i lepiej zainwestowac w grubsza warstwe ocieplenia, tzn 20 cm - moja subiektywna opinia swoja droga mozesz zastoswac styropian a zoszczedzone pieniadze wlozyc w inny etap budowy, skoro jednak pomijasz aspekty finansowe i chcesz welne to pozostan przy welnie:) Edytowane 13 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 13.12.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 w tym, ze nastepnie w wypowiedzi zaczynasz wszystkiemu zaprzeczac Gdzie zacząłem czemukolwiek zaprzeczać? Chłopie co Ty palisz? Zarzuciłeś mi że wyciąłem jakiś bardzo ważny fragment z Twojego tekstu, jaki? Napisałeś że coś tam jest zdrowsze od czegośtam, ja to zacytowałem a Ty się obruszasz że wyrywam z kontekstu. Jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.12.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 (edytowane) Gdzie zacząłem czemukolwiek zaprzeczać? Chłopie co Ty palisz? Zarzuciłeś mi że wyciąłem jakiś bardzo ważny fragment z Twojego tekstu, jaki? Napisałeś że coś tam jest zdrowsze od czegośtam, ja to zacytowałem a Ty się obruszasz że wyrywam z kontekstu. Jakiego? przede wszystkim technologia produkcji i zastosowane polprodukty maja wplyw na "zdrowotnosc" materialow to byl kontekst czy "zdrowotnosc" ma znaczenie czy nie to kwestia preferencji inwestora zapewne obaj sie nie zrozumielismy doradz cos anka1988_88 zgodnie z jej preferencjami Edytowane 13 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 13.12.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Doskonale doradził miloszenko, od siebie mogę dodać że ważnym czynnikiem są preferencje ekipy, która muruje. Jeżeli majster dobrze czuje się w pracy z ceramiką to nie należy go zmuszać do pracy z innym materiałem bo spartaczy i tyle będzie korzyści. Dobrze zrobiona ściana z ceramiki będzie sto razy lepsza od spartaczonej z BK oraz odwrotnie.Natomiast zdrowotność czy oddychalność materiału to nie są kryteria które należy poważnie rozważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts