Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong + Silka czy Porotherm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Chciałbym i ja dołożyć swoje trzy grosze do tematu. Otóż również jestem na etapie wyboru materiału na ściany. Dom ma być do 120m2 z poddaszem użytkowym. Jako ogrzewanie postanowiłem dać pompę cieplną powietrze-woda Althermy, a dodatkowo w warunkach niskich temperatur ogrzewanie kominkiem z DGP. Mogę wynegocjować w zaprzyjaźnionej hurtowni najkorzystniejsze ceny na wyroby Xelli, czyli BK i silikaty lub na pustaki ceramiczne EDERa. W zasadzie waham się między bloczkami silikatowymi 24+warstwa ociepleniowa (styropian czy wełna?) 12-20, a ceramiką EDERa bodajże 25+styropian. Co będzie najrozsądniejszym wyborem w symbiozie z ogrzewaniem, które chcę zastosować? Z tego co doczytałem to te bloczki silikatowe mają w środku gotowe otwory na instalacje, więc może nie będzie tak źle z obróbką. Na ściany działowe też raczej wybiorę silikaty 12. Proszę o konstruktywne opinie, najchętniej osób mających podobne ściany. zewnętrzne i wewnętrzne.

Pozdrawiam

jesli zdecydowales sie na pompe ciepla jako zrodlo ogrzewania to silka bedzie dobrym wyborem, co do otworow na instalacje to nie sa potrzebne bo w trakcie prac instalacyjnych bedziesz prawdopodobnie zmienial trasy i podejscia wod-kan, CO a takze pradu, wiec lepiej wyciac tam gdzie trzeba niz pozniej zarzucac zaprawa niewykorzystane otwory, wybor jednak nalezy do Ciebie

przy pompie ciepla az sie prosi o rekuperacje, najlepiej z wymiennikiem gruntowym zlokalizowanym pod budynkiem(odzyskasz czesc ciepla ktore tracisz)

gdy zastosujesz reku ocieplenie mozesz zrobic ze styropianu i przy pompie ciepla najlepiej 20 albo i wiecej cm

wybor nalezy do Ciebie, jesli masz finanse to co wymienilem ma sens

15cm wełny. Ceramika poryzowana jest bardzo kruchym materiałem. Podczas cięcia potrafi sama pękać i z tego tytułu jest dużo odpadów. Do cięcia potrzebna jest odpowiednia piła.

ceramika jest b krucha gdy jest kiepskiej jakosci

do ciecia ceramiki dobrej jakosci wystarczy zwykla szlifierka katowa, a doswiadczonemu murarzowi wystarczy mlotek murarski, odpadow wcale nie ma duzo jesli ekipa jest dobra - mam stycznosc z budowlanka i wiem co pisze

do silki potrzeba minimum szlifierki katowej

Edytowane przez face

...przy pompie ciepła aż się prosi o rekuperacje, najlepiej z wymiennikiem gruntowym zlokalizowanym pod budynkiem(odzyskasz część ciepła które tracisz) gdy zastosujesz reku ocieplenie możesz zrobić ze styropianu i przy pompie ciepła najlepiej 20 albo i więcej cm wybór należy do Ciebie, jeśli masz finanse to co wymieniłem ma sens

Coraz poważniej zastanawiam się nad rekuperatorem, ale w tej kwestii akurat jestem zupełnie zielony. Może Pan coś polecić z firm oferujących takie rozwiązania, albo jakieś konkretne modele?

Ponieważ finanse ograniczone i budowa częściowo systemem gospodarczym zamierzam rozłożyć w czasie część prac i wyposażenia. Rekuperator zamontowałbym np. rok później, czy nie będzie to stanowiło problemu?

Coraz poważniej zastanawiam się nad rekuperatorem, ale w tej kwestii akurat jestem zupełnie zielony. Może Pan coś polecić z firm oferujących takie rozwiązania, albo jakieś konkretne modele?

nie jestem specem od rekuperacji - doradzilem reku ze wzgledu na zastosowanie pompy ciepla jako zrodla ogrzewania, bo przy pompie ciepla ma to sens zasadniczy

przy pompie ciepla zawsze nalezy minimalizowac straty ciepla, inaczej bedzie to najdrozsze ogrzewanie z mozliwych, nie tylko w kosztach wykonania ale takze utrzymania

sa watki na forum o rekuperacji i GWC tam na pewno cos doradza

Ponieważ finanse ograniczone i budowa częściowo systemem gospodarczym zamierzam rozłożyć w czasie część prac i wyposażenia. Rekuperator zamontowałbym np. rok później, czy nie będzie to stanowiło problemu?

zamontowanie samego rekuperatora nie bedzie stanowilo problemu po roku, a nawet po 2 czy 3

w trakcie budowy musi Pan wykonac instalacje nawiewno wywiewna pod rekuperator (po zakonczeniu budowy tez mozna jednak koszt wiekszy), jesli z GWC to jak pisalem pod budynkiem, wiec GWC wykonujemy przy fundamentach

domek z poddaszem uzytkowym??

Edytowane przez face

zamontowanie samego rekuperatora nie bedzie stanowilo problemu po roku, a nawet po 2 czy 3 w trakcie budowy musi Pan wykonać instalacje nawiewno wywiewna pod rekuperator (po zakończeniu budowy tez można jednak koszt wiekszy), jesli z GWC to jak pisalem pod budynkiem, wiec GWC wykonujemy przy fundamentach

domek z poddaszem uzytkowym??

Tak z poddaszem użytkowym, standard - 3 pokoje i łazienka. A jak się ma rekuperacja do kominka z DGP? To już ostatnie pytanie w innym temacie bo schodzimy z tematu ścian i może się ktoś obrazić ;-) Co do bloczków silikatowych to czy są w takim razie jakieś sensowne alternatywy dla Xelli, cenowo/jakościowe?

nie jestem specem od rekuperacji - doradzilem reku ze wzgledu na zastosowanie pompy ciepla jako zrodla ogrzewania, bo przy pompie ciepla ma to sens zasadniczy

przy pompie ciepla zawsze nalezy minimalizowac straty ciepla, inaczej bedzie to najdrozsze ogrzewanie z mozliwych, nie tylko w kosztach wykonania ale takze utrzymania

sa watki na forum o rekuperacji i GWC tam na pewno cos doradza

Bzdury...

Najdroższe z możliwych to jest ogrzewanie prądem elektrycznym i to też nie zawsze. Czasem (w zależności od taryfy i cen gazu) droższe jest ogrzewanie na gaz płynny.

Akurat jak się ma pompę ciepła może się nie opłacić montowanie rekuperatora i GWC (o ile w ogóle kiedykolwiek może się to opłacić -- mam co do tego wątpliwości). Im mniejsze zużycie ciepła przez dom, tym mniej się pompa ciepła opłaca...

(...) może się nie opłacić montowanie rekuperatora i GWC (o ile w ogóle kiedykolwiek może się to opłacić -- mam co do tego wątpliwości). (...)

Mógłbyś rozwinąć ten wątek? Moje przemyślenia wskazują raczej, że taki tandem to jedna z najbardziej opłacalnych inwestycji.

Bzdury...

Najdroższe z możliwych to jest ogrzewanie prądem elektrycznym i to też nie zawsze. Czasem (w zależności od taryfy i cen gazu) droższe jest ogrzewanie na gaz płynny.

Akurat jak się ma pompę ciepła może się nie opłacić montowanie rekuperatora i GWC (o ile w ogóle kiedykolwiek może się to opłacić -- mam co do tego wątpliwości). Im mniejsze zużycie ciepła przez dom, tym mniej się pompa ciepła opłaca...

zanim cos napiszesz to przeczytaj dokladnie

twierdzisz ze prad najdrozszy?? wiec jakie bzdury wypisuje??a co to pompa ciepla??

pompa ciepla ma takie cus jak sprezarka zasilane wlasnie pradem elektrycznym wiec nie pisze bzdur zasada dzialania prosta jak lodowki tylko na odwrot a prad zuzywamy nie na schlodzenie tylko na ogrzanie

na gaz plynny nie czasem tylko przy tych cenach bardzo drogie ogrzewanie

a co do GWC to ma on sens jedynie gdy zamontowany pod budynkiem (odzyskujemy cieplo ktore wytworzylismy) a nie obok budynku

co do rekuperacji to przy malej kubaturze niskie oszczednosci co w innym watku udowodnilem

co do pompy ciepla, to moze sie oplacac gdy koszty instalacji CO z pompa ciepla beda sie rownac kosztom instalacji CO na gaz lub wegiel

pozdrawiam

Edytowane przez face

Tak z poddaszem użytkowym, standard - 3 pokoje i łazienka. A jak się ma rekuperacja do kominka z DGP? To już ostatnie pytanie w innym temacie bo schodzimy z tematu ścian i może się ktoś obrazić ;-) Co do bloczków silikatowych to czy są w takim razie jakieś sensowne alternatywy dla Xelli, cenowo/jakościowe?

przy domku z poddaszem uzytkowym koszta wykonania instalacji WM z OC w domu juz wybudowanym sa sporo wieksze niz na etapie budowy - to juz cos na zasadzie remontu jest

mam podobny domek jak Twoj, ogrzewam go gazem, na ogrzewanie zuzywam 1000-1100 m3/rok

robilem wyliczenia zysku dla reku przy sprawnosci instalacji ok 50%(ciezko uzyskac wiecej) i wyszlo mi ok 230 zl rocznie

nie twierdze ze rekuperacja przynosi mega zyski bo policzylem i wiem ze one mega nie sa, zwlaszcza przy malej kubaturze, jesli natomiast kubatura rzedu 500 m3 to zyskujemy juz ponad 400 zl rocznie

nie uwzgledniam nakladow finansowych na instalacje WM z OC bo to inna historia - fakt ze zwraca sie to dlugo

bede mial kominek z rozprowadzeniem ciepla i pod ta instalacje wepne sie z reku - nie bedzie to DGP, chce to rozwiazac inaczej - wtedy dodatkowy koszt to tylko rekuperator, mnie nie chodzi o oszczednosci , tylko o komfort

sam przy budowie odzrzucilem rekuperacje z wzgledu na koszta, kominka tez nie zrobilem(zrobilem tylko komin) bo wolalem pieniadze wsadzic gdzie indziej a teraz po niespelna 3 latach mieszkania bede dorabial kominek, odmalowywal domek i przy okazji dorobie rekuperacje

jesli chodzi o bloczki silikatowe glownie mialem do czynienia z xella, raz mielismy innego producenta ze swietokrzyskiego, nazwy nie pamietam, ale odeslalismy je spowrotem

na pewno cos na forum o silikatach doradza

Edytowane przez face

Mógłbyś rozwinąć ten wątek? Moje przemyślenia wskazują raczej, że taki tandem to jedna z najbardziej opłacalnych inwestycji.

Nie jestem do końca przekonany, że zamontowanie rekuperatora i GWC się zwróci i spowoduje obniżenie kosztów ogrzewania ze względu na zmniejszenie strat ciepła przez wentylację. Trzeba byłoby to przeliczyć dla Twojego przypadku.

zanim cos napiszesz to przeczytaj dokladnie

twierdzisz ze prad najdrozszy?? wiec jakie bzdury wypisuje??a co to pompa ciepla??

pompa ciepla ma takie cus jak sprezarka zasilane wlasnie pradem elektrycznym wiec nie pisze bzdur zasada dzialania prosta jak lodowki tylko na odwrot a prad zuzywamy nie na schlodzenie tylko na ogrzanie

Koszt ogrzewania domu pompą ciepła to nie tylko koszt samego prądu zużywanego przez pompę, ale też koszt jej instalacji i wykonania.

Jeśli masz dom energooszczędny, który zużywa mało ciepła, droga inwestycyjnie pompa ciepła będzie się zwracać bardzo długo i może się okazać, że np. w okresie 50 lat koszt ogrzewania domu elektrycznymi piecami akumulacyjnymi albo wręcz podłogówką elektryczną wyjdzie niższy, niż pompą ciepła.

Policz sobie to i zobaczysz sam.

Koszt ogrzewania domu pompą ciepła to nie tylko koszt samego prądu zużywanego przez pompę, ale też koszt jej instalacji i wykonania.

Jeśli masz dom energooszczędny, który zużywa mało ciepła, droga inwestycyjnie pompa ciepła będzie się zwracać bardzo długo i może się okazać, że np. w okresie 50 lat koszt ogrzewania domu elektrycznymi piecami akumulacyjnymi albo wręcz podłogówką elektryczną wyjdzie niższy, niż pompą ciepła.

Policz sobie to i zobaczysz sam.

zainteresowany sam wybral zrodlo zasilania CO - ja mu PC nie polecalem

skupiam sie jedynie na kosztach ogrzewania, a koszty instalacji pomijam, poniewaz skoro wybral PC uwazam ze wybral swiadomie

nie jestem zwolennikiem wynalazkow typu PC - moze bede za 15-20 lat gdy technologia bedzie dopracowana i porownywalna finansowo w wykonastwie z ogrzewaniem gazem badz weglem

swoja droga znam osobiscie przypadki, gdy PC z wymiennikiem gruntowym (2 odwierty po 60 m) o mocy 12 kW w domku z ogrzewaniem sciennym i podlogowym wylacznie, zaopatrzonym w rekuperacje(bez GWC) potrafila w 2 msc wyciagnac pradu za 1200/1500 zł/msc

domek w zabudowie szeregowej 2 kondygnacje+piwnica+poddasze, kubatura ok 720 m3

wykonany z silikatu, ocieplony 25cm welny na scianach i 35 cm welny na poddaszu

Edytowane przez face

skupiam sie jedynie na kosztach ogrzewania, a koszty instalacji pomijam, poniewaz skoro wybral PC uwazam ze wybral swiadomie

nie jestem zwolennikiem wynalazkow typu PC - moze bede za 15-20 lat gdy technologia bedzie dopracowana i porownywalna finansowo w wykonastwie z ogrzewaniem gazem badz weglem...

Dlaczego PC? Bo często pracuję na zmiany, często prawie cały dzionek, więc ogrzewanie obsługiwać będzie żona - raczej nieobeznana z obsługą kotłów węglowych lub dziadek - z racji wieku również nie za bardzo mogący obsługiwać kotły. Pompa wydała mi się najsensowniejszym rozwiązaniem, gdyż nie mam szans na razie na gaz, który z pewnością wybrałbym jak by była możliwość, a olej i gaz płynny wydają mi się za drogie. Ponieważ średnio widzę montaż kolektorów poziomych, a pionowe uważam za drogie, wybrałem wersję powietrze-woda jako optimum koszt/użyteczność. Dlatego też chyba zdecyduję się na silkę 24cm, jako materiał najlepiej akumulujący ciepło bo nie przewiduję częstych rozruchów włącz/wyłącz, raczej w miarę możliwości pracę ciągłą ze względu na całodobową obecność domowników. Pozostaje problem dogrzania w zimie przy mrozach bo jestem realistą i wiem, że przy iluś tam na minusie pompa ma znikomą sprawność, a ciągnie prąd mocno. Dogrzeję się wtedy kominkiem z grawitacyjnym rozprowadzaniem ciepła. Nie mam jeszcze zdania czy zaprojektować do tego na zaś instalację z rekuperatorem. Tutaj jeszcze muszę Was podpytać...

czyli potwierdzasz ze to swiadomy wybor, nie kazdy ma dostep do gazu i nie kazdy wierzy w kotly zasypowe i ich bezproblemowe dzialanie

ja odpowiadam na konkretny przypadek i wskazuje rozwiazania dla niego a nie namawiamna co innego - przeciez nie skrytykowalem wyboru PC jako zrodla CO

1.jesli wykonasz kominek z DGP to koszt reku to w sumie tylko urzadzenie + pare kolanek i rurek + sterowanie (cale orurowanie i tak wykonujesz pod DGP)

2.jesli wykonasz kominek z plaszczem wodnym to reku mozesz odpuscic

wskazuje Panu rozwiazanie niedrogie, np nr 1 - poniewaz taka Pan dal propozycje

poza tym ma Pan zamiar wykonac czesc prac sam, wiec mozna samemu zrobic DGP + reku, a wykonac wymiennik gruntowy na etapie budowy samemu to tez sztuka nie jest ani koszt - trzeba troche doczytac - jesli GWC to tylko pod budynkiem inaczej on nie ma sensu - to juz napisalem

Edytowane przez face

Ależ mnie nie o to chodzi. Napisałeś, że przy pompie ciepła należy zawsze minimalizować straty ciepła, np. poprzez montaż GWC i rekuperatora. A to jest bzdura. Nie zawsze się to opłaca.

Ależ mnie nie o to chodzi. Napisałeś, że przy pompie ciepła należy zawsze minimalizować straty ciepła, np. poprzez montaż GWC i rekuperatora. A to jest bzdura. Nie zawsze się to opłaca.

przy pompie ciepla zawsze minimalizacja strat:) inaczej ta idea nie ma sensu logicznego ze o kosztach nie wspomne

akurat sie oplaca i to nie bzdura jesli ktos buduje systemem gospodarczym(autor postu) i moze to wykonac sam, nie napisalem ze GWC obowiazkowe, tylko ze jesli GWC to obowiazkowo pod budynkiem

Zrozum, że jest dokładnie odwrotnie... Pompa ciepła w domu mocno energooszczędnym się NIE OPŁACA.

Pompa ciepła opłaca się tym bardziej, im więcej ciepła dom zużywa, bo daje ciepło tanio, ale drogo kosztuje jej wykonanie.

To tak jak z montowaniem instalacji gazowej do samochodu -- opłaca się tym bardziej, im więcej samochód pali i im więcej nim jeździsz. Im bardziej ekonomiczny samochód, im mniej jest eksploatowany, tym mniejszy sens ma kupowanie instalacji gazowej (bo tym dłużej będzie się zwracać).

Zrozum, że jest dokładnie odwrotnie... Pompa ciepła w domu mocno energooszczędnym się NIE OPŁACA.

Pompa ciepła opłaca się tym bardziej, im więcej ciepła dom zużywa, bo daje ciepło tanio, ale drogo kosztuje jej wykonanie.

To tak jak z montowaniem instalacji gazowej do samochodu -- opłaca się tym bardziej, im więcej samochód pali i im więcej nim jeździsz. Im bardziej ekonomiczny samochód, im mniej jest eksploatowany, tym mniejszy sens ma kupowanie instalacji gazowej (bo tym dłużej będzie się zwracać).

widze ze Ty zle rozumujesz

pompa ciepla oplaca sie przede wszystkim w dobrze izolowanych budynkach - to podstawa

jedynie mniej oplaca sie w malych domach o malej kubaturze (300m3), podobnie rekuperacja

w domach o wiekszej kubaturze (450 m3 i wzwyz) zapotrzebowanie na cieplo nie jest wieksze z racji gorszej izolacji tylko wiekszej kubatury

pompa ciepla owszem jest zrodlem taniej energii ale w porzadnie zaizolowanym budynku

w tym samym budynku slabo zaizolowanym energia ta juz nie bedzie tania - z racji ze PC ma niska temp czynnika grzewczego i bez wspolpracy grzalek i sprezarki nie bedzie w stanie nagrzac tego budynku do zadanej temp

Edytowane przez face

widze ze Ty zle rozumujesz

pompa ciepla oplaca sie przede wszystkim w dobrze izolowanych budynkach - to podstawa

Wiesz co, szkoda mojego czasu na udowadnianie Ci oczywistości i podstaw. Doczytaj, zwłaszcza na forum, poeksperymentuj z obliczeniami, na przykład tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

a potem możemy wrócić do dyskusji.