Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong + Silka czy Porotherm

Recommended Posts

Przy obecnych cenach na materiał na ściany należy się poważnie zastanowić czy nie zrobić całości w żelbecie. Kwestia ile majster policzy za szalunek. Stali będzie max. 10 kg/m2, beton b25 15 cm. Czasowo wyjdzie na to samo - szalunki i zbrojenie dla małego domu 65 m2 na parterze to 2 dni, poddasze podobnie.

Nie wiem jak teraz, ale rok temu liczyłem to m2 ściany żelbetowej na gotowo wychodził podobnie jak m2 BK600 bez wmurowania. Niestety ja obserwuję straszny opór i strach ludzi przed betonem. Zarówno wśród ekip jak i inwestorów. Ludzie nie rozumieją tego materiału. Choć się nie dziwię jak spotykam się z opinią: Panie po co wibrować'

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A po kiego grzyba wy tak kombinujecie z tym betonem ? technologia stara jak świat ,mój kolega w 2000 roku stawiał z betonu czyli klocki lego ze styropianu zalewane betonem z tym że wtedy normą było 5cm na zewnątrz i 5 wewnątrz a teraz nawet 30cm na zewnątrz i 5 wewnątrz , budował sam z żoną przy pomocy betoniarki , robotę nazwał jako łatwą i przyjemną no i ekipy murarskiej nie potrzebował .

A po kiego grzyba wy tak kombinujecie z tym betonem ? technologia stara jak świat ,mój kolega w 2000 roku stawiał z betonu czyli klocki lego ze styropianu zalewane betonem z tym że wtedy normą było 5cm na zewnątrz i 5 wewnątrz a teraz nawet 30cm na zewnątrz i 5 wewnątrz , budował sam z żoną przy pomocy betoniarki , robotę nazwał jako łatwą i przyjemną no i ekipy murarskiej nie potrzebował .

Izodom 2000. Kwestia przeliczenia kosztów. Przy własnej robociźnie wyjdzie sporo taniej, a nawet szybciej - mamy ocieplenie gotowe.

Izodom 2000. Kwestia przeliczenia kosztów. Przy własnej robociźnie wyjdzie sporo taniej, a nawet szybciej - mamy ocieplenie gotowe.

Nie jest tak różowo, jakby się wydawało po przeczytaniu tekstów marketingowych. Warto poczytać dzienniki - np. Elektrycznie sympatycznie

Nie jest tak różowo, jakby się wydawało po przeczytaniu tekstów marketingowych. Warto poczytać dzienniki - np. Elektrycznie sympatycznie

Murowałem z Izodomu, z Ytonga, Silki. Izodom samemu wyjdzie taniej, ale trzeba te kilka dni w 2 osoby poświęcić.

i wyszło w 2015 roku 170 zł brutto za ścianę Izodom 5 - 15 - 5 i doklejony styropian 15 cm od zewnątrz. Robota własna.

Biorąc ekipy wyjdzie min. 300 zł.

Nie wiem jak teraz, ale rok temu liczyłem to m2 ściany żelbetowej na gotowo wychodził podobnie jak m2 BK600 bez wmurowania. Niestety ja obserwuję straszny opór i strach ludzi przed betonem. Zarówno wśród ekip jak i inwestorów. Ludzie nie rozumieją tego materiału. Choć się nie dziwię jak spotykam się z opinią: Panie po co wibrować'

U mnie ekipa zapytana o koszt żelbetu powiedziała, że byłaby taka sama jak ścian z silki. Z tym, że w czasie gdy stawiałem ściany cena i dostępność betonu była nieporównywalnie lepsza. Drożej by wyszły szalunki, ale suma summarum koszt m2 byłby podobny. Dlatego budując jeszcze raz bardzo poważnie bym się zastanowił nad całością z żelbetu. Do tego min 25cm styropianu bez kołkowania. Nie rozumiem argumentu, że 20cm można nie kołkować, a 25 już koniecznie tak.

Ja też nie. Przecież to nie ciężar płyt decyduje o ich ew. odspojeniu, tylko podciśnienie i siła ssąca na zawietrznej

I dźwignia, z jaką te siły + ciężar kleju, siatki i tynku przenoszą się na spoinę. A im grubszy styropian tym dźwignia dłuższa i siła większa.

Jesli ssania sila dziala prostopadle do sciany ?

Masz moze rozrysowane wektory sil dzialajacych na scianę ?

Jakos nie slyszalem o elewacji, ktora pod wpływem własnego ciężaru (a on odpowiedzialny jest za powstanie dźwigni) odpadła od sciany.

Z reguły dzieje się to pod wpływem porywów wiatru.

Edytowane przez fotohobby

Jesli ssania sila dziala prostopadle do sciany ?

Masz moze rozrysowane wektory sil dzialajacych na scianę ?

Jakos nie slyszalem o elewacji, ktora pod wpływem własnego ciężaru (a on odpowiedzialny jest za powstanie dźwigni) odpadła od sciany.

Jeśli działa prostopadle do jednej ściany, to dla prostopadłej ściany działa równolegle. Dlatego naroża są najbardziej narażone na uszkodzenia i często zaleca się kołkowanie w tych miejscach nawet, gdy gdzie indziej nie kołkuje się. W rogach wiatr potrafi nieźle zakręcić siłami w różnych kierunkach.

To, że klej daje radę z poszczególnymi siłami nie znaczy, że da radę ich wypadkowej.

Jeśli działa prostopadle do jednej ściany, to dla prostopadłej ściany działa równolegle.

.

Dla prostopadlej ssanie nie wystepuje za wyjatkiem naroznikow, gdzie wiatr mocno kreci.

I przy 25cm styropianu to wlasnie narozniki bym zakolkowal, co nie powinno jakoś specjalnie podnieśc kosztow.

A zatyczki eliminują efekt biedronki.

Na scianach klej na grzebień, albo dodatkowe dwa warkocze pianki PU

Edytowane przez fotohobby