lain00 11.12.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Witam.Mam mały problem. Dzisiaj podłączyłem nowy kaloryfer i mam problem. Otórz nie mogę w żaden sposób go odpowietrzyć.Próbowałem na wszystkie sposoby i nic. Kaloryfer to panelowy KORADO V22 600/1000.Dodam jeszcze że mam instalację otwartą i starą. Stara tzn jeszcze przed wymianą. Stara instalacja zasilana jest rurami 3/4'' Przy odgałęzieniu jednego kaloryfera załążyłem trójnik przeredukowałem z 3/4 na 0,5'' i pex 16. podłączyłem i ... lipa.grzejnik sie napełnił i grzeje do połowy, dół jest zimny. Pompa na 3 biegu i wyłączona na zmianę i nadal dół jest zimny. Czy problemem jest taki duży przeskok w średnicach rur? I przy okazji zaapytam. Czy jeśli zaślepie przelew ze zbiornika i zamknę układ czy to pomoże? Czy aby przerobić na układ zamkniety potrzeba więcej przeróbek?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.12.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 dobrze myślisz najprawdopodobniej te rurki są za cienkie, spróbuj przydławić zaworem przepływ na tym starym grzejniku, pierwsze zakręć go całkiem i jak ten nowy ruszy to powoli po trochu odkręcaj stary, znajdź ustawienie przy którym będą grzały obydwa, co do zamknięcia układu to raczej nie pomoże i nie wystarczy tylko zakorkować przelew w zbiorniku ale trzeba ten zbiornik zastąpić zbiornikiem z membranom, wstawić manometr i zawór bezpieczeństwa, jeżeli to jednak stara instalacja to nie radzę tego robić bo nie wiadomo w jakim ona jest stanie, jak jest bardzo słaba to może coś zacząć cieknąć, piec grzejnik lub rurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.12.2010 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Pozamykaj dalsze grzejniki na tym obiegu i zobacz co się dzieje. Układ (obieg?), być może, wystarczy przeregulować pod względem przepływów. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lain00 12.12.2010 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 dzięki panowie za podpowiedż. Tylko że mam nadal problem. Tak jak wspomniałem jest to stara instalacja i grzejniki nie maja zaworów.jedyny zawór to przy grzejniku który teraz wstawiłem.A jeśli wywaliłbym te rurki 16 i wstawiłbym np fi 20. Wspomnę tylko że rurka zasilająca jest gorąca, powrotna niestety zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.12.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 dzięki panowie za podpowiedż. Tylko że mam nadal problem. Tak jak wspomniałem jest to stara instalacja i grzejniki nie maja zaworów.jedyny zawór to przy grzejniku który teraz wstawiłem. A jeśli wywaliłbym te rurki 16 i wstawiłbym np fi 20. Wspomnę tylko że rurka zasilająca jest gorąca, powrotna niestety zimna. To z całą pewnością pomoże. Wywal też zawór, chyba, ze jest to zwykły zawór kulowy nie zmniejszający przepływu... Pzdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.12.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 To z całą pewnością pomoże. Wywal też zawór, chyba, ze jest to zwykły zawór kulowy nie zmniejszający przepływu... Pzdr. B. nie mam takiej pewności jak kolega, zrób to co napisał ale najważniejsze jest to w którym miejscu jest ten trójnik który wstawiłeś na starej instalacji do tego nowego grzejnika, jeśli działa on jako zapora na wodzie płynącej prosto i ta woda uderza w ścianę i rozchodzi się na dwa grzejniki to na 99% będzie grzać, jeśli zaś trójnik jest wstawiony tak że do starego grzejnika woda płynie prosto a do nowego ma płynąć w bok to może nie grzać bo woda zawsze płynie po najmniejszej lini oporu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lain00 12.12.2010 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 (edytowane) Grzejniki są jakieś stare pamiętają chyba wojnę. Wyglądają jak jakieś pospawane rury owinięte pofalowana blachą dokładnie wyglądają tak jak w pierwszym załączniku. Zasilane są rurą 3/4'' . Nie ma żadnych zaworów tylko zwykłe śrubunki. Całe są gorące. W łazience mam aluminiowy z armatury Kraków i jest zasilany rurą pp fi 20 ale z nim jest wszystko ok i też cały grzeje. Nowy kaloryfer podłączyłem tak jak w trzecim załączniku(woda płynie prosto). Na drugim załączniku widok nowego grzejnika. Jest on w 3/4 ciepły(od góry gorący) Nie jestem instalatorem więc podpowiedzcie co może być nie tak. Dodam jeszcze że ta instalacja na wiosnę idzie na złom i będzie zupełnie nowa. Teraz potrzebuje tylko taka prowizorkę żeby ogrzać wiatrołap. Wydaje mi sie że jeśli wywale 16 i dam 20 to może będzie lepiej. Jeśli sie myle to poprwcie mnie. Dzieki pozdrawiam p.s. powrót na grzejniku też jest zimny. Edytowane 12 Grudnia 2010 przez lain00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 całe przyłącze jest zrobione zgodnie ze sztuką pomimo że nie jesteś instalatorem, jedyne co możesz jeszcze zrobić to zwiększyć średnicę rury do tego nowego grzejnika ale nie da to 100%gwarancji że będzie ok, jeżeli niema zaworów to woda płynie tam gdzie ma mniejszy opór i nic na to bez zaworów nie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lain00 13.12.2010 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Witam. Tak też zrobiłem. Zmieniłem rury z 16 na 20. Pomogło ale nie w 100 %. Grzejnik jest cały ciepły ale na górze gorący a na dole tylko ciepły. W każdym razie jest dużo lepiej. Temperatura w pomieszczeniu wzrosła dwukrotnie. Do wiosny wytrzymam, a na wiosnę wymiana na nowe.Dzięki wielkie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts