Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termowizja - metody chałupnicze

duplikat

Recommended Posts

pozwólcie że odświeżę temat - czy ktoś może miał doczynienia z nowym produktem flir - Flir One - jako nakładka na iphone lub moduł doczepiany do iphonów albo androida.. koszt około 800-1200 zł więc już nie taki jak kamery bo tam za kamerę robi smartfon..

Cena to mniej więcej parametry czujnika i urządzenia.

W środku jest czujnik "Lepton" o dosyć słabych parametrach:

- rozdzielczość 60x60 w podczerwieni,

- aparat do zdjęć w świetle widzialnym (MSX, PiP)

- zakres pomiaru temperatury 0-100C,

- czułość na poziomie 0,1C,

- temperatura pracy 0-35C,

- stała optyka, bez możliwości regulowania ostrości

Na zdjęciach z bliska jeszcze coś widać, z większej odległości to już tylko rozmyta plama.

Oczywiście funkcja MSX trochę pomaga w rozpoznaniu kształtów, ale rozdzielczości IR nie zmieni.

Kilka przykładów z kamery FLIR C2, w którym zastosowano ten sam czujnik:

FLIR0031.jpgFLIR0055.jpgFLIR0147.jpgFLIR0355.jpgFLIR0360.jpg

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piszesz o starszym modelu, aktualnie jest nowsza wersja - ten ma rozdzielczość termo 120x160, temperatura od -20 do 120 stopni..

kupiłem parę miesięcy temu i do moich celów rewelacyjnie się spisuje.. (dom i straty ciepła, rozdzielnie i instalacje elektryczne - bez problemu widzę co igdzie się grzeje)

piszesz o starszym modelu, aktualnie jest nowsza wersja - ten ma rozdzielczość termo 120x160, temperatura od -20 do 120 stopni..

kupiłem parę miesięcy temu i do moich celów rewelacyjnie się spisuje.. (dom i straty ciepła, rozdzielnie i instalacje elektryczne - bez problemu widzę co igdzie się grzeje)

Oczywiście masz rację, powstała ostatnio wersja v2 o większej rozdzielczości i zakresie pomiaru temperatury.

Problem w tym, że dokładność 0,1C i temperatura pracy 0-35C pozostały bez zmian.

Czyli możesz robić pomiar obiektów o temperaturze -20C, ale tylko przebywając w temperaturze minimalnie 0C.

To jest chyba największe ograniczenie tego sprzętu.

Do wnętrza i z bliska jak najbardziej się nada.

Pozdrawiam

GREGOR

• 8 months później...
  • 7 months później...

Stabilna musi być temperatura wewnątrz badanego obiektu.

Stabilna musi być także różnica temperatur Tin-Tout i powinna wynosić 10-20K.

Ogrzewanie wyłącza się przede wszystkim w przypadku obecności grzejników pod oknami.

Chodzi o to aby konwekcja od grzejników nie zakłócała obrazu badanych pakietów szybowych.

Daje to możliwość oszacowania izolacyjności pakietów i weryfikacji występowania ew. wad produkcyjnych (zbyt mała ilość gazu) lub uszkodzeń (brak gazu).

Pozdrawiam

GREGOR

• 4 weeks później...

Arturze, kupiłeś w końcu wersję podstawową czy PRO? Też chcę się zaopatrzyć do zbadania przecieków w moim starym, obecnym, domu -- bo chcę się przesiąść na PC PW. A i pewnie do zbadania przecieków w nowym domu się przyda.

mam wersję drugą, do iphone

https://www.komputronik.pl/product/327241/flir-one-for-ios-apple.html?gclid=CjwKCAjw6szOBRAFEiwAwzixBesJGC0xTWAOFJIrQVjsXNNfXbNEI4QoJLMQWOs2toy42uPgrIvqWBoC2KAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

ale rozdzielczość termiczna jest jak tej pro,

te o których piszesz to kolejna generacja

Edytowane przez _artur_

• 5 years później...