Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno w spiżarni - POTRZEBNE ??

Recommended Posts

moim zdaniem można sobie podarować. Ja mam i jest ono praktycznie cały czas zasłonięte roletą.

Dodatkowo ściana bez okna daje możliwość jej pełnego zabudowania więc zyskujesz więcej miejsca.

tak też własnie uważam ,w bloku w piwnicy nie mam okna PRZETWORY jakos na tym nie tracą

Również uważam, że lepiej bez okna. No chyba, że spiżarnia ma jakieś 6m2 lub więcej i tam zasadniczo będzie gotowanie, smażenie i zlewozmywak, a kuchnia tak bardziej na pokaz. To nie jest mój pomysł - z życia przykład podaję. :D

Tak, jak pisze Trociu - okno kradnie dość dużo miejsca na półki/szafki. Spiżarnia jeżeli jest od którejś zimno-ciemnej strony, to niepotrzebnie otwór dodatkowo wyziębiający, jeżeli od słonecznej, to zdecydowanie lepiej bez okna. Zważywszy na to, jak długo w spiżarni jest zapalone światło, koszt wstawienia okna, żeby w dzień nie korzystać z żarówki, nie zwróci się raczej wcześniej niż za 100 lat. :)

Również uważam, że lepiej bez okna. No chyba, że spiżarnia ma jakieś 6m2 lub więcej i tam zasadniczo będzie gotowanie, smażenie i zlewozmywak, a kuchnia tak bardziej na pokaz. To nie jest mój pomysł - z życia przykład podaję. :D

Tak, jak pisze Trociu - okno kradnie dość dużo miejsca na półki/szafki. Spiżarnia jeżeli jest od którejś zimno-ciemnej strony, to niepotrzebnie otwór dodatkowo wyziębiający, jeżeli od słonecznej, to zdecydowanie lepiej bez okna. Zważywszy na to, jak długo w spiżarni jest zapalone światło, koszt wstawienia okna, żeby w dzień nie korzystać z żarówki, nie zwróci się raczej wcześniej niż za 100 lat. :)

może podpowiem,ze chodzi o ten projekt:http://pprojekt.pl/projekt89-sielanka__118_9_m,rzuty.html - spiżarka nie jest za duża,nie chcę z niej zrezygnować bo jednak sie przyda,ale czy to okno w niej potrzebne,mam wątpliwości...i równiez uważam,ze będzie wiecej miejsca,bo półki można ustawić pod sam sufit...

• 5 years później...
Miałam okno w projekcie i zostalo ono zrobione. Teraz naszła mnie refleksja czy jest faktycznie potrzebne. Szukam argumentów za i przeciw.

Jest to gotowy projekt? Zastanów się jak będzie wyglądała bryła budynku lub konkretna elewacja bez tego okna. Był jakiś cel architekta w umieszczeniu tam okna - albo tradycyjny ("bo w spiżarce daje się okno") albo doświetlenie, albo możliwość wietrzenia. Jak pisałem, dla mnie (funkcjonalnie, kosztowo i strategicznie) osobiście jest więcej problemów z takim oknem niż korzyści.

potrzebne!!! bez sensu są dla mnie projekty które nie dają okien pomieszczeniom przyległym do ściany zewnętrznej. Możliwość posiadania okna zewnetrznego to: nie musisz za każdym razem płacic za prąd żeby zobaczyć cokolwiek w tym pomieszczeniu! a więc oszczędność pieniędzy! możliwość wietrzenia! zawsze może sie stłuc jakiś słoik...okno może być wysoko to i tak nie dosiegniesz tam do żadnej półki a półki najblizej okna są najcenniejsze, bo wolisz położyc coś tam, gdzie jest to dobrze widoczne niż w ciemnym kącie... okno nie jest zamiast wentylacji... ale może być w nim listwa aereco... albo chociaż mikrorozszczelnienie...

też mam spiżarnie bez okna z wybitą tylko kratką nawiewno-wywiewna. ale ta spiżarnia została wykonana w już zbudowanym domu, na szybko więc chodziło o możliwie mały zakres robót, tam akurat okna nie było. bardziej było potrzebne żeby pomieszczonko zamykało się na klucz! bo wdzięczny prezes okolicznego browaru codziennie podrzucał nam skrzynki piwa w prezencie i to groziło szybkim zgonem obdarowywanego...

Wygląd zewnetrzny budynku moim zdaniem, ani nie straci ani nie zyska, jesli to okno bedzie/nie będzie/będzie mniejsze. Spiżarnia jest pomiedzy wiatrolapem, a kuchnią. Nie planuje w niej oczywiście podlogowki, ale problem jest taki że jedna ściana to komin do kozy. Zakładam że w kozie będę palić sporadycznie, ale w sumie tego tak do końca nie wiem, bo a nuz mi sie spodoba. Spizarnia ma około 4 m2 i boje się że będzie sie za bardzo nagrzewać od tego komina, więc ewentualnie oknem mogłabym regulować temp w pomieszczeniu.

ludzie, po co wam energooszczędne to i śmo, jak nie chcecie oszczędzać energii zmarnowanej na oświetlanie w dzień pomieszczeń którym nie zrobiono okna... okno prądu nie zużywa....

A przelicz sobie ile zużyje prądu żarówka np. 11W a ile kosztuje zwykłe okno, takie nawet najzwyklejsze z Castoramy? A nadproże, a potem w takiej spiżarni/piwnicy ciepło od słońca a powinno być raczej chłodno itd.