Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budma 2011

Recommended Posts

Hej ojciec mnie wysyła po raz pierwszy na budme żebym się porozglądał, nigdy nie bylem w poznaniu powiedzcie gdzie tam można spać żeby była cena w miarę i warunki dobre? tylko żadnych novotelow po 800zl z warunkami jak za późnego PRL proszę. I przy okazji co można robić ciekawego w Poznaniu wieczorami? Znacie jakieś fajne miejsca?

1. A powiedz w jakim celu Cię ten ojciec na tę Budmę wysyła? Bo osobiście jako budujący się poznaniak twierdzę, że wizyta tam to strata czasu. No chyba, że nie jesteście budującymi się i wybierasz się tam w celach "biznesowych".

2. Nie raz spałem w Novotelu (oczywiście nie w Poznaniu) i nigdy nie narzekałem. To nie jest przecież klasa budżetowa, tylko średnia, więc zawsze jakiś tam standard trzyma. Jak Ci się nie podoba Novotel, to zawsze możesz wypróbować IBISy.... Mamy ich dwie sztuki.

3. Poznań piszemy z dużej litery...

No zakładam, że po deski sie nie wybiera :D

Ja byłem rok temu na budmie, spałem w jakimś nowym hotelu w stylu włoskim, chyba nawet się tak nazywał właśnie - hotel włoski - blisko targów i rynku, więc wieczorem możesz spokojnie wyskoczyć na kolacje bez przedzierania sie przez cale miasto, a i rano na targi dotrzesz szybko, ja w tym roku przyjechac nie moge bedzie kto inny od nas z firmy.

A co do miejsc, to na pewno stary browar (o ja oryginalny :D) Z klubów mogę polecić Tobie buddha bar i dyskoteka pod piano barem w starym browarze, nie pamietam jak się nazywa.

Pozdro i powodzenia!

• 1 year później...

Odradzam wizytę na Budma. Chyba kryzys. Kilka pawilonów pustych, inne nie zapełnione do końca (np. pawilon z rozwiązaniami do budownictwa energooszczędnego), co kiedyś się nie zdarzało.

Brak dużych producentów (np. Oknoplast, Hekaplast, Amberline, Urzędowski, grupa silikaty, Xella). Steico w porównaniu z latami ubiegłymi ma małe stoisko.

Jedyne co się broniło to drzwi z niższej półki - był Pol-Skone, Classen, Masonite, Dre. Podobno gdzieś był Hormann, ale pawilon z bramami obejrzałam po łebkach.

Z wytwórców materiałów do budowy ścian w zasadzie tylko Solbet i Wienerberger rzuciły mi sie w oczy.

Z dachów to głównie Roben zajmował duża powierzchnię.

A z blach Prószynski.

Edytowane przez Elfir

jest pół pawilonu chińczyków. Chyba mają nr 12. Pusto, głucho.

Załamka, jeśli chodzi o rekuperatory - jest tylko Nikol i Bartosz z małymi stoiskami i stoisko zbiorcze kilku firm, w którym leżały ulotki rekuperatory.pl

PC też symbolicznie.

Nie znalazłam firm od ogrzewania podłogowego (Wawin, TECE, Purmo)

Edytowane przez Elfir

tez wczoraj się wybralem i potwierdzam, chyba cena stoisk przegania wystawcow z budmy.

do reku dodam jeszcze provent/mistral, byli schowani za brassem

hoorman mial dosc duze stoisko - ciezko je przeoczyc

sporo producentow drzwi i drewnianych okien

z duzych plastikow fakro sie pokazalo

z inych mnie interesujacych, kilkanascie firm oferujacych systemy kominowe

byl tez pawilon o dachu/pokrycia blaszane, ale akurat ten pominalem z braku czasu/brak zainteresowania

niestety targi chyba powoli sie koncza :/ bedzie jak z polagra, motor show, itd... :( jakbym mial zaplacic za wejscie, bylbym lekko wk.. na szczescie dzieki uprzejmosci jednego z wystawcow (i forumowego bywalca) dostalem od niego zaproszenie.

a kryzys widac, hostess jakos mniej i niektore takie...mnniej urodziwe ;)

Firmy okienne od lat skromnie uczestniczą w targach. Urzędowski ostatni raz to był chyba w 2004r. Inni podobnie.

Są tam dwa rodziaje firm:

1. Bardzo bogate które nie wiedzą co robić z kasą (tych było mniej)

2. Głodne sukcesu (te były, ale w skromniejszej oprawie niż zwykle).

Targi WindoorTech (okienno-drzwiowa część Budmy) będą za rok są cyklicznie co 2 lata na przemian z chyba najważniejszymi targami w Norymberdze.

Stolarka drzwiowa faktycznie byla godnie reprezentowana przez Pol-skone, DRE, Centurion, Eclisse - systemy przesuwne).

Wyjątkiem był Internorm z Austrii.. oj widać że to lider w Europie. Poskie "ideały" czy "najlepsze okna" /bez kitu/ do pięt im nie dorastają.

finlandia - ja doskonale pamiętam Amberline z ich gołymi modelkami biegającymi po MPT z ramami okiennymi w rekach.

Pamiętam Oknoplast z duża wystawą.

Powiesz coś więcej o Internorm? Mieli zaje... okna. Nawet nie wiedziałam, że tak można wykańczać profile - szyba nachodziła na profil od zewnątrz tworząc jednolitą szklaną powierzchnię od zewnątrz, bez ram.

Bo ja wiem..

jak na nasze warunki są strasznie drodzy..

ale z drugiej strony, jakby tak wyszukać podobne rozwiązania w Polsce (a są) to pewnie różnica nie byłaby aż tak kosmiczna:) Z powodów ekonomicznych nie przyglądałem im się aż tak bardzo jakby należało.

Po niedzieli na oknoteście wpadnie jakiś artykuł, bo sądzę, że Test ich znów zauważył.

Zapomniałem już o tych modelkach.. a i Oknoplastu - na prawdę - nie pamiętam:)