Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy musze odsniezac przed domem ?

szczukot

Recommended Posts

Witam

Jakie przepisy reguluja obowiazek wlascicieli nieruchomosci do odsniezania przed nia ?

Ktore z ponizszych anuluja ten obowiazek :

- budowa a nie jeszce dom uzytkowany

- wlascicielem drogi przed domem jest ktos "dziwny" kto zdejmuje ze mnie ten obowiazek

- brak chodnika - tylko miedzy domami piasek na calej szerokosci

itp

Fantom

U mnie w gminie obowiązuje taki przepis:

Na podstawie art. 5 ust. 1pkt. 4 ustawy z dnia 13 września 1996 r. (Dz. U. z 2005 r. Nr 236, poz.2008 z późn. zm.) o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz § 9 Uchwały Nr LV/73/06 Rady Gminy Nieporęt z dnia 29 czerwca 2006r. w sprawie Regulaminu utrzymania porządku i czystości na terenie Gminy Nieporęt zobowiązuje się właścicieli posesji do:

uprzątnięcia błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, w sposób nie powodujący zakłóceń w ruchu pieszym oraz w ruchu pojazdów,

usuwania nawisów lodu i śniegu, w tym sopli z okapów, rynien budynków i innych obiektów budowlanych.

W przypadku niezastosowania się przez właściciela nieruchomości do obowiązujących przepisów i obowiązków określonych w Regulaminie grozi kara grzywny.

Więc, wg. mnie, jeżeli nie masz chodnika przed posesją, to nie musisz. Ja oraz wszyscy mieszkańcy wsi również nie posiadamy chodnika i nie odśnieżamy, nikt się nie czepia.