mpudlo 31.07.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 U nas pomogła dopiero stacja uzdatniania wody zamontowana "na początku" instalacji wodnej w domu. Zniknęły nie tylko problemy z brudnymi szklankami (teraz są kryształowe, mimo korzystania z najgorszych tabletek w rozpuszczalnych opakowaniach:), ale też z zakamienionymi prysznicami i żółtymi kibelkami. pozdro,mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalutka 31.07.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 u mnie biały nalot pojawia się kiedy zmywarka wymaga czyszczenia ewentualnie kiedy za dużo rzeczy napakuję do zmywarkikupuję wtedy żel do czyszczenia zmywarek (domol z rossmana lub jakiś z serii W5 z lidla) wstawiam butelke do pustej zmywarki, włączam najdłuższy program i problem znika. używam tabletek all in 1 z lidla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchewkowa 01.08.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Twardość wody warto znać dokładną a nie ustawiać "na maksimum" bo można przesadzić z solą. Jeśli telefon do "wodociągów" nie da odpowiedzi Na stronach wodociagow chyba nawet podane sa te wartosci,przynajmniej u mnie w miescie sa podane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchewkowa 01.08.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 U nas pomogła dopiero stacja uzdatniania wody zamontowana "na początku" instalacji wodnej w domu. Mozna wiedziec jaki to w przyblizeniu koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 01.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 2800 zł z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 01.08.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja mam czasami ten sam problem i też mam pożal się Boże zmywarkę Elektrolux. Kiedyś miałam Boscha i żadnego nalotu na szkankach. Może te Elektroluxy to jakiś badziew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogusz_g 05.08.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Ja mam czasami ten sam problem i też mam pożal się Boże zmywarkę Elektrolux. Kiedyś miałam Boscha i żadnego nalotu na szkankach. Może te Elektroluxy to jakiś badziew? Ja również mam Elekctroluxa i bardzo sobie chwalę. Miałem również problemy z białawym nalotem na bezbarwnym szkle. Po właściwym ustawieniu poziomu zmiękczania i ilości nabłyszczacza (pomimo stosowania tabletek all in one) wszystko lśni jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.08.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 ja też porzuciłam tabletki, stosuję najzwyklejsze (chyba Robot, ostatnio Ludwik) środki ale osobno ! efekt mycia jest znacznie lepszy...a nalot pojawia po dłuższym używaniu tylko na kieliszkach z wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 08.08.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Jeżeli biały nalot nie chce zejść podczas szorowania, to masz nieodpowiednie szkło. Trzeba kupować odpowiednie szkło z przeznaczeniem do stosowania w zmywarkach. Niektóre "gatunki szkła" po prostu się nie nadają do zmywarek np. zwykłe szklanki z duraleksu czy czegoś zaraz robią się matowe. Kupowałam kieliszki do wina z przeznaczeniem do zmywarek i nic się z nimi nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 10.08.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Co do zmiękczania wody, to myślę, że nie ma znaczenia czego się używa (żel, tabletki, proszek...), ale sól trzeba sypać koniecznie! Tabletka wody nie zmiękczy wystarczająco. Poza tym co ze zmiękczaniem w momentach, gdy tabletki już/jeszcze nie ma? Np. mycie wstępne czy suszenie? Maszynę można sobie zakamienić na amen :/ Jeśli chodzi o montaż zmiękczacza, to ma on sens, ale dla wszystkiego w domu prócz zmywarki, bo ona ma dokładnie taki sam wbudowany Nie polecam kupować soli do zmywarek w zwykłych sklepach, a jeśli już, to najtańszą jaka jest, marka bez znaczenia. Ona jest bardzo droga. 10 zł na kg zwykłego chlorku sodu to kosmos. Ja kupiłem sól pastylkowaną do zmiękczaczy wody w worku 25 kg. Cena - 25 zł. Wychodzi 1 zł za kilogram, a można znaleźć jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonkaD 08.09.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Rozwiązanie problemu: środek do czyszczenia zmywarek Calgonit Finish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona Ania 20.09.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Co do zmiękczania wody, to myślę, że nie ma znaczenia czego się używa (żel, tabletki, proszek...), ale sól trzeba sypać koniecznie! Tabletka wody nie zmiękczy wystarczająco. Poza tym co ze zmiękczaniem w momentach, gdy tabletki już/jeszcze nie ma? Np. mycie wstępne czy suszenie? Maszynę można sobie zakamienić na amen :/ To samo powiedział mi pan z serwisu. A dlaczego ta sól w pastylkach jest lepsza od tej kupowanej w sklepach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec91 19.10.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Ja też mam ten problem, że zmywarka nie domywa szklanek. Oprócz tego zniszczyła mi szklanki, są porysowane... może szkło było słabej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec91 10.11.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Kupiłam sól i wsypałam do odpowiedniego pojemnika w zmywarce, potem włożyłam tabletkę i nastawiłam program na mycie Economy ok. 160 min. Niestety nadal nie wszystkie szklanki są umyte. Co jeszcze mogę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtsvectra 10.11.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Kupiłam sól i wsypałam do odpowiedniego pojemnika w zmywarce, potem włożyłam tabletkę i nastawiłam program na mycie Economy ok. 160 min. Niestety nadal nie wszystkie szklanki są umyte. Co jeszcze mogę zrobić? 1. nastawić program auto, jeśli to nie pomoże, to być może masz źle ustawione naczynia, ps jaka zmywarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.11.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 mam to samo, biały nalot na szklankach w nowej zmywarce elektroluxdodatkowo jeszcze pojawiły sie białawe slady kropli wodyczy ta zmywarka jest taka trudna do ustawienia? mógłby tu zbiorowo udzielic porady jakis serwisant z Elektroluxa, chyba wysle im linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 10.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Dalej się upieram, że to wina szkła. Kup szkło z przeznaczeniem do zmywarek i wtedy trzeba sprawdzić co się będzie działo. Ważne jest aby sprawdzić twardość wody albo można dowiedzieć się w wodociągach. Wtedy trzeba sprawdzić w instrukcji jak ustawić zmiękczanie wody. W zależności od twardości ustawia się ilość soli dozowaną na cykl. Sól musi być zawsze. Kwestia ustawienia układu zmiękczania. Biały nalot na szklankach to twardość węglanowa wody, tzn. węglany wapnia i magnezu i na to działa sól. Inne rzeczy to źle ustaiony nabłyszczacz, jeżeli stosujesz (wtedy takie tęczowe smug jak jest za dużo), albo źle poukładane naczynia. Oczywiście warunkiem niezbędnym jest czysta zmywarka. Są preparaty do dezynfekcji (ktoś już wspomniał). Mam kieliszki, którym nic nie jest i mam takie które się zmatowiły. W instrukcji jest to naweto opisane. Zmywarka bardzo niszczy naczynia. Np. teflonową powłokę patelni (większość patelni nie nadaje się do mycia w zmywarce). Chciałam pomóc, nie chciałam nikogo zdenerwować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec91 14.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Ja też mam zmywarkę elektrolux...Może rzeczywiście kupię szkło przeznaczone do mycia w zmywarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtsvectra 16.11.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Dalej się upieram, że to wina szkła. Kup szkło z przeznaczeniem do zmywarek i wtedy trzeba sprawdzić co się będzie działo. .... moim zdaniem nie ma to najmniejszego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 24.11.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 nie ma znaczenia jakie szkło wkładamy do zmywarek. Biały nalot zniknie, gdy nabłyszczacz, proszek i sół będziemy dozować sami na maxa. Widocznie masz bardzo twardą wodę i skład tabletek jest zbyt słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts