Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA - problemy w użytkowaniu

satina

Recommended Posts

U nas pomogła dopiero stacja uzdatniania wody zamontowana "na początku" instalacji wodnej w domu.

Zniknęły nie tylko problemy z brudnymi szklankami (teraz są kryształowe, mimo korzystania z najgorszych tabletek w rozpuszczalnych opakowaniach:), ale też z zakamienionymi prysznicami i żółtymi kibelkami.

pozdro,

mp

• Odpowiedzi 280
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie biały nalot pojawia się kiedy zmywarka wymaga czyszczenia ewentualnie kiedy za dużo rzeczy napakuję do zmywarki

kupuję wtedy żel do czyszczenia zmywarek (domol z rossmana lub jakiś z serii W5 z lidla) wstawiam butelke do pustej zmywarki, włączam najdłuższy program i problem znika.

używam tabletek all in 1 z lidla

Ja mam czasami ten sam problem i też mam pożal się Boże zmywarkę Elektrolux. Kiedyś miałam Boscha i żadnego nalotu na szkankach. Może te Elektroluxy to jakiś badziew?

Ja również mam Elekctroluxa i bardzo sobie chwalę.

Miałem również problemy z białawym nalotem na bezbarwnym szkle. Po właściwym ustawieniu poziomu zmiękczania i ilości nabłyszczacza (pomimo stosowania tabletek all in one) wszystko lśni jak trzeba.

Jeżeli biały nalot nie chce zejść podczas szorowania, to masz nieodpowiednie szkło. Trzeba kupować odpowiednie szkło z przeznaczeniem do stosowania w zmywarkach. Niektóre "gatunki szkła" po prostu się nie nadają do zmywarek np. zwykłe szklanki z duraleksu czy czegoś zaraz robią się matowe. Kupowałam kieliszki do wina z przeznaczeniem do zmywarek i nic się z nimi nie dzieje.

Co do zmiękczania wody, to myślę, że nie ma znaczenia czego się używa (żel, tabletki, proszek...), ale sól trzeba sypać koniecznie!

Tabletka wody nie zmiękczy wystarczająco. Poza tym co ze zmiękczaniem w momentach, gdy tabletki już/jeszcze nie ma? Np. mycie wstępne czy suszenie?

Maszynę można sobie zakamienić na amen :/

Jeśli chodzi o montaż zmiękczacza, to ma on sens, ale dla wszystkiego w domu prócz zmywarki, bo ona ma dokładnie taki sam wbudowany :p

Nie polecam kupować soli do zmywarek w zwykłych sklepach, a jeśli już, to najtańszą jaka jest, marka bez znaczenia. Ona jest bardzo droga. 10 zł na kg zwykłego chlorku sodu to kosmos.

Ja kupiłem sól pastylkowaną do zmiękczaczy wody w worku 25 kg. Cena - 25 zł. Wychodzi 1 zł za kilogram, a można znaleźć jeszcze taniej :)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Co do zmiękczania wody, to myślę, że nie ma znaczenia czego się używa (żel, tabletki, proszek...), ale sól trzeba sypać koniecznie!

Tabletka wody nie zmiękczy wystarczająco. Poza tym co ze zmiękczaniem w momentach, gdy tabletki już/jeszcze nie ma? Np. mycie wstępne czy suszenie?

Maszynę można sobie zakamienić na amen :/

To samo powiedział mi pan z serwisu.

A dlaczego ta sól w pastylkach jest lepsza od tej kupowanej w sklepach?

• 5 weeks później...
  • 4 weeks później...
Kupiłam sól i wsypałam do odpowiedniego pojemnika w zmywarce, potem włożyłam tabletkę i nastawiłam program na mycie Economy ok. 160 min. Niestety nadal nie wszystkie szklanki są umyte. Co jeszcze mogę zrobić?

1. nastawić program auto, jeśli to nie pomoże, to być może masz źle ustawione naczynia,

ps jaka zmywarka?

mam to samo, biały nalot na szklankach w nowej zmywarce elektrolux

dodatkowo jeszcze pojawiły sie białawe slady kropli wody

czy ta zmywarka jest taka trudna do ustawienia? mógłby tu zbiorowo udzielic porady jakis serwisant z Elektroluxa, chyba wysle im linka

Dalej się upieram, że to wina szkła. Kup szkło z przeznaczeniem do zmywarek i wtedy trzeba sprawdzić co się będzie działo. Ważne jest aby sprawdzić twardość wody albo można dowiedzieć się w wodociągach. Wtedy trzeba sprawdzić w instrukcji jak ustawić zmiękczanie wody. W zależności od twardości ustawia się ilość soli dozowaną na cykl. Sól musi być zawsze. Kwestia ustawienia układu zmiękczania. Biały nalot na szklankach to twardość węglanowa wody, tzn. węglany wapnia i magnezu i na to działa sól. Inne rzeczy to źle ustaiony nabłyszczacz, jeżeli stosujesz (wtedy takie tęczowe smug jak jest za dużo), albo źle poukładane naczynia. Oczywiście warunkiem niezbędnym jest czysta zmywarka. Są preparaty do dezynfekcji (ktoś już wspomniał).

Mam kieliszki, którym nic nie jest i mam takie które się zmatowiły. W instrukcji jest to naweto opisane. Zmywarka bardzo niszczy naczynia. Np. teflonową powłokę patelni (większość patelni nie nadaje się do mycia w zmywarce). Chciałam pomóc, nie chciałam nikogo zdenerwować....

• 2 weeks później...