mar1173 06.10.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Pompiarze, to jacyś specyficzni ludzie - wkładają tyle starań, żeby innych przekonać do swojej wiary. Piszę - wiary - bo mają quasi religijny stosunek do swego źródła ogrzewania. Ciekawe, co zrobią, jeżeli (nie daj Boże) wybuchnie wojna. Nie będzie prądu, gazu. Wtedy królami zostaną właściciele grawitacyjnych śmieciuchów, mający pełną piwnicę zapasów węgla, albo właściciele kominków z zapasem drewna "jak na wojnę". Nie wiem co gorsze wojna czy patrzeć jak syf z okolicznych kominów powoli zabija twoje dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Najgorsze będzie przygotowanie posiłków. Niewiele kuchni wyposażonych jest w kuchnie węglowe. Warto rozważyć podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 06.10.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 strop nad piwnica masz polmetrowy bo na wypadek wojny bedziesz mial schron? jak nie to lepiej zmień dom Wystarczy ziemianka w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 06.10.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Najgorsze będzie przygotowanie posiłków. Niewiele kuchni wyposażonych jest w kuchnie węglowe. Warto rozważyć podczas budowy Warto, jak najbardziej. Albo kuchenkę gazową i kilka butli z gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 06.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A zresztą nie musi być wojna. Wystarczy jakiś większy kryzys. Jakieś zakręcenie kurka z gazem, wtedy grzejący gazem masowo włączają grzejniki na prąd i sieć pada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A zresztą nie musi być wojna. Wystarczy jakiś większy kryzys. Jakieś zakręcenie kurka z gazem, wtedy grzejący gazem masowo włączają grzejniki na prąd i sieć pada. Masz rację, przetrwają tylko karaluchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 06.10.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Masz rację, przetrwają tylko karaluchy Argument pierwsza klasa. No, ale skoro nie ma się innych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Argument pierwsza klasa. No, ale skoro nie ma się innych ... Argument dopasowałem do poziomu twojego argumentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.10.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Tak czytam i rozmyślam nad tą PC. Mój plan był taki: piecokominek (25KPLN), kocioł gazowy z zasobnikiem (6KPLN), WG (5KPLN) + podłogówka, ale ten koszt jest też nie do ominięcia w przypadku PC. Wychodzi 36 tysięcy - czy za tyle da radę wybudować PC minus kwota na jakiś mały kominek bo "ognisko domowe" po prostu lubię? Działka 1000m2 (nie wiem jakie DZ pion/poziom?), temp komfortowa zimą to 23-24st. - wiem, wiem - zmarzluchami jesteśmy. Dom będzie jakieś 120m2. Raczej ciepły (potrójne szyby, dużo izolacji etc.). Jak myślicie? Wiem, że to wątek o piecach (właściwie kotłach) w XXIw, ale nie mam za bardzo czasu wysyłać zapytań ofertowych. Tym bardziej jak tu tylu ludzi w temacie. pozdrawiam, Adam kaawon System grzewczy w oparciu o powietrzną pompę ciepła zamkniesz dużo mniejszą kwotą. Do takiego dobrze ocieplonego domku 120m2 to za 25tys będziesz miał już "na wypasie". Kominek rekreacyjny do sporadycznego palenia możesz też bardzo tanio zakupić - mój już na gotowo z obudową wyszedł około 3tys. Jak chcesz jakieś z masa akumulacyjna to wyjdzie troszku drożej, ale nie ma co z tym przesadzać, bo zapewniam, że przy pompie szybko Ci się ten kominek znudzi:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 08.10.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 kaawon System grzewczy w oparciu o powietrzną pompę ciepła zamkniesz dużo mniejszą kwotą. Do takiego dobrze ocieplonego domku 120m2 to za 25tys będziesz miał już "na wypasie". Kominek rekreacyjny do sporadycznego palenia możesz też bardzo tanio zakupić - mój już na gotowo z obudową wyszedł około 3tys. Jak chcesz jakieś z masa akumulacyjna to wyjdzie troszku drożej, ale nie ma co z tym przesadzać, bo zapewniam, że przy pompie szybko Ci się ten kominek znudzi:yes: 25 tysięcy złotych poslkich? Masz na myśli PC (jaką?), DZ (jakie?), robociznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekizde 18.11.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 no niestety każdy posiada to na co go stać, ja ogrzewam sie węglem i mi z tym dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) no niestety każdy posiada to na co go stać, ja ogrzewam sie węglem i mi z tym dobrze:) Ale sąsiedzi na ciebie klną. U mnie węglowcy zasyfiają całą okolice dymem i smrodem. Poza tym zapychają filtry do reku w trzy miesiące. Będę głosować na zakaz używania pieców na węgiel - jak w Krakowie. Edytowane 20 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.11.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 no niestety każdy posiada to na co go stać, ja ogrzewam sie węglem i mi z tym dobrze:) A czemu nie pelletami? System taki sam, a powietrze czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts