Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble drewniane

Viktor84

Recommended Posts

Co sądzicie o meblach z naturalnego drewna? Używa ich ktoś z Was?

Pytam ponieważ rozważam zakup takich mebli do swojego nowego mieszkania.

Przejrzałem kilkanaście sklepów internetowych które maja w swojej ofercie takie meble i szczerze mówiąc sądziłem że one są droższe.

Hmm jeszcze mają być droższe? No chyba ,że na meble sosnowe patrzyłeś.. Komoda z dębu kosztuje ok 3 tyś, witryna z dębu podobnie, stół więcej.. więc za 3 mebelki do salonu płacisz minimalnie 10 tyś. To jest tanio rozumiem?

A co do pytania,czy ktoś te meble używa. No skoro jest produkcja, znaczy się ,że musi być popyt i ktoś używa, nie?

Nie wiem czemu w Irlandii meble dębowe są tańsze niż w Polsce, czemu????

A poza tym meble z dobrego drewna są piękne, więc jak kupisz, to zaprezentuj:)

Pozdrawiam.

Myślałem o takim zestawie:

http://www.esmebel.com/_img/marco2/marco2FamilyBig.jpg

Wybrałem meble sosnowe ponieważ podobają mi się jasne kolory, a sosna dodatkowo ma ładną strukturę drewna.

Edytowane przez joliska
Podejrzenie reklamy

Bardzo ładny zestaw mebli. Cóż, teraz są jasne, ale sosna bardzo szybko ciemnieje, wię za parę miesięcy będziesz miał meble w odcieniu pomarańczy. Ponadto jak wydaje się, meble nie są pomalowane jakimkolwiek lakierem, więc będą kłopoty z utrzymaniem ich w czystości. Spytaj się firmy, czy meble te mają lakier matowy bezbarwny. No to teraz wiesz dlaczego akurat te meble są tanie (sosna ---> miękkie drewno plus brak lakieru ochronnego). Takie meble wykonane z dębu kosztowałyby 3 razy drożej. Z tym, że jak wskazałam wyżej meble są ładne.

Poza tym sosna kojarzy się z okresem komuny, gdzie jedynymi dostępnymi meblami były właśnie meble sosnowe produkowane przez meblarskie firmy rzemieśnicze.

Edytowane przez Aleksandryta

Ja mam w swoim domku meble drewniane i sosnowe i dębowe.Meble nowe nie z drugiej ręki. Ogólnie co się komu podoba. I tak meble dąb bardzo ciężkie.Mam nie lada kłopot jak chcę odsunąć by posprzątać.Prezentują się dobrze,mają trochę ciężką formę ale to sprawa gustu.Konserwuję pronto do drewna raz na jakiś czas .Kosztowały faktycznie sporo ale mają zaletę.Wiem,że ich nie zmienię przez najbliższe 20 lat.Były za drogie bym mogła to zrobić.Mebelki sosnowe mam w kuchni,jadalni i pokoju.Te w kuchni są barwione i zabezpieczone.W sklepie Pani namawiała mnie na dębowe 2 razy droższe .Nie zdecydowałam się.Nie żałuję .Ciągle słyszę o tym,że meble się zniszczą ale po 5 latach użytkowania nic takiego nie zauważyłam.Gotuję sporo i wcale nie chucham i nie dmucham. Ja nie mam już malutkich dzieci.Może chodzi o to że dzieciaki właśnie będą uderzać w szawki czym popadnie. Ogólnie z każdym rokiem robią się ładniejsze .W jadalni mam taką witrynę i tu również zamówiłam kolor.Takie mebelki już zabarwione są droższe jakieś 15 % ale warto na to się zdecydować.Kolor nie zmienił się przez 4 lata w ogóle. W pokoju mam tradycyjne mebelki sosnowe kolor naturalny i tu przyznaję rację,że z każdym rokiem ich barwa się zmienia.nie są takie jasne jak na początku i na pewno są mniej eleganckie,ale jeśli chodzi o sprzątanie i zniszczenie,to ze sprzątaniem nie mam najmniejszego problemu szmatka woda pronto,zaś śladów użytkowania zero. Powiem tak kiedyś miałam w kuchni stół i mocno się zniszczył mąż go odnowił i bez problemu go sprzedaliśmy.Więc meble drewniane mają swoją wartość.Jeśli miałabym komuś radzić,to jeśli zależy mu na jasnym odcieniu mebelków zabarwiłabym je fabrycznie na kolor. Jest chyba taka biała bejca.Polega to na tym,że słoje i rysunek drewna jest zachowany ale mebelek jest zabezpieczony.W przypadku mebli sosnowych to chyba konieczność.Chyba że wykonawca ma jakiś patent i gwarantuje takie zabezpieczenie,ale to są już chyba dużo droższe meble.Koleżanka kupowała sosnę do pokoju syna nastolatek od 2 lat nie zmieniły koloru.Dużo się naszukała i stwierdziła,że jeśli chodzi o meble sosnowe jakość do cena naprawdę warto polecić.

• 2 years później...
a ja np mam meble sosnowe i jestem zadowolona. dokładnie jest to łóżko dziecka. kupiłam [moderowano] nie wiem, może to dobry producent, ale nic się z nimi nie dzieje. chciałam kupić dziecku porządne łóżko, tak? nie stać mnie na dąb, a to , które kupiłam jest estetyczne i sprawdza się. więc nie najeżdżajcie na zwolenników sosny. sosna jest ok! Edytowane przez joliska

• 1 year później...

Moja teściowa ma stół dębowy, po czym zarówno szwagier jak i szwagierka taki stół sobie załatwili. (wszyscy z tej samej firmy). Szwagier też krzesła ma. [moderowano - reklama w odkopanym wątku].

Jakość jest nieporównywalna. Teściowa patrzyła z niedowierzaniem, że garnek prosto z palnika położony na blacie nie robi żadnych śladów. Estetyka też piękna, chociaż wzory proste, przystępne dla każdego.

Ktoś tam wyżej narzekał na cenę… ale z drugiej strony jest to cena połączona z jakością. Sam fakt tego, że niektórzy z nas w domach jeszcze mają*stare drewniane krzesła po przodkach o tym świadczy. Nasze dzieci krzeseł z Ikei nie odziedziczą na pewno ;)

Edytowane przez joliska

• 4 weeks później...
No jasne i pewnie się za ten stół wykosztowali jak za zboże. Ja tam jestem zdania, że stół z metalu albo z metalu z akrylem to znacznie lepsza (tańsza!) i wytrzymalsza opcja.

Wydaje mi się, że wytrzymałości większej od takiego drewna nikt nie potrzebuje, choć pewnie metal się nie pali ;-) No ale fakt, to nie są*meble dostępne dla każdego.

• 4 weeks później...

Większość mebli u mnie w domu jest drewniana, bo wg mnie takie meble są ładniejsze, mają jednak też i swoje wady, których należy być świadomym.

Antyki - mogą skrzypieć, trzeba uważać przy czyszczeniu i użytkowaniu (np. żeby nie zniszczyć politury), w małych pomieszczeniach mogą sprawiać przytłaczające wrażenie.

Nowe meble - mogą odkształcać się pod wpływem wysokich temperatur, wilgotności powietrza, przeszkadzać może intensywny zapach (meble z drzew iglastych). Szpecące są niezabarwione elementy ukazujące się podczas wysychania drewna, jeśli do produkcji mebli nie zostało odpowiednio przygotowane.

Takie są moje obserwacje :)

Meble drewniane mam wszędzie poza kuchnią, ale to tylko dlatego, że nie było mnie stać.

• 3 weeks później...