Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strony z przykładami projektów ogrodów

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 485
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może i ładne te ogrody, ale w większości nie na polski klimat ani tym bardziej kieszeń. moim marzeniem jest ogród leśny, z kawałkiem trawnika, miejscem zabaw dla dzieci, może jakimś naturalistycznym stawikiem... no i obowiązkowo odgrodzony zielenią od sąsiadów :D czy nikt nie ma zdjęć czegoś takiego?????

acha, lubię iglaki wszelkiego rodzaju,ale co za dużo to nie zdrowo (no i mało ciekawie) A jakby tak dorzucić parę brzózek, pięknie pachnące akacje, jarzębinę, kasztanowce...

te drzewka można wykopać gdzieś z lasku lub wychodować (ja zeszłej jesieni wsadziłam do doniczki 2 kasztany i mam teraz 25cm drzewka).

czy tylko mnie się podoba coś takiego???

Ciekawe opinie. Ten ogród to z jakiejś wystawy w Anglii i dostał nawet jakieś wyróżnienie. Mi sie raczej uporządkowane ogrody podobają i pewne elementy z tego ogrodu również - ta falująca obwódka z bluszczu i bukszpanów. Nie lubie ogrodów które wyglądają jak ugory porośnięte bezładnie krzakami.

ja ugorów też nie lubię, ale w ogrodach od linijki i cyrkala tez nie widzę nic atrakcyjnego

natomiast taki zaplanowany "nieład" i dzikość to jest to, ale właśnie takie ogrody wymagają najstaranniejszej kompozycji i zaplanowania, żeby z tego po kilku latach nie zrobiła się dżungla i pewnego rodzaju śmietnik

ewa

miło mi szuna, że tak myślisz. chociaż nie miałam na myśli tradycyjnych polskich ogrodów,bo one kojarzą mi się z grządkami wypielonych kwiatów... myślałam raczej o czymś na miarę dzisiejszych czasów.. o umiejętnym połączeniu roślin typowo polskich z tymi mniej polskimi,ale sprawdzonymi w naszych warunkach. o ogrodzie, w którym nie tylko się pracuje,chucha i dmucha na okazy z dalekich krajów, ale prede wszystkim odpoczywa i cieszy,że wszystko rośnie z naszą minimalną ingerencją. niestety nikt do tej pory nie zamieścił takich zdjęć..a szkoda

pozdrawiam[/b]

Też szukam zdjęć i inspiracji takich wiejsko - leśnych ogrodów . Ogrodów do wypoczynku , a nie tylko do pielenia i ... ogladania :)

Mamy duzego psa i niewielki kawałek ziemi przy domu - nie chcę ograniczać psa do biegania w "wybiegu" bo inaczej zniszczy mi rosliny albo zdepcze trawę , ziemię mam kiepską i ubogą ( piach ) , więc mozliwości ograniczone . Zadbane grządki - hmmm - ładnie wygladają ale u mnie sa nierealne , i lubie raczej ogrody typu "angielskiego" - nieco "dzikie" ......

Może ktoś coś takiego znajdzie w necie i wklei ? ;)))

Też szukam zdjęć i inspiracji takich wiejsko - leśnych ogrodów . Ogrodów do wypoczynku , a nie tylko do pielenia i ... ogladania :)

....

Może ktoś coś takiego znajdzie w necie i wklei ? ;)))

http://www.ogrody-projektowanie.pl/realizacje_ogrody.html

wpisujesz w google ....ogrod lesny..... i masz mnostwo propozycji :D

dzięki Ew-ka,na pewno tak poszukam. na razie zanim zacznę urządzać swoją leśną działkę eksperymentuję w ogrodzie rodziców. ma tylko 150m2 czyli w sam raz na pierwszą próbę sił :D . w tym roku posadziłam w nim 3 świerki,2 brzozy,lawendę,kilka innych roślinek i habry ogrodowe,są piękne i polecam wszystkim, teraz poluję na maki. staram się sadzić rośliny mało wymagające, rodzime i to się sprawdza- wszystko się przyjęło. każdemu kto zaczyna polecam takie roślinki. u mnie też biegają 2 psy-owczarki niemieckie. koszty tych roślin praktycznie żadne,więc nie zamykam piesków do kojca jak złamia gałązkę..

• 2 months później...
Oglądam obrazki i smutno mi :( , wiem o gustach się nie duskutuje, ale może poza kilkoma propozycjami to to nie nasze ogrody. Rododendrony, iglaki wymyślne odmiany. A gdzie słoneczniki, nagietki, malwy? I wiecie nie mam do Was pretensji, bo taka moda i takie ogrody się lansuje ale................. a może ta myśl kogoś zainspiruje.

wiesz, mam teraz w planach robienie własnie takiego ogrodu. pół łąki ze stokrotkami, malwy przy ganeczku, słoneczniki tuz obok i zioła. do tego czeremcha, kalina i jarzębina. mam to wszystko w głowie ;) będe przekładała na teren chyba wiosną, jak zbiore fundusze ....

taki mi się własnie marzy, swojski :)

• 2 weeks później...
może troszkę o skalniaczkach ( zdjęcia znalezione na innym forum , mam nadzieję że Pan Paco się nie obrazi )

Jesteś w błędzie SZANTI - JEŚLI POTRAFIŁEŚ NAPISAĆ TE SŁOWA, TO RÓWNIE DOBRZE POWINIENEŚ ZAPYTAĆ SIĘ O ZGODĘ NA KOPIOWANIE MOICH ZDJĘĆ

Pozdrawiam, Andrzej

(paco na forum, z którego kopiowałeś zdjęcia)