viento 29.12.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 witam wszystkich może zaczynam głupi i niepotrzebny wątek, ale jestem całkowicie zielony w tematach budownictwa i szukam, czytam, uczę się - jak tu zbudować domek dla swojej rodziny. mam w rodzinie alergików (roztocza kurzu) i nie mam pojęcia jaki system ogrzewania wybrać, by mieszkać w zdrowiu (jest to wartość nadrzędna, więc liczę się z kosztami); planuję domek z poddaszem mieszkalnym 154 m2, podwójny garaż, wejście od północy lub północnego zachodu. czy podłogówka na parterze a na poddaszu grzejniki niskotemperaturowe to dobry pomysł? bardzo proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.12.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Podłogowe w całym domu. Po co Ci wielkie grzejniki na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trolik 30.12.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Oczywiscie podlogowka! Ja zaluje ze zdecydowalismy sie na nia tylko na dole. Do tego sugeruje centralny odkurzacz-wyrzuci wszystkie alergeny na zewnatrz domu i odchodza ci koszty zakupu i utrzymania porzadnego odkurzacza z filtrami HEPA.pozdrawiam trolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.12.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viento 30.12.2010 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 dzięki za podpowiedzi czy kiedykolwiek słyszeliście, by podłogówka na poddaszu była przyczyną bólów głowy u domowników? co sądzicie o zamontowaniu rekuperatora? trochę mam obaw związanych z nawiewem powietrza i filtrami (kurz, pleśnie itp) - czy moje obawy są słuszne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.12.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 czy kiedykolwiek słyszeliście, by podłogówka na poddaszu była przyczyną bólów głowy u domowników? Litości.... tyle już głupot słyszałem o pdłogówce. Generalnie ci którzy podłogówki nie mają plotą tego typu bzdury, ci co podłogówkę maja tylko na parterze - żałują że nie dali wszędzie, a ci co dali wszędzie doradzają innym żeby tak zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.12.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 co sądzicie o zamontowaniu rekuperatora? trochę mam obaw związanych z nawiewem powietrza i filtrami (kurz, pleśnie itp) - czy moje obawy są słuszne? Tak, jeśli zaniedbasz wymiany filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viento 31.12.2010 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 takie historie o podłogówce słyszałem od pewnego architekta i nieco mnie to zdziwiło, ale ja znam się zupelnie na czym innym niż budowa domu, dlatego chętnie usłyszę wasze opinie, sorki, jeśli bedę pytał o dziwne rzeczy ("nie śmiać się z dziwolągów!" - skąd to znacie?) do podłogówki miałem w planach podłączenie pompy ciepłaczy mam pomyśleć o innym dodatkowym systemie? Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.12.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 dzięki za podpowiedzi czy kiedykolwiek słyszeliście, by podłogówka na poddaszu była przyczyną bólów głowy u domowników? (...) Nie zapominaj jeszcze o żylakach i nabrzmiałych stopach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.12.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Witam. To ja jeszcze trzy grosze wrzucę Jak by się Wam zachciało kominka to jak najbardziej można i dla alergików. Tylko taki bez konwekcji i jakichkolwiek kratek. Działający na zasadzie promieniowania cieplnego - tak jak to robiły dawniej piece kaflowe. Tak przy okazji to też bardzo znaczące źródło ciepła w domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.01.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Plotki o rzekomych wadach podłogówki to chyba rozsiewają producenci grzejników. Mam podłogówkę w całym domu (+grzejniki "ręcznikowe" w łazienkach i jeden grzejnik w garażu) i jest super. To właśnie grzejniki powodują unoszenie powietrza (po 2-3 latach masz szare smugi od kurzu nad grzejnikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 05.01.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Ja buduję dom pod moje alergiczki. Ogrzewanie niskotemperaturowe legalett, kominek w obudowie szamotowej (ciepłej) tak jak pisał wyżej F-N, odkurzacz centralny i wentylacja mechaniczna z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Ten architekt viento, to pewnie przebrany za architekta producent grzejników, lub człowiek przez nich przekupiony.Rozsiewa "plotki".. Zauważ jednakże, że jeśli ktoś coś powie krytycznego na temat tego rzekomego "cudu", powolnego, betonowego i gigantycznie ważącego, natychmiast jest, zawsze przez tych samych ludzi na forum, mieszny z błotem i wykpiwany od ignorantów i naiwniaków.Należy się nauczyć, że co innego widzisz, co innego słyszysz... W innym przypadku lepiej swoje kryrtyczne dla "podłogówki" informacje zachowaj dla siebie.Nie wychylaj się z nimi. Panujące na tym forum grupowe modus operandi dealerów "podłogówki" i obsesja towarzystwa wzajemnej adoracji, wyklucza rzetelne rozważanie za i przeciw dla rozmaitych, optymalnych indywidualnie konfiguracji systemu c.o. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.01.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 oczywście Bogusław znowu zapomniał sie przedstawić. Jest producentem grzejników więc jego wypowiedzi będą dyskredytować inne sposoby ogrzewania. Czasem pisze też że nie wystepuje tu jako producent grzejników tylko jako lekarz i zaczyna pseudonaukowe wywody. Czasem też występuje jako wybawca chorych staruszek. Wtedy nawet ja się wzruszam. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169741-Podziękowanie-firmie-Regulus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) No i co z tego, że jestem producentem najlepszych grzejników? Nota bene bezkonkurencyjnych.Co ma piernik do wiatraka?Jestem też lekarzem medycyny..Jestem też instruktorem jazdy konnej Jestem też sternikiem jachtowym..Mam też sporo innych umiejętności..Zrobię wodę, centralne, prostą instalację elektryczną, potrafię murować, gipsować, malować, dobrze radzę sobie ze stolarką i ciesielką, ułożę każdy parkiet.. Moją pasja to tereny zielone i mała architerkura...Mam z młodości trofea Łódzkiej Wiosny Poetów... A ty kim jesteś coulignon bo czym to wiem? Ps.Ten architekt viento, to pewnie przebrany za architekta producent grzejników, lub człowiek przez nich przekupiony.Rozsiewa "plotki"..Zauważ jednakże, że jeśli ktoś coś powie krytycznego na temat tego rzekomego "cudu", powolnego, betonowego i gigantycznie ważącego, natychmiast jest, zawsze przez tych samych ludzi na forum, mieszny z błotem i wykpiwany od ignorantów i naiwniaków.Należy się nauczyć, że co innego widzisz, co innego słyszysz... W innym przypadku lepiej swoje kryrtyczne dla "podłogówki" informacje zachowaj dla siebie.Nie wychylaj się z nimi. Panujące na tym forum grupowe modus operandi dealerów "podłogówki" i obsesja towarzystwa wzajemnej adoracji, wyklucza rzetelne rozważanie za i przeciw dla rozmaitych, optymalnych indywidualnie konfiguracji systemu c.o. PozdrawiamBogusław Edytowane 6 Stycznia 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.01.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Witam.Bogusławie - możesz być "the best" we wszystkim, ale pisząc posty zawierające impertynencje pod konkretnym adresem, dyskredytujesz się w każdej mierze ... przestajesz być przede wszystkim człowiekiem kulturalnym ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Witam. Bogusławie - możesz być "the best" we wszystkim, ale pisząc posty zawierające impertynencje pod konkretnym adresem, dyskredytujesz się w każdej mierze ... przestajesz być przede wszystkim człowiekiem kulturalnym ... Pozdrawiam. OK. Pewnie masz rację.. Może byś tak reagowała (reagował) analogicznie na teksty innych... Zacznij pełnić funkcję arbiter elegantiarum.. W konfrontacji z niektórymi wypowiedziami i ich merytoryką trzymanie się Kamyczka i kindersztuby nie jest dobrym rozwiązaniem... Uważasz, że powinienem przemilczeć złośliwości i zaczepki pod swoim adresem? Mam jeszcze trochę testosteronu w krwioobiegu... Inaczej bym nie robił tego co robię i robiłem.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) zaczepka? Ja tylko szanownego Kolgę przedstawiłem. Jesli szanowny Pan Bogusław uważa swoje nazwisko i profesję za rzecz wstydliwą, to ja juz nic nie poradzę. Swoją drogą nawet myślałem czy nie zrobić Ci prezentu i nie wykupić płatnego profilu z ładną reklama Regulusa. Ale skoro Twoja profesja rodzi u Ciebie taką frustrację to rozumiem że prezent byłby trochę nie trafiony. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.01.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 zaczepka? Ja tylko szanownego Kolgę przedstawiłem. Jesli szanowny Pan Bogusław uważa swoje nazwisko i profesję za rzecz wstydliwą, to ja juz nic nie poradzę. Swoją drogą nawet myślałem czy nie zrobić Ci prezentu i nie wykupić płatnego profilu z ładną reklama Regulusa. Ale skoro Twoja profesja rodzi u Ciebie taką frustrację to rozumiem że prezent byłby trochę nie trafiony. Skąd pomysł o frustracji? Sam coś piszesz i sam sobie odpowiadasz? Problem w tym, że bezkrytycznie akceptujesz wszystkie argumenty, nawet te nieprawdziwe i poniżej pasa. Nie tylko akceptujesz, lecz je podchwytujesz i rozwijasz.. Pomimo, że doskonale wiesz... Jak to nazwać? Gdybyś był obok, porozmawialibyśmy jak facet z facetem.. Wymieniać poglądy mogę z tymi, którzy rzeczywiście chcą wymieniać poglądy.. Prezent super.. Nie mam nic przeciwko niemu.. I nie będę tego uważał za Canossę.. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.01.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Bogusław - nadinterpretujesz. Ja Cię tylko przedstawiłem - nic więcej. Przedstawiłem Cię ponieważ Ty o tym zapominasz i stwarzasz wrażenie bezstronności Twoich wypowiedzi. A nie są one bezstronne -chcesz po prostu ubić swój biznesik. I ja nie chcę z Tobą wymieniać pogladów bo w znacznym stopniu się z ich częścią zgadzam. Natomiast nie ma zgody na tym forum na nieuczciwe formy reklamy. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts