michcio0711 01.01.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Witam Od x lat (100? 150? ponoć standaryzacja rozmiarów łóżek, drzwi miała miejsce w połowie XIX wieku...) wszystko ma ten sam rozmiar. Drzwi, łóżka... Drzwi jeszcze przeboleję, bo nie jest tak źle. Ale łóżka? Dzisiaj byle nastolatek ma 1,80 a jeszcze 30 lat temu to była rzadkość. Tylko czemu właśnie łóżka są ciągle takie same? Jak ma 200 cm to już długie. Przeważnie 190-195. No dobrze, jak się ma 160 wzrostu to "ujdzie". Ja mam 182 cm. To nie jest dużo jak na obecne warunki. Właściwie norma. 2-metrowe łóżko to męka. 20 cm luzu to zbyt mało! W zasadzie się zmieszczę, no bo 182<200. Dobrze, ale jak chcę się wygodnie położyć, tzn. żeby głową się przez sen nie uderzyć w wezgłowie i żeby wyprostowane stopy nie wystawały poza łóżko, to się nie da. To samo pościel - standardowa jest taka, że nie da się dobrze przykryć. Albo głowa, albo nogi. Ale ją pewnie łatwiej uszyć na zamówienie. Gorzej z łóżkiem, te na zamówienie są drogie, a jak się już zrobi, to problem z materacem. Dobrze by było mieć coś koło 230 cm. Zna może ktoś jakąś firmę, która może zrobić dość tanio łóżko na wymiar i do tego materac, w rozsądnej cenie? PS: Nie wiem czy dział dobry, ale ze względu na formę posta najbardziej mi pasował HP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 02.01.2011 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Ale na starość ludzie się kurczą... no i dłuższe łóżko nie zmieści się w standardowym pokoju... w poprzek... Ech, dużo by trzeba zmienić przy okazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.01.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) ...dobry fryzjer i pedicure i jeszcze ratujesz te 3cm! ...czyli masz nie 182 tylko 179cm... ...kiedyś robiłem u małżeństwa koszykarzy... Ona prawie 2m On przeszło 2 metry... we wszystkich standardowych drzwiach mówili dzieńdobry i się kłaniali... w swoim mieszkaniu podnieśli futryny... szafki w kuchni podwyższone o 10cm... umywalka też... łóżka jeszcze nie mieli... Wiec Dobry Człowieku nie pieprz że masz problem!!! :D ....sorki... Ona była chyba siatkarką! Edytowane 2 Stycznia 2011 przez Rom-Kon sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 02.01.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Niestety ja Ci nie doradzę w kwesti doboru odpowiedniej firmy produkującej takowe materace i łóżka, ale zaproponuję - możesz spać na podłodze, tak jak robią to japończycy. I wydatków mniej, i zdrowiej , hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Z kołdrą łatwiej - kup taką 200 na 220 i połóż odwrotnie. Łóżko na wymiar zrobi pewnie każdy stolarz. Najtrudniej z materacem, ale też można znaleźć takie 200 na 220. Kładziesz wzdłuż i masz - może nie wymarzone 230, ale chociaż 220 i to bez robienia na wymiar. Wygooglałam bez trudu choćby tu http://www.comfortbe.pl/menu,7,page,5,esklep,katalog,kat,2,name,Materace,prod,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts