Gość paw_el 03.05.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam,Co myślicie o n/w projektach i czy jest możliwe, aby zmieścić się w... 200k(żart)... no niech będzie 250-300k metodą pół-gospodarczą. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach-ver-2/m39b1f79ae6564http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach-2/m5236b6c741081http://z500.pl/projekt/783/Zx105_B,wersja-powiekszona-z-trzema-pokojami-oraz-wlasnymi-garderobami.html Na jakie trudności(zwiększenie kosztów) mogę być narażony. Nie wiem po co są tam trzy kominy w projekcie dom w nerinach. Planuje ogrzewanie gazowe, jak działka pozwoli lub groszek od biedy. Oczywiście na płycie, podłogowe ogrzewanie. O prądzie muszę jeszcze poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 03.05.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Myślę, że najprędzej ten trzeci. Neriny mają ciężki strop (a na nim jeszcze metry dachu), Neriny 2 w ogóle podejście do adaptacji poddasza (strop, schody). W obu Nerinach garaże i dodatkowa ściana nośna wewnątrz budynku. Neriny są o 10m2 większe od zetki, Neriny 2 w samym parterze mają 30m2 więcej. W Nerinach instalacja wodna jest bardziej rozciągnięta. Kominów jest tyle, bo wentylacja grawitacyjna. Wc z kuchnią i spiżarnią, łazienka, kotłownia są w trzech różnych częściach domu, stąd trzy kominy. Żeby nie było, że zetka taka idealna. Ma ciemną łazienkę. Parę droższych suwanych okien tarasowych (tu akurat łatwo obniżyć cenę - wstawić tańsze rozwierane + może jakiś fix). No i te żelbetowe atrakcje elewacji. Zbrojenia trochę pójdzie, trzeba szalunki dać. Niewielka partrówka, a 9 słupów w konstrukcji (4 na zewnątrz, 5 w ścianach). Edytowane 4 Maja 2014 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 chcesz naprawdę oszczędzić - idz do architekta po indywidualny. Zrobi ci to za 12 tyś - z charakterystyką energetyczną budynku, z uważaniem na twój portfel. Wiem, że wydaje ci się to drogo w porównaniu z kosztem gotowca (2,5 tyś) na pierwszy rzut oka. Ale to tylko 4% wartości budowy (300 tyś)Architekt w tej cenie załatwi pozwolenia, zgody na przyłącza, adaptację (np. płytę), projekt przyłączy (ludzie zapominają o tym koszcie!), projekty instalacji wewnętrznych (gotowiec + to, co wymieniłam to ok. 8-10 tyś w rzeczywistości). W dodatku projekt będzie dokładnie pod twoje wymagania, architekt pomoże ci zaoszczędzić na zbrojeniach (które w gotowcach są jak w bunkrach), na kominach, na niepotrzebnych ozdobnikach elewacji (te betonowe słupy) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.05.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 zgadzam się w 100% z powyższym z tym że ja za to samo (indywidualny plus przyłącza) około 6 tysięcy a nie 12.. zależy chyba od okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 sama mam indywidualny za 6 tyś (bez projektów przyłącza wody i prądu, za to z gazem, bez wizualizacji 3D, sama latałam po wszytskie uzgodnienia: prąd, woda, gaz, WZ, sama załatwiałam geodetę, mapki).Ale mój architekt nie przyłożył się do pracy (a raczej jego konstruktor i branżyści), więc radzę nie oszczędzać. Architekt, który zajmuje się jedynie adaptacjami może miec problem z zaprojektowaniem w oderwaniu od schematów. Tu nie chodzi o zbudowanie domu typowego z indywidualnym układem wnętrz, ale domu, którego konstrukcja od samego początku musi być podporządkowana finansowemu reżimowi. Przyoszczędzisz na architekcie 3 tyś a potem konstrukcja domu zje ci 10 tyś. Pprzykład - po co garaż z cięzkim stropem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.05.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 http://przystopuj.pl/bajeczny-domek-za-150-funtow/?fb_action_ids=760169184027813&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B254314621414940%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Ciezko min uwierzyć, że facet położył taki dach słomiany bez wsparcia specjalisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 04.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A "Dom na Sekwanie" Williama Whartona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 a co z nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.05.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ale o czy, wy piszecie? to jakaś kurna chata i w dodatku w klimacie gdzie -2 i 5cm śniegu to już zima stulecia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 04.05.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A to, że z barki zacumowanej na Sekwanie "zbudował" rodzinny dom. Nie dość, że laik "budowlany" (pisarz) to równie marne fundusze. Same przeciwności, prądy rzeki porywały mu tę barkę, ciągle uszczelniał, to z dołu, to z góry, ale nie odpuścił. Spełnił marzenie o mieszkaniu w Paryżu. Fajna lektura dla mocno chcących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 A co to ma wspólnego z domem? U nas też znajdziesz domki sklecone przez bezdomnych, albo ludzi mieszkajacych w altankach na ogródkach działkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 04.05.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Dzięki Niktoś za linki, w pierwszym znalazłem piękne wyliczenia kosztów ogrzewania i cwu dla mojego domu. Kolega podał wszystko jak na tacy, zapotrzebowanie na ciepło mamy prawie identyczne. Co do Twojej fotki domu, szkoda że robiłeś ją w nocy. Jeżeli jest to Twój dom, a nie są sąsiada powiedzmy to weranda jest rewelacyjna. Lubię takie ustrojstwa Mam wrazenie, ze kolega Schiz nie zmiesci sie w 200tys to po pierwsze.... a po drugie buduje na kredyt takze tym bardziej...nie wspominajc juz systemu grzewczego za ok 20tys (10% inwestycji), ktory w kredycie wyjdzie ok 34tys.... a gdzie koszt CO (podlogowka itp) Dalej... w tym temacie takie pomysly raczej nie powinny miec miejsca. W tym temacie liczy sie kazdy grosz przy inwestycji - nie zwrot po 10-15 latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.05.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mam wrazenie, ze kolega Schiz nie zmiesci sie w 200tys to po pierwsze.... a po drugie buduje na kredyt takze tym bardziej...nie wspominajc juz systemu grzewczego za ok 20tys (10% inwestycji), ktory w kredycie wyjdzie ok 34tys.... a gdzie koszt CO (podlogowka itp) Dalej... w tym temacie takie pomysly raczej nie powinny miec miejsca. W tym temacie liczy sie kazdy grosz przy inwestycji - nie zwrot po 10-15 latach... A koszt systemu grzewczego nie obejmuje podłogówki, która jest podstawą systemu ogrzewania? Myślę, że lepiej wydać na początku więcej (z tym, że 20k na c.o. to raczej przesada), na lepszy system niż wymieniać go zanim spłacimy kredyt i wchodzić w dodatkowe koszty. I tak gdybamy, bo nie wiadomo, co za te 15 lat będzie z cenami mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.05.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 A koszt systemu grzewczego nie obejmuje podłogówki, która jest podstawą systemu ogrzewania? Myślę, że lepiej wydać na początku więcej (z tym, że 20k na c.o. to raczej przesada), na lepszy system niż wymieniać go zanim spłacimy kredyt i wchodzić w dodatkowe koszty. I tak gdybamy, bo nie wiadomo, co za te 15 lat będzie z cenami mediów. O to mi wlasnie chodzi, ze sysyem CO+CWU to nie sama pci + zasobnik i troche chydrauliki ale rowniez podlogowka a to kosztuje... napewno wiecej niz kilka grzejnikow. Takze uwazam, ze przyklad kolegi Schizz, ktory zdecydowal sie na pci jest malo trafny w tym temacie, dysponujac 200k na cala inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.05.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ale przecież link NS-a nie prowadził do tematu domu za 200k z pci, tylko wątku o ogrzewaniu i cwu, więc chyba trochę poplątałeś tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 06.05.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Ale przecież link NS-a nie prowadził do tematu domu za 200k z pci, tylko wątku o ogrzewaniu i cwu, więc chyba trochę poplątałeś tematy. Dokładnie, ja nie buduję za 200tys, chociaż akurat bym chciał się w tej kwocie zmieścić ale wiem że mi się nie uda. Między innymi dlatego że wolę dołożyć teraz do ocieplenia a mieć mniejsze rachunki przy użytkowaniu później, tak samo wolę dołożyć trochę do konstrukcyjnych sraw a mieć spokój na długie lata. m&m0123 akurat z tym moim ogrzewaniem PPC to nie jest duża różnica w stosunku do gazu. Muszę dołożyć jakieś 6-7 tys tylko. Gaz u mnie wychodzi 17tys, a pompa ciepła 23-24, z podłogówką, nawet ten kocioł na eko-groszek wychodzi w podobnej cenie co PC. Podłogówka wykonana "tymi ręcoma" więc nie wiem czy jej koszt będzie tak znacząco różny od grzejników które proponujesz. Przy podłogówce droga jest robocizna którą wykonam sam i mnie nic nie kosztuje, a przy grzejnikach koszt robią grzejniki za które muszę jakby nie było zapłacić w sklepie. Jeszcze nie widziałem tu na forum tematu "Grzejniki tymi ręcoma robione":D Edytowane 6 Maja 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.05.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 ...grzejników które proponujesz... Prosze Ciebie nie bluznij W zyciu bym sobie kalafiorow na scianie nie zawiesil - mam w mieszkaniu, niech wynajemcy na nie nazekaja. Ja za podlogowke ok 165m2 dalem 8tys - brat za grzejniki nie chce wydac wiecej jak 2tys (w obu przypadkach podobny metraz i 'nie tymi recoma robione' a ile go faktycznie beda kosztowac dowie sie na jesien. Do tego dokupi grocha za 6 plus Gamlet 140l za 600zl i grzeje...tez tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 06.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 brat za grzejniki nie chce wydac wiecej jak 2tys (w obu przypadkach podobny metraz i 'nie tymi recoma robione' a ile go faktycznie beda kosztowac dowie sie na jesien. Wprawdzie nie wiem, jak kubatura, ale zakładając pomieszczenia standardowej wysokości, to brat celuje w zakup używanych albo od pasera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgdom 06.05.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witam. Jestem nowy na forum. Jednak od dłuższego czasu czytam watek o budowie domu za 200 tys. Sam mam zamiar taki dom wybudować a nawet już jestem w trakcie. Fakt faktem dopiero mam zalane fundamenty w ziemi i wymurowane z bloczków, ale to już cos:D Mój projekt domu wygląda mnie wiecej tak http://www.tooba.pl/projekt-domu-Sezam-2/a,s_pd,idp,18023.html Mam zamiar wyrobić się w tej kwocie ale jak to wyjdzie to przekonamy sie za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts