Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bardzo fajny projekt, przemyślany układ 150 tyś stan deweloperski realny metoda gospodarcza

Tyle że na stronce jest napisane ...

"Mam nadzieje, że już wkrótce przekonają sie Państwo, że to możliwe wybudować dom nie poświęcając więcej niż 150 tysięcy zł na meteriały."

Więc jeśli ktoś wszystko sam wykona i nie będzie płacił za żadnych fachowców to mu się uda w tej cenie ....

Cudów nie ma :)

Tyle że na stronce jest napisane ...

"Mam nadzieje, że już wkrótce przekonają sie Państwo, że to możliwe wybudować dom nie poświęcając więcej niż 150 tysięcy zł na meteriały."

Więc jeśli ktoś wszystko sam wykona i nie będzie płacił za żadnych fachowców to mu się uda w tej cenie ....

Cudów nie ma :)

Sam buduję metodą gospodarczą dom do ok 100m2, wiec wiem o czym mowa. do stanu deweloperskiego nie dużo mi już brakuje, a nie wydałem jeszcze 100 tyś.

MECZESIU jaki domek budujesz jeśli można wiedzieć i co robisz sam? :) kwota za deweloperski na poziomie 100tys imponująca :)

projekt kornel energo. Napisalem prawie deweloperski a nie deweloperski za 100 tys, do deweloperskuegobrakuje mi ocieplenia sufitow podwieszanych i jakis pierdul. Jeszcze jakies 20 tys. Wszystko robie sam oprocz posadzek z miksokreta firma wziela 1050 zl, ciesla do pomocy za 9 dni wzial 1450 zl

a centralne instalacje elek. juz masz? Dziwne bo same instalacje kosztują ok 35 tys (sam materiał)....

Prowadzisz gdzieś dziennik budowy lub coś w tym stylu?

nie wiem skad masz te ceny. Mam ogrzewAnie podlogowe w calym domu w systemie ferro, hydraulike, elektryke, tynki. Nie mam jeszcze kupionego pieca gazowego i podlaczonej kotlowni. Robie wszystko sam i z pomoca rodziny. Skrzynke elektryczna podlaczyl mi elektryk. Nie mial zastrzezen do instalacji.

a centralne instalacje elek. juz masz? Dziwne bo same instalacje kosztują ok 35 tys (sam materiał)....

Prowadzisz gdzieś dziennik budowy lub coś w tym stylu?

Ciekawe... Mi wyszło koło 7 tysięcy za materiał na prąd, wodę, CO (z grzejnikami) i kanalizę. Większość zakupów przez internet.

A co do całości - aż sobie podliczyłem wszystkie wydatki i jakby nie liczyć wychodzi za materiały niecałe 80 tys. Wiadomo, że nie wpisywałem w zeszyt kilku gwoździ czy worka cementu. Ale nawet, gdyby nawet zaokrąglić do 85 tys., to chyba nieźle. Z tym, że w tym już mam wszystko do wstawienia mebli, nawet płytki czy farby. Roboty i papierologii nie liczę, bo to każdy musi doliczyć po swojemu. SSZ robiłem ze znajomymi, prąd z ojcem, kilka profili pomógł mi przykręcić szwagier, ekipa była do tynków i wylewek (robiłem za pomocnika), resztę robiłem absolutnie sam. Ekipę wezmę jeszcze do ocieplenia i podbitki, bo sam zwyczajnie nie zdążę przed zimą. Wyliczyli za wszystko koło 17 tysięcy.

Z "samoróbstwem" mam o tyle łatwiej, że pracuję na zmiany, więc np. przed "nocką" robię cały dzień, potem w pracy jakoś przeleci na odpowiedniej ilości kofeiny, a z pracy znów na budowę ;) Pewnie przez to za mało czasu spędzam z rodziną, czasem mam już dość budowy, ale już za kilka tygodni jest nadzieja na przeprowadzkę (na razie na dół, poddasze będę kończył mieszkając), więc powolutku idzie do końca :)

Zapomniałem jeszcze o ekipie do dachu - "fachowcy" z cyklu "strach się bać", ale wspomnieć trzeba ;)

Edytowane przez Jola&Marcin
skleroza nie boli ;)

7 tys wszystko? Sam piec tyle wychodzi chyba ze koze wstawić :-P

Też chcę ruszyć z budową w następnym roku i też będę wykonywał ok 80 % prac.

Liczę ze w 200 tys się zamieszczę w stanie deweloperskim. Mój projekt to bw-36 wariant 4 (bez garażu chcę) lub Z102 .

bardzo fajny projekt, przemyślany układ 150 tyś stan deweloperski realny metoda gospodarcza

Uważam, że dach kopertowy w tym przypadku nie jest dobrym pomysłem. Do tego krycie dachówką= sporo strat materiału. Tańsze jest zrobienie zwykłego dwuspadowego dachu. Wiązary można przeprojektować i zrobić większy strych (z prostymi ścianami).

Kwota 150k mało realna do osiągnięcia, bo to wychodzi ok.1415/m2. Nikomu -jeśli dobrze pamiętam- nie udało się tutaj takiej ceny m2 uzyskać.

Uważam, że dach kopertowy w tym przypadku nie jest dobrym pomysłem. Do tego krycie dachówką= sporo strat materiału. Tańsze jest zrobienie zwykłego dwuspadowego dachu. Wiązary można przeprojektować i zrobić większy strych (z prostymi ścianami).

Kwota 150k mało realna do osiągnięcia, bo to wychodzi ok.1415/m2. Nikomu -jeśli dobrze pamiętam- nie udało się tutaj takiej ceny m2 uzyskać.

mam te same odczucia patrzac na dach

Jak porównywałem ostatnio dach dwuspadowy, versus kopertowy, to soę okazało, że wcale nie ma takich różnic.

Przy kopertowym odpada naprawdę sporo m2 ścian zewnętrznych, ktore trzeba wybudować, ocieploć i otynkować.

zobacz na swoim projekcie, jaka powierzchnia ścian odpadłaby, gdyby okap sięgał tak, jak ma elewacji frontowej.

Tu akurat kąt nachylenia dachu nie jest spory, ale jak ktoś ma 35-40 stopni to robi się koszt....

Edytowane przez fotohobby

Widzę, że akurat weszło na temat dachów to może się podepnę z pytaniem. Czy wedle Waszej wiedzy płytki kolczaste jako element montażowy przy budowie dachu są dobrym pomysłem? Nie wiem, czy używam właściwej terminologii, ale chodzi o łączenia belek w ramach więźby dachowej. Głównie chodzi mi o to, czy będzie to wytrzymałe.

Widzę, że akurat weszło na temat dachów to może się podepnę z pytaniem. Czy wedle Waszej wiedzy płytki kolczaste jako element montażowy przy budowie dachu są dobrym pomysłem? Nie wiem, czy używam właściwej terminologii, ale chodzi o łączenia belek w ramach więźby dachowej. Głównie chodzi mi o to, czy będzie to wytrzymałe.

Raczej wątek jest o czym inym od 09-03-2006 10:28 :-)

Plytki dobrze trzymaja wiazary, ale tam przekroje sa niewielkie. Natomiast przy tradycyjnej wiezbie raczej uzywa sie gwozdzi i srub.

Plytki dobrze trzymaja wiazary, ale tam przekroje sa niewielkie. Natomiast przy tradycyjnej wiezbie raczej uzywa sie gwozdzi i srub.

Jak ktos ma przenośna prasę taką o nacisku z 50 ton to może i płytki na budowie montować. Tu jest roznica a nie w tradycji czy grubości elementów.