Elfir 14.01.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 kupiecjudex - rozumiem, że po prostu chodziło ci o wkurzenie możliwie dużego grona ludzi? Taki socjologiczny eksperyment, tak? Uważaj, bo grono wkurzonych, w ramach socjologicznego eksperymentu może ignorować twoje problemy z budową o których będziesz pisał i szukał na nie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.01.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Na przykład rozważania na temat ekogroszku z Czech.W końcu jak kogos stać na dom większy niż pałatka to go stać na nasz porządny ekogroszek za 900, nie kupiecjudex ? Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ja rozumiem ,że są to koszta ,które trzeba zapłacic ale kwota ta nie idze w grube tysiące.Nie będę się licytował co za ile bo to czas pokaże(daj boże jak najmniej). Chodzi mi przede wszyskim o to ,że w moim przypadku jest sens marzyć o domu za 200tys. i nikt mnie do tego nie zniechęci! Ja też ci szczerze życzę. Ale uważam, że dom poniżej 100 m za tą sumę jest znacznie realniejszy Z drugiej strony pracujesz w budowlance, więc pewnie masz więcej znajomości, to też wpływa na koszty. Z trzeciej strony moje koszty na pewno mogły być niższe o, przypuszczam, nawet ze 20 tyś, bo budowałam szybko (pół roku) a za szybkość się płaci. Ale też nie tak wiele, bo jednak ciełam koszty, gdzie mogłam. W każdym razie dom ponad 100m, z poddaszem i za 200 tyś musi być raczej tymi ręcami, niż ekipami... Tak wskazuje moje doświadczenie, ale się nie upieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nefer porządny ekogroszek kosztuje ponad 1000zeta za t chociaż mam drozszy domek , również tutaj zaglądam z ciekawości, z chęci zobaczenia że można,podziwiam również ludzi którzy się na takie coś porywają (choćby za odwagę) mam swoj domek 152m2 +ok 40m2 garaż w bryle i co.... ano powoli domek robi sie za duży i jak poprzednicy uwazam że lepsze nawet 60-70m2 swojego domku niż duże mieszkanie w bloku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpk 14.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Wiedziałem że tak będzie , pozdrawiam wszystkich, nie jestem politykiem, nie jestm z Suwałk. Życzę udanej budowy, zdania nie zmieniam. Powidzmy że ten post miał czysto socjologiczne założenie Twoje czysto socjologiczne założenie ma nawet nazwę- jesteś poprostu TROLLEM forumowym, który puszcza głupi post żeby wywołać reakcję. Takie zabawy to na onecie albo wp a tutaj nie troll, bo zaśmiecasz tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.01.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Z tego co się orientuje to w Bielsku robi sie projekt na instalacje wewn. gazową za około 600zł i jeszcze trzeba próbe szczelności i chyba odbiór kominiarski. Projekty pewnie wszędzie w podobnej cenie. Próba szczelności konieczna. Odbiór kominiarski jeśli masz zwykły piec gazowy, jeśli piec turbo i komina nie ma- rura przez ścianę - kominiarz nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 14.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ja też ci szczerze życzę. Ale uważam, że dom poniżej 100 m za tą sumę jest znacznie realniejszy Z drugiej strony pracujesz w budowlance, więc pewnie masz więcej znajomości, to też wpływa na koszty. Z trzeciej strony moje koszty na pewno mogły być niższe o, przypuszczam, nawet ze 20 tyś, bo budowałam szybko (pół roku) a za szybkość się płaci. Ale też nie tak wiele, bo jednak ciełam koszty, gdzie mogłam. W każdym razie dom ponad 100m, z poddaszem i za 200 tyś musi być raczej tymi ręcami, niż ekipami... Tak wskazuje moje doświadczenie, ale się nie upieram No właśnie. Do rzeczy trzeba podchodzić rozsądnie, bez zbędnego optymizmu, wtedy i rozczarowania są mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.01.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nefer porządny ekogroszek kosztuje ponad 1000zeta za t chociaż mam drozszy domek , również tutaj zaglądam z ciekawości, z chęci zobaczenia że można,podziwiam również ludzi którzy się na takie coś porywają (choćby za odwagę) mam swoj domek 152m2 +ok 40m2 garaż w bryle i co.... ano powoli domek robi sie za duży i jak poprzednicy uwazam że lepsze nawet 60-70m2 swojego domku niż duże mieszkanie w bloku... Ja też mam nieco większy domek i nie robi się za duży i chętnie tu zaglądam i podziwiam. I uważam, że nawet mieszkanie 120 mkw jest gorsze niż 100 metrowy domek. Bo nie musisz słuchać jak sąsiad pierdzi w wannie Dlatego własny domek- to własny domek - nawet "pałatka", że zacytuję gwiazdę tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 14.01.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Twoje czysto socjologiczne założenie ma nawet nazwę- jesteś poprostu TROLLEM forumowym, który puszcza głupi post żeby wywołać reakcję. Takie zabawy to na onecie albo wp a tutaj nie troll, bo zaśmiecasz tylko Nie ma się co zbytnio podniecać, tylko realnie oceniać rzeczywistość. Gratuluję każdemu kto postawił dom (100 -120 m2 użytkowej) do zamieszkania za te pieniądze. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 14.01.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dlatego własny domek- to własny domek - nawet "pałatka", że zacytuję gwiazdę tego wątku Gwiazdę ale tylko dzisiejszego dnia:lol: Zleźta ze mnie, a czy ja wam bronię postawić dom za 200 koła. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpk 14.01.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nie ma się co zbytnio podniecać, tylko realnie oceniać rzeczywistość. Gratuluję każdemu kto postawił dom (100 -120 m2 użytkowej) do zamieszkania za te pieniądze. I tyle. To że nie wierzysz że za tyle się da wybudować to ok, nie ty pierwszy w tym wątku, ale teksty typu 120 m kw to nie dom, no to sorry ale lekkie przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Gwiazdę ale tylko dzisiejszego dnia:lol: Zleźta ze mnie, a czy ja wam bronię postawić dom za 200 koła. Pozdr. Nie rób scen - to tylko taki eksperyment socjologiczny .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Na moim osiedlu buduje się gość, fajny- czasem chodzę na pogaduszki i rozmawiamy o budowie, wszystko robi sam, od kopanie fundamentów (recznie!!!) po wszystkie ściany, na dach wziął ekipę bo sie na tym nie znał) widze jak zapieprza ( bo nie da się tego inaczej powiedzieć) jak po swojej pracy przychodzi na budowę i pracuje, jak w wekeendy przychodzi jego żona i mu pomaga ( nosi cegły miesza zaprawę i masę inych rzeczy) ,wynajmują mieszkanie ale budują swój WŁASNY dom może to nie będzie dom z górnej półki nie będzie wykonczony w kafalch za 500zł/m2 ale to będzie ICH dom, który sami zbudują,w którym będą mieszkać i wychowywać swoje dzieci (mają 2) i za to takich ludzi trzeba cenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.01.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Moim zdaniem nie da się postawić domu za 200.000 PLN. ...... nie da się postawić domu a tym bardziej go wykończyć administrator forum winien zamknąć wątek, jako kompletnie nie przydatny Wiedziałem że tak będzie , pozdrawiam wszystkich, nie jestem politykiem, nie jestm z Suwałk. Życzę udanej budowy, zdania nie zmieniam. Powidzmy że ten post miał czysto socjologiczne założenie . Nie polityk, nie z Suwałk- z choinki się po prostu urwał socjolog od siedmiu boleści. Nic mnie tak nie drażni, jak delikatnie mówiąc głupota. Nie masz o czymś pojęcia, to się nie wypowiadaj. Poczytaj, choćby ten wątek, znajdziesz osoby, które za taką kwotę mieszkają w domu. Wiesz w ogóle co to "pałatka"? Chciałbym zobaczyć Twoje mieszkanie za 200tys (pewnie jakieś 30m2?) lub dom 300-500m2, bo w mniejszym pewnie nie mieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Arturo - i grzać prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 14.01.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dla przykładu, jak już wcześniej pisałem, domek o pow. 70m2 z małym okładem za 105tyś, lub w stanie deweloperskim za 125tyś (plus vat):http://www.domymuster.pl/domy-szkieletowe-7.htmldo tego fundament 290zł/m2 więc z okładem licząc 25tyś wykonywany przez tą samą firmę co daje 150tyś za całość. Wykończenie aby zamieszkać spokojnie w 50tyś się zmieści. Więc nawet zdając się na firmę od A do Z można za 200tyś wybudować.Fakt, jest to budowa w konstrukcji szkieletowej. Ale się da w tradycyjnej również. Wiem bo dostałem wycenę z pewnej firmy mojego projektu (przypomnę, z11+120) i tak: całość robót w standardzie deweloperskim czyli zostaje malowanie, glazura-terakota, podłogi i biały montaż, reszta wszystko od A do Z firma, materiały ich, cena za całość 148tyś zł netto.Jak dla mnie to cena i tak za wysoka, skoro firma sobie tyle życzy to jestem pewien że spokojnie te 30tyś taniej da się zejść budując systemem gospodarczym, przy czym nie wkładając w to swojej pracy a jedynie wynajmując firmy do kolejnych etapów budowy i kupując wszelkie materiały we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.01.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Moje oszczędności na budowie- pokrycie dachowe-membrana, łaty, kontrłaty, blachodachówka- wołali od 35 do 50zł/m2. Zrobiłem sam z drobną pomocą- od 9 do 14tys zostało w kieszeni. Wstawienie 5 okien dachowych i jednego zwykłego - pewnie min. 500zł. Postawienie komina 7m - koszt robocizny nieznany (2tys.?). Postawienie wszystkich ścianek działowych z suporeksu ok. 100m2 x 30zł= 3000. Kanalizacja ułożona samodzielnie. Razem tylko z tych grubszych robót wyszło od 14do 19tys. oszczędności. Czy jest sens, gdy tniemy koszty, płacić np. za położenie styropianu na podłogi pod podłogówkę, czy inne proste prace? Myślę, że nie.Sami wykonamy to wolniej , ale dokładniej, bo.. dla siebie. Przykłady można mnożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.01.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No pewnie,w małym,tanim domku to jedyne sensowne i ekonomiczne rozwiązanie ....ale ocieplenie lepsze od normowego domu....prawie o 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.01.2012 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No co ty... Dom 100m2 z normowym zapotrzebowaniem ok.80kWh/m2/rok * 0,33zł=??? Ok.2,5tys.zł za sezon grzewczy Źle ? To zmniejszamy na 60kWh/m2/rok =2tys.zł Przy 40kWh/m2/rok=1500zł Piecyk elektryczny to jedyne 3 tys.zł... I o czym jeszcze myśleć w małym tanim domku a co szkodzi taki mały domek zrobić 2x cieplejszy, dołożyć reku ... i jest prawie pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly dom 15.01.2012 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Moje oszczędności na budowie- pokrycie dachowe-membrana, łaty, kontrłaty, blachodachówka- wołali od 35 do 50zł/m2. Zrobiłem sam z drobną pomocą- od 9 do 14tys zostało w kieszeni. Wstawienie 5 okien dachowych i jednego zwykłego - pewnie min. 500zł. Postawienie komina 7m - koszt robocizny nieznany (2tys.?). Postawienie wszystkich ścianek działowych z suporeksu ok. 100m2 x 30zł= 3000. Kanalizacja ułożona samodzielnie. Razem tylko z tych grubszych robót wyszło od 14do 19tys. oszczędności. Czy jest sens, gdy tniemy koszty, płacić np. za położenie styropianu na podłogi pod podłogówkę, czy inne proste prace? Myślę, że nie. Sami wykonamy to wolniej , ale dokładniej, bo.. dla siebie. Przykłady można mnożyć. Wszystko się zgadza. Cóż mogę powiedzieć - gratuluję, podziwiam i zazdroszczę. Niestety, nie każdy tak może, z przeróżnych względów. Ja na pewno nie pokusiłbym się na żadne prace we własnym zakresie do stanu choćby deweloperskiego, raz że brak umiejętności (wiem, takowe można zdobyć) dwa po prostu z braku czasu. Owszem, pewne rzeczy można zrobić samemu, już mieszkając wykańczać dla przykładu, powolutku do przodu. Dlatego też ja szukam oszczędności na innym polu - mniejszy metraż, prosta konstrukcja itd. Dla mnie nawet budowa systemem gospodarczym będzie nie lada wyzwaniem, właśnie z powodu braku czasu związanego z pracą dlatego też wpadam nawet na takie pomysły aby powierzyć całość jednej firmie. Ale to niezbyt dobre rozwiązanie jeśli chodzi o koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts