RK1719508166 27.09.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 nie wyobrazam sobie domu nawet za 200 bez WM - tanią LUNE z rekuperatorem mozna kupić za grosze - w sam raz do malego domku , za to bez PC tak !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 27.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 a ja nie wyobrażam sobie domu bez kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 27.09.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Powiem Ci tak. Budując dom trzeba sie zastanowic nad potrzebami, nad wymaganiami i nad tym czy robisz go dla siebie - czy na pokaz. Ten dom który wskazałeś jest na pokaz. I jak dysponujesz sporym portwelem - ok. Budując dom dla siebie wybierasz sobie układ pomieszczeń zgodny z Twoimi oczekiwaniami - a potem wybierasz projekt na który Cie stać. I to jak ktoś tu napisał najlepiej taki aby została jakas kasa po wstepnym kosztorysie. Bo zawsze wyjdzie drożej - no chyba że jestes kosztorysantem - aczkolwiek jak pokazuje przykład w mojej firmie - i oni potrafią się mylic na grube miliony Jesli sami budujecie - a rozumiem że ktoś z Was miał jakies doświadczenia w tym temacie - to 150 m2 spokojnie zmieścisz się w 350 K, łącznie z wykończeniówką. Oczywiście wszystko zalezne od projektu, materiałów itd itp Hej Xerses, Chodzilo mi o to ze czytajac forum wyrobilem sobie jako -tako opinie na temat kosztow budowy, jest to bardzo ogolna opinia ale jest i chcialem ja z Wami zweryfikowac. Dom owszem jest skomplikowany i nie bedzie dla mnie, moj kolega startuje z nim i wg. niego wyjdzie mu duzo taniej niz moja opinia- tego mu tez z calego serca zycze. Ja jednak nie bede sie bawil w to. Dom na jaki zwrocilismy uwage z narzyczona to liv 2 g2, sprobuje sie teraz dowiedziec cos wiecej w temacie budowy tego domu- jednak jest to nowy projekt wiec bedzie ciezko. Anyway, dziekuje Wam jeszcze raz za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.09.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 a ja nie wyobrażam sobie domu bez kominka trzeba mieć albo wyobraźnię, albo pieniądze...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 27.09.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 pieniądze tak czy siak trzeba mieć,bez nich niewiele się zdziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 27.09.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 jestem jak najbardzie ZA energooszczędnością. ale staram sie na to patrzeć z większego dystansu. rozpatruje kwestie budowy domu nie w skali rachunków za prąd, tylko kosztów całości - łącznie z recyklingiem materiałów uzytych do budowy tego domu i ceny kapitału, za który ten dom buduje. kalkulacja musi byc kompletna, a sprzedawcy urzadzeń przedstawiają nam tylko jej wycinek. To jest akurat ciekawy i bardzo obszerny temat różnych koncepcji typu "zero impact". A mnie chyba najbardziej podobają się idee idące w stronę maksymalnej samowystarczalności. Czyli takie połączenie low-tech (drewno, kamień, wykorzystanie naturalnej akumulacyjności, własna studnia) z hi-tech (materiały, fotowoltaika). Tylko że mam wrażenie, że to raczej nie temat na dom za 200 tys, tylko 2 mln. Może kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.09.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 musiałam sprawdzić, co to low-tech, bo nie wiedziałam: http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85298,6609767,Low_tech__czyli_cos_z_niczego.html bardzo ciekawe i bardzo w moim guście.. szkoda byłoby w tak krótkim życiu nie spróbować czegoś zupełnie innego, niż mamy na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 27.09.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Z krótkiego przeszukania Googlem http://www.monsa.com/en/architecture-interiorism/low-tech-architecture/ http://blogs.stthomas.edu/realestate/2012/02/14/show-off-your-green-state-fair-seeking-applicants-for-2012-green-homes/low-tech-strategies-house-eco-experience-state-fair-rehkamp-larson-architects/ http://ecobrooklyn.com/hobbit-houses-glass-box-houses/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.09.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 przypominają mi sie teraz posty adama_mk, który pisze, że walczymy z przyrodą zamiast pozwolić jej działać, i że nie widzimy już lasu, bo zasłaniają nam go drzewa.......taki dom hobbita - czy ktos odważy sie wybudowac i zamieszkać? z wykorzystaniem wszelkich praw natury, aby był ciepły i suchy zimą, chłodny i suchy latem, bez rekuperatora, klimatyzacji, styropianu i innych ropopochodnych? z ciepłem ze słońca, z prądem z wiatru, z woda z ziemi.....niewidoczny z satelit, porośnięty trawą....można pomarzyć.a właściwie dlaczego tylko pomarzyć - co tak naprawde nas ogranicza? pewnie MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 27.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Hejże - ja na poważnie jestem nastawiona na to, że taki będę mieć dom na stare lata. Jak bum cyk cyk. Już teraz się rozglądamy powoli z mężem za jakimś fajnym hektarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 no takich głupot to już dawno nie czytałem......... Wyjatkowo merytorycny komentarz. Jak czegos nie rozumiesz to lepiej nie komentuj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.09.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 to ja pomogę wam za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 27.09.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Dobra - umówimy się na jakieś układanie darni, czy cóś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.09.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 http://www.rb.no/bolig/article6185709.ece na dachu panele słoneczne,zimą w środku 5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanski 27.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 przypominają mi sie teraz posty adama_mk, który pisze, że walczymy z przyrodą zamiast pozwolić jej działać, i że nie widzimy już lasu, bo zasłaniają nam go drzewa....... taki dom hobbita - czy ktos odważy sie wybudowac i zamieszkać? z wykorzystaniem wszelkich praw natury, aby był ciepły i suchy zimą, chłodny i suchy latem, bez rekuperatora, klimatyzacji, styropianu i innych ropopochodnych? z ciepłem ze słońca, z prądem z wiatru, z woda z ziemi.....niewidoczny z satelit, porośnięty trawą....można pomarzyć. a właściwie dlaczego tylko pomarzyć - co tak naprawde nas ogranicza? pewnie MPZP Można tak mieszkać tylko po co? Wszystkie udogodnienia powstają dla ludzi, ich komfortu i wygody. Po co się uwsteczniać? Nikt nie broni survivalu. Ciekawe po jakim okresie czasu brak ciepłej bieżącej wody stałby się uciążliwy. I te bieganie po drewno do lasu i wodę do studni ... Co do wszelkich oszczędności (no nie licząc już chyba pewnika jakim jest grubsza warstwa styro) generowanych przez pompy ciepła, kolektory, reku i inne to owszem może i są ale dla ludzi budujących za gotówkę. Jeżeli ktoś mówi, że przy finansowaniu z komercyjnego kredytu wyżej wymienione instalacje i urządzenia przyniosą oszczędności to albo nie są świadomi stanu faktycznego albo kłamią. W tym wypadku może wzrosnąć komfort, wygoda ale biorąc pod uwagę koszty kredytu oszczędności się rozmywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 27.09.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ja sam się dziś złapałem na tym, że coś w tym guście chciałbym na starość. Owszem - z wykorzystaniem współczesnych technologii, ale w taki sposób, aby były niedostrzegalne i nie odbierały samowystarczalności (tak jak reku, z którym wszystko jest fajnie, tylko jak nie ma prądu, to nie ma wentylacji). Ale dobre rozwiązania tego typu wymagają naprawdę sporej wiedzy. Np. bardzo subtelnie projektuje się wentylację i sposób przepływu powietrza (np. najpierw przedsionek, gdzie wstępnie ogrzewa się słońcem, później strefa dzienna z wywiewami w pomieszczeniach brudnych). Dużą uwagę przywiązuje się do okien i ich rozmieszczenia, wysokości okapów itp. Jakiś czas temu wyszperałem kilka ciekawych książek z tego zakresu. Jedno jest pewne. Taki domy wymaga czasu i architekta, któremu się chce. Z rzeczy lowtechowych bardzo podoba mi się też ta przebudowa http://archiweb.cz/buildings.php?&action=show&id=2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.09.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Nie zgadzam się z tym.Jeśli się dobrze pomyśli i przeliczy inwestycja w PC i reku nawet z kredytu nie będzie jakimś tam wielkim wydatkiem a znacząco zmniejszy nam przyszłe rachunki. Oczywiście nie mówię tutaj o łykaniu każdej wyceny na PC czy reku gdyż wiem,że mogą to być kosmiczne ceny. Po pierwsze 16tys.zł za PC z montażem i zasobnikiem 300l do cwu i WM z reku za 5tys.zł to nie są aż tak duże koszty,biorąc nawet pod uwagę kredyt. Tym bardziej,że część tych kosztów możemy zredukować w inny sposób. Zamierzałem grzać prądem przy pomocu pieca elektrycznego i bojlera i byłby to koszt 4tys.zł czyli jedynie o 12tys.zł więcej wydałem na PC ale roczny zysk dzięki PC na rachunkach za c.o i cwu to 2tys.zł Poczekajmy, bo póki co w Twoim przypadku oszczędności to teoria. Prawdą jest natomiast, że nie trzeba już wydać ogromnych pieniędzy na ww urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.09.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 nie wyobrazam sobie domu nawet za 200 bez WM - tanią LUNE z rekuperatorem mozna kupić za grosze - w sam raz do malego domku A propos Luny, pamiętam że ta nazwa pojawiała się w opisie Zielonego Ogrodu w wykonaniu Zielonego Ogrodu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152318-M72-Zielony-ogr%C3%B3d-Projekt-domu-Zielony-ogr%C3%B3d-Murator-M72&p=4547092&viewfull=1#post4547092 Zielony Ogród - może jednak masz tę Lunę, o której wspomina R&K? 200 tys. pewnie trochę przekroczę, ale na dziś właśnie Luna jest w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.09.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Komin do WG kosztuje dwa razy więcej ? Ano nie 2 razy więcej, tylko 30 razy mniej Dodatkowe kanały wentylacyjne w kominie systemowym do kominka kosztowały mnie równo 50zł. Komin i tak miał być, więc jednak na wszelki wypadek wziąłem ciut droższą wersję z kanałami. Z założenia się tam nie przebijam, ale może kiedyś się na coś przydadzą? Przyznam szczerze, że to nie cała wentylacja z projektu, bo jeszcze miała być chyba rura PCV i grzybek na dachu z drugiej łazienki. Generalnie jeśli i tak stawiamy komin, to dodatkowe kanały wentylacyjne już dużo nie kosztują. Ale w wersji na dziś planuję wentylację mechaniczną w małym tanim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 28.09.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) Można tak mieszkać tylko po co? Wszystkie udogodnienia powstają dla ludzi, ich komfortu i wygody. Po co się uwsteczniać? Nikt nie broni survivalu. Ciekawe po jakim okresie czasu brak ciepłej bieżącej wody stałby się uciążliwy. I te bieganie po drewno do lasu i wodę do studni ... Co do wszelkich oszczędności (no nie licząc już chyba pewnika jakim jest grubsza warstwa styro) generowanych przez pompy ciepła, kolektory, reku i inne to owszem może i są ale dla ludzi budujących za gotówkę. Jeżeli ktoś mówi, że przy finansowaniu z komercyjnego kredytu wyżej wymienione instalacje i urządzenia przyniosą oszczędności to albo nie są świadomi stanu faktycznego albo kłamią. W tym wypadku może wzrosnąć komfort, wygoda ale biorąc pod uwagę koszty kredytu oszczędności się rozmywają. a kto mówi o survivalu? wprost przeciwnie. napisałam - że prąd, że ciepło, tylko po prostu inaczej; moim zdaniem od prądu nie ma odwrotu, otwarta jest tylko kwestia sposobu jego produkcji Edytowane 28 Września 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts