RD2011 19.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 DEZET - to już teraz wiem co to jest ta deska stężeniowa - dzięki ! No i wydaje mi się że jest drogo ! Będę szukać dalej . Fotohobby - to wynika , że wiązary mogą być w rożnoraki sposób zrobione.Mimo małego konta dachu tzn. np: 25 stopni ,to można wygospodarować mały stryszek - dobrze wiedzieć Taki stryszek może się zawsze przydać. Dziękuję i pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.11.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Tak, jak pisze fotohobby- przy odpowiednim rozwiązaniu konstrukcyjnym wiązara można sporo wygospodarować na poddaszu i np. pozbyć się słupów na parterze ( u mnie 3 sztuki ). Rysunek wiązara mam gdzieś na początku dziennika- kąt dachu 30*. Przy 25* miejsca mniej, ale patrząc na Okinawę jest coś do uzyskania- nie za szeroko, ale na całej długości domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 21.11.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witajcie ! Do dzisiaj to obdzwoniłam kilka firm robiących wiązary MITEK i każda z nich daje cenę około 100zł za 1 m2. - zmówili się czy co. A tylko jedna daje około 90 zł, ale ma złą opinię na forum. Jak już w miarę zaczną się przygotowania to ta najbliżej mnie zostanie chyba wybrana - no zobaczymy. Pozostaje jeszcze wiele innych tematów budowy do ogarnięcia. Dobrze ,że Wy tak wiele potraficie sami wykonać przy swych budowach i dzielicie się swymi doświadczeniami ! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.11.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 90-100zł za m2 to rzeczywiście sporo. U mnie wyszło jakieś 76 zł/m2 brutto z dowozem i montażem. Po mojej stronie był dźwig. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 22.11.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 pozwalam sobie wkleić link, który marynata wkleiła na innym wątku. smutne i prawdziwe, i do tego kosztowne. http://m.onet.pl/wiadomosci,zew8n cytat z tego artykułu:"...Polacy nie wiedzą, że otoczenie wpływa na samopoczucie, tam gdzie jest harmonijna zabudowa, pasująca do otoczenia przyrodniczego, to człowiek się uspokaja. W Polsce poza miejscami niezamieszkanymi, gdzieś wysoko w górach, w głębi lasu, nie ma miejsc gdzie mógłby człowiek odpocząć psychicznie. Ta koszmarna zabudowa rozwala, dlatego tez m.in. Polacy są tacy agresywni, nieprzyjemni. Ale jak mają być spokojni, jak wszystko wokół nich epatuje agresja i chamstwem. Te obrzydliwe budynki mieszkalne, są przedłużeniem tego ,co dzieje się we wnętrzu części z nas. Ten brak spokoju wewnętrznego i nieuporządkowanie uzewnętrznia się w krzykliwych i agresywnych budowlach, które zdają się krzyczeć: zobacz jaki ja jestem wielki, bogaty, kim ja to nie jestem, no i co mi k... zrobisz! Biedni i smutni krzykliwi gówniarze leczą swoje wieczne kompleksy, daszkami, fantazyjnymi bramami, wieżyczkami i sławetnymi kolumienkami. Bo domy nie są tutaj budowane dla przyjemności użytkowników tylko dla pokazania kim to się nie jest. Jak Polacy nabiorą dystansu do siebie, wreszcie dorosną, to coraz częstsze będą ładne projekty domów. Na razie parafrazując słowa Witkacego – smutni gówniarze oznaczają teren. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 22.11.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Mam pytanie, a co sądzicie o tym projekcie? Da radę wybudować go 200 tyś w SSZ? Metoda półgospodarcza z naciskiem na gospodarczą... Czy da się w tym Albatrosie bądź Party mieć kotłownię na ekogroszek? I co zrobić z nimi by zmniejszyć koszta budowy?Link do albatrosa: http://www.mgprojekt.com.pl/albatrosI co lepsze i tańsze?Link do Party: http://www.mgprojekt.com.pl/party Liczę na szczere słowa, krytykę takżePozdrawiam PS. Rejon Ełku, Warmińsko-Mazurskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Mam pytanie, a co sądzicie o tym projekcie? Da radę wybudować go 200 tyś w SSZ? Metoda półgospodarcza z naciskiem na gospodarczą... Czy da się w tym Albatrosie bądź Party mieć kotłownię na ekogroszek? I co zrobić z nimi by zmniejszyć koszta budowy? Link do albatrosa: http://www.mgprojekt.com.pl/albatros Liczę na szczere słowa, krytykę także Pozdrawiam PS. Rejon Ełku, Warmińsko-Mazurskie Na stronie z projektem są w miare realne koszty: Koszty realizacji: [TABLE] [TR] [TD]Realizacja stanu surowego otwartego[/TD] [TD=class: value]123 330,00 zł[/TD] [/TR] [TR] [TD]Realizacja stanu surowego zamkniętego[/TD] [TD=class: value]198 240,00 zł[/TD] [/TR] [/TABLE] Z SSZ możesz zejść o ok.20tys.zł taniej,jeśli będziesz murował sam odejmij ok.40-50tys.zł,koszt wykończenia zależy od Ciebie. By zmniejszyć koszta budowy nie można brać pod uwagę kotłowni na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 22.11.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Dlaczego nie kotłownia na ekogroszek? Co byście zaproponowali? Nie mam dostępu do gazu i ciepłej wody Jak to rozwiązać najlepiej dla tego typu domu? I pytanie, między tymi domami w ssz są małe różnice w kosztach ale w stanie deweloperskim już różnica jest bardzo duża. Czemu tak? Albatros: http://www.mgprojekt.com.pl/albatros Party: http://www.mgprojekt.com.pl/party Zmiany jakie na starcie chciałbym zrobić to wywalenie kominka z pokoju dziennego. Jest on raczej niepotrzebny a myślę, że zmienjszy koszta budowy w sposób znaczny. Dobrze myślę? Na stronie z projektem są w miare realne koszty: Koszty realizacji: [TABLE] [TR] [TD]Realizacja stanu surowego otwartego[/TD] [TD=class: value]123 330,00 zł[/TD] [/TR] [TR] [TD]Realizacja stanu surowego zamkniętego[/TD] [TD=class: value]198 240,00 zł[/TD] [/TR] [/TABLE] Z SSZ możesz zejść o ok.20tys.zł taniej,jeśli będziesz murował sam odejmij ok.40-50tys.zł,koszt wykończenia zależy od Ciebie. By zmniejszyć koszta budowy nie można brać pod uwagę kotłowni na ekogroszek Edytowane 22 Listopada 2012 przez Maroko1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Dlaczego nie kotłownia na ekogroszek? Co byście zaproponowali? Nie mam dostępu do gazu i ciepłej wody Jak to rozwiązać najlepiej dla tego typu domu? W cenie komina spalinowego w kotłowni masz kompletny system grzewczy z COP1,część kasy przeznaczoną na kocioł na ekogroszek przeznaczasz na doprowadzenie domu do grzania z COP1 a część na urządzenie byłej "kotłowni" na pralnio-suszarnię Odpada Ci martwienie się o miejsce na składowanie węgla i upierdliwość grzania ekogroszkiem i masz ciepły dom potrzebujący mało energii do ogrzewania. Edytowane 22 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 22.11.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 COP1? tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 COP1? tzn? Ogrzewanie prądem w II taryfie czyli albo kable grzewcze albo wodna podłogówka napędzana piecem elektrycznym. Ja polecam to drugie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.11.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 No nie wiem Arturo, czy to taka super oszczędność na kominie, przy zestawieniu albo z późniejszymi kosztami ogrzewania albo z kosztami doprowadzenia domu tej wielkości (kubatury) do niskiego zużywania energii. Ja bym jednak zrobiła dokładniejszą nieco kalkulację. Do rozważenia - jak ciepły ma być dom, ile ciepłej wody użytkowej trzeba będzie przygotowywać, jaki jest budżet na budowę i jakie koszty eksploatacji mają być osiągnięte. Maroko1991 ja nie umiem wskazać, który projekt lepszy, a właściwie, który mi się mniej nie podoba. Jakieś takie przekombinowane te domy - mniejszy nawet bardziej przekombinowany niż większy. Różnice w kosztach mogą się brać właśnie z tego, że mniejszy ma więcej fidrygałów konstrukcyjnych, większy to z kolei nieco tańsza bryła, no ale wykończenie to już wiadomo - w większym więcej kasy pójdzie.Szukałabym jeszcze jakichś konkurencyjnych projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 22.11.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witajcie ! Do dzisiaj to obdzwoniłam kilka firm robiących wiązary MITEK i każda z nich daje cenę około 100zł za 1 m2. - zmówili się czy co. A tylko jedna daje około 90 zł, ale ma złą opinię na forum. ! Moje ostatnie wyceny z czerwca/lipca też oscylowały za dach 148 m2 w cenie 13,5 - 16,5 tyś netto. P.S. Która z firm ma złą opinię - mogę prosić o linka do tego tematu ? Na wiosnę będę musiał podjąć dezycję, więc warto wiedzieć co nie co. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.11.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Dlaczego nie kotłownia na ekogroszek? Co byście zaproponowali? Nie mam dostępu do gazu i ciepłej wody Jak to rozwiązać najlepiej dla tego typu domu?[/url] Dla tego czy innego domu musisz podejsc do sprawy kompleksowo: Zapotrzebowanie domu na cieplo i wode uzytkowa zalezy od grubosci izolacji, bryly budynku, usytuowania domu, ilosci uzytkownikow, itd. Bierzesz sobie grubosc izolacji taka, ktora spelnia wymog techniczny czyli U<0.3. I dalej masz 2 drogi: Idziesz w drozsze systemy (bardziej lub mniej wygodne) zeby miec niskie rachunki Idziesz w grubsz izolacje i drozsza jednostke energii kosztem nieco wyzszych rachunkow (choc przy malych domach mozna mowic o roznicach kilkaset PLN /rok). Oba rozwiazania nalezy ocenic w perspektywie czasu takiej jaka Ci odpowiada (powyzej 10 lat to juz nie za bardzo). Oba rozwiazania moga dac bardzo zblizone wyniki, wtedy wybierasz takie, zeby bylo Ci wygodnie Ponizej 2 przyklady: Kupujesz PC do CO/CWU, caly system niech bedzie za 30 pln i masz 1 KWh podzielona przez COP pompy, czyli niech bedzie 1/3 koszty KWH z pradu. Docieplasz chalupe zeby przegrody mialy przynajmniej U w okolicy 0.15, kupujesz kable grzejne lub kociol elektryczny z wodna podlogowka, koszt powiedzmy od 4-5 tys do 15 tys plus koszt grubszej izolacji i zaoszczedzone srodki przeznaczasz na wyzsze rachunki Powyzszym nikogo do niczego nie chce przekonywac, tylko pokazuje schemat myslenia. Do powyzszego nadaje sie najlepiej OZC. Tutaj na forum sa osoby, ktore Ci to moga zrobic i za kilkaset PLN bedziesz mial jasnosc co Cie moze spotkac w danym zalozeniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.11.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Moim zdaniem oba domy trudne do zmieszczenia w 200 tys, bo mimo stosunkowo prostej bryły, w obu są dodatkowe rzeczy, które podrażają budowę. Może jeszcze jakaś propozycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 No nie wiem Arturo, czy to taka super oszczędność na kominie, przy zestawieniu albo z późniejszymi kosztami ogrzewania albo z kosztami doprowadzenia domu tej wielkości (kubatury) do niskiego zużywania energii. Ja bym jednak zrobiła dokładniejszą nieco kalkulację. Do rozważenia - jak ciepły ma być dom, ile ciepłej wody użytkowej trzeba będzie przygotowywać, jaki jest budżet na budowę i jakie koszty eksploatacji mają być osiągnięte. Miloszenko ładnie opisał tok myślenia nad systemem grzewczym Oczywiście potrzebne są tutaj dokładne wyliczenia ale wg mnie na przysżłosć lepiej jest mieć dom zużywający mało energii niż durszlaka gdzie ciepło czyli nasza kasa wypływa jak nie kominem to szparami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.11.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Całkowicie się zgadzam. Myślę, że jeżeli system bezobsługowy (gazu nie ma), to przy tej wielkości domu raczej pompa ciepła. No ale to już inwestor musi sobie sam odpowiedzieć na parę pytań - kiedy chce wydać więcej, a kiedy mniej, albo jeszcze bardziej u podstaw, czy musi mieć system bezobsługowy, czy może opłaca mu się jednak obsługiwać i jak to by było organizacyjnie ustawione, gdyby był system obsługowy - kto i kiedy by wykonywał czynności okołopiecowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.11.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Mam pytanie, a co sądzicie o tym projekcie? Da radę wybudować go 200 tyś w SSZ? Metoda półgospodarcza z naciskiem na gospodarczą... Czy da się w tym Albatrosie bądź Party mieć kotłownię na ekogroszek? I co zrobić z nimi by zmniejszyć koszta budowy? Link do albatrosa: http://www.mgprojekt.com.pl/albatros I co lepsze i tańsze? Link do Party: http://www.mgprojekt.com.pl/part Liczę na szczere słowa, krytykę także Pozdrawiam PS. Rejon Ełku, Warmińsko-Mazurskie Domy, które wg kosztorysu kosztują od 308 do 387tys. chcesz zbudować za 200tys. SSZ. A dalej? Do zamieszkania tą resztę dorzucisz spokojnie. Moim zdaniem ciężko będzie, chyba, że całość budowy pociągniesz sam z pomocą dobrych ludzi za (prawie) darmo. Urwiesz trochę kasy na jednym kominie (komin-np. 2,5 tys i kominek - 10tys), a te domy mają ich po 5. Kolejne rzeczy okna dachowe- 7 lub 10 sztuk= kolejne koszty. Ozdobniki na elewacji, betonowe podcienie i garaże (nawet podwójny) to kolejne niemałe koszty. Wizualizacja salonu w Party fajna, ale nawet zrobienie takiego sufitu z płyt GK to spooory wydatek. Można sobie zadać pytanie, czemu tylko 4 wizki salonu nic więcej. Moim zdaniem, bo jest najładniejszy w projekcie i ludzie patrząc na projekt widzą ten salon- taki "chłyt małtetingowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 22.11.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Możecie oczywiście zaproponować jakies inne projekty:) Chciałbym wybudować SSZ za 200 tys, potem go powoli konczyc. Metoda polgospodarcza z naciskiem na gospodarcza, dzialka 27 x 55m. 27m to front (od drogi). Wjazd od polnocy. Zalezy mi na gabinecie na dole, 3 sypialnie na gorze, jedna z dostepem do oddzielnej garderoby i lazienki. Brak gazu i cieplej wody. Kominek w pokoju dziennym nie jest potrzebny. Garaz jednostanowiskowy, dwustanowiskowy tez przyjme. Zadowole się prostą bryłą bez wykuszy i lukarn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Możecie oczywiście zaproponować jakies inne projekty:) Chciałbym wybudować SSZ za 200 tys, potem go powoli konczyc. Większość domów do ok.130m2 w stanie SSZ postawisz nawet z ekpią do 200tys.zł SSZ to pikuś w porównaniu do reszty tj.ok.60-70% kosztów całego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts