Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jeszcze dopiszę, bo wiem ile udało się zrobić za 250 tys. w domu podobnym do pokazanego przez Taurie (kształt właśnie taki, garaż, jedna sypialnia na parterze, tylko metrażu nie pamiętam dokładnie). Budowa była 2008-2009, kredyt był właśnie na 250. Do SSZ były ekipy, potem bardzo dużo w zakresie własnym (też w rodzinie instalatorzy byli). Parter został mniej więcej wykończony w standardzie, jak to DEZET mówi marketowym, garaż i kotłownia nadal "łyse", poddasze tylko wełna między krokwie. Z zewnątrz kredytu nie wystarczyło już na styro do docieplenia (to już było z własnych środków dokupione), nie wspominając o rzeczach typu podbitka, tynk elewacyjny (nadal jest "na szaro" zaprawą do siatki), parapety zewnętrzne, nawet rynny były dorabiane sporo później. Ogólnie mieszkać się da, ale trudno powiedzieć ile jeszcze lat potrwają "doróbki", bo wiadomo, że kredyt trzeba spłacać. Edytowane przez bowess

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://projekty.muratordom.pl/projekt_uroczy,81,0,0.htm?c=53&sd_0=&sd_1=&knd_1=&pz_1=&pz_0=&pc_0=&pc_1=&k_1=&k_0=&gd_0=&gd_1=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=70&p_1=100&a=&c=53&g=0&kd=3&wk_1=&wk_0=&o=&q=&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=

O ile dobrze zrozumiałam, taki by się udało?

Tylko zaznaczę, że to mój przecudowny mąż jest uparty jak osioł i chce mieć dach czterospadowy :p jak dla mnie nie ma różnicy.

Tak, kotłownia na paliwo stałe więc troszkę więcej miejsca by się przydało.

Chcieliśmy zamieszkać póki co tylko na dole. Jedyne czego potrzebuję to pokój dzienny z kuchnią i jadalnią, łazienka i sypialnia. Jeśli garaż w domu to zły pomysł, może być bez garażu. Coś się wymyśli. No i jakaś kotłownia. Myślę, że to nie jest chciejstwo. Bez tego nie da się funkcjonować. I wolę troszkę większy pokój dzienny kosztem sypialni, kuchni i łazienki. Mieszkam teraz na piętrze około 60 m2. Moja siostra niedawno wróciła z większego miasta z narzeczonym. Nie miała wyjścia. Teraz nie ma się gdzie podziać. Ślub w czerwcu. Zamieszkają z nami na tych 60m2. Nie mam wyboru, jakąś decyzję muszę podjąć bo 4 osoby na takim metrażu to już tłok, nie wspomnę nawet o tym, że rodzice są na dole. Nie chcę powtórki z rozrywki jak wybuduję dom 60m2 i urodzi się dwójka dzieci. Jestem w kropce. Mieszkanie byłoby wyjściem tymczasowym. Nie problem je później sprzedać. Do końca następnego roku będziemy mieć około 170 tys. oszczędności. Wszyscy chcą pomóc bo jakby nie patrzeć włożyliśmy sporą sumę w remont obecnego domu. Może faktycznie nie potrzeba nam aż 100 m2 ale wiem że 60 to za mało. Jestem Wam bardzo wdzięczna. Uświadomiliście mi kilka ważnych rzeczy. Wiecie dużo więcej ode mnie i takiej dyskusji brakowało mi w tym wszystkim. Może teraz będzie trochę łatwiej o jakąś decyzję i pchnięcie tego w tym czy innym kierunku.

1. dom 100m2 z poddaszem jest dość małym domkiem optycznie (mała podstawa) a wysokim - wygląda generalnie brzydko. Sens budowania poddasza jest b. mały a kosztowny (schody, miejsce na schody, ew. strop, wykończenie skosu).

2. dom 100m2 parter a poddasze na przyszłość to pomysł b.dobry. Wg. mnie jeden z najlepszych, bo możemy zamieszkać szybciej i taniej i mieć potencjalne m2 do rozbudowy. Kwestie ważne na tym etapie to decyzja jaki będzie strop; gdzie i jak zostawić miejsce na schody. Plusem jest że łatwo i tanio, sama, ocieplisz takie poddasze nieużytkowe. Kupisz w Casto w promocji 3 rolki x15cm Knaufa i rozwiniesz na krzyż, możesz na razie zrobić schody klapowe. Należy za to już teraz zaplanować i wykonać fundament jakby schody w przyszłości miałyby z betonu (pewnie nie będą, bo ciężko potem w domu gdzie mieszamy to wykonać - szalunki, zbrojenie, wylanie). Trzeba zrobić wyjścia instalacji Co, Cwu, elektryka na piętro. Trzeba najlepiej już docelowo zakupić urządzenie do grzania Co i Cwu z mocą na parter i poddasze. Najważniejsza decyzja to z czego strop? Jeśli na piętrze ma zmieścić się np: sypialnia Wasza, łazienka, garderoba, może kącik do pracy - czyli używany po pracy, cicho a dzieci zostaną na dole to można myśleć o stropie z drewna (taniej), ale myślę, że tu lepiej dołożyć i zrobić jak należy - beton.

3. a z zalet to koszt tego pustego poddasza jest dość niewielki. Poza kosztownym stropem to trzeba zwiększyć nieco dach, kilka cegieł dać więcej na stropie i kupić schody klapowe. No i teraz nie będziesz musiała urządzać kosztownego poddasza: okna dachowe (możesz zawsze wstawić), skosy, schody docelowe.

p.s. do wszystkich zaraz temat będzie miał 2 lata. Proponuję w 3-cim roku zmienić u administratora nazwę wątku na dom do ok 220. jest sens marzyć?

A ja właśnie udowadniam że i za 150 tys da się zbudować ;) Więc z tą zmianą tytułu poczekajcie.

Taurie w przypadku użytkowego poddasza dach czterospadowy w ogóle nie ma sensu o czym było wielokrotnie pisane. Może popracuj jeszcze nad mężem.

Ja od tego projektu który pokazałaś wolałabym np. ten

http://z500.pl/projekt/Z7,Maly-dom-z-dachem-dwuspadowym-ekonomiczny-funkcjonalny-i-praktyczny.html

tańszy i dla mnie o niebo ładniejszy. Gorzej z kotłownią. Ale 4.4 m na kotłownie na paliwo stałe to troszkę za mało.

jeszcze ten duży, tani i z kotłownią

http://z500.pl/projekt/Z34,Projekt-domu-na-mala-dzialke-tani-w-budowie-ekonomiczny-w-uzytkowaniu.html

Edytowane przez Kwitko

Widzę, że o niebo ładniejszy! Mnie nie trzeba przekonywać. Przedyskutuje dzisiaj z mężem ten nieszczęsny dach i dam Wam znać jak poszło. Coś mi się wydaję, że wywołam tym małą wojnę domową :)

Projekt i tak będzie indywidualny. Pokazuje tylko co wyszperałam i zastanawiam się czy taka bryła jest w porządku.

a dlaczego nie chcesz zbudawać samej parterówki okolo 100m2, bez stropu,schodów itd itp??...... albo odrazu na gotowo z użytkowym poddaszem ale nie 70-80m2 parteru tylko 50-60??.... teraz mieszkasz na 60m2 a pragniesz mieć dwie kondygnacje po 70-80m2 co razem da 140-160m2.... co stego że górę wykończysz póżniej, mury dach i całą resztę musisz zrobić już teraz a to podnosi koszty. Proponuje ci znaleźć jakąś małą parterówkę (100m2) bez udziwnień i pomodlić się żeby na to starczyło te 200-250tys.

PS- skoro dom ma mieć w sumie grubo ponad 100m2 to mieszkanie też takie kupicie??

Przecież już się zgodziłam z przedmówcami. Ograniczam metraż. Nie planowałam też żadnych udziwnień i to pisałam od początku. Ściany pojedyńcze, nie podwójne, blacho-dachówka nie dachówka ceramiczna, żadnych kominków czy ogrzewania podłogowego. Dużo mi do szczęścia nie potrzeba. Jeśli architekt powie, że trzeba zrobić dach dwuspadowy to wykłócę się z mężem i tak zrobię. Poddasze planowane było tylko i wyłącznie na dalszą przyszłość, jeśli koszta będą za duże to i z tego można zrezygnować. Szczerze powiedziawszy nie obchodzi mnie jak będzie wyglądał dom z wierzchu. Chcę mieć swój kąt i tyle. Mieszkanie to kwestia przejściowa więc może być i 40 m2. Chyba mnie nie czytasz...

Przecież już się zgodziłam z przedmówcami. Ograniczam metraż. Nie planowałam też żadnych udziwnień i to pisałam od początku. Ściany pojedyńcze, nie podwójne, blacho-dachówka nie dachówka ceramiczna, żadnych kominków czy ogrzewania podłogowego. Dużo mi do szczęścia nie potrzeba. Jeśli architekt powie, że trzeba zrobić dach dwuspadowy to wykłócę się z mężem i tak zrobię. Poddasze planowane było tylko i wyłącznie na dalszą przyszłość, jeśli koszta będą za duże to i z tego można zrezygnować. Szczerze powiedziawszy nie obchodzi mnie jak będzie wyglądał dom z wierzchu. Chcę mieć swój kąt i tyle. Mieszkanie to kwestia przejściowa więc może być i 40 m2. Chyba mnie nie czytasz...

jeżeli planujesz dom z możliwością późniejszego zaadoptowania poddasza to musisz już na etapie stawiania stanu deweloperskiego to przewidzieć bo potrzebny będzie solidny strop, wyprowadzenie wszystkich instalacji na poddasze(prąd, ogrzewanie,woda),miejsce na schody, ocieplenie dachu a nie sufitu tak jak w parterówce, przy wykończeniu dachu okna dachowe, i wiele innych rzeczy które niestety są drogie. Poza tym nie wiem czy się orientujesz ale w tej chwili dobra blacha na dach jest praktycznie w tej samej cenie co dachówka. Proponuje ci usiąść z kartką papieru i bazując na własnych doświadczeniach policzyć ile ci jest tak na prawdę potrzebne metrażu bo czytając twoje wpisy to najpierw pokazałaś dom ponad 150m2 a za chwilkę spodobały ci się projekty około 100 metrowe, i określ się czy dom parterowy czy czy z użytkowym poddaszem

Pierwszy pokazany projekt miał na celu zobrazowanie bryły, tak samo drugi. Od początku pisałam o 100 m2. Ale nie będę się powtarzać. Napisałam na forum, żeby dowiedzieć się czegoś od bardziej doświadczonych ludzi. Wczoraj chciałam poddasze, dzisiaj już mam wątpliwości. To nie jest decyzja którą mogę podjąć w ciągu 5 minut :) W każdym bądź razie porozmawiam dzisiaj z mężem.

Salon plus kuchnia plus łazienka plus pomieszczenie gosp. plus pokoik dla dziecka/gości. I koniec, jesli mamy tylko 200 tys. Historie typu "zrobicie sami" albo "weźcie tanią ekipę" lepiej traktowac z przymruzeniem oka.

Z przymrożeniem oka bo? Ja buduje bez ekipy więc wiem że się da. Znam ludzi którzy np. zatrudniają tylko murarza i ekipę od dachu. Resztę robią sami i robią za pomocnika, ważą zaprawę donoszą cegłę bloczki itp. (popołudniami i w weekendy) Da się da. Ale to wszystko zależy od inwestora!!! Jeżeli Taurie nie che się bawić w "hand made" to musi zatrudnić ekipę co wiąże się z kosztami.

jeżeli planujesz dom z możliwością późniejszego zaadoptowania poddasza to musisz już na etapie stawiania stanu deweloperskiego to przewidzieć (1) bo potrzebny będzie solidny strop (2), wyprowadzenie wszystkich instalacji na poddasze(prąd, ogrzewanie,woda) (3),miejsce na schody (4), ocieplenie dachu a nie sufitu tak jak w parterówce (5), przy wykończeniu dachu okna dachowe (6), i wiele innych rzeczy które niestety są drogie. Poza tym nie wiem czy się orientujesz ale w tej chwili dobra blacha na dach jest praktycznie w tej samej cenie co dachówka (7). Proponuje ci usiąść z kartką papieru i bazując na własnych doświadczeniach policzyć ile ci jest tak na prawdę potrzebne metrażu bo czytając twoje wpisy to najpierw pokazałaś dom ponad 150m2 a za chwilkę spodobały ci się projekty około 100 metrowe, i określ się czy dom parterowy czy czy z użytkowym poddaszem

już miałem iść do domu, ale merytorycznie i matematycznie plus praktycznie, czyli ile kosztuje poddasze niezamieszkałe bez wykończenia. Jeśli się zgadzacie, że można dom 100m2 za 200tys to można i 100m2 parterówki z poddaszem niewykończonym za 230 tys.

przepis podaję wg. cyferek u ciebie dołączanych do cytatu

1 - koniecznie trzeb zaplanować i zaprojektować to teraz! To punkt wyjścia,

2 - tak, będzie to kosztować +10tys więcej od stropu drewnianego,

3 - elektryka to raptem kilka kabli LUZEM zostawionych na piętrze pod osobne linie oświetlenia, gniazdka maks+1 tys, nawet nie trzeba ich wyposażać i podłączać teraz w skrzynce na parterze. Można też 1 kabel do .... nowej skrzyneczki na piętrze np: w garderobie +0,1 tys. CO i CWU jak odpowiednio się zostawi kotłownie - bo to z niej idzie CO i CWU to nic nie trzeba robić!! Rozdzielacz CO stanie później, to samo woda, będzie kładziona na stropie potem i zalana posadzką. Tu nic nie trzeba wydać kasy tylko kupić najlepiej już piec o > mocy.

4. miejsce na schody - puste - nic nie kosztuje. To się robi w ramach stropu.

5. błąd, duży błąd bo ona TERAZ, na tym etapie jeszcze oszczędzi. Dom parterowy z stropem drewnianym to konieczność izolacji między belkami, podwieszania płyt, kg. A ona żadnych skosów teraz nie będzie ocieplać. Ona tylko rozwinie sama! rolki z wełna na krzyż na stropie - mogą zachodzić na ściankę kolankową i połączyć się z ocieplaniem ścian zewnętrznych (ale to tylko układanie, szybkie, tanie, proste).

6. To koszt w przyszłości. Teraz żadnych okien nie musi mieć, wstawić okno dachowe może za 5-10-15 lat. No problem, no money.

7. Nie do końca. Liczysz m2 blachy vs m2 dachówki podstawowej a weź dolicz dachówki skrajne, szczytowe, oj już nie tak różowo. Ona też nie musi mieć od razu blachy super szwedzkiej może być nasz Balexmetal a tu nie ma konkurencji cenowej do dachówki - nie ma! Co do ilości m2. To zamiana dachu 4spadowego z parterówki na dach 2spadowy piętrówki to będzie ok +25% >m2. Plusem jest oszczędność na rynnach przy dwuspadowym i oszczędność odpadów blachy, tańsza ekipa kryjąca - bo z 2spadowym pod dachówkę wezmą taniej niż 4spadowy (konstrukcja plus krycie). Ale +5 tys doliczamy.

8. Musi jeszcze dołożyć kierownikowi budowy od 0,5 do 1 tys za dodatkowy element. Za projekt z 1 tys.

9. Musi dołożyć murarzowi i cegły + komin, no ale to raptem 3 wysokość 3 pustaków - 75cm, ze spoiną 78cm. To maks +5 tys.

10. Musi kupić schody strychowe (ciepłe, firmowe Fakro to 700 zł) i zamontować to z wykończeniem dziury pod przyszłe schody. +2 tys kpl.

11. Musi ocieplić nieco więcej ściany , może z +4 tys

to chyba wszystko do zrobienia. Cena 10+1+6+1+1+5+2+4=30 tys.

Czyli jeśli wierzycie, że za 200tys można wybudować 100m2 to za 230 tys można wybudować 100m2 plus mieć w przyszłości potencjalne 70m2 do wykończenia na piętrze. Ot wszystko w temacie.

Pierwszy pokazany projekt miał na celu zobrazowanie bryły, tak samo drugi. Od początku pisałam o 100 m2. Ale nie będę się powtarzać. Napisałam na forum, żeby dowiedzieć się czegoś od bardziej doświadczonych ludzi. Wczoraj chciałam poddasze, dzisiaj już mam wątpliwości. To nie jest decyzja którą mogę podjąć w ciągu 5 minut :) W każdym bądź razie porozmawiam dzisiaj z mężem.

Zgadza się że od początku pisałaś ostu metrach ale na parterze.... ja też mogę w tej chwili wykończyć sam dół i napisać że mam 60m2, a w rzeczywistości dochodzi całe poddasze tak jak w twoim przypadku.... musisz zrozumieć że to co na parterze jest nazywane sufitem - na poddaszu jest podłogą, czyli chcąc mieć dom parterowy z użytkowym poddaszem mający 100m2 na parterze- musisz stworzyć 100m2 podłogi na poddaszu (razem wychodzi 200m2 podłóg) i tyle samo wszelkich instalacji, nie musisz tego od razu wykańczać ale zrobić musisz, jakoś przecież musisz ocieplić dach, zrobić tam jakąś wentylację i lekko dogrzewać te pomieszczenia na piętrze żeby grzybkiem nie zaszło.

już miałem iść do domu, ale merytorycznie i matematycznie plus praktycznie, czyli ile kosztuje poddasze niezamieszkałe bez wykończenia. Jeśli się zgadzacie, że można dom 100m2 za 200tys to można i 100m2 parterówki z poddaszem niewykończonym za 230 tys.

przepis podaję wg. cyferek u ciebie dołączanych do cytatu

1 - koniecznie trzeb zaplanować i zaprojektować to teraz! To punkt wyjścia,

2 - tak, będzie to kosztować +10tys więcej od stropu drewnianego,

3 - elektryka to raptem kilka kabli LUZEM zostawionych na piętrze pod osobne linie oświetlenia, gniazdka maks+1 tys, nawet nie trzeba ich wyposażać i podłączać teraz w skrzynce na parterze. Można też 1 kabel do .... nowej skrzyneczki na piętrze np: w garderobie +0,1 tys. CO i CWU jak odpowiednio się zostawi kotłownie - bo to z niej idzie CO i CWU to nic nie trzeba robić!! Rozdzielacz CO stanie później, to samo woda, będzie kładziona na stropie potem i zalana posadzką. Tu nic nie trzeba wydać kasy tylko kupić najlepiej już piec o > mocy.

4. miejsce na schody - puste - nic nie kosztuje. To się robi w ramach stropu.

5. błąd, duży błąd bo ona TERAZ, na tym etapie jeszcze oszczędzi. Dom parterowy z stropem drewnianym to konieczność izolacji między belkami, podwieszania płyt, kg. A ona żadnych skosów teraz nie będzie ocieplać. Ona tylko rozwinie sama! rolki z wełna na krzyż na stropie - mogą zachodzić na ściankę kolankową i połączyć się z ocieplaniem ścian zewnętrznych (ale to tylko układanie, szybkie, tanie, proste).

6. To koszt w przyszłości. Teraz żadnych okien nie musi mieć, wstawić okno dachowe może za 5-10-15 lat. No problem, no money.

7. Nie do końca. Liczysz m2 blachy vs m2 dachówki podstawowej a weź dolicz dachówki skrajne, szczytowe, oj już nie tak różowo. Ona też nie musi mieć od razu blachy super szwedzkiej może być nasz Balexmetal a tu nie ma konkurencji cenowej do dachówki - nie ma! Co do ilości m2. To zamiana dachu 4spadowego z parterówki na dach 2spadowy piętrówki to będzie ok +25% >m2. Plusem jest oszczędność na rynnach przy dwuspadowym i oszczędność odpadów blachy, tańsza ekipa kryjąca - bo z 2spadowym pod dachówkę wezmą taniej niż 4spadowy (konstrukcja plus krycie). Ale +5 tys doliczamy.

8. Musi jeszcze dołożyć kierownikowi budowy od 0,5 do 1 tys za dodatkowy element. Za projekt z 1 tys.

9. Musi dołożyć murarzowi i cegły + komin, no ale to raptem 3 wysokość 3 pustaków - 75cm, ze spoiną 78cm. To maks +5 tys.

10. Musi kupić schody strychowe (ciepłe, firmowe Fakro to 700 zł) i zamontować to z wykończeniem dziury pod przyszłe schody. +2 tys kpl.

11. Musi ocieplić nieco więcej ściany , może z +4 tys

to chyba wszystko do zrobienia. Cena 10+1+6+1+1+5+2+4=30 tys.

Czyli jeśli wierzycie, że za 200tys można wybudować 100m2 to za 230 tys można wybudować 100m2 plus mieć w przyszłości potencjalne 70m2 do wykończenia na piętrze. Ot wszystko w temacie.

Teraz dołożysz 30tys ale policz ile trzeba dołożyć potem żeby wykończyć punkt po punkcie ....pewnie ze dwa razy tyle... no i z domku robi się jeden wielki bałagan- wszędzie pełno pokoików bo mieszkając jakiś czas na parterze są one potrzebne (sypialnia, łazienka zamiast WC itd) a potem to samo buduje się na piętrze... bezsens!! Po co wywalać te dodatkowe 30tys na coś co nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie dokończone,

PS- u mnie przy wycenach dachu dwuspadowego różnica pomiędzy dobrą blachą z 20 letnią gwarancją wyniosła 2tys mniej niż dachówka z 30 letnia gwarancją. wziąłem dachówkę.

Edytowane przez mar1982kaz

Napisałaś że siostra musi z wami zamieszkać, więc myślałam że chcecie się wyprowadzić tak szybko , jak jest to możliwe, ale skoro piszesz że możecie tu jeszcze mieszkać 2,3 lata i w tym czasie budować, to uważam że kupno mieszkania jest bez sensu. Teraz macie działkę i 100 tyś , potem wpadnie kolejne 70 tyś - jesli rozsądnie wybierzecie projekt to nie będziecie musieli zbyt wiele dokładać żeby w domu zamieszkać. Myślałaś o domu parterowym ?

...

Wierzymy ;-) Mam do zagospodarowania (kiedyś) ok. 80m2 poddasza, a do wprowadzenia na parter brakuje ok. 60-70tys. zł, przy wydanych ~140k, więc nawet lepiej niż w Twoich założeniach, ale wszystko praca własna.

Taurie- zerknij na te projekty, jak i zresztą inne z tej pracowni:

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/angela/0/16#top

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/nina_ii_paliwo_stale/0/535#top

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/luba/0/185#top (tu problem z kotłownią)

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/gienia_paliwo_stale/0/569#top

Zgadza się że od początku pisałaś ostu metrach ale na parterze.... ja też mogę w tej chwili wykończyć sam dół i napisać że mam 60m2, a w rzeczywistości dochodzi całe poddasze tak jak w twoim przypadku.... musisz zrozumieć że to co na parterze jest nazywane sufitem - na poddaszu jest podłogą, czyli chcąc mieć dom parterowy z użytkowym poddaszem mający 100m2 na parterze- musisz stworzyć 100m2 podłogi na poddaszu (razem wychodzi 200m2 podłóg) (1) i tyle samo wszelkich instalacji (2), nie musisz tego od razu wykańczać ale zrobić musisz, jakoś przecież musisz ocieplić dach(3), zrobić tam jakąś wentylację (4) i lekko dogrzewać (5) te pomieszczenia na piętrze żeby grzybkiem nie zaszło(6).

1-technicznie nie musi, jej podłoga będzie nieużywanym strop

2- zero, słownie zero instalacji, wydatków na piętrze nie musi teraz ponosić. Techniczie to banał "nic nie zrobić"

3-pisałem jasno, nie ociepla dachu tylko strop wełna z rolki i patrz 5

4-tak jakieś 2 małe dziurki w szycie ścian i 2 mini kratki za 50zl dla przewiewu

5-Boże, nic nie trzeba grzać! 15 cm strop-buforowych ciepła na nim 30 cm czy nawet 45cm promocja z Casto i parter super ciepły. Na poddasze zero instalacji CWU- zero grania

6-grzyb od zimna nie wychodzi co od wilgoci a jej 2 dziurki w szczycie na przestarzałe wystarcza!

DEZERT pliss tyś kumaty powiedz ze ja tu normalne podstawy pisze.

Owszem teraz musi 30 tys dorzucić ale Pani pisała ze ma do dyspozycji 200-250 tys. W 250 sie z nieuzytkowym poddaszem zmieści. Pisała ze chce m2 na przyszłość dla dzieci, No tu musi na nie 30 tys dołożyć. Wgmnie warto żeby potem sobie bardzo powoli te 70m2 wykończyć co oczywiście będzie kosztowało z 70-100 tys.

Błędy to nie ja tylko podpowiedzi na iPadzie

TAURIE wyraźnie napisala że ma 200-250tys a ty twierdzisz że warto w takim wypadku dokładać 30tys żeby mieć możliwość zaadoptowania poddasza. to teraz zadam ci pytanie - czy da radę za tą kwotę wprowadzić się do domu 100m2(wykończony parter) + około 80m2 (niewykończone poddasze) = 180m2???? gdzie jak mówi TAURINE tylko część prac będą robić samemu.

Owszem teraz musi 30 tys dorzucić ale Pani pisała ze ma do dyspozycji 200-250 tys. W 250 sie z nieuzytkowym poddaszem zmieści. Pisała ze chce m2 na przyszłość dla dzieci, No tu musi na nie 30 tys dołożyć. Wgmnie warto żeby potem sobie bardzo powoli te 70m2 wykończyć co oczywiście będzie kosztowało z 70-100 tys.

Błędy to nie ja tylko podpowiedzi na iPadzie

Jakie 200-250 tys ? Do dyspozycji póki co jest 100 tyś , później jeszcze 70 tyś.

Zamiast robić poddasze na parterówce raczej zrobię kiedyś mały osobny domek gościnny. Funkcjonalność bez porównania większa. Dla starszego pokolenia, dla gości, może kiedyś dla dzieci, może na wynajem, a może w końcu i dla nas...

Poddasze trudno wykorzystywać na niezależne swobodne mieszkanie. Kiedyś - dla dzieci. Na ile lat? Kto to później i na co wykorzysta? A domek, nawet te 50-60m2, daje pełną dowolność wykorzystania. Jeśli oczywiście działka na to pozwala. Różnica w koszcie nie jest już taka duża, a większość problemów odpada.