gorbag 19.02.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Rozładunek warto wcześniej przemyśleć, bo zdarzają się niespodzianki.U mnie też jest wjazd z drogi asfaltowej, ale trochę wąskiej. Jest stare ogrodzenie od drogi. Musieliśmy uciąć słupek od bramy, żeby zrobić szerszy wjazd na dostawy większości materiałów. Jak grunt na działce grząski czy mokry, to też zdarzają się niespodzianki. Rozładunek wiązarów, ze względu na dużą naczepę, już się nie zmieścił mimo wyciętego słupka. Był dźwig do przerzucenia na sąsiednią działkę (nad drutami), a później nosiliśmy we czterech ręcznie, jakieś 50 metrów. To wszystko dalej w temacie taniej budowy, bo czasem pojawiają się dodatkowe koszty, które ciężko było przewidzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 19.02.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 No to ja mam chyba taki sam zjazd jak Ty. Droga też jest wąska, działka z przodu ogrodzona ale także będę musiał poszerzyć wjazd,żeby auta z materiałami mogły bez problemu się zmieścić. Trzeba coś powoli zacząć myśleć, ale jakoś nie mam weny, śnieg pada, wieje. Hmm.... na razie brak chęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 19.02.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Różnice w cenie są naprawdę spore, zaczynam się o tym przekonywać na własnej skórze. W dwóch składach budowlanych nie daleko mojej miejscowości Ytong 24 jest po 8,10 i po 8,20. Z ciekawości napisałem do firmy Stanlux z Kielc, odległość ode mnie 500 km. Ten sam Ytong zaproponowali mi w cenie 6,03 (mam nadzieję, że ten sam) ale byłem ciekaw ile wyniesie transport, okazało się, że około 1300 zł. Po zsumowaniu ilości bloczków i dodaniu kosztów transportu, wychodzi, że Ytong 24 kosztuje 7,14 co jest dla mnie rewelacyjną ofertą. Zastanawiam się tylko czy ktoś miał do czynienia z ta firmą i czy są wiarygodni. Na samym bloczku byłbym 1200 zł do przodu i jeszcze odliczenie Vatu. Ja kupowałem Ytong 24 w firmie Stanlux w styczniu, towar przyjechał w uzgodnionym terminie, żadnych problemów. Za transport płaciłem 1000 zł za jeden samochód bez rozładunku, z tego co wiem towar jedzie do klienta prosto z fabryki w Sieradzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.02.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jest dokładnie tak, jak piszecie- hurtownia nie widzi towaru, bo jedzie on bezpośrednio od producenta. Dotyczy to oczywiście transportu cało samochodowego. Dodatkowo i tak ma rabat na materiale od producenta, więc wiedzą jaki rabat mogą udzielić kupującemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacpenio 19.02.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czy 47 tys.to dużo za sso.Bryła na bazie prostokątu dom 7m na 10m jeden balkon,powierzchnia użytkowa 107m. ,dach dwu spadowy,dom budowany metoda tradycyjna ,projekt indywidualny.Zastanawiam się ile pochłonie reszta.Częsc pózniejszych prac wykonamy samiI malowanie scian, płytki, elektryka itp.I w związku z tym czy jest szansa zmieścić się w 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 19.02.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 47 tys za co? Materiały? Robocizna? i projekt wrzuć będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.02.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czy tak trudno wpisać trochę więcej informacji? Nikt tu jasnowidzem nie jest. Dach dwuspadowy, a pokrycie czym- dachówka, czy blacho-dachówka, jakieś okna dachowe?Bez widoku rzutu można gdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacpenio 19.02.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 47 tys.to koszt robocizny sso. pokryty blacho-dachowka.Moze reszta tz.rzuty powiedza wiecej.Oczywiscie bez garazu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacpenio 19.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Przepraszam za jakosc robione na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 20.02.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Chyba bedziesz miał ciężko zmieścić się w 200k,a nawet bardzo ciężko. Masz ponad 130mwk podłóg i nie najtańsze ławy/fundamenty :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 20.02.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Powierzchnię użytkową masz taką samą, jak ja, ale parę elementów dodatkowo (ściana kolankowa, ogniomur, balkon, podcień ze słupem, o jeden komin więcej - koszt obudowy), U mnie było znacznie mniej ścian nośnych, a więcej okien połaciowych (6, a tu 3), być może u mnie pokrycie dachu droższe (dachówka cementowa), ale ręki sobie za to nie dam uciąć. Koszt robocizny za sso zbliżony do tego, co ekipy w moich stronach proponowały, w związku z czym w końcu stanęło u nas na własnej robociźnie.Moim zdaniem za 200 nie ma szans, no chyba, że sso własnoręcznie i taniutko wykończeniówka.A jak chcesz postawić ten dom bez garażu? Samą kotłownię dostawioną do reszty bryły mieszkalnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.02.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Chyba bedziesz miał ciężko zmieścić się w 200k,a nawet bardzo ciężko. Masz ponad 130mwk podłóg i nie najtańsze ławy/fundamenty :/ Po czym poznałeś nie najtańsze ławy? Ściana 36cm 2W, normalna raczej, nie jakiś bunkier. Bez pracy własnej i to nie malowanie, czy układanie paneli w 200k się nie zmieścicie. Tak właśnie myślałem, że te 47 to koszt robocizny. Proponowałbym jeszcze poszukać ekip lub negocjować z tą. No i samemu pilnować budowy, nie zrzucać wszystkiego na kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacpenio 20.02.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Hmm to jest rozbudowa a kotłownia jest i bedzie na miejscu starej tz.tam gdzie stoi teraz domek ktory bedzie w przyszłosci garazem mniej wiecej tak jesli o kotłownie.Co do ceny 47 za sso to jest nizsza cena bo ostatnia firma wyliczyła nam 72tys.wiec roznica kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jednak na spokojnie szukałbym dalej. Zaproponuj następnej np. czy za 35tys. postawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Einz 20.02.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Po rzucie parteru. Z rysunków ścian konstrukcyjnych da się wywnioskować kształt(co za tym idzie długość) ław fundamentowych i samych fundamentów. Ogólnie jest tak kilka przegród, co sprawia, że wyjdzie sporo metrów bieżących ław, i dlatego koszty. Tyle czasu spędziłem na budowie domu rodziców, na studiach zarobkowo jako "pomocnik" i potem podczas wyboru projektu, że za chwilę porzucę swój fach i otworzę firmę budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Różnice w cenie są naprawdę spore, zaczynam się o tym przekonywać na własnej skórze. W dwóch składach budowlanych nie daleko mojej miejscowości Ytong 24 jest po 8,10 i po 8,20. Z ciekawości napisałem do firmy Stanlux z Kielc, odległość ode mnie 500 km. Ten sam Ytong zaproponowali mi w cenie 6,03 (mam nadzieję, że ten sam) ale byłem ciekaw ile wyniesie transport, okazało się, że około 1300 zł. Po zsumowaniu ilości bloczków i dodaniu kosztów transportu, wychodzi, że Ytong 24 kosztuje 7,14 co jest dla mnie rewelacyjną ofertą. Zastanawiam się tylko czy ktoś miał do czynienia z ta firmą i czy są wiarygodni. Na samym bloczku byłbym 1200 zł do przodu i jeszcze odliczenie Vatu. Ten sam znaczy jaki? Tej samej szerokości? Czy ten sam jesli chodzi o klasę? Zwróć uwagę że Ytong produkuje wiele rodzajów swoich bloczków od pp1,5 w zwyż . I każdy ma inną cenę uzależnioną od jakości cieplnej. Proponuje sprecyzować parametry Bo to jest 25 % ceny a takich rabatów to budowlanki nie dają - zakładam oczywiście że obie ceny sa juz po tzw rabatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.02.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Po rzucie parteru. Z rysunków ścian konstrukcyjnych da się wywnioskować kształt(co za tym idzie długość) ław fundamentowych i samych fundamentów. Ogólnie jest tak kilka przegród, co sprawia, że wyjdzie sporo metrów bieżących ław, i dlatego koszty. Tyle czasu spędziłem na budowie domu rodziców, na studiach zarobkowo jako "pomocnik" i potem podczas wyboru projektu, że za chwilę porzucę swój fach i otworzę firmę budowlaną Kryzys w developerce idzie:) Nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 20.02.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Po czym poznałeś nie najtańsze ławy? Ściana 36cm 2W, normalna raczej, nie jakiś bunkier. Bez pracy własnej i to nie malowanie, czy układanie paneli w 200k się nie zmieścicie. Tak właśnie myślałem, że te 47 to koszt robocizny. Proponowałbym jeszcze poszukać ekip lub negocjować z tą. No i samemu pilnować budowy, nie zrzucać wszystkiego na kierbuda. Oj DEZET niedawno tu był taki co za 170 k wybudował dom prawie pasywny A tak na serio , dom co prawda nie duży i dosyć prosty - ale 200k to jest "magiczna kwota" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacpenio 20.02.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Bo tanszej ekipy nie znajdę raczej a sami nie jestesmy wstanie tego zrobic.W taki razie duzo nam braknie??Na ile byscie wycenili budowe tego dom?Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 20.02.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 to ja wam powiem tak.po wstępnych wyliczeniach cen z hurtowni+ robociza uzgodniona w wykonawcą,cena za stan surowy zamknięty z włąsciwą podłogą,ociepleniem i tynkami to 160k więc jeżeli nawet cena zmieni się o około 10% to jestem mega kontent.powiem tylko że firma z mojej wsi o dobrej renomie,oglądałem ich prace,.super.do roboty przez drogę,dobrze maja ugadane w hurtowniach bo byłem przy rozmowach.fundamenty klasyczne,poroterm,dachówka.jestem zadowolony.za 2 tygodnie wbijam łopatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts