Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hawk,przy wyborze projektu z poddaszem użytkowym zwróć uwagę na wysokość ścianki kolankowej żeby nie była zbyt niska,

a dodatkowy pokój na parterze jest bardzo przydatny,obecnie pełni u mnie rolę gabinetu,tu stoi komputer,biblioteczka a jak mam gości z noclegiem,to staje się pokojem gościnnym bez rozgardiaszu w salonie

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm, żeby zmieścić się w budżecie max 250, trzeba by przy tych projektach zejść z deweloperką poniżej 1800zł/m2 dla mniejszych i 1700 dla większych. Jak ma być bliżej 200 to jeszcze mniej (mocno poniżej 1500). Moim zdaniem 200 nie do osiągnięcia. 250 - trudno wyczuć, zależy ile z tego budżetu weźmie wykonawca SSZ i jakie poszczególne rozwiązania materiałowe by były, ale łatwo nie będzie ze względu na spory metraż.

Z podanych najprostsza wstępnie jest Atlanta Bis. Zobacz jeszcze wersje projektu Tola i Oberek z Archetonu. Patrz również pod kątem tego, czym będziesz ogrzewać dom, żeby pomieszczenie gospodarcze było adekwatne. Na poddaszu zwróć uwagę na liczbę okien połaciowych, na przykład w Oberku po likwidacji balkonu byłyby duże portfenetry w szczytach i liczbę połaciówek można zmniejszyć.

Jako wykonawca powiem Ci, że koszt SSZ bez materiału to 800 zł/m2. Więc myślę że spokojnie trzeba liczyć ponad 200 tys. Grunt w tym również, jaki materiał zastosujemy. Dużo również zależy jaki będzie projekt, bo wtedy jak wiadomo cena ulega zmianie. Pozdrawiam

Jako wykonawca powiem Ci, że koszt SSZ bez materiału to 800 zł/m2.

Jako inwestor, który do SSZ budował z ekipą, powiem Ci, że koszt bez materiału i przyłączy wyszedł 250 zł/m2. Gdyby ktoś mi zaproponował cenę jak wyżej, chyba zabiłabym go śmiechem. Prosty dom z ytonga, sporo elementów zbrojonych i wylewanych.

Jako inwestor, który do SSZ budował z ekipą, powiem Ci, że koszt bez materiału i przyłączy wyszedł 250 zł/m2. Gdyby ktoś mi zaproponował cenę jak wyżej, chyba zabiłabym go śmiechem. Prosty dom z ytonga, sporo elementów zbrojonych i wylewanych.

Wybacz mój błąd moja cena to cena z materiałem. Ale mimo tego cena jest stosunkowo niska, albo być może to ja się zbyt cenię ;)

wiadomo, tyle że czasem coś co wyglada taniej wychodzi drożej..

a projekt indywidualny daje sporo większe możliwości manewru, zarówno na etapie rysowania jak i potem zmian na etapie budowy

Mój architekt część uzgodnionych zmian ma wprowadzić po uzyskaniu pozwolenia na budowę jako nieistotne,aby nie komplikować procesu weryfikacji projektu

z zycia wzięte...

Dom parterowy pow. całkowita ok. 135 m2 uzytkowych , w tym garaż (niekoniecznie dla samochodu- są jeszcze kosiarki, rowery, graty, słoiki itp - auto w takim garażu zwykle i tak juz się nie zmieści) i kotlownia ok 30m2

bryła prosta jak cep, sciana bk, dach z blachy . sso ok. 100 tys. w tym ok. 25% dla wykonawców.

Kręcąc beton w betoniarce i wyszukując najtańszą ekipę z najtańszych, mozna zaoszczędzić ile? 5 tys.? 10 ? wątpię.

dalej już łatwo policzyć, ze drugie 100 tys to bardzo duzo wyrzeczeń, pracy własnej, itd.

a gdzie przyłącza , bramy, ogrodzenia, kostka.

i na pewno nie będzie w tym działki, firanek, mebli i dvd niestety

jesli ktos planuje dom za 200 tys. powinien się dobrze zastanowić i mieć chociaż 50tys. tak na zapas, zaufaną ekipę i blade chociaż pojęcie o budowie.

chyba, ze 70 m2 bez garażu- wtedy mozna próbować

z zycia wzięte...

Dom parterowy pow. całkowita ok. 135 m2 uzytkowych , w tym garaż (niekoniecznie dla samochodu- są jeszcze kosiarki, rowery, graty, słoiki itp - auto w takim garażu zwykle i tak juz się nie zmieści) i kotlownia ok 30m2

bryła prosta jak cep, sciana bk, dach z blachy . sso ok. 100 tys. w tym ok. 25% dla wykonawców.

Kręcąc beton w betoniarce i wyszukując najtańszą ekipę z najtańszych, mozna zaoszczędzić ile? 5 tys.? 10 ? wątpię.

dalej już łatwo policzyć, ze drugie 100 tys to bardzo duzo wyrzeczeń, pracy własnej, itd.

a gdzie przyłącza , bramy, ogrodzenia, kostka.

i na pewno nie będzie w tym działki, firanek, mebli i dvd niestety

jesli ktos planuje dom za 200 tys. powinien się dobrze zastanowić i mieć chociaż 50tys. tak na zapas, zaufaną ekipę i blade chociaż pojęcie o budowie.

chyba, ze 70 m2 bez garażu- wtedy mozna próbować

no ja tak liczę.mam 250k i 200 na dom 50 na urządzenie i nie ma kosteczki,garażu i ogrodzenia w planie.jeżeli zostanie to owszem.blachodachówka to też słaby temat skoro dachówka jest w podobnej cenie a nie koniecznie trzeba kupować komplet wykończeniowy tylko gąsiory.wszystko zależy od pomysłu i możliwości i tego co chce się osiągnąć.

trzeba zrobić konkretną wycenę dachu , od przekrojów krokwi zaczynając, na obróbkach kończąc, przy 200 m2 dachu z kawałkiem, prawdopodobnie jakieś 10 tys.pln róznicy, licząc porządną blachę i tanią dachówkę,

moze 8 a nie 10 ? nieduzo?. ale budujemy dom za 200 tys. jak twoi spadkobiercy dostaną 100 m2 domu w prezencie, to te 15 tys. na wymianę blachy za 25 lat niech wykładają :) a jak tobie braknie 30 tys. to będziesz mieszkał w niewykończonym przez następnych parę lat, a pewnie na wakacje tez kiedys chciałbys pojechać, zamiast ciągle mysleć co jest jeszcze do zrobienia.

trzeba zrobić konkretną wycenę dachu , od przekrojów krokwi zaczynając, na obróbkach kończąc, przy 200 m2 dachu z kawałkiem, prawdopodobnie jakieś 10 tys.pln róznicy, licząc porządną blachę i tanią dachówkę

Blacha Ruukki Finera kosztowałaby nas drożej niż dachówka ceramiczna angobowana z Tondachu. Akurat firma w której zamówiliśmy pokrycie miała oba te produkty w ofercie. Różnica w kosztach wiązarów pod blachę i dachówkę wynosiła równo 500 zł netto. Dach poniżej 180m2. Moglibyśmy pewnie oszczędzić na wykonawcy. Zakładam, że za blachę wziąłby jakieś 1000 zł mniej na całym dachu.

Mam aktualne z tego tygodnia wyceny pokrycia dachu blachodachówką i dachówką ceramiczną. Dach prosty dwuspadowy bez lukarn 230mkw, dwa okna dachowe 78x118, jeden komin. Robocizna kompletna z wstawieniem okien, obróbką komina i montażem rynien. Materiały: blacha, okna dachowe, rynny, wkręty i gwoździe i inne taśmy, kołnierze.

Blachodachówka Bud-Mat:

- robocizna 5400zł

- materiały 12500zł

Razem 17900zł

Dachówka ceramiczna Roben:

- robocizna 7800

- materiał 16700

Razem 24500zł. Ceny wszystkie z 8% VAT.

Różnica 6600zł. Czyli różnica jest spora. Nie wiem skąd opinie że dachówka wychodzi podobnie do blachy. Dodam tylko że nie mam jeszcze więźby, więc więźbę też mogę dać "chudszą" pod blachę, więc następny 1-2 tys różnicy. W sumie wyjdzie jakieś 8tys taniej w moim konkretnie przypadku.

Edytowane przez Crazy

Blacha Ruukki Finera kosztowałaby nas drożej niż dachówka ceramiczna angobowana z Tondachu. Akurat firma w której zamówiliśmy pokrycie miała oba te produkty w ofercie. Różnica w kosztach wiązarów pod blachę i dachówkę wynosiła równo 500 zł netto. Dach poniżej 180m2. Moglibyśmy pewnie oszczędzić na wykonawcy. Zakładam, że za blachę wziąłby jakieś 1000 zł mniej na całym dachu.

Wydaje mi się, że blacha a dachówka to trochę więcej niż 1000 złotych. Stawiam 2000-3000 różnicy.

Wydaje mi się, że blacha a dachówka to trochę więcej niż 1000 złotych. Stawiam 2000-3000 różnicy.

No przy takiej różnicy to układanie blachy miałbym za darmo :)

Moje ceny za pokrycie dachu:

Foliowanie i łacenie dachu: 1500 zł.

Krycie dachu dachówką, obróbka komina, rynny itd. 2300 zł

Razem 3800zł. Przyznam, że cena po znajomości.

No przy takiej różnicy to układanie blachy miałbym za darmo :)

Moje ceny za pokrycie dachu:

Foliowanie i łacenie dachu: 1500 zł.

Krycie dachu dachówką, obróbka komina, rynny itd. 2300 zł

Razem 3800zł. Przyznam, że cena po znajomości.

Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Miałem na myśli oszczędzanie na wykonawcy.

Tak szczerze to przyznam Ci, że za taką cenę nie zobaczyłbyś mnie na budowie. :)

Rozumiem znajomości, ale dajcie spokój jak za tyle przeżyć i w dodatku zapłacić ludziom ? Dla mnie szok !!

Pozdrawiam.

Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Miałem na myśli oszczędzanie na wykonawcy.

A to chyba dobrze zrozumiałem. Jak na początku rozmawialiśmy, to mówił, że za blachę wyszło by orientacyjnie z 1000 zł mniej. Dach robił znajomy z bratem i czasem z kuzynem. Ja też czasem coś zrobię znajomym tanio z usług z mojej branży. Dach jednak bardzo prosty i nieduży.

Jeszcze do porównań - gdybyśmy nie brali dachówek skrajnych to by wyszło 1200 zł taniej. Trzeba by jednak coś dopłacić za blachę i pewnie trochę więcej za robociznę.