malgonia2 06.08.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Proszę mi podpowiedzieć o jakich zmianach Pan myśli w domku pod lipką? Chętnie przyjmę i rozważę każdą podpowiedź. Jesteśmy na etapie szukania projektu i prawdę mowiąc jest ich tak duzo,ze trudno się zdecydować.Do tej pory te dwa domki najbardziej spoobaly się nam pod każdym względem.Podzielam zdanie co do okna w jadalni-też tak uważam,że jest niepotrzebne takie duże...Może jeszcze jakieś podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza116 06.08.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Proszę oto link : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142437-projekt-Z71-pracownia-STUDIO-Z500 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 06.08.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Proszę mi podpowiedzieć o jakich zmianach Pan myśli w domku pod lipką? Chętnie przyjmę i rozważę każdą podpowiedź. Jesteśmy na etapie szukania projektu i prawdę mowiąc jest ich tak duzo,ze trudno się zdecydować.Do tej pory te dwa domki najbardziej spoobaly się nam pod każdym względem.Podzielam zdanie co do okna w jadalni-też tak uważam,że jest niepotrzebne takie duże...Może jeszcze jakieś podpowiedzi? Miałam na myśli (jestem kobietą - nick może mylący ) tylko korektę przeszkleń i ewentualnie sprawdzenie kosztu tradycyjnej więźby + strop (drewniany, ciężki - do zdecydowania) i kosztu wiązarów i podwieszanego sufitu - no i potem wybranie, co taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgonia2 06.08.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 No tak- nick potrafi zmylić-przepraszam...A na jaki strop by się Pani zdecydowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgonia2 06.08.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Jeszcze jedno- co do ogrzewania myslimy o gazowym i wspomagane kominkiem. Tak naprawdę wolałabym żeby nie wspomagać kominkiem,ponieważ bardzo się brudzi takim dogrzewaniem, ale chyba nie ma innej opcji w tak małym domku...Zbyt małe pomieszczenie gospodarcze nie pozwala na wstawienie kotła-a może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 06.08.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ja zrobiłem tak: wziąłem projekt który najbardziej byl bliski temu co chcemy (po przejrzeniu pierdyliona stron z projektami), narysowałem go w sweethome 3d, potem "wstawiłem" te meble które mamy aby mieć jakieś rozeznanie co do przestrzeni i poprzestawiałem nieco ściany. To wysłałem do projektanta i mam już uzgodnioną koncepcję Projekt na dniach sie będzie rysował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Jeszcze jedno- co do ogrzewania myslimy o gazowym i wspomagane kominkiem. Tak naprawdę wolałabym żeby nie wspomagać kominkiem,ponieważ bardzo się brudzi takim dogrzewaniem, ale chyba nie ma innej opcji w tak małym domku...Zbyt małe pomieszczenie gospodarcze nie pozwala na wstawienie kotła-a może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie? A dlaczego ten gaz ma być jeszcze czymś wspomagany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgonia2 06.08.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Myślę,że ze względu na ceny gazu obawiam się,ze mogą być wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.08.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ja mam większy dom, 120m2, i mając gaz na działce, zdecydowałam się grzać tylko w ten sposób. Pierwszy sezon grzewczy przed nami, więc na temat kosztów się nie wypowiem - ale mam nadzieję, że mając 100% podłogówki i piec kondensacyjny, nie będziemy umierać na zawał otwierając koperty z gazowni A jestem z gruntu nastawiona na taniość w budowie i eksploatacji Kominka w ogóle nie mamy - trzeba mieć gdzie składować opał, obsługiwać toto, same schody. Jak ktoś lubi klimat, jaki daje kominek - to pewnie, ale tylko w celach grzewczych to bez sensu raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.08.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Jeszcze jedno- co do ogrzewania myslimy o gazowym i wspomagane kominkiem. Tak naprawdę wolałabym żeby nie wspomagać kominkiem,ponieważ bardzo się brudzi takim dogrzewaniem, ale chyba nie ma innej opcji w tak małym domku...Zbyt małe pomieszczenie gospodarcze nie pozwala na wstawienie kotła-a może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Na starość wiadomo, pieniędzy mniej, ale dobrze ocieplony domek pozwoli uniknąć wysokich kosztów ogrzewania. Ceny będą rosły, drewna również, a przygotowanie go również kosztuje nie tylko kasę lecz i siły. Koszt najmniejszego kominka i reszty do domku o pow.~ 80m2 trzeba liczyć min.10tys. zł. A jeśli nie będzie często odpalany, to szkoda kasy. Wracając do "Lipki"- zauważyłem, że ma niespotykaną wysokość parteru- 2,83cm. Można to spokojnie zmniejszyć do 2,6-2,7m. Na początku budowy myślałem o kominku z płaszczem, potem jednak zdecydowałem się z powrotem na gaz- ze względu na komfort użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 06.08.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Broń Boże nie obniżać. Będzie klaustrofobicznie i zepsuje sie wygląd domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sllaw72 06.08.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam.A taki domek http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-topolowej-2.html,jest możliwość postawienia go za ok. 140k, bo tyle jest średnio podawane w kalkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrycha 2211 07.08.2013 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Piszę posta w tym temacie bo jestem bardzo zainteresowana wszystkim co wiąże się z budowaniem z gliny. Jęli ktoś próbował - proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.08.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Piszę posta w tym temacie bo jestem bardzo zainteresowana wszystkim co wiąże się z budowaniem z gliny. Jęli ktoś próbował - proszę o info Nie wiem czy to odpowiedni temat. Technologia nie ma wielkiego wpływu na cenę. Można budować bardzo tanio również z gliny - Niemcy w jednej z ekowiosek wybudowali przyzwoity dom kosztem 10.000EUR, z tym że materiały wydobywali sami lokalnie, a drewno, stolarka itd. wszystko było z odzysku. Nakład pracy (niewycenionej) był ogromny. Nawet bale cięli wzdłuż wyłącznie ręczną piłą moja-twoja. Pierwszy w Polsce legalny dom z kostek gliny i słomy wybudowano w Lubli. Inwestor oceniał, że koszt był porównywalny z innymi technologiami. Podobne były doświadczenia z ubitej gliny w okolicach Krakowa. Orientowałem się w temacie, jak coś to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 07.08.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 malgonia2 jeżeli chodzi o strop, to nie mam tak na 100% optymalnej odpowiedzi. Sami ze względu na cenę (bo mieliśmy własną robociznę) wybraliśmy monolit, ale też dom mamy z poddaszem użytkowym. W mojej okolicy wiązary są znacznie droższe od tradycyjnej więźby, ale wielu forumowiczów miało na nie dobrą cenę i na takie rozwiązanie się decydowali. Jeżeli cięższy strop, to do monolitu nie mam żadnych zastrzeżeń (i prawdopodobnie byłby najtańszy, warunkiem jest znalezienie ekipy, która zrobi i nie zedrze jak za zboże). Jeżeli lekki, to po prostu musisz dowiedzieć się lokalnie o ceny drewna w postaci belek stropowych i więźby oraz w postaci wiązarów. Może się jeszcze wypowie ktoś, kto robi lekki strop albo wiązary - są w wątku tacy budujący. Grzanie gazem będzie ok. System bezobsługowy to duży komfort i wygoda. Dodatkowe źródło ciepła - moim zdaniem dlaczego nie. DEZET pisze o 10 tysiącach, ale myślę, że można taniej. Cena Schiedla do kominka jest poniżej 2 tysięcy, inni producenci oferują podobne systemy w okolicach tysiąca. Pod lipką ma razem przewody kotłowniane i kominkowe, więc koszt dodatkowej robocizny i wykończenie jednego większego komina będzie niewielki. Ładny piec wolnostojący to koszt 2000-2500. W żadne kombinacje z rozprowadzaniem ciepłego powietrza bym się nie bawiła - część dzienna się łatwo dogrzeje, otwarte drzwi do sypialni i też trochę ciepła doleci. U siebie rozpalam w kominku przede wszystkim, gdy trafi się zimny dzień poza sezonem grzewczym. Tej zimy dopalałam niewiele, ale fajnie czasem wieczorem, przy jakimś fajnym filmie dać sobie takim skoncentrowanym ciepłem po kościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 07.08.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 elektryk84 - w domu moim, w domu Kwitko można było zamieszkać po wydaniu 150 tysięcy. Byłabym na Twoim miejscu dobrej myśli, no chyba, że masz bardzo kosztowny gust w wykończeniówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 07.08.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam. A taki domek http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-topolowej-2.html,jest możliwość postawienia go za ok. 140k, bo tyle jest średnio podawane w kalkulacji? Z vat-em 156,66k bez instalacji. Bardzo realistyczny kosztorys. Myślę, że można by jeszcze nieco zaoszczędzić wybierając materiały w lepszych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektryk84 07.08.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 elektryk84 - w domu moim, w domu Kwitko można było zamieszkać po wydaniu 150 tysięcy. Byłabym na Twoim miejscu dobrej myśli, no chyba, że masz bardzo kosztowny gust w wykończeniówce. Jakbyśmy mieli kosztowny gust to chyba teraz nie dysponowalibyśmy jakimikolwiek oszczędnościami. Myślę, że podczas takiej inwestycji z okrojoną ilością gotówki zdrowy rozsądek będzie miał jeszcze silniejsze działanie. Chcemy zbudować dla siebie i to na co nas będzie stać, a nie na pokaz. Wychowałem się w niespełna 40-metrowym mieszkaniu w bloku, a były czasy, że razem z narzeczoną nie pozabijaliśmy się w 27-metrowej kawalerce więc myślę, że Lilie i piwonie - wariant V o powierzchni 71,6 m2 plus własna przestrzeń wokół domu to będzie dla nas kosmiczna powierzchnia nawet biorąc pod uwagę nowego członka rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutka181 07.08.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam,jak myślicie jaki jest realny koszt budowy tego projektu:http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/salma_paliwo_stale/0/856co zmienić, żeby zmniejszyć koszty budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Myślę,że ze względu na ceny gazu obawiam się,ze mogą być wyższe Te 8tysięcy zł zamiast na kominek zainwestuj w ocieplenie (chyba, ze kominek i tak musi być dla klimatu). Przy dobrze ocieplonym, niewielkim domu podwyżki nie będą specjalnie bolały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts