Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę mi podpowiedzieć o jakich zmianach Pan myśli w domku pod lipką? Chętnie przyjmę i rozważę każdą podpowiedź. Jesteśmy na etapie szukania projektu i prawdę mowiąc jest ich tak duzo,ze trudno się zdecydować.Do tej pory te dwa domki najbardziej spoobaly się nam pod każdym względem.Podzielam zdanie co do okna w jadalni-też tak uważam,że jest niepotrzebne takie duże...Może jeszcze jakieś podpowiedzi?

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę mi podpowiedzieć o jakich zmianach Pan myśli w domku pod lipką? Chętnie przyjmę i rozważę każdą podpowiedź. Jesteśmy na etapie szukania projektu i prawdę mowiąc jest ich tak duzo,ze trudno się zdecydować.Do tej pory te dwa domki najbardziej spoobaly się nam pod każdym względem.Podzielam zdanie co do okna w jadalni-też tak uważam,że jest niepotrzebne takie duże...Może jeszcze jakieś podpowiedzi?

Miałam na myśli (jestem kobietą - nick może mylący :D ) tylko korektę przeszkleń i ewentualnie sprawdzenie kosztu tradycyjnej więźby + strop (drewniany, ciężki - do zdecydowania) i kosztu wiązarów i podwieszanego sufitu - no i potem wybranie, co taniej.

Jeszcze jedno- co do ogrzewania myslimy o gazowym i wspomagane kominkiem. Tak naprawdę wolałabym żeby nie wspomagać kominkiem,ponieważ bardzo się brudzi takim dogrzewaniem, ale chyba nie ma innej opcji w tak małym domku...Zbyt małe pomieszczenie gospodarcze nie pozwala na wstawienie kotła-a może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

Ja zrobiłem tak: wziąłem projekt który najbardziej byl bliski temu co chcemy (po przejrzeniu pierdyliona stron z projektami), narysowałem go w sweethome 3d, potem "wstawiłem" te meble które mamy aby mieć jakieś rozeznanie co do przestrzeni i poprzestawiałem nieco ściany. To wysłałem do projektanta i mam już uzgodnioną koncepcję :) Projekt na dniach sie będzie rysował ;)

Jeszcze jedno- co do ogrzewania myslimy o gazowym i wspomagane kominkiem. Tak naprawdę wolałabym żeby nie wspomagać kominkiem,ponieważ bardzo się brudzi takim dogrzewaniem, ale chyba nie ma innej opcji w tak małym domku...Zbyt małe pomieszczenie gospodarcze nie pozwala na wstawienie kotła-a może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

A dlaczego ten gaz ma być jeszcze czymś wspomagany ?

Ja mam większy dom, 120m2, i mając gaz na działce, zdecydowałam się grzać tylko w ten sposób. Pierwszy sezon grzewczy przed nami, więc na temat kosztów się nie wypowiem - ale mam nadzieję, że mając 100% podłogówki i piec kondensacyjny, nie będziemy umierać na zawał otwierając koperty z gazowni ;) A jestem z gruntu nastawiona na taniość w budowie i eksploatacji :)

Kominka w ogóle nie mamy - trzeba mieć gdzie składować opał, obsługiwać toto, same schody. Jak ktoś lubi klimat, jaki daje kominek - to pewnie, ale tylko w celach grzewczych to bez sensu raczej.

Na starość wiadomo, pieniędzy mniej, ale dobrze ocieplony domek pozwoli uniknąć wysokich kosztów ogrzewania. Ceny będą rosły, drewna również, a przygotowanie go również kosztuje nie tylko kasę lecz i siły. Koszt najmniejszego kominka i reszty do domku o pow.~ 80m2 trzeba liczyć min.10tys. zł. A jeśli nie będzie często odpalany, to szkoda kasy.

Wracając do "Lipki"- zauważyłem, że ma niespotykaną wysokość parteru- 2,83cm. Można to spokojnie zmniejszyć do 2,6-2,7m.

Na początku budowy myślałem o kominku z płaszczem, potem jednak zdecydowałem się z powrotem na gaz- ze względu na komfort użytkowania.

Piszę posta w tym temacie bo jestem bardzo zainteresowana wszystkim co wiąże się z budowaniem z gliny.

Jęli ktoś próbował - proszę o info

Nie wiem czy to odpowiedni temat. Technologia nie ma wielkiego wpływu na cenę. Można budować bardzo tanio również z gliny - Niemcy w jednej z ekowiosek wybudowali przyzwoity dom kosztem 10.000EUR, z tym że materiały wydobywali sami lokalnie, a drewno, stolarka itd. wszystko było z odzysku. Nakład pracy (niewycenionej) był ogromny. Nawet bale cięli wzdłuż wyłącznie ręczną piłą moja-twoja.

Pierwszy w Polsce legalny dom z kostek gliny i słomy wybudowano w Lubli. Inwestor oceniał, że koszt był porównywalny z innymi technologiami. Podobne były doświadczenia z ubitej gliny w okolicach Krakowa.

Orientowałem się w temacie, jak coś to pytaj.

malgonia2 jeżeli chodzi o strop, to nie mam tak na 100% optymalnej odpowiedzi. Sami ze względu na cenę (bo mieliśmy własną robociznę) wybraliśmy monolit, ale też dom mamy z poddaszem użytkowym. W mojej okolicy wiązary są znacznie droższe od tradycyjnej więźby, ale wielu forumowiczów miało na nie dobrą cenę i na takie rozwiązanie się decydowali.

Jeżeli cięższy strop, to do monolitu nie mam żadnych zastrzeżeń (i prawdopodobnie byłby najtańszy, warunkiem jest znalezienie ekipy, która zrobi i nie zedrze jak za zboże). Jeżeli lekki, to po prostu musisz dowiedzieć się lokalnie o ceny drewna w postaci belek stropowych i więźby oraz w postaci wiązarów. Może się jeszcze wypowie ktoś, kto robi lekki strop albo wiązary - są w wątku tacy budujący.

Grzanie gazem będzie ok. System bezobsługowy to duży komfort i wygoda. Dodatkowe źródło ciepła - moim zdaniem dlaczego nie. DEZET pisze o 10 tysiącach, ale myślę, że można taniej. Cena Schiedla do kominka jest poniżej 2 tysięcy, inni producenci oferują podobne systemy w okolicach tysiąca. Pod lipką ma razem przewody kotłowniane i kominkowe, więc koszt dodatkowej robocizny i wykończenie jednego większego komina będzie niewielki. Ładny piec wolnostojący to koszt 2000-2500. W żadne kombinacje z rozprowadzaniem ciepłego powietrza bym się nie bawiła - część dzienna się łatwo dogrzeje, otwarte drzwi do sypialni i też trochę ciepła doleci. U siebie rozpalam w kominku przede wszystkim, gdy trafi się zimny dzień poza sezonem grzewczym. Tej zimy dopalałam niewiele, ale fajnie czasem wieczorem, przy jakimś fajnym filmie dać sobie takim skoncentrowanym ciepłem po kościach. :)

Witam.

A taki domek http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-topolowej-2.html,jest możliwość postawienia go za ok. 140k, bo tyle jest średnio podawane w kalkulacji?

Z vat-em 156,66k bez instalacji. Bardzo realistyczny kosztorys. Myślę, że można by jeszcze nieco zaoszczędzić wybierając materiały w lepszych cenach.

elektryk84 - w domu moim, w domu Kwitko można było zamieszkać po wydaniu 150 tysięcy. Byłabym na Twoim miejscu dobrej myśli, no chyba, że masz bardzo kosztowny gust w wykończeniówce. :)

Jakbyśmy mieli kosztowny gust to chyba teraz nie dysponowalibyśmy jakimikolwiek oszczędnościami. :) Myślę, że podczas takiej inwestycji z okrojoną ilością gotówki zdrowy rozsądek będzie miał jeszcze silniejsze działanie. Chcemy zbudować dla siebie i to na co nas będzie stać, a nie na pokaz. :) Wychowałem się w niespełna 40-metrowym mieszkaniu w bloku, a były czasy, że razem z narzeczoną nie pozabijaliśmy się w 27-metrowej kawalerce :) więc myślę, że Lilie i piwonie - wariant V o powierzchni 71,6 m2 plus własna przestrzeń wokół domu to będzie dla nas kosmiczna powierzchnia nawet biorąc pod uwagę nowego członka rodziny. :)

Myślę,że ze względu na ceny gazu obawiam się,ze mogą być wyższe

Te 8tysięcy zł zamiast na kominek zainwestuj w ocieplenie (chyba, ze kominek i tak musi być dla klimatu).

Przy dobrze ocieplonym, niewielkim domu podwyżki nie będą specjalnie bolały.