karolinaciosaniec 07.08.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Kocham Was! Czyli jak znajdę taki 120m2 dom, posłucham waszych rad mam szanse za 300 tys. zamieszkać w nim:yes: Nie będzie lipy? Nie będę szaleć, ma być prosto i fumkcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 07.08.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Nowe słowo fumkcjonalnie:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.08.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Te 8tysięcy zł zamiast na kominek zainwestuj w ocieplenie (chyba, ze kominek i tak musi być dla klimatu). Przy dobrze ocieplonym, niewielkim domu podwyżki nie będą specjalnie bolały. Bowess pisze o kosztach materiałów, ktoś ten komin i kominek musi postawić. Nie każdemu pasuje ładny piec zamiast kominka. I jestem tego samego zdania co fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.08.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Kocham Was! Czyli jak znajdę taki 120m2 dom, posłucham waszych rad mam szanse za 300 tys. zamieszkać w nim:yes: Nie będzie lipy? Nie będę szaleć, ma być prosto i fumkcjonalnie. ja w tej chwili w SSZ plus instalacja wodna (własnymi rekami, plus sporo elektryki - też sam zrobię, materiał mam kupiony) wyszło jakieś 160 tysięcy - jest dachówka ceramiczna, okna 3 szybowe, płyta fundamentowa, projekt prosty typu stodoła, w tej chwili wygląda tak: http://imageshack.us/a/img849/2885/bp5p.jpg http://imageshack.us/a/img15/4694/2xgw.jpg Zamierzam się wprowadzić za maksymalnie 100 tysięcy całość 111m2 użytkowej plus całe puste poddasze.. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutka181 07.08.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 ja w tej chwili w SSZ plus instalacja wodna (własnymi rekami, plus sporo elektryki - też sam zrobię, materiał mam kupiony) wyszło jakieś 160 tysięcy - jest dachówka ceramiczna, okna 3 szybowe, płyta fundamentowa, projekt prosty typu stodoła, w tej chwili wygląda tak: http://imageshack.us/a/img849/2885/bp5p.jpg http://imageshack.us/a/img15/4694/2xgw.jpg Zamierzam się wprowadzić za maksymalnie 100 tysięcy całość 111m2 użytkowej plus całe puste poddasze.. A co to za projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.08.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) indywidualny.. dach dwuspadowy wymusiły warunki zabudowy, potem oglądnęliśmy mnóstwo projektów i stanęło na indywidualnym - koszty zakupu plus adaptacji były dosyć zbliżone do ceny indywidualnego.. plan jest taki: http://imageshack.us/scaled/thumb/266/q0nf.jpg http://imageshack.us/scaled/thumb/10/zlsb.jpg Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 07.08.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 _artur_ - Ej zaszalełeś z tą dachówką ceramiczną. Jeszcze ładna elewacja i zagodpodarujesz ładnie działkę. Będzie pięknie. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 07.08.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 karolinaciosaniec - pokrycie dachu dachówką niekoniecznie musi oznaczać jakieś wielkie szaleństwo lub może wręcz wyjść cenowo porównywalnie z innymi pokryciami. Wszystko zależy od uwarunkowań. No i oczywiście prostszy dach jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 07.08.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Z moich doświadczeń - pokrycie dachu blachą jest jednak tańsze, jeśli nie na materiale (ceny są porównywalne do dachówki), to na więźbie. Pod blachę może być o wiele lżejsza. Przykładowo - u mnie dach dwuspadowy, 120m2, więźba niecałe 4m3 drewna, bo od początku projektowana pod małe obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.08.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Co do dachówki to się zgodzę - metr dachówki 30 zł, obróbki itp. to już kosztuje, można faktycznie na więźbie sporo oszczędzić, u mnie strop jest drewniany więc drewna sporo było, chyba muszę dziennik założyć bo porozrzucane mam wszystko po różnych wątkach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.08.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Z moich doświadczeń - pokrycie dachu blachą jest jednak tańsze, jeśli nie na materiale (ceny są porównywalne do dachówki), to na więźbie. Pod blachę może być o wiele lżejsza. Różnie bywa w różnych sytuacjach. W przypadku moich wiązarów liczonych pod blachę i pod dachówkę, różnica to było 3cm w szerokości pasa krokwi, co dawało różnicę raptem 500 zł netto na całym dachu. Jak porównywałem moją tanią dachówkę ceramiczną z Ruukki Finera, która akurat mi się podobała, to cena była bardzo zbliżona, jeśli nawet nie drożej za blachę. Różnica może być oczywiście w koszcie robocizny. Prosty dach z blachy robi się szybko i lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgonia2 07.08.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Jak dobrze,że istnieje takie forum....Jestem ,,podbudowana'' i zadowolona z każdej WASZEJ rady-wszystko wezmę pod uwagę.Najważniejsze jest to,że mogę się zmieścić w kwocie 200 tyś...Jeszcze nie wiemy który domek wybierzemy.Mężowi,synowi i synowej bardziej podoba się Corte - ja jestem za Lipką.Mąż jest bardziej za Corte, bo uważa,ze będzie można z łatwością dobudować w przyszłości garaż- do Lipki byłoby już nieco trudniej.Ja z kolei myślę,że dobudowując garaż-domek straci urok-być może się mylę,ale chcielibyśmy poznać i rozważyć Wasze zdania. Prosimy Was o pomoc w tej kwestii Będę dalej śledzić wszystko o czym piszecie....Serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 07.08.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 No tak wiem, że może być nie wielka różnica na bardzo prostym dachu, ale nawet niewielką różnicę dodamy do następnych różnic miedzy materiałami a tu:o trzeba liczyć każy grosz i z tego mamy oszczędności na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
porucznikzbik 07.08.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 w zasadzie można wybudować .......:no:zależy gdzie? z czego? jak? itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.08.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Jak dobrze,że istnieje takie forum....Jestem ,,podbudowana'' i zadowolona z każdej WASZEJ rady-wszystko wezmę pod uwagę.Najważniejsze jest to,że mogę się zmieścić w kwocie 200 tyś...Jeszcze nie wiemy który domek wybierzemy.Mężowi,synowi i synowej bardziej podoba się Corte - ja jestem za Lipką.Mąż jest bardziej za Corte, bo uważa,ze będzie można z łatwością dobudować w przyszłości garaż- do Lipki byłoby już nieco trudniej.Ja z kolei myślę,że dobudowując garaż-domek straci urok-być może się mylę,ale chcielibyśmy poznać i rozważyć Wasze zdania. Prosimy Was o pomoc w tej kwestii Będę dalej śledzić wszystko o czym piszecie....Serdecznie dziękuję. Trudne pytanie, bo jednemu garaż potrzebny (jak mnie), innym nie lub wystarczy wiata. Mając ograniczone finanse do tych 200k, chyba bym nie kombinował i budował dom dla siebie, nie dla auta. A może jeśli już koniecznie myślicie o garażu- postawić wolno-stojący, lecz to inne koszty. Może też być tak, że przyzwyczaicie się do domu bez garażu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 07.08.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Moim zdaniem przy małym budżecie nie można traktować garażu jako priorytetu (chyba że ktoś kocha swój samochód tak jak innych członków rodziny ). Można dobudować później wolnostojący, dokleić do domu lub zrobić po prostu wiatę, jak piszą tu przedmówcy. Dom najpierw, garaż w miarę sił i środków. A co do doklejania do Lipki lub Corte - myślę, że Lipka zniosłaby to o wiele lepiej wizualnie. Corte zbrzydnie bez dwóch zdań w mgnieniu oka. A stawką tak naprawdę jest tylko okno w łazience, poza tym łatwość taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 08.08.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 KarolaTom chyba pracuje dla mkk-budownictwo bo w każdym Swoim poście wspomina coś o tej "super firmie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_michal 09.08.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Dom do 200 tyś... Ciężka kwestia, ale myślę, że wykonalne. Tylko w trakcie budowy tyle rzeczy może się wydarzyć. Wszystko w kosztach ładnie wyliczone tylko nie wiadomo kiedy coś wyskoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.08.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Bo tu nie może być wyskoków- ściśle trzymać się założeń, które są dla takiego domu i da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroni 10.08.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 ja mam garaż poza bryłą,wychodzę do niego z kotłowni a jest on z osb i kosteczka na podłodze.chyba nie całe1500 mnie to wyniosło .w bryle byłoby mocno droższe no i szkoda miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts