Elfir 21.10.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Swoją drogą godny odnosi się do zalet człowieka a nie przedmiotów w języku polskim. Synonimy to wart, zasługujący na szacunek, majestatyczny, zacny, czcigodny.coś może być nas godne - i w tym zwrocie odnosi się nadal do człowieka."Posiłek godny króla" - chodzi o godnośc króla a nie godnośc posiłku. "Siedziba godna szlachcica" Uzyty w pojęciu godny dom jest nonsensownym neologizmem o ile w domyśle nie będzie informacji o czyją godność chodzi. Cóż, niktspecjalny, twojej godności widac urąga prosty, tani dom (nawet bez garażu, z jedną łazienką i aneksem kuchennym), ale dla milionów Polaków to obiekt westchnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.10.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 "Godne życie" - każda partia o tym gada, im bliżej wyborów tym częściej. A co to ma konkretnie oznaczać? Jak widać coś innego dla szlachcica, coś innego dla plebejusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 godne życie - w domyśle człowieka. Czyli nie życie jest godne (jako zjawisko) tylko człowiek, który to życie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 21.10.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Niktspecjalny po co udzielasz się w wątkach które cię nie dotyczą ? Ja nie piszę ludziom którzy wydali milion lub dwa na budowę że to bez sensu, choć ja nie dałabym tyle za dom. Udzielając się tutaj poprawiasz sobie nastrój ? Patrząc na swój nick chyba jesteś lekko niedowartościowany. Dla ludzi którzy do tej pory mieszkali w bloku w 50 m, własny dom, nawet jeśli ma " tylko " 90 m - jest komfortowy.Stać mnie na droższy dom, ale wybrałam 100 m stodołę, bo taki dom mi wystarczy. I lubię czytać jak można zaoszczędzić na budowie, bo jeśli się da to po co wyrzucac pieniądze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.10.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) na szczęście to pisanie że się nie da nijak nie wpływa na mój dom, który się dało i dalej sobie wygodnie mieszkam, może i niegodnie, ale wygodnie, tanio i szczęśliwie. fakt, czasami zagoszczę w jakimś domostwie za pół miliona i zazdrość mnie zżera, ale jakoś sobie z tym radzę ;) najważniejsze, że w portfelu i na koncie wszystko gra.;wtedy sie godnie czuję - gdy mam pieniądze do dyspozycji, a nie zamrożone w jakimś budynku i o to chodziło w czasie budowy. lubię podróżować i na to wydaję kasę, na dom byłoby mi szkoda. Edytowane 21 Października 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 21.10.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Niktspecjalny po co udzielasz się w wątkach które cię nie dotyczą ? Ja nie piszę ludziom którzy wydali milion lub dwa na budowę że to bez sensu, choć ja nie dałabym tyle za dom. Udzielając się tutaj poprawiasz sobie nastrój ? Patrząc na swój nick chyba jesteś lekko niedowartościowany. Dla ludzi którzy do tej pory mieszkali w bloku w 50 m, własny dom, nawet jeśli ma " tylko " 90 m - jest komfortowy. Stać mnie na droższy dom, ale wybrałam 100 m stodołę, bo taki dom mi wystarczy. I lubię czytać jak można zaoszczędzić na budowie, bo jeśli się da to po co wyrzucac pieniądze ? Już i nicki Wam przeszkadzają.To jest niegrzeczne i to wypowiedziane z ust kobiety.A twój nick???Scarlet. Prawisz mi takie morały a twój nick to są na prawdę wielkie osobowości.Mój to spontan............a twój. Scarlett O'Hara,Scarlett Johansson,Piękne kobiety z ego ponad 100%.a twoje???Wątek dotyczy każdego ale nie każdy go rozumie...............jeśli czegoś nie wiesz nie mów nic jeśli wiesz gadaj aż uszy zwiędną.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 21.10.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 wtedy sie godnie czuję - gdy mam pieniądze do dyspozycji, a nie zamrożone w jakimś budynku i o to chodziło w czasie budowy. lubię podróżować i na to wydaję kasę, na dom byłoby mi szkoda. Piękne i prawdziwe. Szacun za ta prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 21.10.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Masz w domu schody????Masz w domu jedną łazienkę????Masz w domu wannę????Masz brodzik,WC.Jest to standard czy przerost jego obłuda bo to bogactwa nad bogactwami????Masz w nim salon?????Oszczędne ogrzewanie,światło z żarówkami energooszczędnymi????Masz kuchenkę gazowa czy kuchnie indukcyjną.Jeśli tą pierwszą to jak wyglądają ściany i czy je już malowałeś.Co masz na podłogach .linoleum deskę w 3 gatunku a może wykładziny????Czy w domu masz ciepło ile wydajesz kasy na ogrzewanie,jakie masz temperatury w domu???? serdecznie pozdr. można tak jeszcze. Kurcze, mnie cały czas zastanawia, co znaczy dla Ciebie słowo "godnie". Będę mieć w domu salon, dwie łazienki (a nie jedną), "niestety" tylko jedna z wanną. Ogrzewanie muszę mieć oszczędne, bo na drogie mnie nie stać. Żarówki energooszczędne też raczej będą, choć ze znaczeniem tych żarówek, to raczej bym nie przesadzała. Co do kuchni indukcyjnej, co kto lubi, ja nie lubię, kuchenki gazowe miałam zawsze i kuchnie jakiegoś szczególnego odświeżania nie potrzebowały (oprócz malowania co kilka lat, bo mi się kolor znudził). Na podłogach będę mieć to, na co podłogówka mi pozwoli, co do temperatur, myślę że więcej, niż 21-22 stopnie nie wytrzymam. Czy to dla Ciebie godnie? Bo dla mnie to normalne. Znajomi, o których pisałam wcześniej, będą mieć do samo, tylko że w skali na 80m2. Czy już wtedy nie będą godnie żyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 specjalnynikt podnosisz doniosłe słowa o godności, a czy byłeś godnym rozmówcą ? Dla kogoś kto wyrwie się z bloku, z mieszkania o powierzchni 50m^2 dom który zbuduje większy i nie wyda na wodotryski, tylkowłaśnie aby mieć jeszcze pieniądze na wykształcenie dzieci, aby te dzieci miały swoje pokoje.Nie potrzeba im granitu w łazience, ważne że leci ciepła woda, jest ciepło i przytulnie.I nikt im krzyczy, że są za głośno, można słuchać muzyki na full .Zrozum że są wartości które nie da się wycenić ! mieszkam w takiej okolicy, że nawet jak u siebie byś wybudował wersal i tak nie masz takich krajobrazów. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.10.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Sławek - ten temat jest dla tych, co potrzebują dachu nad głową z wygodą nieco wyższą od mieszkania w bloku, a nie realizacji fantazji. Elfir nie rozumiem czemu cały czas wybierasz się na personalne wycieczki w moją stronę... jedynym faktem jest, że takie wątki niczemu nie służą bo niby czemu? każdy tu pisze wszystko co mu ślina na język przynosi i tak będzie przez kolejne 500 stron, teraz zaczyna się debata o godności i nijak nie mogę tego powiązać z sensem marzeń o domu za 200 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 21.10.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Już i nicki Wam przeszkadzają.To jest niegrzeczne i to wypowiedziane z ust kobiety.A twój nick???Scarlet. Prawisz mi takie morały a twój nick to są na prawdę wielkie osobowości.Mój to spontan............a twój. Scarlett O'Hara,Scarlett Johansson,Piękne kobiety z ego ponad 100%.a twoje???Wątek dotyczy każdego ale nie każdy go rozumie...............jeśli czegoś nie wiesz nie mów nic jeśli wiesz gadaj aż uszy zwiędną.:yes: Scarlet - nie O' Hara tylko Scarlet Closterkeller. Rozumiesz ? Wątpię. Poza tym nie odpowiedziałeś na pytanie, skupiłeś się na nicku - tobie one tez przeszkadzają ? Ja przynajmniej nie krytykuję czyjegoś domu. Wątek nie dotyczy każdego - jak twierdzisz, tylko tych którzy chcą wybudowac dom za 200 tys lub niewiele więcej. Edytowane 21 Października 2013 przez Scarlet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Elfir nie rozumiem czemu cały czas wybierasz się na personalne wycieczki w moją stronę... Jakie personalne wycieczki? Czy ja coś piszę o tobie osobiście? Człowieku, po prostu odpowiadam na twoje posty. Chyba nie rozumiesz idei forum. jedynym faktem jest, że takie wątki niczemu nie służą bo niby czemu? Służa precyzowaniu marzeń tych co planują tanio wybudowac dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 21.10.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Scarlet - nie O' Hara tylko Scarlet Closterkeller. Rozumiesz ? Wątpię. Do mojego się czepiłaś to i ja ci odpowiedziałem co sądzę o twym choć nie masz przy nim napisane Closterkeller. Mniejsza o to idziesz za głosem większości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 21.10.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jakie personalne wycieczki? Czy ja coś piszę o tobie osobiście? Człowieku, po prostu odpowiadam na twoje posty. Chyba nie rozumiesz idei forum. Służa precyzowaniu marzeń tych co planują tanio wybudowac dom. Elfir popatrz na to co piszesz.z całym szacunkiem ale wypisujesz nie zrozumiałe epitety,które chcesz po swojemu podkreślić.A buduj sobie i więcej domów..........tych za 100 tyś i mieszkaj w nich godnie .Pomagaj ludziom podejmować decyzje by szanowali kasę i budowali tanio w 100% udziału własnego.Ale nie wciskaj na siłę tego czego wcisnąć się nie da.Dopisujesz jak zwykle swoją ideologię ,która czemu ma służyć??????Komu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 21.10.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 A tobie nie chce się pomyśleć, obie wymienione przez ciebie Scarlett pisze się inaczej niż mój nick, ale kto by tam sprawdził. I nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie - po co udzielasz się w wątku który ciebie nie dotyczy ? Z mojej strony koniec "godnej dyskusji ", wiele się dowiedziałam z tego wątku, ale nowi forumowicze mogą nie doszukać cennych informacji przez te wszystkie przepychanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 21.10.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 A tobie nie chce się pomyśleć, obie wymienione przez ciebie Scarlett pisze się inaczej niż mój nick, ale kto by tam sprawdził. I nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie - po co udzielasz się w wątku który ciebie nie dotyczy ? Z mojej strony koniec "godnej dyskusji ", wiele się dowiedziałam z tego wątku, ale nowi forumowicze mogą nie doszukać cennych informacji przez te wszystkie przepychanki. Ci co nie maja nic dopowiedzenia powinni milczeć.Ja mam dużo ku ich spokojności więc gadam po próżnicy.Im niej mówisz tym lepiej dla ciebie nie narażasz sie na obelgi,obrażanie itp.Twój czas możesz wykorzystać gdzie indziej...........Jestem tu bo mam taki kaprys .zabronisz mi tego???Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Elfir popatrz na to co piszesz.z całym szacunkiem ale wypisujesz nie zrozumiałe epitety, Który epitet jest niezrozumiały? Co wciskam na siłę? Jaką ideologię wciskam? Proszę o konkretne przyklady. Wybudowałam dom za 280 tyś. (mam dokładnie zarachowane wszytskie faktury) i napisałam wyraźnie, co kosztowało mnie więcej, poza założony plan 220 tyś. (robocizna majstrów i wyższy standard). Napisałam, że teraz mogłabym wybudowac jeszcze taniej, wiedząc co generuje koszty a nie jest niezbędne. Nie jestem teoretykiem. Mam to przećwiczone w praktyce. Ja nie będę mieszkać godnie, tylko wygodnie. Bo moja godnosc nie jest powiązana z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.10.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Służa precyzowaniu marzeń tych co planują tanio wybudowac dom. to może najpierw doprecyzuj człowieku co to znaczy dom? to jest tak samo precyzyjne określenie jak samochód można marzyć o samochodzie za 2 tys? pewnie że można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 21.10.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Który epitet jest niezrozumiały? Co wciskam na siłę? Jaką ideologię wciskam? Proszę o konkretne przyklady. Wybudowałam dom za 280 tyś. (mam dokładnie zarachowane wszytskie faktury) i napisałam wyraźnie, co kosztowało mnie więcej, poza założony plan 220 tyś. (robocizna majstrów i wyższy standard). Nie jestem teoretykiem. Mam to przećwiczone w praktyce. Ja nie będę mieszkać godnie, tylko wygodnie. Bo moja godnosc nie jest powiązana z domem. Więc po co tu jesteś by na siłę tłumaczyć ,że mogłaś taniej.Wybudowałas drożej więc zwracając mi uwagę jesteś nie sprawiedliwa.Ciebie też tu byc nie powinno. Wybudowałam dom za 280 tyś Jak dobrze ,że nie jesteś moderatorem a i serca ci brak w tych osadach.Jeszcze raz jesteś niesprawiedliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 można marzyć o samochodzie za 2 tys? pewnie że można No własnie. Pewnie komuś się wydaje śmieszne, że są ludzie którzy kupują samochód za 2 tyś. Ba! Że marzą o jakimkolwiek samochodzie, również takim za 2 tyś. Mnie nie. I (w przenośni) będę takim ludziom doradzać, jak go poszukac, jakimi cechami powinen się charakteryzować i jak kupić najlepszy w tej cenie. A nie będę go namawiać za taki za 10 tyś, bo tylko taki jest "godny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts