Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zadnego groszku, kable lub podlogowka wodna i grzac czystym pradem. Maly domek, ocieplony z glowa nawet z normalnymi oknami nie polknie wiecej niz 1500 zl/sezon za CO, jaki sens paprac sie z grochem?

Zeby wiedziec ile to moze kosztowac trzeba miec oszacowane zapotrzebowanie domu na m2, pomnozyc przez metry i koszt KWh z danego paliwa. W malym domku to sa bardzo male kwoty...

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zacznę od pytania do miłoszenko. Ja byłam dotychczas przekonana, że gaz jest najtańszy i nie brałam innej opcji pod uwagę. Ale przy stole wigilijnym wuja (ma swoja firmę budowlaną więc jakies pojecie o budowaniu ma) powiedział mi bym budowała swój dom tylko na płycie fundamentowej. I tak zrobimy z mężem - i nie chcemy już inaczej :). Ale doszły dodatkowe pytania. Czy np ogrzewanie na prąd i pompa ciepła powietrzna wynisła by nas taniej lub podobnie do ogrzewania gazem? Ja nie potrafię tego sama sobie obliczyć :( Chcemy miec z mężem na parterze ogrzewanie podłogowe. Na poddaszu podłogowe, mogą byc w pokojach tylko grzejniki - nie ma to dla nas większego znaczenia. Ale co mi wyjdzie taniej? Nie mamy kominka - bo nam sie nie podoba "kotłownia" w salonie. Mamy za to bardzo dużo przeszkleń - bo ja tak chciałam. Jest też wykusz, lukarna. Ogólnie dom nie był projektowany jako energooszczędny ;) Ale skoro będziemy miec płytę fundamentową to jakie ogrzewanie dla nas będzie lepsze? Czy ktoś na forum jest w stanie mi to nie tylko powiedzieć ale i wytłumaczyć dlaczego?

Gall napisz jaki styl życia prowadzisz, co lubisz, itd. Bez tego nikt nie podsunie Tobie projektu. Kotłownię tez bym sobie odpuściła. Oszczędnosci nie są wcale takie wielkie. Według mnie nawet żadne. Bo kotłownię musisz zbudować, Piec musisz kupic, komin musisz wybudować i z#$^&%ać do kotłowni by naładować piec. Remonty musisz robić, odświerzać dom częściej bo bardziej się brudzi. Dla mnie najlepszy jest gaz lub prąd. Ale nie wiem co lepsze do mojego domku.

Edytowane przez luntrusk

Gość Arturo72
Czy np ogrzewanie na prąd i pompa ciepła powietrzna wynisła by nas taniej lub podobnie do ogrzewania gazem?

Grzanie prądem i pompa ciepła to nie jest jedno i to samo.

Przed budową zleć lub wykonaj samodzielnie wyliczenia OZC czyli audyt energetyczny domu,ale rzetelnie a nie na odwal się.

Z audytu dowiesz się ile dom będzie potrzebował energii do ogrzania,znając te dane czyli przyszłe rachunki za ogrzewanie,możesz dowolnie wybierać system grzewczy do domu,który będzie najbardziej optymalny czy ekonomiczny.

Przed budową dlatego,że pozwoli to zaoszczędzić kasę na np.kominie,którego przy prądzie lub pompie ciepła nie będziesz musiała stawiać i takim sposobem ogrzewanie prądem będzie tańsze niż ogrzewanie ekogroszkiem biorąc pod uwagę koszty inwestycyjne/koszty eksploatacyjne czego niektórzy nie mogą pojąć.

Ja,mając gaz ziemny przy działce zrezygnowałem z przyłącza i zamierzałem grzać bezpośrednio prądem,bo dla mnie było to tańsze rozwiązanie,skończyło się na pompie.

Jak miloszenko napisał,dla małego domu tylko prąd lub kto bardziej bojaźliwy tania,powietrzna pompa ciepła i nic poza tym ale ja bym zaczął od prądu.

Edytowane przez Arturo72

Jak malo kiedy musze sie z Arturo zgodzic:)

Generalnie zalecam zlecic tak samo obliczenia i znalesc kumatego architekta, bo te obliczenia powinny pomoc wybrac jakas droge do szczescia, poniewaz znajac zapotrzebowanie na cieplo mozna je postarac sie ograniczac do minimum wtedy system grzewczy moze byc na prad, bedzie tani w instalacji i rachunki beda znosne.

Jesli nie chcemy dolozyc do izolacji domu (choc to wg mnie obecnie najlepiej zainwestowane pieniadze) wtedy musimy sie skupic na jak najtanszym zrodle energii nawet przy drogiej czy obslugowej instalacji CO.

A wiec, jesli ktos chce miec plyte, to nie ma to byc widzimisie tylko decyzja uzasadniona konkretnymi obliczeniami, bo jesli np. ten sam dom ma miec byle jakie okna czy wentylacje grawitacyjna to inwestowanie w plyte jest bez sensu.

Jesli inwestor chce miec swiadomosc ile zaplaci za CO/CWU i chce pod tym katem optymalizowac projektowany budynek to nalezy kierowac sie ogolnie dostepnymi wytycznymi odnoscie domow energooszczednych/pasywnych, czyli:

- wiecej okien od poludnia, mniej od polnocy, ale te od poludnia odpowiednio przesloniete na lato,

- okna cieple, porzadnie zamontowane, otwierane tylko te niezbedne

- wentylacja mechaniczna z porzadnym reku albo slaby reku i GWC,

-izolacji duzo ale w granicach rozsadku, tak cyz inaczej ponizej U=0,15 dzisiaj juz bym nie schodzil.

Jak to sie ma do tematu watku? Ano w tym domku, ktory do tego watku pasuje, czyli takim 80-100m2 bez bajerow typu lukarny, balkony, wykusze, piwnice, garaze, dolozenie tu i tak po pare cm izolacji bedzie niewielkim kosztem, za to mozna isc w czysty prad i instalacje CO/CWU zrobic ponizej 5 tys PLN (kable plus bojler elektryczny).

Sa tu watki o tym na setki stron, mozna sie zaczytac do upadlego :p

Trochę nie na temat ;)

Ale na płyte mozna się decydować nie tylko przy domie energooszczędnym. U nas zadecydowało to, że nasza działka jest piaszczysta i dom stojąc na piskach jest bardziej podatny na pęknięcia ścian. Właściwie to główny powód, który mnie przekonał. Dodatkowo bedzie cieplej od podłogi i myślę, że łatwiej w przyszłości bedzie np dziecku zburzyć dom i wybudować sobie nowy - taki jak mu się bedzie podobał a nie jego mamie ;)

też jestem za grzaniem malych domów do 100 m2 pow. całkowitej prądem.

I wybierajcie domy parterowe z możliwością rozbudowy o dalsze pokoje (jak macie spore działki), a nie z poddaszem do zagospodarowania. W konstrukcji szkieletu, bo najłatwiej rozbudować.

Teraz bym tak zrobiła. Tylko ja nie miałam dużej działki, musiałam iśc w górę.

W ogole ci mlodzi, co to jeszcze potomkow nie maja, a dopiero planuja to najlepiej zeby zaczynali od takich wlasnie malych, 70-80 m2 domkow. Nawet jak sie potomstwo pojawi, 1 pokoj bedzie dla dziecka gotowy, jak wiecej niz jedno to bedzie dobre 7-10 lat na decyzje o rozbudowie/przebudowie.

A tak wiekszosc na start buduje 120-150 m2 i wiecej, zadluza sie do emerytury, buduje i grzeje polowe domu, z kotrej nikt nie korzysta (ew. goscie raz na pol roku)...

Wiem to po swoim przykladzie. Gdybym sam zrobil jak teraz pisze, za polowe obecnie juz zapaconych odsetek mialbym gratis dobre 20 m2 domu :(

Trochę nie na temat ;)

Ale na płyte mozna się decydować nie tylko przy domie energooszczędnym. U nas zadecydowało to, że nasza działka jest piaszczysta i dom stojąc na piskach jest bardziej podatny na pęknięcia ścian. )Właściwie to główny powód, który mnie przekonał.

...a to ciekawe...

oczywiście ta teza ma jakieś poparcie w dowodach? ;)

miłoszenko - stare przysłowie mówi, że chytry dwa razy traci ;) A tak na poważnie nie wyobrażam sobie kredytu zaciągniętego do emerytury (dla mnie to głupota ludzka i zachłanność) dlatego będę budować dłużej ale za gotówkę :)

To czy jest to dom parterowy, z poddaszem czy piętrowy zależy wyłącznie od naszych upodobań. "Głupi" doradza tylko "każdemu" budowę parterówki. Napisałam to z premedytacją bo to kolejna głupia rada Elfir - wielkiego doradcy na tym forum... Radzę zajrzeć do jej dziennika jaki dom wybudowała i jakie decyzje podjęła... Takiego domu nie chciałabym nawet "w spadku". Tylko szpeci już brzydką okolicę w której mieszka... Wrednie napisałam bo nie cenię sobie żadnej rady tej kobiety... dla mnie bardzo głupiej i niezaradnej kobiety :D

U nas zadecydowało to, że nasza działka jest piaszczysta i dom stojąc na piskach jest bardziej podatny na pęknięcia ścian. Właściwie to główny powód, który mnie przekonał.

Mi sie wydaje, ze to nosnosc gruntu i obliczenia konstruktora decyduja jakie rozwiazania sa konieczne, "podatnosc" na pekniecia brzmi jak slowotworczy opis tylko czego?

Gość Arturo72

To czy jest to dom parterowy, z poddaszem czy piętrowy zależy wyłącznie od naszych upodobań

Tu się mylisz i to znacznie.

A że jesteśmy w wątku domów do 200tys.zł to upodobania mają najmniejsze znaczenie.

Podłoże zawsze pracuje. A piaski tym bardziej. Znasz jakis dom, który ma 15 lat i więcej w którym nie masz żadnych peknięć tynków? Ja nie znam...

NIjak to co piszesz ma sie do wyboru rodzaju fundamentu. Nosnosc gruntu na podstawie badan ma znaczenie. A tynk moze pekac z wielu innych powodow..., i na plycie tez :p

Gość Arturo72
Nie mylę się. Ja nie wyobrażam sobie budowanie parterówki mając do wydania "tylko" 250 tys zł na budowę domu przy czwórce dzieci. A dom z poddaszem użytkowym możesz już sobie w tej kwocie wybudować.

Zapewniam Cię,że się mylisz.

Nie znam się na fundamentach. Po prostu na chłopski rozum wydaje mi się, że płyta fundamentowa nawet jak piaski się bedą obsuwać to "się nie przechyli" bo jest zbrojona. I ma się na czym trzymać cały dom. Ja na to patrzę trochę jak na stół z "kilkoma nogami", który sie nie przewróci nawet wtedy gdy jedna noga nie bedzie dotykać podłogi.

Ale nie znam się i moze źle to widzę.

Gość Arturo72
Zapewniam Cię,że się mylisz.

100m2 pow.użytkowej w parterze to 100m2 po podłogach,przy poddaszu 100m2 pow.użytkowej to ok.130-140m2 po podłogach,to dodatkowa kasa za te m2,to dodatkowa kasa za strop,to dodatkowa kasa schody,to dodatkowa kasa za instalacje itp a i tak będziesz miała mniejszą powierzchnię użytkową niz w parterze bo 100m2 w parterze ma wys.2,7m a 100m2 w poddaszu ma ograniczoną wysokość.

Edytowane przez Arturo72

Artura72 bez sensu jest przekonywanie kogokolwiek, który dom jest "lepiej" wybudować. To tak jakbys chciał przekonywać, że ogrzewanie prądem jest najtańsze bo w Twoim domu tak jest. To tylko przykład.

Gdyby ludzie chcieli budować tylko domy parterowe to by nie było tyle domów z poddaszem użytkowym ;) Dobierasz projekt tylko pod katem potrzeb i upodobań. I finansów oczywiscie ;)

Gość Arturo72
Artura72 bez sensu jest przekonywanie kogokolwiek, który dom jest "lepiej" wybudować. To tak jakbys chciał przekonywać, że ogrzewanie prądem jest najtańsze bo w Twoim domu tak jest. To tylko przykład.

Gdyby ludzie chcieli budować tylko domy parterowe to by nie było tyle domów z poddaszem użytkowym ;) Dobierasz projekt tylko pod katem potrzeb i upodobań. I finansów oczywiscie ;)

Oczywiście,że bez sensu jest przekonywać do czegoś ale skoro jesteśmy w wątku domów do 200tys.zł to warto to pisać.

Chcesz budować drogo,to budujesz dom z poddaszem,proste.

Jest temat wątku domów do 300tys.zł także tam poddasza mogą królować ;)

Nie piszę o funkcjonalności bo poddasze wg mnie nie kwalifikuje się do niczego pod tym względem,piszę na temat kosztów.

Edytowane przez Arturo72

Nie wydzielisz 5 pokoi dla domku parterowego tak by były ustawne. Rodzinie 6-osobowej nie będzie się dobrze zyło na jednym poziomie...

Dom z poddaszem też wybudujesz za 200 tyś...

Ale moze zostawmy wybór typu domku - bo to najmniej istatne. Przy kwocie 200 tys liczy się metraż, własna praca, kontrola wydatków.

Edytowane przez luntrusk