Elfir 02.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) "Dom przy bukowej 5", 106 m, parterowy, poddasze nieużytkowe z lekkim stropem, dach dwuspadowy kryty dachówką, materiał - pustak ceramiczny+ 15 cm styropian, ogrzewanie - podłogówka na całości - piec gazowy + pompa ciepła do CWU, Skoro chcesz ciągnąc gaz, to po co ci pompa? Albo pompa albo gaz. Inaczej tylko dublujesz drogie urządzenia grzewcze. Bo i gaz i pompa nagrzeją zarówno dom jak i CWU. Ten dom nie jest taki prosty, na jki wygląda - ma trzy kominy. Trzy przejścia przez dach, trzy obróbki blacharskie. Przy trzech kominach warto rozważyć centralę rekuperacji - podobny koszt, co 3 kominy. Zdecydowałam się na gaz, bo nie jestem już młódką, zdrowie już zaczyna szwankować a gaz jest mało kłopotliwy - nie trzeba nic dźwigać. PC też nie jest uciążliwa. Poza tym mój brat założył sobie jakiś piec kondensacyjny (nie wiem co to znaczy, tylko powtarzam) Piec kondensacyjny skrapa parę wodą znajdującą się w spalinach i w ten sposób odzyskuje resztkę ciepła, która przy zwykłym piecu ulatuje w atmosferę. i przy 4-rech osobach kosztuje go 3600 na rok. Koszt ogrzewania nie zależy (w znaczącym stopniu) od ilości osób tylko od wielkości budynku, jego konstrukcji i jego parametrów cieplnych. Im lepiej ocieplony, mały i zwarty, tym mniej energii do ogrzania potrzebuje. Chciałabym też żeby od wiosny przyoszczędzić na ogrzewaniu CWU. Usytuowanie mojego domku wyklucza solary (od południa ściana szczytowa) a nie chcę robić paskudnych konstrukcji, więc pomyślałam o pompie ciepła - takiej co zasysa powietrze i jakoś go przetwarza że grzeje wodę od wiosny do jesieni i to nie zależnie od pogody. Koszt takiej pompy jest podobny do solarów. Koszt ogrzewania wody gazem dla 4-osobowej rodziny to ok 100-150 zł/mc Po ilu latach zwróci ci się inwestycja w PC? A skoro chesz PC - to po ilu latach zwróci ci się inwestycja w przyłącze gazowe do ogrzewania domu? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 02.01.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) 150 tyś zyla + mąż.....???Trochę Cię poniosło.A ten kredyt hipoteczny to ile??? Napisałam wyżej, że tyle mam w tej chwili a resztę trzeba będzie skredytować. Ile - to właśnie próbuję oszacować w rozsądnym przybliżeniu korzystając z Waszych rad. Może wystarczy 80 a może trzeba 180? Elfir dziękuję za odpowiedź. Właśnie takich szukam. Jak już pisałam w budowie jestem całkiem zielona. Reasumując najrozsądniej byłoby na początek zamontować gaz i tyle. A domek faktycznie ma trzy kominy i jak twierdził nasz architekt może być trochę droższy w budowie ale za to ma być ekonomiczny w użytkowaniu, no i rozkład pomieszczeń (z małą zmianą czwartego pokoiku na garderobę) jest idealny jak na mój gust. Ale wracając do mojego pierwszego pytania: ILE TO MOŻE KOSZTOWAĆ POD KLUCZ? Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Monia W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 02.01.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Monia musisz zdecydowac się czym chcesz ogrzewać dom , nie ma sensu wszystkim naraz Kominek tylko dla klimatu ? Jesli masz dużo pieniędzy na budowę to czemu nie , ale jeśli chcesz ciąć koszty tam gdzie się da to odpuściłabym sobie " kominek dla klimatu ". Trochę drogi ten klimat .... Projekt fajny, sama brałam go pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 luntrusk dostała bana ode mnie. Już po raz drugi. Odwołała się się od tej decyzji do Redakcji i Redakcja, po raz drugi, uwierzyła jej, że gnębi ją zazdrosna o jej męza, zarobki, mądrość i urodę moderatorka. Póki Redakcja nie przecztała co luntrusk powypisywała na forum i jak głęboko ludzi obraziła, dotknęła komentując niewybrednie ich problemy osobiste. Natychmiast przywróciła mojego bana. To tak w kwestii pisanych do mnie pretensji, że się na nią uwzięłam. Dostała bana, bo sobie zasłużyła. Prawidłowo - coraz częściej czyta się takich, co to mają o budowaniu domu takie pojęcie jak specjaliści Macierewicza pojecie o lotnictwie , a człowiek chciałby sie dowiedzieć czegoś konkretnego. Nie każdy ma misję, ... jak co poniektórzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 02.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jak to jest że jak luntrusk znika to niktspecjalny się od razu pojawia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Przecież dostała bana do Redakcji, o co ci chodzi? Pierwszy raz i drugi Redakcja nie uwierzyła, że nie robię prywaty, tylko usuwam z forum szkodnika. Za trzecim razem Redakcja sama to zauważyła. Czytasz się czasami Moderatorze...................Przecież dostała bana do Redakcji........ A te od Redakcji są inne...............Kobieto moderatorze nadal uprawiasz prywatę.........choć to Twoje słowa..Nic mi do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 02.01.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Monia musisz zdecydowac się czym chcesz ogrzewać dom , nie ma sensu wszystkim naraz Kominek tylko dla klimatu ? Jesli masz dużo pieniędzy na budowę to czemu nie , ale jeśli chcesz ciąć koszty tam gdzie się da to odpuściłabym sobie " kominek dla klimatu ". Trochę drogi ten klimat .... Projekt fajny, sama brałam go pod uwagę. No drogi, drogi ale kominek jest marzeniem mojego męża od zawsze, więc być musi żeby nie wiem co A na budowę tak jak pisałam na początek mam 150 tys, resztę planuję skredytować na tyle ile będzie trzeba do przeprowadzki. Potem jeszcze mieszkanie pójdzie pod młotek, więc mam nadzieję że tyle wystarczy żeby nie polecieć z torbami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jak to jest że jak luntrusk znika to niktspecjalny się od razu pojawia ? to się nazywa Tsunami albo zwykły zbieg okoliczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Jak to jest że jak luntrusk znika to niktspecjalny się od razu pojawia ? Bo on czuwa....................:D:D:D:D:D:D..Nie utożsamiaj mnie z kimś innym na FM ,bo w tym konkretnym wypadku z luntrusk mam tylko dwie odsłony a ,że jesteś za krotki-tka polemiką z tobą pominę. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 to się nazywa Tsunami albo zwykły zbieg okoliczności Coś Cię swędzi?:yes::yes:.Masz problem............nie nakręcisz mnie misiuniuńciu.:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 to się nazywa Tsunami albo zwykły zbieg okoliczności Budujesz chałupę za 2oo tysiaków.????Chcesz się tym podzielić z ludźmi ti na FM....czy tak wlazłeś by pierda pościć bo NS się pojawił..............jakieś wnioski,przemyślenia,kasa,czy się da czy nie,.....jakieś konkrety !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Czytasz się czasami Moderatorze............... A te od Redakcji są inne...............Kobieto moderatorze nadal uprawiasz prywatę.........choć to Twoje słowa..Nic mi do tego. Dobrze, niech ci będzie. Zazdrościłam luntrusk jej wspaniałego męza, jego zarobków i jej wspaniałego domu za 200 tyś. Dlatego Redakcja dała jej bana. Widocznie mnie lubią. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) No drogi, drogi ale kominek jest marzeniem mojego męża od zawsze, więc być musi żeby nie wiem co A na budowę tak jak pisałam na początek mam 150 tys, resztę planuję skredytować na tyle ile będzie trzeba do przeprowadzki. Potem jeszcze mieszkanie pójdzie pod młotek, więc mam nadzieję że tyle wystarczy żeby nie polecieć z torbami... Jak masz na początek 150 tyś i jeszcze mieszkanie, to może zajrzyj jednak do działu domów za 300 tyś. Nie będziesz musiała się ograniczać, oglądać każdą złotówkę, szarpać się po godzinach z pracą na budowie? Bo ten domek za 300 tyś wybudujesz. A za dodatkowe 50 tyś wykończysz w niezłym standarcie (bez mebli, bo tu trudno wyrokować). Za to namawiam na rekuperację i wywalenie dwóch kominów. Łazienkę zrobiłabym wówczas większą, w miejscu tego pokoju, bliżej sypialni. Wc przeniosła bliżej kotłowni, wydzieliła pralnię a spiżarkę powiększyła o wc. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Budujesz chałupę za 2oo tysiaków.????Chcesz się tym podzielić z ludźmi ti na FM....czy tak wlazłeś by pierda pościć bo NS się pojawił..............jakieś wnioski,przemyślenia,kasa,czy się da czy nie,.....jakieś konkrety !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Dobrze, niech ci będzie. Zazdrościłam luntrusk jej wspaniałego męza, jego zarobków i jej wspaniałego domu za 200 tyś. Dlatego Redakcja dała jej bana. Widocznie mnie lubią. No i o to mnię chodziło .............zaczynamy przed banowaniem rolmalnie;) rozmawiać.Domu za 200 tyś wybudować się nie da.Nawet z dwoma szwagrami i ich pupkamii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 02.01.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Za to namawiam na rekuperację i wywalenie dwóch kominów. Łazienkę zrobiłabym wówczas większą, w miejscu tego pokoju, bliżej sypialni. Wc przeniosła bliżej kotłowni, wydzieliła pralnię a spiżarkę powiększyła o wc. Wywalić dwa kominy tzn. które? Bo tam jest jeden w kotłowni, jeden do kominka i jeden między kuchnią a małym wc-tem. Przy tej powierzchni wystarczy jeden komin z rekuperatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 :no::no:.Umisz coś innego w topiku???No wiesz taki konkret............taki Twój styl............Czy tylko tak z ukrycia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No i o to mnię chodziło .............zaczynamy przed banowaniem rolmalnie;) rozmawiać.Domu za 200 tyś wybudować się nie da.Nawet z dwoma szwagrami i ich pupkamii. A netbet jest po prostu wrednym kłamcą... I te pozostałe, wymienione ostatnio tutaj osoby. Nic, tylko łudzą grzeczna dzieci swoimi rzekomymi doświadczeniami. Fałszują wyniki w swoich dziennikach. Ach, niktspecjalny, twój świat to świat bardzo wrogi. Pełen kłamców. To, że ta wizja nie ma nic wspólnego z rzeczywistością się nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 ...Czy tylko tak z ukrycia??? :no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Wywalić dwa kominy tzn. które? Bo tam jest jeden w kotłowni, jeden do kominka i jeden między kuchnią a małym wc-tem. Przy tej powierzchni wystarczy jeden komin z rekuperatorem? Przy rekuperacji starczy ci jeden komin - od kominka. Rekuperator to urządzenie do odzyskiwania ciepła z wentylacji mechanicznej. Mechanicznej, czyli wymuszonej wentylatorami. W takiej wentylacji na jednej ścianie budynku montuje się nawiew a na drugiej wywiew - kominy są niepotrzebne. A do pomieszczeń strumień powietrza jest rozsyłany kanałami ukrytymi np. na stryszku. Przy piecu gazowym kondensacyjnymi spaliny możesz wyrzucac przez ścianę a nie kominem. A przy PC komin wcale nie jest potrzebny. Zastanów się dobrze czy jest sens ciągnięcia przyłącza gazowego, a potem płacenia opłat za przesył, za administrowanie itd. Ja mam wrazenie, że popełniłam błąd z gazem, ale jak podejmowałam decyzję o budowie to PC były bardzo drogie. Teraz są tańsze. Zamiast duplikować systemy grzewcze, zainwestuj pieniądze w dobre ocieplenie budynku. 20 cm styropianu na ścianie nikogo tu na forum nie dziwi. Zajrzyj ludziom do dzienników, popytaj, przeczytaj wątki z cyklu "czego byś wiecej nie zrobił na budowie". A projekt dobierz na samym końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts