Elfir 03.01.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 to po co się w nim udzielasz ..przecież marzenia się nie spełniły....Ludzie czy to tak trudno zrozumieć??? Na moje marzenia byłoby mnie stać po wygraniu w totolotka Na dom marzeń nie starczyłoby mi pewnie i 1 mln. Natomias plany i realne zamierzenia się spelniły co do joty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Doskonale wiem co się tu dzieje, czytam go od początku, data rejestracji na forum nie ma znaczenia, można czytac forum bez rejestrowania się. Dopóki ty się tu nie pojawiłeś watek był fajny. I jeszcze raz - DA SIĘ WYBUDOWAĆ DOM ZA 200 TYS. Kiedy w końcu to zrozumiesz ? Przeczytaj dziennik Kwitko i odpowiedz sobie na pytanie czy jej się udało czy nie. Bo my wszyscy wiemy że tak, tylko ty tego nie chcesz przyjąć do wiadomości - nie wiem dlaczego, może ci głupio ze ktoś nie przepłacił. Kąsasz jadem jak co najmniej DEZET ale jemu to przystoi ..Ty krótki Bolek nic nie wiesz o budowaniu a wrzeszczysz na cały Świat. . Dopóki ty się tu nie pojawiłeś watek był fajn. Dopóki Ty się nie pojawiłaś wątek był merytoryczny..wszystkiego najlepszego w 2014 roku....masz zawsze opcję ignoruj...po prostu olej mnie i nie odpowiadaj. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Na moje marzenia byłoby mnie stać po wygraniu w totolotka Na dom marzeń nie starczyłoby mi pewnie i 1 mln. Natomias plany i realne zamierzenia się spelniły co do joty. Za to też Cię kocham...jesteś inna jak Ci wszyscy.....jak z zaproszeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 03.01.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Piszesz nie na temat, odpowiedz na pytanie czy Kwitko wybudowała dom do 200 tys ? Proste pytanie , prosta odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 NS- po 486 stronach wątku i 7 latach trochę się realia zmieniły. Pierwsza strona to m.in. wymienione domy 130 i 170+garaż m2. Jest nawet post o piwnicy pod parterówką. Dziś wiemy, że tyle nie potrzeba. Ile jest osób, które przeczytają wszystkie posty od 2006 roku. To nie ma sensu, choćby na zmianę cen materiałów, które nie tylko rosły, bo teraz są niższe niż kilka lat temu. Założenia budowy domu ok.100m2 tu były- wypracowane z doświadczeń forumowiczów. Negujesz domy, które zostały za tą kwotę wybudowane i tu opisane. To w takim razie napisz dlaczego nie da się wybudować domu 130m2 za 200k.- tak będzie w zgodzie z 1 stroną tego wątku. W obecnych czasach domu za 200 tyś 130 mKw się nie da nie dlatego ,że ceny spadły ale dlatego ,że zmieniły się realia w budowaniu.Więc nie wciskaj mi kitu ,że Ty potrafisz i to jeszcze 130 m2.Wiesz co Ty piszesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Piszesz nie na temat, odpowiedz na pytanie czy Kwitko wybudowała dom do 200 tys ? Proste pytanie , prosta odpowiedź. Za krótki Bolek jesteś by z Tobą prowadzić dyskurs.za krotki......Tobie już nie da się odpowiadać ziejesz jadem.............a ja przy swoim pozostanę by ludziskom w bańkach niepotrzebnie nie przewracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 03.01.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Czyli wiesz że się da tylko nigdy się do tego nie przyznasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 03.01.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Za krótki Bolek jesteś by z Tobą prowadzić dyskurs.za krotki......Tobie już nie da się odpowiadać ziejesz jadem.............a ja przy swoim pozostanę by ludziskom w bańkach niepotrzebnie nie przewracać. Gdzie tu jad ? Proste pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 03.01.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ludziska;) Czy mogę wciąć się w tą dyskusję???- bo mam pytanie - czy podłogówka jest dużo droższa od normalnego centralnego? Wykonanie mam na myśli, nie użytkowanie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 W obecnych czasach domu za 200 tyś 130 mKw się nie da nie dlatego ,że ceny spadły ale dlatego ,że zmieniły się realia w budowaniu.Więc nie wciskaj mi kitu ,że Ty potrafisz i to jeszcze 130 m2.Wiesz co Ty piszesz??? Zadałem proste pytanie: DLACZEGO NIE DA SIĘ WYBUDOWAĆ DOMU 130m2 za 200k? Odpowiesz?? Kilka punktów wystarczy- dawaj te realia. Będziemy konkretnie rozmawiać i rozwiewać marzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 03.01.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ja jako czytacz bez doświadczenia wolałabym przeczytać co się da za te 200 tys zrobić i w jakich warunkach, czyli: region, firma czy gospodarski, standard, metraż, ilość kondygnacji itp. Ponieważ udziela się już chyba wszystkim ten niezdrowy klimat, pozwolę sobie w podobnym tonie wyrazić moje zdanie: WALI MNIE KTO MA RACJĘ:mad: Dajcie więc spokój i piszcie konkrety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ludziska;) Czy mogę wciąć się w tą dyskusję???- bo mam pytanie - czy podłogówka jest dużo droższa od normalnego centralnego? Wykonanie mam na myśli, nie użytkowanie:wiggle: Dużo? nie. Różnica kosztów będzie zależna od wielkości domu, rozkładu pokoi (czyli odległości pętli od rozdzielacza), wybranych modeli grzejników (ozdobne grzejniki potrafią być bardzo drogie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ja jako czytacz bez doświadczenia wolałabym przeczytać co się da za te 200 tys zrobić i w jakich warunkach, czyli: region, firma czy gospodarski, standard, metraż, ilość kondygnacji itp. Ponieważ zakładamy, że dom za 200 tyś. trzeba wybudować samemu, własnymi rękoma w jak największym zakresie, to regionalizacja ma małe znaczenie. Materiały budowlane i tak kupuje się w internecie tam, gdzie najtaniej. Natomiast jeśli chodzi o ekipy - najdroższe są w okolicach z małym bezrobociem lub blisko granicy z Niemcami, a najtańsze w regionach z dużym bezrobociem i blisko granicy z Ukrainą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.01.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dużo? nie. Różnica kosztów będzie zależna od wielkości domu, rozkładu pokoi (czyli odległości pętli od rozdzielacza), wybranych modeli grzejników (ozdobne grzejniki potrafią być bardzo drogie) Dodałbym jeszcze jeden element, a mianowicie czym będzie grzany ten domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 03.01.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dom będzie grzany gazem. Piec jednofunkcyjny kondensacyjny. Wydaje mi się że lepsza by była podłogówka. To jest jeszcze do przemyślenia. Co do ceny ekip, to nie wiem jakie są gdzie indziej, ale jak w sierpniu zeszłego roku pytałam o koszt wybudowania naszego domku, to firma powiedziała nam 28 tys, a lokalny murarz z 2 pomocnikami +mój mąż 12 tys. To tylko za ściany - fundament i dach osobno.Wydaje mi się że nie jest to duży koszt, choć nie mam porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 a ta okolica to gdzie mniej wiecej? bo jak za ściany tylko to cholernie drogo 28tys.ja zapłaciłem od wykopu po czubek dachu jednej ekipie 50 tys. - ale zrobili wszystko od wykopów pod płytę po ułozenie dachówki.. szczegóły w moim db, jest opisane co i jak było robione przez ekipę.. na teraz wydałem około 200 tysięcy, za 30-40 się mam zamiar się wprowadzić (do zrobienia tynki, ocieplenie, płytki, malowanie itp. )- materiały typu styropian, płytki, kibelki, umywalkę itp. już mam.. dom parterowy z poddaszem moliwym do wykorzystania ale na razie strych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Ludziska;) Czy mogę wciąć się w tą dyskusję???- bo mam pytanie - czy podłogówka jest dużo droższa od normalnego centralnego? Wykonanie mam na myśli, nie użytkowanie:wiggle: Nie wiem co to jest normalne centralne,bo podłogówka też może być normalnym centralnym Jeśli kondensat to tylko podłogówka,masz zdolnego męża,niech sobie zawezwie pomocnika i podłogówkę pykną w 2 dni. Na domek ok.100m2 potrzeba ok.600-700mb rurek co daje koszt ok.2000zł,do tego rozdzielacz ok.500zł i pierdoły ok.100zł i mamy podłogówkę. Czy będzie droższa od grzejników i o ile tego nie wiem,bo nie zastanawiałem się nigdy nad grzejnikami. Podłogówka to grzejnik niskotemperaturowy,kondensat ma najlepszą sprawność przy niskiej temperaturze zasilania,poza tym w każdym momencie możesz przejść na inne niskotemperaturowe źródło ciepła,które to w dzisiejszych nowobudowanych domach coraz lepiej się sprawdzają.Dla hejterów,mam namyśli prąd. Grzejniki zostawmy dla starych domów ogrzewanych węglem. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Monia W 03.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 a ta okolica to gdzie mniej wiecej?.. Okolice Tarnobrzega. Na razie pytałam tak tylko informacyjnie jedną firmę i jednego murarza. Mam jeszcze namiar na 2 murarzy lokalnych i do nich się udam jak będę mieć pozwolenie. Z tego co polecali mi ludziska z okolicy, którym właśnie ci panowie wybudowali domy, to te trzy ekipy wiejskie są solidne. Wykonują też całość robót, ale ceny nie znam, dopiero jak pojadę z projektem to ustalę. Arturo72 normalne to miałam na myśli z grzejnikami.. Mieszkam w bloku dlatego dla mnie takie jest normalne a podłogówka kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Arturo72 normalne to miałam na myśli z grzejnikami.. Mieszkam w bloku dlatego dla mnie takie jest normalne a podłogówka kosmos Do momentu przeprowadzki przez 41 lat mieszkałem w blokach z kaloryferami ale powiem CI,że jeszcze przed budową uważałem,że grzanie prądem może być tanie,co dla niektórych,nawet mieszkających już w domach może być uważane za kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Monia W- lektura dla męża o podłogówce samemu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w Przed zrobieniem podłogówki trzeba zrobić OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts