Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ewa,

Dlaczego uważasz, że to połowa kosztów?

O wykończenie: płytki, panele, drzwi wewnętrzne, armaturę, gładzie itd. to się nie martwie, ponieważ dostęp do tych materiałów będzie po kosztach, a robocizna za free. Wszystko inne określam jako stan surowy zamknięty :)

Jako laik, zastanawiam sie jakie są plusy i przede wszystkim minusy płaskiego dachu i braku kondygnacji nad nazwijmy to, tą podstawową.

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ewa,

O wykończenie: płytki, panele, drzwi wewnętrzne, armaturę, gładzie itd. to się nie martwie, ponieważ dostęp do tych materiałów będzie po kosztach, a robocizna za free. Wszystko inne określam jako stan surowy zamknięty :)

Jako laik, zastanawiam sie jakie są plusy i przede wszystkim minusy płaskiego dachu i braku kondygnacji nad nazwijmy to, tą podstawową.

Ano, bo ja mówilam o takim typowym SSZ a ty piszesz o właściwie deweloperskim...

To zależy od ciebie. Jeżeli ma być po taniości - ale tak na serio - to robisz taką zewnątrzną wydmuszkę z wylewką, lekki dach bez stropu, sciany wewntrzne z gk i w nich instalacje, już bez tynku wtedy i masz tanio. Moooże 150 wystarczy, choć byłabym ostrożna. Same kable, pstryczki, centralki itp to są koszty. Duże.

Ale jeżeli chcesz stropodach (nie wiem, jak to jest w projekcie, nie widać), to już koszt rośnie ze 20 tyś co najmniej, a jeszcze trzeba dobrą ekipę, bo schrzanić łatwiej. Jak ściany działowe murowane, to tynki wewnętrzne dojdą. I kucie pod przyłącza. I tu już masz normalną cenę, jak dla mnie, czyli pewnie z 250 tyś. A elewacja dołoży swoje...

Musisz poczytać najpierw, bo projekt daje możliwości, tylko znać się trzeba, żeby je znaleźć. No i te wybory, wybory ;)

WItam wszystkich,

Nie będę oryginalny na początku i zapytam Was - fachowców :) o to czy możliwym jest wybudowanie parterowego domu (100m2) poniżej 150tys zł chodzi mi tylko o stan surowy zamknięty + instalacje. Nie mówie o samodzielnej budowie. Lokalizacja - Koszalin.

Interesuje mnie projekt z linka poniżej:

http://z500.pl/projekt/282/Zx53,nowoczesny-dom-parterowy-z-funkcjonalnym-wnetrzem-3-sypialnie-i-duzy-taras/kosztorys.html

Z kosztorysu projektu wynika, że zamknięcie w takich kosztach jest możliwe. Zastanawia mnie jednak, czy to nie aby "pic na wodę" dla kogoś, kto nie ma większego pojęcia o budowie domu.

A druga sprawa jest taka:

Istnieje możliwość, że na sąsiednich działkach w tym samym czasie realizowane byłyby dwie budowy według tego samego projektu.

Czy i w jakim stopniu ograniczałoby to koszty ponoszone na budowy? Zakładam, że zakup materiałów x3 ograniczyłby ich koszty o kilka/kilkanaście procent - ale czy mam rację? Jak Wam się wydaje, czy takie rozwiązanie możliwe byłby również podczas prac poszczególnych ekip?

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam,

Cześć Sąsiedzie ;) Jeśli budowa będzie nie samodzielnie, to dużo kasy pochłonie robocizna. EZS wymieniła różnice w konstrukcji ścian stropodachu, itd. Jeśli spojrzysz na dom bez tych upiększeń elewacji i zaczniesz realizować budowę, to potem będzie chęć "dokończenia", a dodatkowo obok będą takie same domy i będziesz chciał się wyróżnić, czyli koszty nie niezbędne, ale znaczne.

Jeśli budowę prowadziłaby ta sama ekipa na wszystkich domach, to możecie negocjować robociznę. Materiały na ściany i tak pewnie kupisz w "Tęczy"- jak ja kupowałem było najtaniej właśnie tam. Bez jakichś super promocji zysku wielkiego bym się nie spodziewał- ale na 3 budowy coś można utargować (tylko wtedy ekipa się nie wyrobi). Materiały lepiej kupować zimą. Przy realizacji 3 budów myślę, że da się jakieś rabaty uzyskać też na przyłączach.

Odnośnie samego projektu- drzwi tarasowe w każdej sypialni i salonie... takie ładowanie na siłę, a to też koszt. Ale Twój wybór.

Może w 150k do deweloperki dałoby się zmieścić- bez pracy własnej- nie wiem. Mnie tyle kosztowało to, co mam zrobione, ale "tymi ręcami".

Ewa,

Minusy płaskiego dachu: trzeba odśnieżać (chyba) ;)

Brak kondygnacji uważam za plus- nie musisz wchodzić spać po schodach. Mniejsza kubatura, mniejsze koszty ogrzewania- maksymalne ocieplenie stropodachu załatwi sprawę- nie ogranicza wysokość podłogi strychu.

Odnośnie samego projektu- drzwi tarasowe w każdej sypialni i salonie... takie ładowanie na siłę, a to też koszt. Ale Twój wybór.

Może w 150k do deweloperki dałoby się zmieścić- bez pracy własnej- nie wiem. Mnie tyle kosztowało to, co mam zrobione, ale "tymi ręcami".

Opcja drzwi tarasowych w każdej z sypialni raczej odpada, wystarczą tylko te w salonie. CIekaw jestem jak wygląda opcja dostępności i kosztów fachowców w okolicy.

spokojnie, poczytaj dziennik Roberta Skitka http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180362-architekta-dom-z-prze%C5%9Bwitem-komentarze/page37 to są komenty, dziennik sobie znajdziesz. On robił płaski dach. Tylko obciążenie na snieg policzyć trzeba dobrze i palcem nie ruszasz a masz cieplej pod kołderką. Woda spłynie rynną. Tylko do takiego dachu musi być dobra ekipa, bo błędy się mszczą.

Ale projekt jest bardzo ładny i warto go budować. Tylko trzeba pomyśleć.

Minusy płaskiego dachu: trzeba odśnieżać (chyba) ;)

W moim mieście ok 50% dachów jest płaskich i jeszcze nigdy nie widziałam kogoś by odśnieżał dach.W tym projekcie nie tylko po obrzżach są ściany nośne.Idą w poprzeg całego domu i wokół pokoju nr3.Jednak największym dla mnie minusem jest całkowite połączenie kuchni i salonu.W takim połączeniu czujesz się jak w większej kuchni, a salon gdzieś znika.Co do kosztorysów z pracowni z500 są one bardzo zaniżone.Ten dom będzie ciężko wybudować do 165 tys z instalacjami jak podaje biuro.Koszt dachu płaskiego jest porównywalny do kosztu dachu klasycznego, tak przynajmniej wynika z dzienników budowy domów z płaskim dachem.

• 2 weeks później...

:o

witam wszystkich.

potrzebuje porady na temat kilku projektów. Co myślicie o nich

http://z500.pl/projekt/z7.html

http://www.dobredomy.pl/projekt/sloneczkoII

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-miniaturka/m3fd053812a25d#wycofanie-info

http://www.mgprojekt.com.pl/szpak

który byłby najprostszy i najtańszy w budowie. każda rada mile widziana:p

pozdrawiam

Ale dziś inaczej jak celowanie w 3 litrowca, nie ma sensu. Nie piszę nawet o pasywnym.

Potem wybierzecie piec na eko głupote, zakażą czego życzę palaczom węglem i plastikiem rychło.

Niech przestaną palić w tych śmiesznych piecykach węglem.

Przez własną głupotę i krótkowzroczność! w imię jakieś głupiej tradycji.

Bardzo ciekawe projekty, ja bym coś wybrał z poddaszem i przerobił na paswynego, 3 litrowego.

Tak aby grzać jakąś PC ... najlepiej samodiełką :)

Na moje oko Z7 najtańszy a przy tym o najbardziej praktycznym programie użytkowym (mały dom, więc pomieszczenia niewielkie, ale jednak wszystkie sypialnie mają więcej niż10 m, łazienka też sensownej wielkości, pomieszczenie gospodarcze przy kuchni - poręcznie, stosunkowo niedużo metrów poszło na komunikację).

Nie wiem czym planujesz ogrzewać - wielkość kotłowni wskazuje, że na pewno nie będzie to paliwo stałe. I dobrze. :) Dom jest niewielki, dołożenie na grubości izolacji nie będzie kosztowało dużo, a może być za to tanio w ogrzewaniu. Jeżeli ściana kuchnia-salon będzie od słonecznej strony, to nad stołem jadalnym dodałabym okno.

Słoneczko II jest trochę większe i ma ekstra wypustkę bryły na kuchnię, hall "zjada" ponad 10 m2.

Miniaturka - dom z poddaszem - po podłogach ponad 100 m2, ale ze skosami, więc już mniej ustawnie. Dodatkowe metry podłóg w praktyce poszły na garderoby.

Szpak też prosty i niedrogi w budowie, jakieś 10m2 większy od zetki. Właściwie jest ok, ale mi osobiście nie podobają się takie kombinacje komunikacyjne jak ścianki po ukosie.

Szpak też prosty i niedrogi w budowie, jakieś 10m2 większy od zetki. Właściwie jest ok, ale mi osobiście nie podobają się takie kombinacje komunikacyjne jak ścianki po ukosie.

Szpak to był nasz pierwszy wybór, ale architekt który miał adaptować projekt też bardzo źle ocenił właśnie skośne ściany.

Przymierzaliśmy się do Z7, ale ostatecznie uznaliśmy że jest trochę za mały i mamy jego większego brata - z8. Obydwa bardzo proste w budowie.

dzięki za wszelkie rady. Z7 też jest moim faworytem ze względu na najlepsze wykorzystanie powierzchni. słoneczko to był pierwszy pomysł lecz im dłużej sie zastanawiałem tym mniej mi sie podoba.

ale jest problem gdyż w warunkach zabudowy mam wymiar elewacji frontowej maks. 12m. i co teraz??:eek:

i kąt dachu między 25 a 45 stopni. i jaki radzicie strop?? mój ojciec mówi żebym nawet drewnianym nie zawracał sobie głowy tylko zrobić monolit lub terrive i później wykorzystać poddasze( trzeba zwiększyć kąt nachylenia)

ogrzewanie oczywiście gazowe, rezygnujemy z kominka(z doświadczenia wiem że to tylko drogi wydatek którego sie nie używa)

"bowess" dodatkowe okno w salonie odpada gdyż chciałem do domu dostawić wiatę na samochód

już bym sie na niego zdecydował ale nie wiem jak to będzie z tą szerokością domu.

brałem pod uwagę jeszcze ten:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-iii,2499,0,0.htm

chyba że coś ktoś ma jakąś propozycję??

Z7 jest trochę opisu budów w sieci. Nie doradzę Ci w kwestii stropu bo buduję szkieletora.

Ostatni projekt też niegłupi chociaż ta łazienka w Z7 chyba lepiej dobrana - nie trzeba długich instalacji ciągnąć.

Ja robię projekt indywidualny mocno podobny do Z14 - z poddaszem. 10x8 metrów. W kwestii czy z poddaszem czy bez wychodzi, że róznice finansowe nie są wielkie. Jakbym nie potrzebował 4 sypialni to bym budowal Z7 właśnie z dachem 35 stopni aby w przyszłości na strychu coś jeszcze zaadoptować.