wskazówka 09.05.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 niestety trzeba wziasc poprawke jak na wiekszosc wyliczen/kosztow na tym forum Forum informuje co i za ile,forum podpowiada inwestorom co i za ile,wtedy inwestor wie co i za ile i szuka i negocjuje. Forum pomaga jeleniom stać się świadomym inwestorem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 09.05.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 ...Forum pomaga jeleniom stać się... Sorry Artek ale jak czytam Twoje posty to glownie widze cos w ten desen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wskazówka 09.05.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 (edytowane) Sorry Artek ale jak czytam Twoje posty to glownie widze cos w ten desen dom z forum nie dla idiotów... dom bez forum dla idiotów... Chociaż zauważyłem,że w ostatnim czasie forum w postaci "naczelnych dowódców" foruma pomaga robić idiotów z inwestorów za kilka srebrników dodatkowo na koncie... Dlatego sens pierwszych sentencji jest w czasie przeszłym i sądzę,że nie będzie już w czasie teraźniejszym ze względu na zobowiązania wobec płacących srebrniki... Edytowane 9 Maja 2014 przez wskazówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.05.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Rozumiem, ze podlogowki wszyscy teraz robia sami a grzejniki wieszaja tylko fachowcy... Wydaje sie mi, ze juz wystarczajaco nagdybalismy. Ile podlogowka kosztuje to wiem, bo zaplacilem za owa. Teraz moze ktos sie wypowie jaki jest rzeczywisty koszt instalacji CO na grzejnikach? Czy nie mając narzędzi zrobisz podłaczenia do grzejników- jakieś zaciskarki, palnik, itp. - zależy jaka instalacja.Te narzędzia kosztują. Rurę podłogówki sam rozłożysz i podłączysz do rozdzielacza 1 kluczem. Masz podłogówkę- weź np. salon(musisz wiedzieć ile mocy potrzebujesz) i policz ile wydałeś na rury, cenę rozdzielacza podziel przez ilość sekcji i zsumuj. Mając moc salonu dobierz moc grzejników i do tego osprzęt. Potem porównaj koszt i napisz, co sam zrobisz- grzejniki, czy podłogówkę(koszt fachowca). Pamiętaj, że często hydraulik bierze "od punktu", czyli np. 10 grzejników x ...zł. Upraszczam celowo instalację tylko do rozdzielacza. Przy piecu robota będzie... porównywalna. Mam nadzieję, że Twoja podłogówka to nie w stylu "damy rurkę co 15cm i będzie pan zadowolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 10.05.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 [...] Wkleiłem przykład skrajny, by wylać kubeł zimnej wody na gorące głowy, którym się wydaje, że jak zbudują dom bez RECU, WM, GWC, PW, PC, SRUTUTU, poczwórnych szyb, potrójnych posadzek, popiątnych izolacji, to po prostu umrą! [...] ROTFL, racja . Inna sprawa, że wiele instalacji, które na forum są wręcz obowiązkowe, w prawdziwym świecie wciąż są spotykane rzadko. Np. reku (które akurat sobie sprawiłem) to ciągle egzotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 10.05.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 ...Mam nadzieję, że Twoja podłogówka to nie w stylu "damy rurkę co 15cm i będzie pan zadowolony" Tez mam taka nadzieje;) Robiona przez goscia z pojeciem, ze tak powiem tematyka energooszczednosci nie jest mu obca (to forum rowniez ). Jesienia starujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 10.05.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 DEZET - podłogówka pewnie łatwiejsza do wykonania sposobem gospodarczym, ale zakładając wykonywanie instalacji za pomocą fachowców, podłogówka w całym domu wyjdzie kilka tys drożej. Tak przynajmniej wynika z moich potyczek z hydraulikami. Nie jest to różnica powalająca, ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.05.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 DEZET - podłogówka pewnie łatwiejsza do wykonania sposobem gospodarczym, ale zakładając wykonywanie instalacji za pomocą fachowców, podłogówka w całym domu wyjdzie kilka tys drożej. Tak przynajmniej wynika z moich potyczek z hydraulikami. Nie jest to różnica powalająca, ale jest. Tak, ale w tym wątku zakłada się, że im więcej prac inwestor wykona sam, tym większa szansa zmieścić się w zakładanym budżecie. A podłogówka sprzyja samodzielnemu wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 ale chyba liczycie system grzejnikowy z najtańszymi grzejnikami, które potem trzeba gdzieś ukrywać, bo ładne nie są? Bo czasem jeden ładny grzejnik może kosztować tyle co 1/3 podłogówki http://grzejnikipanelowe.pl/p/2013/11/purmo-c33-600x900-compact-tani-grzejnik-4-3685740041.jpg vs http://www.info-ogrzewanie.pl/p/o/Grzejnik_Moon.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.05.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Sposób wyliczania robocizny przez fachowców jest dla mnie... hmmm dziwny. Kiedyś kręcili stalowe rury, gwintowali- cena za ciężką robotę- ok. Potem plasticzki lub miedź i cena szybowała w górę, bo "nowoczesna "technologia. Choć gdybym sam był takim hydraulikiem też może dawałbym ceny "z czapy", bo można więcej zarobić, niby obniżając stawkę Elfir- oczywiście, że prędzej ktoś kupi zwykły grzejnik, niż pokazane przez Ciebie dzieło- to nie ten wątek. Standardowo grzejnik wisi pod oknem, za firaną, więc i tak jest "schowany". Zresztą każdy jest przyzwyczajony do ich widoku, bo są używane wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 10.05.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 ... http://www.info-ogrzewanie.pl/p/o/Grzejnik_Moon.jpg Grzejnik jak grzejnik....podloga ladniejsza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Dezet, ale lepsze jest wrogiem dobrego. Dzisiaj oprócz grzejnika/drabinki w łazience nie wyobrażam sobie grzejników pod oknami, na których firanki nie wiszą. Masz rolety rzymskie, rolety zwykłe, żaluzje.... do podłogi to jakoś nie sięga. Za tym tak niby popularnymi grzejnikami ludzie kleją folie na taśmach styro, muszą je zdejmować do remontu, w końcu co byś nie robił zbiera się tam kurz. Jedyny powód gdy zrozumiem montaż grzejników to obawy o parkiet, wymierne oszczędności na buforze przy grzaniu węglem lub moment gdy mamy te grzejniki w super promocji lub z odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.05.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 compi- pełna zgoda, ale gdzie nawet w nowym bloku znajdziesz podłogówkę? Tam królują grzejniki. Upierdliwości z nimi jest trochę, nie przeczę, ale nie ma co demonizować. Z odzysku jedynie, co można wykorzystać to żeliwniaki, bo włożenie używanego blaszaka, to proszenie się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Tylko że my tu nie o mieszkaniu, a o domku piszemy. Wg mnie podłogówka to taniej, szybciej, mniej prucia ścian i podłóg, komfort i estetyka. Tradycjonaliści jednak na pewno nie będą demonizowani. Tutaj każdy chyba stara się doradzić wg swoich odczuć i doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 10.05.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Podłogówka taniej i szybciej? Oj chyba nie:)Zreszta podłogówka ma wiele wad np. duza bezwładnośc..czyli sterowalność a co za tym idzie przy uzytkowaniu cięzko to wysterowac w stosunku do potrzeb..potrzebujemy oszczedzac-zakrecamu...potrzebujemy nagrzac- długo czekamy..archaizm..po drugie nie mozna desek na legarach dać,kilometry rurek..no i podobno niewskazane na niektóre choroby ale to nie jest takie oczywiste...Przeciez wazne zeby było ciepło i niezbyt drogo..grzejniczki na scianie to nie obraz Modiglianiego który ma prowadzić do omdlenia,grzejnik to element wyposazenia jak wycieraczka ,dach czy szczoteczka do zebów ,to sie nie ma podobać tylko normalnie spełnaic funkcje,problem w tym ze dla wielu dom nie jest tylko do mieszkania ale takze do podziwiania:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 najszybciej w takim razie to jest nadmuchowe - zdecydowanie nie jest bezwładne. Jest zdecydowanie taniej niż grzejniki i podłogówka.A zgodnie z nowymi przepisami domu i tak musi mieć WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.05.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Podłogówka taniej i szybciej? Oj chyba nie:) Zreszta podłogówka ma wiele wad np. duza bezwładnośc..czyli sterowalność a co za tym idzie przy uzytkowaniu cięzko to wysterowac w stosunku do potrzeb..potrzebujemy oszczedzac-zakrecamu...potrzebujemy nagrzac- długo czekamy..archaizm..po drugie nie mozna desek na legarach dać,kilometry rurek..no i podobno niewskazane na niektóre choroby ale to nie jest takie oczywiste... Przeciez wazne zeby było ciepło i niezbyt drogo..grzejniczki na scianie to nie obraz Modiglianiego który ma prowadzić do omdlenia,grzejnik to element wyposazenia jak wycieraczka ,dach czy szczoteczka do zebów ,to sie nie ma podobać tylko normalnie spełnaic funkcje,problem w tym ze dla wielu dom nie jest tylko do mieszkania ale takze do podziwiania:no: No popatrz, a ja głupi zamontowałem na każdej pętli podobny potencjometr jaki widzisz na grzejniku. W kotłowni regulowałem tym może dwie zimy temu, a ubiegłej skręciłem w dół odrobinę tylko wiatrołap. Mam ciepło i nie było drogo, a podziwiać grzejników już nie muszę. Ba, nawet nie musze tak jak w mieszkaniu zastanawiać się czy zastawienie ich biurkiem czy szafką nie spowoduje zawirowań w grzaniu. Nie prowadzi mnie to też do omdlenia bo juz nie mam tego wyposażenia. Nie jest po prostu mi potrzebne. Bezwładnościami, akumulacjami przejmowałem się gdy planowałem pętle i grubości posadzek. Teraz jestem zadowolonym użytkownikiem. Nie ma co dorabiać do tego ideologii o szkodliwościach i braku sterowalności. Po prostu plusów jest więcej niż minusów. Edytowane 10 Maja 2014 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.05.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Elfir jeśli pozwolisz........... to do czego ma służyć ten watek tak już bardzo niemerytoryczny?By compi prawił morały o zasadności stosowania potencjometrów na kalafiorach?By podłogówce fronta 247 dać upust?Dodając do tego dezetowatego używanego blaszaka jest prawie komlet nie na temat.Zaiste o tem prawim Dom do ok.200 tys. jest sens marzyć?Te marzenia to w końcu środek-serce domu czy jego konstrukcja zew.??? Edytowane 11 Maja 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.05.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Niktuś ogarnij się! Bo co nowy Twój występ na forum tym bardziej żenująco się robi. Przeczytaj wpisy na temat podłogówki i odpowiedz co tam znajdziesz w mianowniku większości wypowiedzi? Że jest tańsza! A więc porady są jak najbardziej właściwe w wątku gdzie inwestorzy szukają tańszych rozwiązań, tym bardziej gdy jest jeszcze taniej w wykonaniu własnoręcznym. Czego w tym nie pojmujesz zaiste nie wiem. Zagadkowa Niedziela nam się szykuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.05.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 NS- To nie mój pomysł z odzyskiwanymi grzejnikami, czytaj uważniej. No i marzeniami i miłością chałupy przez całą zimę nie nagrzejesz, choćbyś się nie wiem jak starał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts