Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pod klucz - wątpię.

Do stanu deweloperskiego, projekt do 100 m pow. całkowitej, wykonanie prawie w całości twoje - jest szansa.

No, chyba, że chcesz coś naprawdę małego (60-80 m2) wybudować?

J

Ja bede miał 83 m2+ 36 na górze do pózniejszej adopcjii co bedzie mnie kosztowac juz liczyłem 5600 zł co do grosika. jako że jestem na etapie dokańczania stanu deweloperskiego(instalacje,tynki) mój kosztorys zamknie sie na pewno w 155 tysiącach.No kilka ulubionych mebelków wezmę ze starej chaty ze soba...meble to rzeczy uzytkowe jak sie stare rozsypią to kupię nowe ale na pewno nie wtedy kiedy sie tylko przeprowadzam...nie zaczynam nowej drogi zycia,tylko zmieniam miejsce zamieszkania dom ma mi słuzyć wiernie jak pies..a nei być skarbbonka na pokaz.

Mój znajomy budujący sie tuz obok mojej działki parterówka 134 m2...na pewno wyda 250-300 tys.

Kolosalne znaczenie ma projekt,u mnie np. instalacja woda+kanaliza to jakeis 500-600 zł ..dosłownie kilka metrów rurek...u znajomego jak zobaczyłem samo prowadzenie wody to masakra..to samo okna,dach,i pelno innych pierdół

Praca własna to gro oszczednosci...jesli wynająłbym firme od A do Z to bym sie moze zamknął w 250 tysiącach ale raczej ciezko by było....Ja dom zbuduje w 2 lata po godzinach a spróbuj w 2 lata po godzinach zarobic 100-150 tys:)

Przemyslane zakupy....znam człowieka który za podobna ilość okien jaka jest u mnie wydał 32 tysiące..ja wydałem 10 tys...naprawde niekiedy jak patrze co ludzie wyczyniają jak dostana kredyt to masakra pytanie tylko - po co..?

Edytowane przez Kasia242

• Odpowiedzi 12,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pod klucz - wątpię.

Do stanu deweloperskiego, projekt do 100 m pow. całkowitej, wykonanie prawie w całości twoje - jest szansa.

No, chyba, że chcesz coś naprawdę małego (60-80 m2) wybudować?

Jakie masz media przy dzialce? Jaka działka - orientacja wzgledem stron świata, wielkosć? Jaki MPZP? Ile pokoi?

Przecież DEZET i nie tylko wybudował taki dom i to większy ,który Ty np. proponujesz.

.funkcjonalny projekt domu.....

pytasz go o pokoje a on o projekt (nie ma projektu to i nie ma pokoi) pogubiłem się w tym.:( Biorę udział w tym wątku nie po to by psuć atmosferę tylko po to by po kumać tych co wybudowali ponieważ niedługo sam stanę w tej opcji próbując coś córce pod Warszawa wybudować.

witam , dziękuję za odpowiedzi na moje pytanie .

Co do działki mam własną ,wszystkie media [gaz,prąd, wodociąg, kanalizacja] są tuż obok działki , mój tata buduję domy od 30 lat i powiedział ze mi wybuduję i wykończy za darmo ale z moją i rodziny pomocą , jedynie będę musiał wynająć ludzi do instalacji elektrycznej , centralnego ogrzewania i podłączenie gazu . i dostałem zapewnienie od taty ze 120 metrowy dom wybuduję i wykończy do 200 tys , ja uważam ze jest to realne ,

witam , dziękuję za odpowiedzi na moje pytanie .

Co do działki mam własną ,wszystkie media [gaz,prąd, wodociąg, kanalizacja] są tuż obok działki , mój tata buduję domy od 30 lat i powiedział ze mi wybuduję i wykończy za darmo ale z moją i rodziny pomocą , jedynie będę musiał wynająć ludzi do instalacji elektrycznej , centralnego ogrzewania i podłączenie gazu . i dostałem zapewnienie od taty ze 120 metrowy dom wybuduję i wykończy do 200 tys , ja uważam ze jest to realne ,

Tak realnie to miałeś łopatę dłużej niż 5 minut w ręce ? Masz możliwości i chęci do pracy na dwie zmiany przez kilka lat ? Kolega NS czasami pieprzy ale akurat w pewnych sprawach ma racje , jesteś gotowy na podjazd z "hasi" , siatkę leśną i palety czy pustaki zamiast tarasu i tysiąc pięcet innych tymczasowych rozwiązań ?

oj tam, jako posiadaczka tarasu z palet nie widze w tym nic złego :)

sakon - szukaj projektu:

1. prostokąt lub kwadrat

2. parterowy

3. bez ścian nośnych, poza zewnętrznymi (jest mozliwe o ile dom nie będzie szerszy od 7 m - dla stropu teriva)

4. Z jedną łazienką i jednym większym pom. gospodarczym (kotłownia, pralnia, składzik w jednym)

5. z jednym oknem na pomieszczenie

6. dwuspadowy dach, ewentualnie płaski lub pulpitowy

7. bez słupów, wykuszy

8. Jesli nie masz dzieci zastanów się nad budową domu małego ale z możliwoscią dalszej rozbudowy o dodatkowe pokoje.

Zastanów się nad ogrzewaniem.

Chcesz budować energooszczednie, czy tradycyjnie?

Bo możesz ogrzewac prądem (kable w podłodze lub nadmuchowo) i wówczas odpadną ci koszty podłączania gazu i robienia CO

Edytowane przez Elfir

kolego gt11 powiem ci tak jeśli miałbyś ojca murarza to na pewno byś wiedział o czym mówię , pracowałem u taty popołudniami i w soboty i wiem jak ciężki jest to chleb , i nie zadawaj takich głupich pytań czy trzymałem łopatę w reku , obecnie pracuje przy wykończeniach cały rok wiec chyba mam jakieś pojecie . Edytowane przez sakon1123

Po kiego grzyba ? bo chce być pewny ze nie porywam się z motyką na słońce, bo kasę można łatwo wydać ale mogę nie mięć i domu i kasy , a co do centralnego ogrzewania z tym mam największy problem jakie zrobić gazowe ,co, a może elektryczne

Nikt specjalny - niepotrzebnie (jeszcze) dajesz mnie za przykład, bo dom nie skończony i do tego nie mieści się w przyjętych tu "ramach", choćby ze względu na garaż. Ale celuję w jak najniższą kwotę za wybudowanie. Praca własna to duże oszczędności- jeśli ktoś ma zmysł techniczny i 2 "prawe" ręce. Tu gra idzie tylko o kasę- a nowy dom, to nie 100-letnia chałupa, w której stale coś szwankuje ze starości, koszty remontów przewyższają budowę nowego... bo trzeba stare rozebrać i nowe włożyć (czyt. robocizna x 2).

P.S. Dziennik trochę zaniedbałem, ale wkrótce relacja z postępów.

Bardzo fajny ten projekt. Będę z uwagą przyglądała się realizacji, jeśli zechcesz dzielić się postępami na FM :)

Nikt specjalny - niepotrzebnie (jeszcze) dajesz mnie za przykład, bo dom nie skończony i do tego nie mieści się w przyjętych tu "ramach", choćby ze względu na garaż. Ale celuję w jak najniższą kwotę za wybudowanie. Praca własna to duże oszczędności- jeśli ktoś ma zmysł techniczny i 2 "prawe" ręce. Tu gra idzie tylko o kasę- a nowy dom, to nie 100-letnia chałupa, w której stale coś szwankuje ze starości, koszty remontów przewyższają budowę nowego... bo trzeba stare rozebrać i nowe włożyć (czyt. robocizna x 2).

P.S. Dziennik trochę zaniedbałem, ale wkrótce relacja z postępów.

Daję to za mało powiedziane.Jakoś to twe budowanie przypada mi coraz bardziej do gustu a mam w tym cel bo j/w pisałem wkrótce i ja będę się mierzył z rzeczywistością u córki.

pozdrawiam.

sakon,całkiem fajny ten dom,mały dach i fundamenty,zwarta bryła,jak masz ojca murarza to kwota 200tys. jest ok,jak dla mnie jedyny minus to trochę mała strefa dzienna,ale jak się ma ograniczone fundusze to nie szaleje sie z metrażem,lepiej mały dom,ale wykończony,niż rozgrzebana budowa ciągnąca się latami.

jak dla mnie koszty generują - słup, nietypowe okna szczytowe na poddaszu, okna połaciowe, ocieplanie wełną połaci + k-g, wygłuszanie dodatkowego stropu, kominek, wiele okien, w tym w pomieszczeniach rzadko używanych (kotłownia), dwa kominy, itd.

kolego gt11 powiem ci tak jeśli miałbyś ojca murarza to na pewno byś wiedział o czym mówię , pracowałem u taty popołudniami i w soboty i wiem jak ciężki jest to chleb , i nie zadawaj takich głupich pytań czy trzymałem łopatę w reku , obecnie pracuje przy wykończeniach cały rok wiec chyba mam jakieś pojecie .

Szanowny kolego ojca murarza i tynkarza miałem i te wycieczki rodzinne sobie daruj a tym się różnię od Ciebie , że ja zamiast zastanawiać się czy mi starczy kasy wybudowałem dom i w nim mieszkam . Jest sporo projektów np Z7 rozebranych na czynniki pierwsze i przerobione w te i we wte , wystarczy policzyć materiały i robociznę uwarunkowaną lokalnie , trudno ? Dla Ciebie chyba tak .

Myśle że dasz rade jeżeli dużo będziesz robił sam.Zwróć uwage na projekt już sprawdzony LK506 (buduje taki tylko że powiększony o garaż- lk518 )