Elfir 29.05.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) teraz jest Mała Talia http://pracownia-projekty.dom.pl/arp_talia_mala.htm Tutaj możesz podzielić się doświadczeniami w budowaniu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225559-projekt-TALIA-MA%C5%81A-pracownia-ARCHIPORTAL&highlight=talia Przy takim układzie kotłowni nie sądzę, by kocioł na paliwo stałe był dobrym wyborem - nie ma wejscia z zewnątrz. PC chyba tylko powietrzna, inna będzie przerostem formy nad treścią. Mozesz spróbowac kominek + gaz ze zbiornika. Przy dwustronnym wkładzie kominkowym drewno mozna byłoby dokładac od strony kotłowni i nie miałbyś kotłowni w salonie. Edytowane 29 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 29.05.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Przy dwustronnym wkładzie kominkowym drewno mozna byłoby dokładac od strony kotłowni i nie miałbyś kotłowni w salonie. O o czymś takim nie słyszałem. Na pewno nie chciał bym robić kotłowni w salonie, ale jeśli kominek można by "obsługiwać" z pomieszczenia gospodarczego + ogrzewanie elektryczne - warte do przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 możesz przepytać w dziele kominków o takie wkłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 29.05.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 zdecydowanie taniej jest dostawić garaż w lekkiej konstrukcji na lekkim fundamencie (punktowym przy lekkich konstrukcjach) niż budowac go w bryle budynku Tyle, że taki garaż będzie stanowił nierozłączną całość z budynkiem i odległości od granic działki szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) właśnie piszę o tym, by garaż nie był nierozłączną częscią konstrukcyjną budynku. Osobna konstrukcja ale dostawiona (w końcu konstrukcyjny garaż też zajmuje miejsce na działce i też trzeba brac pod uwagę odległości od granic), do budynku i z nim połączona przejściem. Cos jak wiata, tylko ze ścianami i drzwiami garażowymi. To jest ułamek ceny murowanego garażu. Edytowane 29 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 31.05.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Ja juz zakupilem projekt kornel energo, dom wydaje sie prosty, stan surowy zamkniety mam wyceniony na ok 100 tys brutto, reszte mam zamiar zrobic sam, chcialbym zamknac sie w magicznych 200 tys, jednak biore awaryjnie margines 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.06.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Ja juz zakupilem projekt kornel energo, dom wydaje sie prosty, stan surowy zamkniety mam wyceniony na ok 100 tys brutto, reszte mam zamiar zrobic sam, chcialbym zamknac sie w magicznych 200 tys, jednak biore awaryjnie margines 30 tys. Niefortunne ustawienie drzwi przesuwnych za stołem- kto tamtędy wyjdzie? no i te drzwi przesuwne- 2 szt. to może być 10% budżetu. Zastanawia mnie też , czy nie za dużo zbytku przez umieszczenie drzwi na taras w każdej sypialni. Ale poza tymi uwagami projekt fajny do taniego budowania: 1 komin, instalacje zgrupowane i blisko siebie, układ funkcjonalny, brak ścian nośnych w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 01.06.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Oczywiscie w salonie zostawiam tylko jedne drzwi na taras, reszte zastepuje oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 06.06.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) ...no to u mnie można powiedzieć rozpoczęła się przygoda z budową domu. Od 3 dni jestem właścicielem działki budowlanej i już pierwsze coś idzie do przodu. Byłem już załatwiać podłączenie wody i energii elektrycznej. Złożyłem wniosek o wydanie mapki która później potrzebna do zgłoszenia budowy ogrodzenia. U geodety zamówiłem mapki do celów projektowych. Na ogrodzenie - słupki będę miał za free - koszt farby, piasek, żwir tylko koszt transportu, skrzynka elektryczna budowlana " za flaszkę", bloczki na fundament załatwione za bardzo dobrą cenę, jak by tak dalej szło to z 200 tys jeszcze sporo zostanie , ale niestety tak nie będzie i trzeba będzie głęboko sięgać do kieszeni. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syla135 06.06.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 trzymam kciuki za wszystkich ja też jestem jedną z tych co ma zamiar za 200tys postawić i zamieszkać w takim domu. mam już projekt ale nie umiem wstawić zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 trzymam kciuki za wszystkich ja też jestem jedną z tych co ma zamiar za 200tys postawić i zamieszkać w takim domu. mam już projekt ale nie umiem wstawić zdjęć Mamy taki specjalny wątek w którym tego uczymy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51245-Jak-doda%C4%87-zdj%C4%99cia-%C5%BCeby-by%C5%82y-widoczne-na-forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197051-Jak-umie%C5%9Bci%C4%87-zdj%C4%99cie-na-forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniki 09.06.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 witam bycmoze dołącze do grona szczesliwie-nieszczesliwie budujacyhc natomiast mam pytanie o nadbudowę poddasza uzytkowegozastanawiam się nad kupnem domu ktory jest wybudowany do poziomu stropu jakbym kupila to czekaloby mnie zrobienie poddasza uzytkowego, dachu itdpodpiwedzcie z jakim kosztem trzeba sie liczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolwajs 09.06.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 To zalezy jakie materiały chcesz użyć, ile tego poddasza miało by być. Kwestia czy robocizna - praca samemu z rodziną czy wynajęta firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniki 09.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 samemu odpada nie znam sie poszukam firmy jak zdecyduje sie na kupno tego domu poki co musze sobie zrobic rachunek sumienia zeby wiedziec z jakimi ksoztami mam sie liczyc wlascicel tego domu chce go sprzedac na etapie stropu musze wiedziec ile mnie bedzie reszta kosztowac oraz jakie materiely i sposoby budowy wybrac dom ma w podstawie ok 1000x1000 dach ma byc 2x dwuspadowy (nie iwem jak to fachowo wytlumaczyc ale ma byc 2 spadowy nad czesicia z pokojami oraz d spadowy mniejszy nad schodami ) prtotyp projektu to dom w rododendronach czy jakos tak ale zmodyfikowany nie wiem jakie materialy najlepsze jakie na moją kieszen albo jakie musza byc odpoweidnie do tego co juz stoi? kompletnie sie nie znam tyle juz jest i co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.06.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 to zeszłoroczna budowa czy dłużej stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniki 09.06.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 prawdopodobnie zeszlorocznatak mowi sprzedajacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.06.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 witam bycmoze dołącze do grona szczesliwie-nieszczesliwie budujacyhc natomiast mam pytanie o nadbudowę poddasza uzytkowego zastanawiam się nad kupnem domu ktory jest wybudowany do poziomu stropu jakbym kupila to czekaloby mnie zrobienie poddasza uzytkowego, dachu itd podpiwedzcie z jakim kosztem trzeba sie liczyc? Witaj! Sprzedający ma projekt i dziennik budowy i w nich powinny być zmiany zawarte. Zakładam, że nie jest to samowola budowlana. Na zdjęciu widać wystające pręty, więc powyżej stropu będzie jeszcze ścianka kolankowa i na niej dach, czyli więźba tradycyjna. Jeśli to "dom w rododendronach" to tanie zrobienie poddasza nie będzie. Do tego 3 kominy, których pewnie jeszcze nie ma, więc kolejne koszty. Lukarny i balkony też podrażają budowę. Pokrycie dachu też będzie miało znaczenie w kosztach. Ile wyniesie tu dokładnie nie policzymy. Sama robocizna jest różna w regionach kraju, materiały mogą być w podobnych cenach. Poza tym kwestia ceny tego, co już wybudowane, też będzie miała znaczenie przy zakupie- sprzedający może sobie słono wycenić ten stan budynku, mimo, że to może 1/3 budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniki 10.06.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 dezet dzieki za odpowiedz w projekcie jest zmieniony dach na dwuspadowy z oknami w dachu zamiast lukarn i sa zlikwidowane chyba wszytkie balkony :/nie ma okien tarasowych a zamiast garazu jest wielkosici polowy garazu zrobiona kotłownia.kominy sa do stropu zrobione w projekcie wyczytalam ze dach ma byc taki:80% 39stBlachodachówka łaty - kontrałatypapadeskowaniepustka powietrznafoilawelna 20cmfolia plyta g/k czy z tej czerwonej cegly i z takim dachem da sie zrobic energooszczedny dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 10.06.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Teraz to ja juz odpuszczam. Piszesz w dwóch wątkach, pod ten podpięłaś się zupełnie bez sensu, bo za 200 tys domu nie wybudujesz. Nie wiesz czym się różni powierzchnia użytkowa od całkowitej i zamierzasz budować dom energooszczędny ? Chyba boję się twojej definicji domu energooszczędnego. Naprawdę nie chcę być złośliwa, ale nie traktuj tego forum jak google. Jesli coś ci podpowiadamy to spróbuj coś na ten temat poczytać w necie. Czerwona cegła - nawet nie wiesz z czego jest dom budowany a pisałam ci chyba 5 razy że wszystko jest w dokumentach. Moja rada - umów się z właścicielem, wypytaj o wszystko, poproś o dokumenty i wtedy zadawaj pytania na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 10.06.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 trochę racji w tym co powyżej jest.. to dom z porothermu a nie czerwonej cegły..wszystko to kwestia ceny - ile za to chce szprzedający, lokalizacja, działka, jakie w projekcie jest ogrzewanie, jakie ma być ocieplenie, okna, czy jest taras wylewany z posadzką itp. ciężko jednoznacznie cokolwiek powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts