Rafałer 10.06.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 domek postawisz ale wyposażenie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 10.06.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Jeżeli pytasz w tym wątku z zamiarem dokończenia budowy tego domu za 200k, to moim zdaniem nie ma szans. Do zrobienia jest jeszcze bardzo dużo. Kupujesz około połowy SSO.Piszesz, że dom jest około 10x10m. Po podłogach zapewne trochę mniej, ale i tak wyjdzie pewnie ze 160-180m2 (zależy, co nad garażem). To niemało - trzeba dokończyć część budowlaną, zrobić instalacje i wykończeniówkę.Która wesja domu w rododendronach była kupiona jako bazowa? Nie znając szczegółów powiem z grubsza, że na zrobienie tego domu pod klucz od momentu widocznego na zdjęciu potrzebna jest kwota rzędu 350-400k. A liczę i tak "po gospodarsku", czyli targowanie, promocje i skromna wykończeniówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkodniki 10.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 wybaczcie nieznajomosc tematu jest to nowa sprawa i chce sie dowiedziec czy sie pakowac w to czy nie mam do wyboru albo kupuje drozej ze zrobionym dachem do stanu otwartego albo zamknietego z oknami albo to co stoi taniej ale nie wiem ile moze byc taniej zebym nie przeplacila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.06.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 wybaczcie nieznajomosc tematu jest to nowa sprawa i chce sie dowiedziec czy sie pakowac w to czy nie mam do wyboru albo kupuje drozej ze zrobionym dachem do stanu otwartego albo zamknietego z oknami albo to co stoi taniej ale nie wiem ile moze byc taniej zebym nie przeplacila Na razie, to my nic nie wiemy o tym domu- ile chce za to sprzedawca, ile jest zrobione- po 1 zdjęciu nikt nie wywnioskuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 12.06.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 U mnie pojawily sie schody, okazuje sie ze na dzialce mam bardzo wysoki poziom wod gruntowych przylacze do wodociagu ma kosztowac 7tys a nie 2, 5 tys jak wczesniej wyceniala firma, na glebokosci ok 1 metra juz sie zbiera woda, fundamenty wyjda tez drozej niz zakladalem gdyz trzeba je dodatkowo izolowac i lac lepszy beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.06.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 U mnie pojawily sie schody, okazuje sie ze na dzialce mam bardzo wysoki poziom wod gruntowych przylacze do wodociagu ma kosztowac 7tys a nie 2, 5 tys jak wczesniej wyceniala firma, na glebokosci ok 1 metra juz sie zbiera woda, fundamenty wyjda tez drozej niz zakladalem gdyz trzeba je dodatkowo izolowac i lac lepszy beton. Przykra sprawa. Nie bardzo jednak rozumiem, co ma kosztować dodatkowe 5k za zakopanie rury wodociągowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 14.06.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Firma twierdzi ze musza wiekszy wykop robic gdyz sie obsypuje, dodatko studzienka musi byc plastikowa a nie betonowa i to wszystko to 2 dni roboty. W poniedzialek bede rozmawial jeszcze z druga firma zobaczymy co oni powiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.06.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Moim zdaniem- mocno naciągane te utrudnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beniuś 16.06.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Przyłączam się do tematu Razem z żoną weszliśmy w posiadanie trochę nietypowej działki (niestety nie możemy jej sprzedać i kupić innej ). Naszkicowałem sobie na niej nieduży domek. Chciałbym poznać waszą opinię nt. wybudowania go w kwocie do 200tyś. Jestem na forum pierwszy raz - proszę bardzo nie wyzywać A teraz spróbuje wkleić fotke z moim projekcikiem. Jak widać garaż jest jako oddzielny budynek - chciałbym w nim mieć kotłownie. Trochę to przedroży, ale przynajmniej są trzy sypialnie Jakie materiały: piwnicy brak, fundament ława+bloczki, ściany z keramzytu, ocieplenie pewno 20cm styropian bo taniej, dach jednospadowy z gotowych wiązarów razem z konstrukcją dla podwieszanego sufitu g/k, blachodachówka bo lekko (na początku i tak pewno papa na deskowaniu), piec z zasobnikiem na ekogroszek(nie ma gazu), materiały wykończeniowe ekonomiczne, mały wkład pracy własnej, duży zapał. Więcej grzechów nie pamiętam. Tutaj moje inspiracje odnośnie konstrukcji: domek http://pracownia-projekty.dom.pl/pt_lublana_murowany_caloroczny.htm garaż http://www.1000domow.pl/6330-projektg7.html Pozdr. "Możecie mówić, że jestem marzycielem, ale nie jestem jedyny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 po co ci w małym domku kotłownia?Mały domek spokojnie obskoczysz prądem i kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 trochę niefortunnie ustawiona kuchnia w salonie. Dlaczego tak wszytsko rozstrzeliłeś po działce? Na dodatek od południa nie masz zadnego okna. Wszytskie od północy. Wiesz, co - zainwestuj jednak w architekta zamiast samemu się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.06.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witaj Beniuś!Domek jak się dopatrzyłem ok.90m2 + garaż 30m2. Minusem jest kotłownia 8 m od domu- to jednak straty ciepła. Przy dobrym ociepleniu można by to grzać prądem. Wiązary w tym przypadku można zrobić samemu na budowie- prefabrykowane "trochę" kosztują (4 lata temu było to ok.70/m2, teraz nie wiem). Dach uważam, że lepiej zrobić docelowo i zapomnieć o nim. Deskowanie pod blachodachówkę nie jest konieczne. Generalnie żadnych trudniejszych spraw tu nie ma i ww kwota mogłaby starczyć, ale swojej pracy trzeba by trochę włożyć. Od granicy masz 1,5m - tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 działka jest węzsza niż 17 m, więc można.Jak w okolicy są duże działki, można pokusić się o wystąpienie o odstępstwo i zlokalizować w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beniuś 16.06.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 działka jest węzsza niż 17 m, więc można. Jak w okolicy są duże działki, można pokusić się o wystąpienie o odstępstwo i zlokalizować w granicy. Tak, dla wąskich dziełek poniżej 16m, można budować w granicy albo 1,5m od granicy. W obydwu wariantach nie mam okien od południa, wjazd mam od północy, a od południa granicze z sąsiadem. Niestety taką mamy działkę. Ale już to przetrawiłem. Rozważałem grzanie prądem, ale trochę się obawiam kosztów. Wiem, że odchodzi koszt kotłowni, komina, ale koszt grzania pewno i tak ze 2,5 raza większy. Macie doświadczenie w grzaniu prądem ? Co do zabawy w architekta - zamieszczony szkic jest podstawą do rozważań Tak jak napisałeś nie mam okien od południa, no bo ich tam nie mogę mieć A przecież wszyscy piszecie, że potrzebny jest wkład pracy własnej. Wstępne rozmieszczenie pomieszczeń w budynku zrobię sam, a kompletny projekt budowlany zrobi mi znajomy za 2 tyś. Odnośnie gotowych wiązarów, podoba mi się ich powtarzalność wymiarowa, odpowiednio wysuszone i zaimpregnowane drewno, szybkość montażu, nieużeranie się z ekipą "fachoffcuf" cieśli, ale to takie moje przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 a dlaczego domu nie przystawisz do północnej granicy?Dlaczego garaż nie jest w pionie tylko poziomie? Masz wówczas długi podjazd i to równa się więcej kostki. Widze po prostu w twoim projekcie pewne błędy i nie wiem czy akurat oszczędność na projekcie to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beniuś 16.06.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 a dlaczego domu nie przystawisz do północnej granicy? Dlaczego garaż nie jest w pionie tylko poziomie? Masz wówczas długi podjazd i to równa się więcej kostki. Widze po prostu w twoim projekcie pewne błędy i nie wiem czy akurat oszczędność na projekcie to dobry pomysł. Dzięki za uwagi Długi podjazd ma swoje zalety - można na nim zaparkować drugi samochód, poza tym jestem trochę ukryty przed czujnym okiem sąsiadów Rozważałem budowę w granicy, argumentem przeciw jest to, że nie mam dostępu do swojej elewacji (w przypadku jej odnawiania muszę to robić z działki sąsiada). W przypadku, gdyby sąsiad chciał się budować, to wtedy MUSI do mojego domu w granicy. Tu z kolei musi odkopywać cały mój fundament i się "dopinać " do niego, to też fachowcy potrafią zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Drugi samochód można zaprakowac inaczej organizującprzestrzeń.mogłabym pomóc, ale musiałaby obejrzeć wiekszy fragment mapki geodezyjnej. Dlaczego nie przysuniesz domu 1,5 do granicy pólnocnej? Będzie to wymagać zmiany układu wejścia, ale jest do wykonania. Mam wrażenie, że zafiksowałes się na tej jednej wizji i nie widzisz alternatyw, które dla kogoś, kto patrzy świezym okiem sa oczywiste. zastanawiam się dlaczego nie zbliżysz domu i garażu do siebie? Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beniuś 16.06.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Drugi samochód można zaprakowac inaczej organizującprzestrzeń. mogłabym pomóc, ale musiałaby obejrzeć wiekszy fragment mapki geodezyjnej. Dlaczego nie przysuniesz domu 1,5 do granicy pólnocnej? Będzie to wymagać zmiany układu wejścia, ale jest do wykonania. Mam wrażenie, że zafiksowałes się na tej jednej wizji i nie widzisz alternatyw, które dla kogoś, kto patrzy świezym okiem sa oczywiste. zastanawiam się dlaczego nie zbliżysz domu i garażu do siebie? Mapki niestety nie mam pod ręką, ale wygląda to mniej więcej tak, wymiary działki 12,5x70m (widać to na moim szkicu), od wschodu, południa i zachodu graniczę z sąsiadami, a od strony północnej wzdłuż działki jest droga - tak więc do granicy północnej nie mogę się dostawić (odległość od osi jezdni 6m - wychodzi, że najbliżej granicy północnej mogę być na 3,5m) Rozważałem już wiele wariantów, na pewno nie wszystkie, ale nie mam innych pomysłów. Dziękuje Ci za zainteresowanie moim problemem. Może faktycznie trochę za bardzo rozstrzeliłem ten garaż, ale jak spojrzysz na szkic, to na stronę garażu (w tej wersji projektu oczywiście), wychodzi okno z jednej sypialni. Ale troszkę na pewno można przysunąć garaż - może nawet obrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 ja bym rozwazyła wystąpienie o odstępstwo od planów i zgodę na przystawienie budynku o 1,5 m od granicy północnej.Po co ci dom z oknami od ulicy i od północy? Ciemna nora i zero prywatności? Czy masz już MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Rozważ też inną rzecz - postawienie przy ulicy ciągu sklepów i wybudowanie się z czynszu w lepszym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts