maxus79 08.01.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) wybralem zwykle okna po co mi takie drogie okna przeciez ja niebuduje domu pasywnegow dodatku kupilem okna od goscia co dopiero zaczyna sprzedaz ma malenke pomieszczenie a co za tym idzie moze sobie pozwolic na nizsze ceny bo niemusi miec salonu 200 m2 a to my placimy klienci za jego utrzymaniew innym salonie chcieli za takie same okna 5 tys Edytowane 8 Stycznia 2016 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 08.01.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Stary, dzięki 8 oknom za 13 tysi mam w domu w słoneczny dzień jak dziś 25*C i grzejniki idą w odstawkę. Latem za to ciepło nie pcha się zbyt szybko. I to jest ta różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik666 08.01.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam,projekt Z45 systemem gospodarczym stan SSO 50 tys,wystarczy jeszcze 200 zeby sie wprowadzic?Dodam ze dzialke dostalem od rodzicow wiec zakladajac ze sie uda calosc bez Majstrow 300 tys. + ogrodzenie formalnosci 20tys..Dla mnie nie ma opcji zmiescic sie w 200.Niestety budowa to tylko i wylacznie chłodna kalkulacja i nie da sie inaczej.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.01.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 wybralem zwykle okna po co mi takie drogie okna przeciez ja niebuduje domu pasywnego w dodatku kupilem okna od goscia co dopiero zaczyna sprzedaz ma malenke pomieszczenie a co za tym idzie moze sobie pozwolic na nizsze ceny bo niemusi miec salonu 200 m2 a to my placimy klienci za jego utrzymanie w innym salonie chcieli za takie same okna 5 tys Jakie znaczenie ma miejsce z którego kupiłeś? Ano takie, że żeby zaistnieć puścił Ci je ze śmieszną marżą, która mu starczy na... prąd w tym pomieszczonku. Okna nie różnią się tylko ceną, a z tego co napisałeś, kompletnie nie wiesz o różnicach. Też nie buduję domu pasywnego, a okna kupiłem w miarę przyzwoite, bo... gdyby je kiedyś wymienić na lepsze, musiałbym rozwalać "pół" domu. Budując najtańszymi materiałami niekoniecznie będzie to dom tani w utrzymaniu. Zaoszczędzisz na budowie - stracisz dużo więcej np. na ogrzewaniu. Ale... to Twój dom i Twoje wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 09.01.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 dokladnie to moj dom wiec kupuje takie na jakie mnie stac ale chodzi o to ze takie same okna moglem kupic gdzie indziej za 5 tys zamiast za 3 tys tak samo ktos tam pisal ze zaplacil 26 tys a w rzeczywistosci gdzie indziej te same okna kosztuja 20 tys albo jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Niekoniecznie.Może gdzie indziej te okna kosztują 29 tysi lub 32 tysie. A 26 tysi to była okazyjna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 09.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Pasywnie to już drogo, ale energooszczędnie - dlaczego nie? Grzanie prądem w Grudniu kosztowało mnie około 200 zł. W styczniu grzejniki tylko nieco dłużej chodzą, nawet jakby było 300 - to przy poprzednim domu z tanimi oknami i bez izolacji oszczędzam mnóstwo kasy. Nie mówiąc o tym, że nie muszę łazić do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 09.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Artykuł, w którym autor przekonuje, że w zakładanej kwocie, czyli do 200 tys. da się dom wybudować. http://dom.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1036139&title=Koszt-budowy-domu-2016&wid=18087975&smqbzticaid=116457 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.01.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam,projekt Z45 systemem gospodarczym stan SSO 50 tys,wystarczy jeszcze 200 zeby sie wprowadzic?Dodam ze dzialke dostalem od rodzicow wiec zakladajac ze sie uda calosc bez Majstrow 300 tys. + ogrodzenie formalnosci 20tys..Dla mnie nie ma opcji zmiescic sie w 200.Niestety budowa to tylko i wylacznie chłodna kalkulacja i nie da sie inaczej.pozdr Jasne , przy założeniu rozsądnego węża w kieszeni jest to kwota realna . Znaczy kuchnia normalna nie za 50 000 z meblami i bez wodotrysków w pozostałych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.01.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Stary, dzięki 8 oknom za 13 tysi mam w domu w słoneczny dzień jak dziś 25*C i grzejniki idą w odstawkę. Latem za to ciepło nie pcha się zbyt szybko. I to jest ta różnica to co to sa za okna - w lecie izoluja a zimą przepuszczaja ,ale tylko wtedy gdy jest slonecznie i ciepło. Sprawdzałem to jakze rozpowszechnione zjawisko i powiem że jakies dogrzewanie przez szybę zimą jest jakies takie niezauważalne - i jestem troche wk..ny ze nie zrobiłem wiekszych okien z północy. Szyby 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.01.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Artykuł, w którym autor przekonuje, że w zakładanej kwocie, czyli do 200 tys. da się dom wybudować. http://dom.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1036139&title=Koszt-budowy-domu-2016&wid=18087975&smqbzticaid=116457 Czytałeś chociaż ten artykuł? Nie 200k, lecz 420k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 10.01.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Całe okno 0,7. Dwa duze od południa pod okapem wyliczonym dla lata. Jedno 3x2,3 drugie 2x2,3. Oknoplast winergetic czy jakoś tak. Trzy szyby, siedem komór. Latem ciepło nie wchodzi szybko - ciepło, a nie promienie słoneczne, bo te obciąłem okapem a latem jeszcze dojdą żagle nad tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Artykuł, w którym autor przekonuje, że w zakładanej kwocie, czyli do 200 tys. da się dom wybudować. http://dom.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1036139&title=Koszt-budowy-domu-2016&wid=18087975&smqbzticaid=116457 Wydał 192 tyś za SSZ - a instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.01.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Pytanie - co wchodzi w koszt wykończeniówki ? Instalacje+tynki+gips+posadzka czy tylko malowanie, telewizory, lodówki i panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.01.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Całe okno 0,7. Dwa duze od południa pod okapem wyliczonym dla lata. Jedno 3x2,3 drugie 2x2,3. Oknoplast winergetic czy jakoś tak. Trzy szyby, siedem komór. Latem ciepło nie wchodzi szybko - ciepło, a nie promienie słoneczne, bo te obciąłem okapem a latem jeszcze dojdą żagle nad tarasem. czyli mamy ciepło i promienie słoneczne i jeszcze może światło ??? Jak bedzie takie cudowne słońce zima to dobrze jest wstawić termometr przed szybą i za szyba i zobaczyc co daje te cudowne wystawienie okien na południe przy szybie 0,5. Oczywiscie przy załozeniu że wewnatrz jest taka sama temperatura jak na dworze - akurat coś takiego posiadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 11.01.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Przez cztery godziny operowania wprost w okna słońce podgrzewało parter o jakieś 2 stopnie. To wystarczy, żeby nie grzać grzejnikami przez południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.01.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.01.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Wydał 192 tyś za SSZ - a instalacje? A instalacje trzeba do tej kwoty SSZ - jak wynika z artykułu - dodatkowo doliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 SSZ to z reguły ok 1/2-1/3 kosztów budowy, więc żaden wyczyn zbudować dom za 350-400 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 11.01.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Przez cztery godziny operowania wprost w okna słońce podgrzewało parter o jakieś 2 stopnie. To wystarczy, żeby nie grzać grzejnikami przez południe. - i to było zimą - słońce nagrzało pomieszczenia z 19 stopni do 21..... Przy szybach 0,5 to mit. Chyba ze masz jakąś cudowna "nteligentna" szybę. Ja na to cudowne działanie słońca zwróciłem uwagę w sierpniu w upały. Też mam pełno okien z wystawą południową i i jak wszedłem do srodka to przeżyłem szok temperaturowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts