meczesiu 16.06.2016 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Buduję dom do 100 m2 bez garażu, dwuspadowy dach. Większość prac robię sam i przy pomocy rodziny (metoda gospodarcza) jestem na etapie wylewek, ogrzewanie podłogowe w całym dom. Nie przekroczyłem jeszcze 100 tyś liczę skrupulatnie. Do stanu deweloperskiego zostało mi ocieplenie 20 cm styro, podbitka, drzwi zewnętrzne, sufity podwieszane... później już czysta wykończeniówka - gniazdka, żarówki, panele, pyłki, łazienki, kuchnia, drzwi wew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.06.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Buduję dom do 100 m2 bez garażu, dwuspadowy dach. Większość prac robię sam i przy pomocy rodziny (metoda gospodarcza) jestem na etapie wylewek, ogrzewanie podłogowe w całym dom. Nie przekroczyłem jeszcze 100 tyś liczę skrupulatnie. Do stanu deweloperskiego zostało mi ocieplenie 20 cm styro, podbitka, drzwi zewnętrzne, sufity podwieszane... później już czysta wykończeniówka - gniazdka, żarówki, panele, pyłki, łazienki, kuchnia, drzwi wew. Jeśli pozwolisz.Dajesz tu wszystkim zainteresowanym do zrozumienia ,że do stanu deweloperskiego .....ocieplenie 20 cm styro, podbitka, drzwi zewnętrzne, sufity podwieszane... później już czysta wykończeniówka - gniazdka, żarówki, panele, pyłki, łazienki, kuchnia, drzwi wew. te prace wykonasz sam czyli ty i rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 16.06.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jeśli pozwolisz.Dajesz tu wszystkim zainteresowanym do zrozumienia ,że do stanu deweloperskiego te prace wykonasz sam czyli ty i rodzina. Ogólnie ja cały czas myślałem że temat jest 200 tys do stanu deweloperskiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Buduję dom do 100 m2 bez garażu, dwuspadowy dach. Większość prac robię sam i przy pomocy rodziny (metoda gospodarcza) jestem na etapie wylewek, ogrzewanie podłogowe w całym dom. Nie przekroczyłem jeszcze 100 tyś liczę skrupulatnie. Do stanu deweloperskiego zostało mi ocieplenie 20 cm styro, podbitka, drzwi zewnętrzne, sufity podwieszane... później już czysta wykończeniówka - gniazdka, żarówki, panele, pyłki, łazienki, kuchnia, drzwi wew. Szkoda, że nie prowadzisz dziennika z wyliczeniami poszczególnych etapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.06.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jeśli pozwolisz.Dajesz tu wszystkim zainteresowanym do zrozumienia ,że do stanu deweloperskiego te prace wykonasz sam czyli ty i rodzina. Wszystkie rzeczy robię sam i z pomocą rodziny. Do dachu miałem cieślę do pomocy, któremu zapłaciłem 1500 zł, robiłem jeszcze z dwoma braćmi. Mam zamówioną firmę do wylewek, wezmą 1100 zł miksokret za robociznę. Okna montowała także firma (ale to chyba oczywiste ze względów gwarancyjnych) Drzwi wewnętrzne będę robił drewniane u stolarza - koszt ok 1100 zł z montażem za szt. Za zrobienie całej łazienki w kafelkach + biały montaż kafelkarz zrobi mi za 2100 zł. Takie rzeczy, jak podbitka, ocieplenie, sufity podwieszane, malowanie, panele, kafelki w gospodarczym będę robił sam. Np tynkowałem dom tynkiem gopsowym ja, bracia + kuzyn - 4 dni pracy i dom otynkowany - koszt zakupu tynku niecałe 2000 zł także da się. Ilość pracy włożonej w budowę jest wprost proporcjonalna do zaoszczędzonych pieniędzy, w tym, że czasami trzeba wziąć kogoś kto się zna do pomocy. Akurat mi się nie śpieszy i pomału sobie buduję, a budowa prostego parterowego domu to jest istna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.06.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Szkoda, że nie prowadzisz dziennika z wyliczeniami poszczególnych etapów. Prowadzę, ale na innym serwisie. Fundamenty 17 500 Parter + strop drewniany 18600 Dach wieźba + blachodachówka venecja,- 19988 Okna z roletami veka 3 szyby- 12700 Przyłącz wod + kan 4100 Prace wewnątrz - na dzień dzisiejszy ok - 14900 zł Projekt, adaptacja, pozwolenie na budowę + koszty pozostałe ok 7 tyś. Na dzień dzisiejszy 94835 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.06.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ogólnie ja cały czas myślałem że temat jest 200 tys do stanu deweloperskiego.... Wybacz mi ale nie do końca zrozumiałeś intencje wydawania kasy ponieważ nigdzie nie napisał ,że do stanu deweloperskiego 200 tyś tylko .Nie przekroczyłem jeszcze 100 tyś liczę skrupulatnie......... zresztą ideą tego topiku jest sztuka wybudowania chałupy za 200tyś i żyć ,mieszkać.No chyba ,że ja coś pominąłem jeśli tak to łaskawie mnie popraw.Mam marzenia ,mam 200 tyś i zaczynam budowę.Padło pytanie "czy jest sens marzyć"?. Marzyć czy wybudować i zamieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.06.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Prowadzę, ale na innym serwisie. Fundamenty 17 500 Parter + strop drewniany 18600 Dach wieźba + blachodachówka venecja,- 19988 Okna z roletami veka 3 szyby- 12700 Przyłącz wod + kan 4100 Prace wewnątrz - na dzień dzisiejszy ok - 14900 zł Projekt, adaptacja, pozwolenie na budowę + koszty pozostałe ok 7 tyś. Na dzień dzisiejszy 94835 zł To może jeszcze rozwiej wszelkie wątpliwości .Zapytam wprost.Czy ta druga połowa wystarczy byś zrobił dom na cito czyli byś mógł zamieszkać bo jeżeli napiszesz ,że tej kasy wystarczy do jakiegoś tam etapu, a potem będziesz sobie powoli jak to piszesz wykańczał gromadząc dodatkowe środki finansowe to w tym wątku jak dla mnie mija się to z celem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 16.06.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 To może jeszcze rozwiej wszelkie wątpliwości .Zapytam wprost.Czy ta druga połowa wystarczy byś zrobił dom na cito czyli byś mógł zamieszkać bo jeżeli napiszesz ,że tej kasy wystarczy do jakiegoś tam etapu, a potem będziesz sobie powoli jak to piszesz wykańczał gromadząc dodatkowe środki finansowe to w tym wątku jak dla mnie mija się to z celem . Tutaj trochę stanę w obronie meczesiu. Jeżeli wybuduje dom do 200 tys. i w nim zamieszka to będzie wystarczało aby pisać w tym temacie. Że zostaną jeszcze do zrobienia prace jak ogrodzenie, ogród czy inne rzeczy nie wpływające na komfort życia to w niczym nie przeszkadza. Zresztą w domu zawsze coś jest jeszcze do zrobienia, poprawienia czy naprawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermik 16.06.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Prowadzę, ale na innym serwisie. Jak możesz podaj linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.06.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Tutaj trochę stanę w obronie meczesiu. Jeżeli wybuduje dom do 200 tys. i w nim zamieszka to będzie wystarczało aby pisać w tym temacie. Że zostaną jeszcze do zrobienia prace jak ogrodzenie, ogród czy inne rzeczy nie wpływające na komfort życia to w niczym nie przeszkadza. Zresztą w domu zawsze coś jest jeszcze do zrobienia, poprawienia czy naprawienia Powiem ci szczerze ,że mam trochę inne pojęcie o budowaniu domu marzeń o czym w burzliwej dyskusji pisałem gdzieś na początku topiku ale niejako próbując wziąć udział w dyskusji staram się zrozumieć budujących konkretnie w tym topiku.Widzisz pozostaje jeszcze sprawa zrozumienia co chce nam przekazać osoba ,która ma dużo nazwę to , pomocnych czynników zew.Jeszcze raz .Drobne usterki tak ale np...............nie wykończona jedna z łazienek,nie dokończona podbitka,kotłownia tak żeby tylko się paliło,pomieszkiwanie tylko np. w dwu pokojach ponieważ w innych coś tam brakuje to wydaje mi się ,że nie w tym wątku i nie o to chodzi.Jeśli ktoś udowadnia ,że się da za 200 tyś ma tam po prostu mieszkać i żyć, a nie przez najbliższe lata dokładać do tych 200 tyś tyle ,że wyjdzie chałupa marzeń za 300 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.06.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 To może jeszcze rozwiej wszelkie wątpliwości .Zapytam wprost.Czy ta druga połowa wystarczy byś zrobił dom na cito czyli byś mógł zamieszkać bo jeżeli napiszesz ,że tej kasy wystarczy do jakiegoś tam etapu, a potem będziesz sobie powoli jak to piszesz wykańczał gromadząc dodatkowe środki finansowe to w tym wątku jak dla mnie mija się to z celem . Wiesz, jak zamówię kuchnię z Rust za 60 tyś to boję się ze w 200 tyś się nie zmieszczę. Nie liczyłem ile jeszcze potrzebuję, ale tak na szybko: Ocieplenie - 12 tyś tynk zew natrysk ok 2-2,5 tyś podbitka - 2 tyś Sufity - 3 tyś drzwi wew - 8 tyś drzwi zew 2 tys piec gazowy z osprzętem - 8 tyś Łazienka robocizna 2,5 Kafelki - 5 tyś panele - 5 tyś farby + inne wykończeniowe 5 tyś kuchnia z wyposażeniem 15 tyś. odbiory - 5 tys? oświetlenie gniazda 2 tyś wyposażenie łazienki wanna + umywalka + prysznic - 2 tyś. taras 5 tyś. W razie czego meble jeszcze jakieś mam więc nie liczę Niech będzie jeszcze + 10 tyś na rzeczy o których zapomniałem. Oczywiście liczone na szybko - robocizna własna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.06.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Tak dla przykładu mój kuzyn wybudował dom w stylu projektu Iskierka - wydał lekko ponad 220 tyś bez mebli ale z kuchnią na gotowo i brakuje mu tylko tynku na zewnątrz, mieszkają już od ponad roku. Kuzyn jest budowlańcem, sam pracowałem u niego na budowie i mu pomagałem, później on odrabiał u mnie. Mój brat ma dom na podstawie projektu C126 vis a vis i zmieścił się w kwocie 260 tyś - wszystko robiliśmy sami, - da się da... fakt faktem, że podbitkę robi od 2 lat i skończyć nie może, ale mieszka i jest fajnie. Można też zbudować dom zlecając nawet zakup materiałów firmie, ale wtedy i 350 tyś braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.06.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Wiesz, jak zamówię kuchnię z Rust za 60 tyś to boję się ze w 200 tyś się nie zmieszczę. Nie liczyłem ile jeszcze potrzebuję, ale tak na szybko: Ocieplenie - 12 tyś tynk zew natrysk ok 2-2,5 tyś podbitka - 2 tyś Sufity - 3 tyś drzwi wew - 8 tyś drzwi zew 2 tys piec gazowy z osprzętem - 8 tyś Łazienka robocizna 2,5 Kafelki - 5 tyś panele - 5 tyś farby + inne wykończeniowe 5 tyś kuchnia z wyposażeniem 15 tyś. odbiory - 5 tys? oświetlenie gniazda 2 tyś wyposażenie łazienki wanna + umywalka + prysznic - 2 tyś. taras 5 tyś. W razie czego meble jeszcze jakieś mam więc nie liczę Niech będzie jeszcze + 10 tyś na rzeczy o których zapomniałem. Oczywiście liczone na szybko - robocizna własna. Tamte włożone 100 tyś i na szybko liczone około 90 tyś podane wyżej. , to jakby nie patrzeć mieścisz się.Pogratulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.06.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) A czy w tym temacie jest mowa o domach "marzeń" za 200tyś już wykończonych z kuchnią, łazienka, meblami, ogrodzeniem i basenem? Po pierwsze nie każdy kto dysponuje taką kwotą buduje dom marzeń a po drugie nie ma sensu do tych 200tyś wliczać wykończenia bo jeden wyposaży kuchnie za 4tyś a inny 100tyś. Witam. Fajnie to powiedziałeś chyba nie do końca czytając cały topik.Każdy może interpretować to po swojemu tak jak to niniejszym czynisz.W mojej subiektywnej ocenie zabierając tu głos dawniej walczyłem o dom czy można marzyć mając te 200 stówki.Postawiono mnie do pionu bym zrozumiał ,że chodzi tu wyłącznie o bryłę zew. i jego wnętrze ,a ty znowu przywołujesz jakieś ogrodzenia i basenu.Nie dom marzeń gdzie poległem gdy autor kiedyś założył ten topik tylko czy jak mam 200 tyś mogę marzyć o wybudowaniu domów w/w.Widzisz różnicę.Plisss.Wstaw meble z bloku miej sypialnie z bloku,kuchnie przywieziona z bloku itp.Nie przeszkadza mi to ale niech powstanie bryła ,której nie trzeba będzie po krótkim czasie reaktywować.To także moja subiektywna ocena. p.s.ze skrajności w skrajność.cóż to za kuchnia za 100 tyś???Tą z wyposażeniem za 4 tyś przemilczę. jeden wyposaży kuchnie za 4tyś a inny 100tyś. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.06.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ten dom co buduję, nie jest domem moich "marzeń", ale jest własny... ciasny, ale własny. Lepszy własny dom mały, niż mieszkanie w bloku czy teściami. Na dobrą sprawę jak nie będzie mnie stać, to wezmę kuchnię z mieszkania (w markecie za 700 zł) i też można mieszkać. Z drugiej strony wcale na mojej budowie nie robię wszystkiego najtaniej. Zamiast okien z 3 szybami i roletami mogłem wziąć zwykłe białe - oszczędność 6,5 tyś., zamiast łupka na opierzenie i deskę czołową mogłem wziąć blachę, zamiast 12 cm ocieplenia posadzki wystarczyłoby 8 cm, zamiast 20 cm ocieplenia 0,33 można dać 12 cm itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empiet 20.06.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) A co sądzicie o tym projekcie? http://archetyp.pl/projekt_niko/ Da się go zrealizować zgodnie z kosztorysem tam przedstawionym? Systemem gospodarczym za niecałe 225 tys. zł. I który będzie tańszy w budowie? Niko czy proponowane przeze mnie wcześniej Jabłonki 9? http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-9-m760217f459c24 W obydwu przypadkach rezygnuję z kominka. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez empiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margolcia2908 20.06.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Czy może ktoś doświadczony oszacować jaka będzie oszczędność, jeśli zrezygnujemy z kominka? Projekt http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/luna-bez-garazu,472.html. Próbuje przekonać Męża,abyśmy zrezygnowali, ale on ciągle się upiera przy nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.06.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Koszt komina do kominka to wydatek 2-3 tyś. Do ego nie musisz kupować kominka i robić obudowy to jedyne oszczędności, ile to zależy co planowane było od 2 tysw górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 20.06.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 No trochę więcej oszczędności, bo: nie trzeba robić fundamentu pod komin, mniej obróbek na dachu - tańsza robocizna, nie trzeba obrabiać komina na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts