lotpaj 01.08.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Domniemam, że to do mnie. Zszedłeś poniżej pewnego poziomu... poziomu poniżej, którego nie schodzę. Zrobisz lepiej dla siebie i innych wracając tam skąd przybyłeś. Ahoj! ps. mimo wszystko pozdrawiam Cię! Przepraszam za wpis, że w tej masce wyglądasz ujowo. Wiem, są różne choroby, pewnie musisz anihilować jakieś substancje... W zasadzie, to całkiem Ci w niej do twarzy i miło mi, że mimo wszystko mnie pozdrawiasz. Ja Ciebie również pozdrawiam i zdrówka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śliczna 08.09.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy ten dom http://z500.pl/projekt/38/Z38,podluzny-dom-z-podwyzszona-scianka-kolankowa-sprawdzi-sie-na-waskiej-dzialce.html z wentylacją mechaniczną wybuduje w kwocie 200tys.(bez mebli, ogrodzenia, kostki itp.).rozważam ogrzewanie elektryczne, a na robociznne myśle że będzie wydane max. 10 tys. reszta samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 08.09.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy ten dom http://z500.pl/projekt/38/Z38,podluzny-dom-z-podwyzszona-scianka-kolankowa-sprawdzi-sie-na-waskiej-dzialce.html z wentylacją mechaniczną wybuduje w kwocie 200tys.(bez mebli, ogrodzenia, kostki itp.).rozważam ogrzewanie elektryczne, a na robociznne myśle że będzie wydane max. 10 tys. reszta samemu. jasne, bez problemu wybudujesz za 200 tysi, ba nawet za 120 wybudujesz. kupuj projekt i buduj. smialo sie zmiescisz jeszcze na wakacjie ci zostanie. a powaznie skoro nie masz kasy w nadmiarze to zamow kosztorys, bedziesz wiedziec a ie gdybac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy ten dom http://z500.pl/projekt/38/Z38,podluzny-dom-z-podwyzszona-scianka-kolankowa-sprawdzi-sie-na-waskiej-dzialce.html z wentylacją mechaniczną wybuduje w kwocie 200tys.(bez mebli, ogrodzenia, kostki itp.).rozważam ogrzewanie elektryczne, a na robociznne myśle że będzie wydane max. 10 tys. reszta samemu. Mała szansa. Raczej 250-300 tyś usuń balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 09.09.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Witam. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy ten dom http://z500.pl/projekt/38/Z38,podluzny-dom-z-podwyzszona-scianka-kolankowa-sprawdzi-sie-na-waskiej-dzialce.html z wentylacją mechaniczną wybuduje w kwocie 200tys.(bez mebli, ogrodzenia, kostki itp.).rozważam ogrzewanie elektryczne, a na robociznne myśle że będzie wydane max. 10 tys. reszta samemu. Spokojnie za 200 z kwiatkiem na parapecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 14.09.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 witam. sporo czasu już mnie tu nie było, a na budowie wiele się zmieniło. Tynki, ogrzewanie, wylewki a za 2 tygodnie rozpoczęcie elewacji i na obecną chwilę koszt całej budowy bez działki wyniósł mnie 145 tys. "dom w tymotkach" plan był wybudować poniżej 200k ale już widzę, że będzie ciężko i braknie ze 20k. plus wykończenie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbic221 14.09.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 witam. sporo czasu już mnie tu nie było, a na budowie wiele się zmieniło. Tynki, ogrzewanie, wylewki a za 2 tygodnie rozpoczęcie elewacji i na obecną chwilę koszt całej budowy bez działki wyniósł mnie 145 tys. "dom w tymotkach" plan był wybudować poniżej 200k ale już widzę, że będzie ciężko i braknie ze 20k. plus wykończenie działki. Moim zdaniem i tak osiągnąłeś sukces stawiając dom w tej cenie. Jak to nie ściśle tajne info to możesz napisać ile skasowali cię murarze, bo dach z tego co widziałem robiłeś samodzielnie- GRatuluje!. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 14.09.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 (edytowane) Było nas 4 pomocników i 3 murarzy. Murarze za parter wzięli 900 zł a murowali 1,5 dnia. szalowanie stropu 3500 całość z zalaniem i ściany szczytowe coś około 1500-2000 całość z szalowaniem i zalaniem wieńców. te 220k to liczę z kwiatkami na parapecie Edytowane 14 Września 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbnowa 15.09.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Można, ale zależy gdzie. Dużo zależy od działki - jej lokalizacji. W dużym mieście - nie ma szans, by zmieścić się w tym budżecie. W mniejszych, gdzie działki są tańsze, owszem jest to możliwe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 15.09.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 To jeszcze z działką za 200tyś? Ludzie nie przesadzacie? Za 200 mozna zbudować bardzo "biedny" dom ale robiąc 90% samemu ale gdzie tam marzenia o działce? Nawet w najgorszych regionach kraju nie dają działek za darmo. W miastach ceny zaczynają się od 200zł/metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 15.09.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Było nas 4 pomocników i 3 murarzy. Murarze za parter wzięli 900 zł a murowali 1,5 dnia. szalowanie stropu 3500 całość z zalaniem i ściany szczytowe coś około 1500-2000 całość z szalowaniem i zalaniem wieńców. te 220k to liczę z kwiatkami na parapecie piękny wynik. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.09.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Można, ale zależy gdzie. Dużo zależy od działki - jej lokalizacji. W dużym mieście - nie ma szans, by zmieścić się w tym budżecie. W mniejszych, gdzie działki są tańsze, owszem jest to możliwe:) A co ma wspólnego położenie działki z ceną domu? Dawno temu pisaliśmy, że koszt jest bez działki! Materiały, czy w mieście, czy na wsi będą kosztować tyle samo. A na czym można oszczędzić? Robocizna i wyszukiwanie atrakcyjnych cen materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 To jednopostowiec od spamu, wpisał cokolwiek by zaprezentować swoją stopkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 15.09.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Cena oczywiście bez działki. Działka z podatkiem i notariuszem 42 tys. Edytowane 15 Września 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.09.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Jak wszędzie ... Są prawdziwi fachowcy ale są i też partacze i amatorzy którzy myślą że są fachowcami ... Tak naprawdę każdy może zacząć budować domy lub zająć sie wykończeniówką , ale tych co naprawdę znają się na tym co robią jest mało ... Tak naprawdę to jest największy problem że każdy może zostać "fachowcem" i czasami wyłuskanie prawdziwego fachowca spośród partaczy i osób bez żadnej prawdziwej wiedzy i kwalifikacji jest ciężki ... Pamiętam jak lata temu moja mama miała w domu remont i poszukiwała kogoś kto jej przyklei tapety. W gazecie znalazła ogloszenie , zadzwoniła i gościu zaczął kleić. Okazało się że bardzo kiepsko kleił a że moja mama narzekała na jakość to przyznał się że nigdy nie kładł tapet ale to proste więc zaczął się ogładzać .. Masakra ... I sądzę że dużo "fachowców" to właśnie tacy "fachowcy" którzy upatrzyli w "budowlance" lub "wykończeniówce" sposób na dobry zarobek a ich kwalifikacje i doświadczenie jest równe ... zeru .... Po prostu "uczą" się za kasę i na materiale inwestorów .. I tutaj szczerze przydały by się certyfikaty dla fachowców . Dopiero po ukończeniu jakiegoś szkolenia + zaliczeniu testu praktyczego fachowiec otrzymywał by certyfikat że ma doświadczenie i kwalifikacje w danej dziedzinie , oczywiście certyfikat byłby ważny kilka lat ... Dało by to to że by inwestor wiedział że fachowiec zna się na tym za co mu się płaci ... I nie ma co ukrywać lepiej sprawdzać budowę i być częstym gościem i aby wykonawca wiedział że jest "nadzorowany" ... Są prawdziwi fachowcy ale są też partacze i zwykłe szkodniki , którzy nigdy nie powinni trafić na budowę ... Myślę że inwestor też musi mieć jakąś wiedzę , aby fachowiec wiedział o tym , bo wtedy zupełnie inaczej się współpracuje masz bardzo dużo racji, są fachowcy i "fachowcy". Na szczęście ( może poza "wykończeniówką", gdzie niekiedy istnieje "wolna amerykanka" ) w procesie budowy obiektu ( np. domu jednorodzinnego ) jest 4-uczestników tego procesu : 1) - Inwestor 2) - projektant ( z uprawnieniami ), 3) - kierownik budowy ( z uprawnieniami ), 4) - inspektor nadzoru budowlanego ( z uprawnieniami ). Każdy z jw ma swoje prawa i obowiązki. Gorzej jeśli Inwestor jest czynnym "projektantem", czy też usilnie przejmuje obowiązki kierownika budowy i inspektor nadzoru budowlanego jednocześnie Edytowane 16 Września 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.09.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 "Ciekawy" artykuł o tanim domku http://mamstartup.pl/spolka/9620/tansze-niz-kawalerka-i-stoja-na-kolkach-polak-buduje-mobilne-domki?h=194543 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.09.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 nie "dom", tylko altanka na kółkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 nie wiem co to za atrakcja mieszkać w domu 35 m2?To już wolałabym kawalerkę w mieście o tej powierzchni, gdzie wokoło miałabym pewne udogodnienia kompensujące brak powierzchni domu (np. knajpy na spotkania ze znajomymi). W jaki sposób autor zamierza połączać media? Jakie toto ma zapotrzebowanie energetyczne? Bo w Stanach na zimę można sobie pojechać na Florydę. Koszt prądu też jest inny. Z tego , co czytam te domki kupują właściciele działek letniskowych aby wynajmować turystom, a nie mieszkają w nich na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.09.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Certyfikaty dla fachowców? I krajowa rada fachowców? Oddziały terenowe też byłyby potrzebne, a w nich prowadzone byłyby kursy i taki aspirujący fachowiec murarz musiałby zbudować ścianę, a inny ją wyburzyć. Wyburzanie ścian też ważne - przy remontach to częsta rzecz, a i niebezpieczna, więc potrzeba tutaj szkoleń i certyfikatów. Po rozbiórce takiej ściany materiału najpewniej nie udało by się odzyskać, więc ktoś musiałby to wywieźć i trzeba by kupić nowy. Lepiej więc niech taki fachowiec zbuduje coś konkretnego, zamiast ściany do rozbiórki - niechby dom, albo blok mieszkalny. Później przyjdzie specjalista (z PiS-u:)) i oceni czy to się nadaje, czy nie. Jak się nadaje - to dyplom, a jak nie - do poprawy, albo rozbiórki. Jakby jeszcze kazać aspirującym do godności fachowca budowlańcom płacić za materiały do szkolenia (czyli cegły, beton, pręty, itp.), no i oczywiście trzeba zapłacić specjaliście (z PiS-u:)), to można by tym sposobem wybudować niejeden budynek. Ho, ho - toż to cały program mieszkanie+ można by za darmo przeprowadzić! Budynki tych, którzy dostali dyplom można by nawet sprzedawać na wolnym rynku w cenie dwukrotnie wyższej, te z uwagami, ale ocenione na "dostateczne" szły by na 500+, a te grożące zawaleniem - które wyszły spod ręki zdobywcy pały zostałyby do zasiedlenia dla bezdomnych. Polska Ludowa od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 W zasadzie istnieje coś takiego jak Izba rzemieślnicza oraz pojęcia czeladnik i mistrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts