Kaizen 01.08.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Deweloperzy to raz, że jadą zazwyczaj po taniości - najtańsze parametry, jakie spełnią wymogi prawne i najtańsze materiały które jeszcze hurtowo kupują taniej. No i robocizna też dosyć tania, bo kupują "hurtem". Ale jest też kwestia marketingu i pozycjonowania produktu. To, że się chwali że "możesz mieć dom już za xxx zł" nie świadczy, że to dobra cena. Może tak wycenił domek, którego nikt nie chce - bo przy śmietniku, przepompowni ścieków czy jeszcze z jakimiś wadami. Nawet, jak na nim nie(wiele) zarobi, to pokryje mu chociaż częściowo koszty, które i tak musiał ponieść dla całego osiedla - np. przyłącze wody, kanalizacji, drogi czy zakupu dużej działki. Byle sprzedać drożej, niż koszt zbudowania samego budynku - i już ma to dla niego sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 01.08.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Jestem (prawie) pewien, że na którymś filmie było, że to koszt materiałów na cały dom do stanu deweloperskiego. Jak samo SSO, to żadna rewelacja - sam o drobny tysiąc tylko przekroczyłem (jeżeli mowa o samym domu - bez przyłączy, projektu itd. - same prace budowlane + materiał SSO). Z kolei 90K robocizna SSO? Na stronie przy kosztorysie jest stwierdzenie (IMO słuszne) że 30K zł za SSO przy założeniu, że wiązary montuje ich producent, to godziwa cena dla obydwu stron. Ale jak tak popatrzyłem na ceny, to są jakieś dumpingowe. Np. teraz jestem na etapie elektryki. Mnie materiały kosztowały lekko ponad 5K zł (może coś zostanie, ale to ze 200-300 zł warte będzie). A to jeszcze bez rozdzielni i osprzętu (ale z WLZ i kabelkami ziemnymi do domofonu, furtki i bramy). A tam niby cała elektryka (materiał + robocizna) ma kosztować 5K zł. U Huberta wyszło 61k, w tym drugim 67k Nie do deweloperskiego a do SSO. Przecież widać na filmie w jakim stanie zostawia dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.08.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Deweloperzy to raz, że jadą zazwyczaj po taniości - najtańsze parametry, jakie spełnią wymogi prawne i najtańsze materiały które jeszcze hurtowo kupują taniej. No i robocizna też dosyć tania, bo kupują "hurtem".. Guzik prawda ... Nie wolno stosowac rur szarych w ziemii , minimum wyjście z domu kanalizacji to fi160 (tak mówią przepisy) , styropian EPS100 pod płytą ? Ciekawy jestem skąd ceryfikat Co do robocizny jest tańsza , bo brygady mają "obniżoną jakość" wykonania usługi. U mnie ten sam tynkarz co robił dla dewlopera stosował tynki Nidę a u dewelopera najtańszy dostępny (chyba Kreisel) i też zbytnio nie przejmowali się wygładzaniem ścian i równaniem , bo później i tak sobie inwestor zrobi gładzie ... WYlewkarz., U mnie 6-7cm wylewski , włókna rozproszone , plastyfikator , dobry żwirr. U dewelopera 4-5cm wylewka , bez włókien , bez plastyfikatora , piasek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 01.08.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Mnie materiały kosztowały łącznie 5 tyś same kable i rozdzielnia 2,6 tyś, reszta to kable pod WLZ i bramę, oraz gniazdka ok 1 tyś. Więc 5 tyś to chyba bez robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 01.08.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Wszystkie ceny są podane bez robocizny. Jest jasno napisane że to cena za materiały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Wszystkie ceny są podane bez robocizny. Jest jasno napisane że to cena za materiały! http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394088 Źródło Wyraźnie jest napisane, że to razem z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 07.08.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 No to wystarczy pewnie poszukać, ale jak chce się porządny dom, to oszczędzanie na materiałach i robociźnie pewnie nie wyjdzie na dobre takiej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 18.11.2017 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Wczoraj pękła magiczna kwota 200 tyś, brakuje mi jeszcze kuchni ok.15 tyś, no i mebelków dla syna.Będąc wczoraj w markecie Castor..... widziałem kuchnie za 1000zł, mnie niestety metr bieżący kosztuje więcej:]Jednak gdyby nie udziwnienia i droższe materiały zmieściłbym się w 200 tyś.Jadę na budowę coś jeszcze w łazience porobić.Realny termin zamieszkania to jeszcze w tym roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 18.11.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Wczoraj pękła magiczna kwota 200 tyś, brakuje mi jeszcze kuchni ok.15 tyś, no i mebelków dla syna. Będąc wczoraj w markecie Castor..... widziałem kuchnie za 1000zł, mnie niestety metr bieżący kosztuje więcej:] Jednak gdyby nie udziwnienia i droższe materiały zmieściłbym się w 200 tyś. Jadę na budowę coś jeszcze w łazience porobić. Realny termin zamieszkania to jeszcze w tym roku:) Kolego jeśli to nie tajemnica, to jaki projekt domu zrealizowałeś w tej cenie?. Domyślam się, że pewnie wykończeniówkę robiłeś sam, bo inaczej chyba byś się w tej kwocie nie zmieścił. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 19.11.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Projekt indywidualny,z użytkowym poddaszem z racji że posiadamy mała działkę, gdyby nie to to byłby parterowy.Praktycznie całość od rozbiórki budynku który stał na działce robiłem sam z pomocą kumpla.Żeby nie było że to kumplowi zapłaciłem za spędzony czas.Normalnie jakbym miał zlecić sprawdzonym ekipom musiałbym dołożyć do interesu z 80 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 19.11.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Zapomniałem dodać dom do 100m dokładnie 98m2, z racji tego że mogę odliczyć część VAT'u.Największe oszczędności na budowie można poczynić na etapie projektu. Należy wybierać takie rozwiązania i technologie, które będą łatwe i szybkie w budowie.Nie robiłem jedynie wylewek, tynków i dachu- doświadczenie samorobaZapłaciłem odpowiednio 1050zł,4500 zl i 6200 za robociznę tych etapów, oszczędzając swoje siły i jakże cenny urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 19.11.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Projekt indywidualny,z użytkowym poddaszem z racji że posiadamy mała działkę, gdyby nie to to byłby parterowy. Praktycznie całość od rozbiórki budynku który stał na działce robiłem sam z pomocą kumpla. Żeby nie było że to kumplowi zapłaciłem za spędzony czas. Normalnie jakbym miał zlecić sprawdzonym ekipom musiałbym dołożyć do interesu z 80 tyś. Czyli tak jak myślałem. Gratuluję siły i determinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 27.01.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wiem ze.temat juz starszy ale widze ze jest tu duzo ludzi ktorzy juz wybudowali i sie znaja na rzeczy Potrzebuje porady dom okolo 140m2 jest ssz Chcialbym wykonczyc parter i zamieszkac a mieszkanie w bloku wynajac i dokonczyc poddasze powoli Parter ma 61m2 pu +30m2 garaz z kotlownia na ekogroszek bedzie 100%podlogowki w calym dom. No moze nie w garazu i kotlowni czytalem ze tam duzo osob nie robi Nie bedzie wentylacji mechanicznej Na Podloge 12cm styro tyle moge dac maksymalnie Zrobione: -podlaczony prad taryfa g11 - instalacja elektryczna parter -tylki na parterze -kanalizacja w chudym betonie czyli glowne podejscia Do zrobienia : -instalacja co i woda nie bedzie gazu w domu -piec na ekogroszek -100%podlogowka bez grzejnikow 10- 12 cm styropianu bez garazu i kotlowni chyba niepotrzeba tam podlogowki -wylewki -gladzie gipsowe na tynk cem -wapienny -posadzki chyba kafelki w.calym domu -Ocieplenie poddasza aby tylko zamieszkac na parterze -podlaczenie do kanalizacji okolo 10m Podlaczenie do wodociagu okolo 20m I tu moje pytanie ile moze kosztowac mniej wiecej wykonczenie tych 61m2 z aktualnego stanu do stanu aby mozna bylo zamieszkac? Link do rzutu z projektu http://wyslijto.pl/plik/gneg5szkcw Wiatrolap. 3.5m2 Przedpokoj. 4.7m2 Pokol dzienny. 19.7m2 Kuchnia. 10m2 Spizarnia. 4.5m2 Wc. 1.4m2 Lazienka. 3.6m2 Przedpokoj. 4.2m2 Korytarz. 1.4m2 Pokoj. 10.7m2 Z gory dziekuje Edytowane 29 Stycznia 2019 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 28.01.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Napisz jakie masz pomieszczenia na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 28.01.2019 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Dopisalem do watku wyzej Edytowane 29 Stycznia 2019 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 29.01.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Nikt nic niedoradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.01.2019 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam wiem ze.temat juz starszy ale widze ze jest tu duzo ludzi ktorzy juz wybudowali i sie znaja na rzeczy Potrzebuje porady dom okolo 140m2 jest ssz Chcialbym wykonczyc parter i zamieszkac a mieszkanie w bloku wynajac i dokonczyc poddasze powoli Parter ma 61m2 pu +30m2 garaz z kotlownia na ekogroszek bedzie 100%podlogowki w calym dom. No moze nie w garazu i kotlowni czytalem ze tam duzo osob nie robi Nie bedzie wentylacji mechanicznej Na Podloge 12cm styro tyle moge dac maksymalnie Zrobione: -podlaczony prad taryfa g11 - instalacja elektryczna parter -tylki na parterze -kanalizacja w chudym betonie czyli glowne podejscia Do zrobienia : -instalacja co i woda nie bedzie gazu w domu -piec na ekogroszek -100%podlogowka bez grzejnikow 10- 12 cm styropianu bez garazu i kotlowni chyba niepotrzeba tam podlogowki -wylewki -gladzie gipsowe na tynk cem -wapienny -posadzki chyba kafelki w.calym domu -Ocieplenie poddasza aby tylko zamieszkac na parterze -podlaczenie do kanalizacji okolo 10m Podlaczenie do wodociagu okolo 20m I tu moje pytanie ile moze kosztowac mniej wiecej wykonczenie tych 61m2 z aktualnego stanu do stanu aby mozna bylo zamieszkac? [ATTACH=CONFIG]425681[/ATTACH] Link do rzutu z projektu http://wyslijto.pl/plik/gneg5szkcw Wiatrolap. 3.5m2 Przedpokoj. 4.7m2 Pokol dzienny. 19.7m2 Kuchnia. 10m2 Spizarnia. 4.5m2 Wc. 1.4m2 Lazienka. 3.6m2 Przedpokoj. 4.2m2 Korytarz. 1.4m2 Pokoj. 10.7m2 Z gory dziekuje Znajdź firmę w okolicy co robi stan deweloperski i wyceń wszystko. Moje uwagi: tynki cementowe i gładzie wyjdą dwa razy drożej niż gipsowe, więc po co? Widzę, że tynki już masz, to może nie wszędzie te gładzie? Kocioł na ekogroszek to kocioł na węgiel. Kto dzisiaj pakuje się w takie coś? Brak wentylacji mechanicznej - i co za 2 lata Twój dom nie będzie spełniał norm, trochę głupio inwestować dorobek życia w coś co od początku będzie gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 30.01.2019 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Tak mam tynki ale nie sa idealne wiec musi byc gladz jeszcze Kociol na wegiel bedzie tymczasowo pozniej planuje pompe ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2019 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Tak mam tynki ale nie sa idealne wiec musi byc gladz jeszcze Kociol na wegiel bedzie tymczasowo pozniej planuje pompe ciepla Rozumiem, że komin też będzie tymczasowy, później go rozbierzesz i sprzedasz na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2019 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Tak mam tynki ale nie sa idealne wiec musi byc gladz jeszcze Kociol na wegiel bedzie tymczasowo pozniej planuje pompe ciepla Tymczasowe rzeczy zostają na lata , bo szkoda wywalić jak się już zapłaciło. Dodatkowo podłączenie kotła i cała kotłownia tez za darmo nie jest Kotłownia oparta na pompie ciepła PW będzie o kilka tysięcy droższa niż oparta na nowoczesnym kotłe na ekogroszek z podajnikiem a jak policzy się cenę kominka to wyjdzie niemalże zbliżona kwota .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts