Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EZS

Recommended Posts

Wymysliłam sobie danie dla przyjaciół. Widziałam w biedronce ciasto francuskie. I pomyslałam - jakby tak zrobić farsz. Ale jak się go robi???? Ma być na ostro, mięsny. Co można włożyć do takiego ciasta francuskiego?

Tylko, żeby to zrobić łatwo i szybko i żeby było dobre :D.....

A. wróciłam raz jeszcze do wątku DPSi, tam byla tarta z francuskiego. W ostatecznosci, ale wolałabym jakieś pierozki :)

Edytowane przez EZS

Pytanie co prawda do Chefa ale jakoś na razie go niema.

Co można włożyć do ciasta francuskiego? Prawie wszystko byle nie było za mokre bo na styku z farszem ciasto się nie dopiecze.

Najprostsze z możliwych rozwiązanie to dać pokrojoną wędlinę, dodać tartego żółtego sera zakleić w ciasto i pierożki gotowe.

Mięsny farsz też nie problem. Zmielone mięso trzeba podsmażyć, dodatki mogą być rozmaite, cebulka, pieczarki, przecier pomidorowy co Ci wena podpowie. Jeśli ma być w cieście francuskim to istotne żeby odparować farsz. Musi być w miarę suchy bo inaczej warstwa surowizny wyjdzie. Piec w mocno gorącym piekarniku, ot i cała filozofia.

Pytanie co prawda do Chefa ale jakoś na razie go niema.

Co można włożyć do ciasta francuskiego? Prawie wszystko byle nie było za mokre bo na styku z farszem ciasto się nie dopiecze.

Najprostsze z możliwych rozwiązanie to dać pokrojoną wędlinę, dodać tartego żółtego sera zakleić w ciasto i pierożki gotowe.

Mięsny farsz też nie problem. Zmielone mięso trzeba podsmażyć, dodatki mogą być rozmaite, cebulka, pieczarki, przecier pomidorowy co Ci wena podpowie. Jeśli ma być w cieście francuskim to istotne żeby odparować farsz. Musi być w miarę suchy bo inaczej warstwa surowizny wyjdzie. Piec w mocno gorącym piekarniku, ot i cała filozofia.

Cześć G.N.

smakowity ten wątek ....ale ja nie o tym.Zaniepokoiło mnie coś ,więc jak chcesz to mi odpowiedz w wątku kominek w domu drewnianym

pozdro

oh, ci budowlani napaleńcy

Nie rozumieją, że takie pierożki mogą być ważniejsze, niż kominek, szczególnie jeżeli się ich nie umie zrobić ;)

Kiełbasa i ser - OK. W sam raz na moje mozliwości.

Mielone mieso tak, ale coś mi chodzi po głowie taki farsz pasztetowy - z bułką, migdałami....

oh, ci budowlani napaleńcy

Nie rozumieją, że takie pierożki mogą być ważniejsze, niż kominek, szczególnie jeżeli się ich nie umie zrobić ;)

Kiełbasa i ser - OK. W sam raz na moje mozliwości.

Mielone mieso tak, ale coś mi chodzi po głowie taki farsz pasztetowy - z bułką, migdałami....

no wiesz Ewa , masz rację w 100%.

natomiast cieszę ,że uganiając się za G.N. tu trafiłem (W zbożnym celu - coby mu się pierożki razem z chatą nie przypaliły ...)

eniu dzięki za troskę ale stresować się nie musisz. Odpisałem Ci co i jak w stosownym wątku

...ale coś mi chodzi po głowie taki farsz pasztetowy - z bułką, migdałami....
Co Cie powstrzymuje?pasztet rzecz prosta jak budowa cepa i dosyć duża dowolność może być.

Przykładowo: podsmażasz wątróbkę, mięso, cebulę, mile widziany wędzony boczek albo kawałek słoninki. Wszystko zmiksować (jedni lubią jak najdrobniej, inni tak żeby małe grudki były - kwestia gustu) do tego jajko, sól, pieprz czosnek, inne przyprawy jak papryka czy korzenne wedle gustu i własnego smaku. Do rynienki i do pieca na godzinkę i gotowe. Z bułką? Można dodać trochę tartej bułki do farszu żeby piła wilgoć. Do pasztetu nie daję, niektórzy dają namoczoną wcześniej w mleku, ale to raczej do pasztetowej. Ja wyznaję zasadę że jak mi ma d#p@ rosnąć to z czegoś dobrego a nie z buły, więc nie daję. A migdały? Pewnie. Płatki albo posiekane ciut bym je wcześniej przyrumienił na suchej patelni.

Edytowane przez G.N.

G.N. dzieki za przepis na pasztet - spróbuję! i napcham do tego ciasta i.... mam nadzieję, że da się zjeść

cyma2704 - kabanosy.. nie za suche? A jakby tak frankfurterki? Muszę przemyslec.

moim popisowym daniem jest zawijaniec z pieczarkami i serem mozzarelą( tą do zapiekania - to ta nie w serwatce)

Podsmażam pieczarki z cebulką i jak lekko przestygną dodaję roztrzepane jajko celem sklejenia produktów ......można przygotować dzien wcześniej lub zamrozić .........potem rozkładam na ciescie francuskim ,kładę plastry mozzareli - zawijam jak makowiec -wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i na 20 minut do pieca 180st -na stole kroję w plastry

Lubie też ciasto francuskie mrożone w kawałkach ....wtedy dla kazdego gościa mam jedną porcję ( lekko rozwałkowuję i składam jak kopertę )

A jak nie mam nic do kawy ....to wyjmuję plaster z zamrażarki,kroję na mniejsze kawałki ....na kazdym układam ćwiartkę jabłka , rodzynki ,orzechy ,troszkę cynamonu -sklejam w rożek-pierożek lub dowolny kształt i do pieca .......po 15 minutach wyjmuję gorące ciacho na słodko

Smacznego i nie bój sie eksperymentować :yes:

G.N. dzieki za przepis na pasztet - spróbuję! i napcham do tego ciasta i.... mam nadzieję, że da się zjeść

cyma2704 - kabanosy.. nie za suche? A jakby tak frankfurterki? Muszę przemyslec.

Witam,

nudą wieje na kominkach więc wracam do was .A jakby do tego kabanosa dołożyć śliwkę suszoną ,ale taką nie na wiór. A potem to upiec w piecu chlebowym ....

pozdro.

Ja robię tak:

Ucieram biały ser z mozzarellą (można też dać samej mozzarelli) i odrobiną śmietany. Doprawiam na pikantnie solą, pieprzem ziołowym i bazylią. Układam na blaszce płat ciasta (nie zdejmując ochronnego papieru), płat smaruję masą serową. Na niej układam plasterki pomidorów i posypuje solą, pieprzem i poszatkowaną świeżą bazylią. Wstawiam do piekarnika na ok pół godziny. Zimą pomidory najlepiej pozbawiać gniazd nasiennych bo są za wodniste.

polędwiczka wieprzowa (plaster) to przecież 3 min smażenia z każdej strony max. :)

Plastry polędwiczki przede wszystkim się nie rozbija tłuczkiem tylko dłonią. A soli na samym końcu. Należy kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz.

polędwiczka wieprzowa (plaster) to przecież 3 min smażenia z każdej strony max. :)

Plastry polędwiczki przede wszystkim się nie rozbija tłuczkiem tylko dłonią. A soli na samym końcu. Należy kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz.

No tak, ale jakby dłonią przy...uderzył to raczej nikt by się nie najadł! ;)

Tyle, że ja po rozcięciu wcale nie rozbijam - a recept na kruchość widziałem w grom.I nie wiem , która jest prawdziwa?

Elfir -dopierom przeczytał podpis w stopce... stawiasz klocek..? ;)

Mały, bo ty te polędwiczki chcesz w calości a nie pokrojone w plastry?

Bo w plastry, to jak Elfir pisze - plastry dość grube, odrobinę rozciapać i na gorący tłuszcz. I od razu na stół.

Dlatego ich nie lubię, nie da się zrobić na zapas...

Od biedy mojaj mama robi jak kotlet schabowy, ale ani to dobre ani ładne ;)

Z serem ciasto ma jeden mankament - na 12 osób musiałabym tych placków upiec ze 4. Muszę czymś wypchac. Na razie mam zakupione: ser mozarella, trochę frankfurterek, pieczarki, boczek. Jutro zaczynam mysleć...

moim popisowym daniem jest zawijaniec z pieczarkami i serem mozzarelą( tą do zapiekania - to ta nie w serwatce)

Podsmażam pieczarki z cebulką i jak lekko przestygną dodaję roztrzepane jajko celem sklejenia produktów ......można przygotować dzien wcześniej lub zamrozić .........potem rozkładam na ciescie francuskim ,kładę plastry mozzareli - zawijam jak makowiec -wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i na 20 minut do pieca 180st -na stole kroję w plastry

Lubie też ciasto francuskie mrożone w kawałkach ....wtedy dla kazdego gościa mam jedną porcję ( lekko rozwałkowuję i składam jak kopertę )

A jak nie mam nic do kawy ....to wyjmuję plaster z zamrażarki,kroję na mniejsze kawałki ....na kazdym układam ćwiartkę jabłka , rodzynki ,orzechy ,troszkę cynamonu -sklejam w rożek-pierożek lub dowolny kształt i do pieca .......po 15 minutach wyjmuję gorące ciacho na słodko

Smacznego i nie bój sie eksperymentować :yes:

Ew-ka

do kitu ten twój przepis !

zrobiłem jak kazałaś ,napracowałem się jak "gupi" ,wszystko pięknie spakowane ,piekarnik sie nagrzewa ....

dzwonek do drzwi - sąsiadka z nowina ,

wracam,a...

Didu z Ramzesem kończą posiłek (D. to kotka R. - kocur)

do d...y z takim przepisem.....

:):)

Ja też robiłam eksperymenty w sobotę.

No więc cisto francuskie wyszło najlepsze z frankfurterką.

Pieczarki były takie sobie. mozzarella wypłynęła i nie było jej wcale. Żwykły żółty ser tak sobie. Ale frankfurterki poszły wszystkie. Wystarczy je z lekka zawinąć w kawałek ciasta i jest OK