EZS 02.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Wymysliłam sobie danie dla przyjaciół. Widziałam w biedronce ciasto francuskie. I pomyslałam - jakby tak zrobić farsz. Ale jak się go robi???? Ma być na ostro, mięsny. Co można włożyć do takiego ciasta francuskiego? Tylko, żeby to zrobić łatwo i szybko i żeby było dobre ..... A. wróciłam raz jeszcze do wątku DPSi, tam byla tarta z francuskiego. W ostatecznosci, ale wolałabym jakieś pierozki Edytowane 2 Stycznia 2011 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 03.01.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Pytanie co prawda do Chefa ale jakoś na razie go niema. Co można włożyć do ciasta francuskiego? Prawie wszystko byle nie było za mokre bo na styku z farszem ciasto się nie dopiecze.Najprostsze z możliwych rozwiązanie to dać pokrojoną wędlinę, dodać tartego żółtego sera zakleić w ciasto i pierożki gotowe.Mięsny farsz też nie problem. Zmielone mięso trzeba podsmażyć, dodatki mogą być rozmaite, cebulka, pieczarki, przecier pomidorowy co Ci wena podpowie. Jeśli ma być w cieście francuskim to istotne żeby odparować farsz. Musi być w miarę suchy bo inaczej warstwa surowizny wyjdzie. Piec w mocno gorącym piekarniku, ot i cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.01.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Pytanie co prawda do Chefa ale jakoś na razie go niema. Co można włożyć do ciasta francuskiego? Prawie wszystko byle nie było za mokre bo na styku z farszem ciasto się nie dopiecze. Najprostsze z możliwych rozwiązanie to dać pokrojoną wędlinę, dodać tartego żółtego sera zakleić w ciasto i pierożki gotowe. Mięsny farsz też nie problem. Zmielone mięso trzeba podsmażyć, dodatki mogą być rozmaite, cebulka, pieczarki, przecier pomidorowy co Ci wena podpowie. Jeśli ma być w cieście francuskim to istotne żeby odparować farsz. Musi być w miarę suchy bo inaczej warstwa surowizny wyjdzie. Piec w mocno gorącym piekarniku, ot i cała filozofia. Cześć G.N. smakowity ten wątek ....ale ja nie o tym.Zaniepokoiło mnie coś ,więc jak chcesz to mi odpowiedz w wątku kominek w domu drewnianym pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.01.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Cześć G.N. smakowity ten wątek ....ale ja nie o tym.Zaniepokoiło mnie coś ,więc jak chcesz to mi odpowiedz w wątku kominek w domu drewnianym pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.01.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 oh, ci budowlani napaleńcy Nie rozumieją, że takie pierożki mogą być ważniejsze, niż kominek, szczególnie jeżeli się ich nie umie zrobić Kiełbasa i ser - OK. W sam raz na moje mozliwości. Mielone mieso tak, ale coś mi chodzi po głowie taki farsz pasztetowy - z bułką, migdałami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.01.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 oh, ci budowlani napaleńcy Nie rozumieją, że takie pierożki mogą być ważniejsze, niż kominek, szczególnie jeżeli się ich nie umie zrobić Kiełbasa i ser - OK. W sam raz na moje mozliwości. Mielone mieso tak, ale coś mi chodzi po głowie taki farsz pasztetowy - z bułką, migdałami.... no wiesz Ewa , masz rację w 100%. natomiast cieszę ,że uganiając się za G.N. tu trafiłem (W zbożnym celu - coby mu się pierożki razem z chatą nie przypaliły ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 03.01.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 (edytowane) eniu dzięki za troskę ale stresować się nie musisz. Odpisałem Ci co i jak w stosownym wątku ...ale coś mi chodzi po głowie taki farsz pasztetowy - z bułką, migdałami.... Co Cie powstrzymuje?pasztet rzecz prosta jak budowa cepa i dosyć duża dowolność może być. Przykładowo: podsmażasz wątróbkę, mięso, cebulę, mile widziany wędzony boczek albo kawałek słoninki. Wszystko zmiksować (jedni lubią jak najdrobniej, inni tak żeby małe grudki były - kwestia gustu) do tego jajko, sól, pieprz czosnek, inne przyprawy jak papryka czy korzenne wedle gustu i własnego smaku. Do rynienki i do pieca na godzinkę i gotowe. Z bułką? Można dodać trochę tartej bułki do farszu żeby piła wilgoć. Do pasztetu nie daję, niektórzy dają namoczoną wcześniej w mleku, ale to raczej do pasztetowej. Ja wyznaję zasadę że jak mi ma d#p@ rosnąć to z czegoś dobrego a nie z buły, więc nie daję. A migdały? Pewnie. Płatki albo posiekane ciut bym je wcześniej przyrumienił na suchej patelni. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez G.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 03.01.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ulubione u mnie kabanosy w cieście francuskim. Ciasto pokroić na kwadraty 5x5cm, posmarować keczupem i położyć 6-7cm kawałek kabanosa. Zlepić tylko 2 przeciwległe brzegi. Można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem, ziołami, czym kto lubi. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.01.2011 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 G.N. dzieki za przepis na pasztet - spróbuję! i napcham do tego ciasta i.... mam nadzieję, że da się zjeść cyma2704 - kabanosy.. nie za suche? A jakby tak frankfurterki? Muszę przemyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.01.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 moim popisowym daniem jest zawijaniec z pieczarkami i serem mozzarelą( tą do zapiekania - to ta nie w serwatce) Podsmażam pieczarki z cebulką i jak lekko przestygną dodaję roztrzepane jajko celem sklejenia produktów ......można przygotować dzien wcześniej lub zamrozić .........potem rozkładam na ciescie francuskim ,kładę plastry mozzareli - zawijam jak makowiec -wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i na 20 minut do pieca 180st -na stole kroję w plastry Lubie też ciasto francuskie mrożone w kawałkach ....wtedy dla kazdego gościa mam jedną porcję ( lekko rozwałkowuję i składam jak kopertę ) A jak nie mam nic do kawy ....to wyjmuję plaster z zamrażarki,kroję na mniejsze kawałki ....na kazdym układam ćwiartkę jabłka , rodzynki ,orzechy ,troszkę cynamonu -sklejam w rożek-pierożek lub dowolny kształt i do pieca .......po 15 minutach wyjmuję gorące ciacho na słodko Smacznego i nie bój sie eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.01.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 G.N. dzieki za przepis na pasztet - spróbuję! i napcham do tego ciasta i.... mam nadzieję, że da się zjeść cyma2704 - kabanosy.. nie za suche? A jakby tak frankfurterki? Muszę przemyslec. Witam, nudą wieje na kominkach więc wracam do was .A jakby do tego kabanosa dołożyć śliwkę suszoną ,ale taką nie na wiór. A potem to upiec w piecu chlebowym .... pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Ja robię tak: Ucieram biały ser z mozzarellą (można też dać samej mozzarelli) i odrobiną śmietany. Doprawiam na pikantnie solą, pieprzem ziołowym i bazylią. Układam na blaszce płat ciasta (nie zdejmując ochronnego papieru), płat smaruję masą serową. Na niej układam plasterki pomidorów i posypuje solą, pieprzem i poszatkowaną świeżą bazylią. Wstawiam do piekarnika na ok pół godziny. Zimą pomidory najlepiej pozbawiać gniazd nasiennych bo są za wodniste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 To i ja się podłączę - jak sprawić, żeby polędwiczki w borowikach były kruche? Raczej szybko podsmażyć , a potem dusić czy inaczej jakoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 polędwiczka wieprzowa (plaster) to przecież 3 min smażenia z każdej strony max. Plastry polędwiczki przede wszystkim się nie rozbija tłuczkiem tylko dłonią. A soli na samym końcu. Należy kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.01.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 polędwiczka wieprzowa (plaster) to przecież 3 min smażenia z każdej strony max. Plastry polędwiczki przede wszystkim się nie rozbija tłuczkiem tylko dłonią. A soli na samym końcu. Należy kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz. No tak, ale jakby dłonią przy...uderzył to raczej nikt by się nie najadł! Tyle, że ja po rozcięciu wcale nie rozbijam - a recept na kruchość widziałem w grom.I nie wiem , która jest prawdziwa? Elfir -dopierom przeczytał podpis w stopce... stawiasz klocek..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2011 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Stawiam klocka - w jaki sposób? Zajrzyj to się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.01.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Mały, bo ty te polędwiczki chcesz w calości a nie pokrojone w plastry? Bo w plastry, to jak Elfir pisze - plastry dość grube, odrobinę rozciapać i na gorący tłuszcz. I od razu na stół. Dlatego ich nie lubię, nie da się zrobić na zapas... Od biedy mojaj mama robi jak kotlet schabowy, ale ani to dobre ani ładne Z serem ciasto ma jeden mankament - na 12 osób musiałabym tych placków upiec ze 4. Muszę czymś wypchac. Na razie mam zakupione: ser mozarella, trochę frankfurterek, pieczarki, boczek. Jutro zaczynam mysleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 05.01.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 U mnie te kabanosy są ulubione, rzeczywiście są dość suche. Stosuję różne kiełbaski, nawet typu wiejskiego w plasterkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.01.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 moim popisowym daniem jest zawijaniec z pieczarkami i serem mozzarelą( tą do zapiekania - to ta nie w serwatce) Podsmażam pieczarki z cebulką i jak lekko przestygną dodaję roztrzepane jajko celem sklejenia produktów ......można przygotować dzien wcześniej lub zamrozić .........potem rozkładam na ciescie francuskim ,kładę plastry mozzareli - zawijam jak makowiec -wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i na 20 minut do pieca 180st -na stole kroję w plastry Lubie też ciasto francuskie mrożone w kawałkach ....wtedy dla kazdego gościa mam jedną porcję ( lekko rozwałkowuję i składam jak kopertę ) A jak nie mam nic do kawy ....to wyjmuję plaster z zamrażarki,kroję na mniejsze kawałki ....na kazdym układam ćwiartkę jabłka , rodzynki ,orzechy ,troszkę cynamonu -sklejam w rożek-pierożek lub dowolny kształt i do pieca .......po 15 minutach wyjmuję gorące ciacho na słodko Smacznego i nie bój sie eksperymentować Ew-ka do kitu ten twój przepis ! zrobiłem jak kazałaś ,napracowałem się jak "gupi" ,wszystko pięknie spakowane ,piekarnik sie nagrzewa .... dzwonek do drzwi - sąsiadka z nowina , wracam,a... Didu z Ramzesem kończą posiłek (D. to kotka R. - kocur) do d...y z takim przepisem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.01.2011 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 :) Ja też robiłam eksperymenty w sobotę. No więc cisto francuskie wyszło najlepsze z frankfurterką. Pieczarki były takie sobie. mozzarella wypłynęła i nie było jej wcale. Żwykły żółty ser tak sobie. Ale frankfurterki poszły wszystkie. Wystarczy je z lekka zawinąć w kawałek ciasta i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.