martika30 14.01.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Moja propozycja do "trójkąta'" przy wejściu to hortensja pnąca. Jest nie kłopotliwa lubi cień nie potrzebuje podpór aby się piąć po ścianie, więc śnieg jej nic nie zrobi. Pięknie pachnie i była by dobrym tłem dla kolorowych kwiatów. Jest bardzo dekoracyjna więc nadawała by się na front domu. Jeśli chodzi o resztę ogrodu to obsadziła bym mur betonowy jakimś pnączem nawet jakiś groszek pachnący, zanim się tam zagęści zieleń, klony palmowe wyglądają ślicznie na tle iglaków. To tak na szybko. Jutro chętnie jeszcze pomyśle. Zimą jedyne co można w ogrodzie to rozplanować prace na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 klony palmowe sa kaprysne i wrazliwe.a procz hortensji, IMHO ladniejszym pnaczem jest przywarka japonska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.01.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 pewnie że pnącze na ścianę to efektowny pomysł. Tyle ,że rzadko kto decyduje się na to w cieniu, gdzie i tak jest wilgotna ściana. Znam badania które mówią że pnącza nie robią krzywdy zdrowym ścianom, ale nie che mi się przekonywać nikogo że napewno tak jest. Sama też pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 17.01.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 pewnie że pnącze na ścianę to efektowny pomysł. Tyle ,że rzadko kto decyduje się na to w cieniu, gdzie i tak jest wilgotna ściana. Znam badania które mówią że pnącza nie robią krzywdy zdrowym ścianom, ale nie che mi się przekonywać nikogo że napewno tak jest. Sama też pewności nie mam. Pnącza wręcz osuszają scianą i osłaniają ją liśćmi przed wilgocią Borkowski to badał i wszystko jest naukowo potwierdzone No ale ludowe przekonania i legendy są silniejsze niż "szkiełko i oko" - ja tez znam ten problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Borowki z SGGw? Wiem, był moim profesorem wszystkie konsultacje robił do magisterki mi Borowski ( choć oficjalnie promotora miałam Wałęzę). Ale na fakultetach sam przyznawał że jak ściana ma stary tynk, czy grzyb to pnącze jej nie pomoże, a wręcz odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 17.01.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Borowki z SGGw? Wiem, był moim profesorem wszystkie konsultacje robił do magisterki mi Borowski ( choć oficjalnie promotora miałam Wałęzę). Ale na fakultetach sam przyznawał że jak ściana ma stary tynk, czy grzyb to pnącze jej nie pomoże, a wręcz odwrotnie. Jacek Borowski z Sggw - miałem pisać u niego magisterkę ale w końcu wyszło inaczej... Jak tynk jest spękany lub źle połozony to korzenie wnikają w spękania i faktycznie go niszczą - na właściwym tynku nie ma problemu Problemem mogą byc tez tynki na styropianie - jak stare pnącze nabierze z biegiem lat dużej wagi a styropian jest słabo przytwierdzony do ściany to tynk może się oderwać pod ciężarem pnącza wraz ze styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 17.01.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 U mnie na razie jest styropian i zaciągnięte klejem. Ale jest to warstwa 20cm styro i bałabym się, że może kiedyś coś się stać... Nie bałabym się, o mur, ale o styropian. Chyba, że zrobić pergolę czy jakąś konstrukcje na te pnącza, wtedy by był prześwit pomiędzy pnączem a murem.Muszę w końcu siąść i wyrysować Wasze propozycje do trójkąta i coś na rabatę... I widzę, że skalniak przy tarasie też cały do zrobienia na nowo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 18.01.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 oj tak, moim zdaniem skalniak to jedno z ważniejszych miejsc do przeróbki. Ale spokojnie, dasz radę. a4ogrody- chodzimy tymi samymi ścieżkami - najpierw koło blaszaka i magnolii, teraz w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 pnacza na ścianie są najwygodniejsze przy ścianach trójwarstwowych. wówczas największe bezpieczeństwo, że tynk nie spadnie razem z pnaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 18.01.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 a4ogrody- chodzimy tymi samymi ścieżkami - najpierw koło blaszaka i magnolii, teraz w internecie. ...i nawet Piaseczno jest bliskie nam obojgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 18.01.2011 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Wymyśliłam roślinki do trójkąta koło wejścia.... http://lh6.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TTX_dF2E0wI/AAAAAAAACJE/eXWpMnn0Kmc/s512/skanuj0008.jpg Mniej więcej taki zestaw roślin : Miłorząb Mariken w samym rogu, tak aby spadający śnieg go nie zniszczył... Baaardzo mi się spodobał, Parzydła pod ścianą, Pod oknem bergenia , rozchodnik, w kącie żurawka.Bergenia też w środku.... i korzeń, który już jest w "trójkącie"Trzmielina koło rynny i dalej przy brzegu , wzdłuż alejki ciemierniki...Gdzieniegdzie z jedna czy dwie funki....Mam kamienie, ale beż przesady i z rozwagą.... aby nie przedobrzyć...Do zadarnienia kopytnik, albo wysypię korą... Nie mam pojęcia co lepiej.... Co Wy na taką propozycje??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oogrodniczka 19.01.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 miłorząb lubi słońce, więc w to miejsce się nie nadaje. Pomyśl także nad ciemiernikami, są bardzo trujące, jeżeli masz dzieci, lub bywają w ogrodzie, to nie radziłabym. Jakie są wymiary tego trójkąta?, bo wydaje mi sę że rośliny powinny być "gęściej" posadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oogrodniczka 19.01.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Tutaj masz fajne zestawienie cieniolubnych: http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.01.2011 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Trójkąt jest mniej więcej równoboczny 4X4X4 metry. Miłorząb jest z wcześniejszych podpowiedzi. Ale z mądrej książki wynika, że może być sadzony tez w cieniu. Chodzi o odmianę Ginko biolba " Mariken" Ogrodniczka dzięki za linka. Fajna stronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.01.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Ogrodniczka dzięki za linka. Fajna stronka nie znałaś strony "naszego" Pinusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.01.2011 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Nieee pierwszy raz widzę... A kto to Pinus????? Ja wielu jeszcze stron nie znam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.01.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 ... A kto to Pinus????? .... ale koleżanka ma zaległości http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=1435976 właściciel szkółki, której podobała się ta stronka niestety już pół roku nic nie napisał, ale myślę , że podgląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.01.2011 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Niestety Jamles link nie wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.01.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 chyba tylko jak się jest nie zalogowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 19.01.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Miłorząb jest rośliną i na słońce i do cienia. Rozchodnik cienia nie zniesie. Z zimozielonych niskich wchodzi w rachubę choina kanadyjska (no. Jeddeloh' 'Cole's Prostrate') oraz mahonia. A jakie to jest parzydło. Jeżeli leśne to dorasta do 2 m i ma rozłożysty pokrój więc zagłuszy tego małego miłorzęba. Szczerze mówiąc zarówno parzydło jak i korzenie kojarzą mi się z dzikimi zakątkami ogrodu a nie z reprezentacyjna rabatą przy domu. Jeżeli podoba ci się miłorząb to z niego uczyń główny element ozdobny (może zamiast jednego - kompozycja z 3 miłorzębów szczepionych na różnych wysokościach?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts