Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Arniki :)

Recommended Posts

Moja propozycja do "trójkąta'" przy wejściu to hortensja pnąca. Jest nie kłopotliwa lubi cień nie potrzebuje podpór aby się piąć po ścianie, więc śnieg jej nic nie zrobi. Pięknie pachnie i była by dobrym tłem dla kolorowych kwiatów. Jest bardzo dekoracyjna więc nadawała by się na front domu. Jeśli chodzi o resztę ogrodu to obsadziła bym mur betonowy jakimś pnączem nawet jakiś groszek pachnący, zanim się tam zagęści zieleń, klony palmowe wyglądają ślicznie na tle iglaków. To tak na szybko. Jutro chętnie jeszcze pomyśle. Zimą jedyne co można w ogrodzie to rozplanować prace na wiosnę :)

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pewnie że pnącze na ścianę to efektowny pomysł. Tyle ,że rzadko kto decyduje się na to w cieniu, gdzie i tak jest wilgotna ściana. Znam badania które mówią że pnącza nie robią krzywdy zdrowym ścianom, ale nie che mi się przekonywać nikogo że napewno tak jest. Sama też pewności nie mam.

pewnie że pnącze na ścianę to efektowny pomysł. Tyle ,że rzadko kto decyduje się na to w cieniu, gdzie i tak jest wilgotna ściana. Znam badania które mówią że pnącza nie robią krzywdy zdrowym ścianom, ale nie che mi się przekonywać nikogo że napewno tak jest. Sama też pewności nie mam.

Pnącza wręcz osuszają scianą i osłaniają ją liśćmi przed wilgocią

Borkowski to badał i wszystko jest naukowo potwierdzone

No ale ludowe przekonania i legendy są silniejsze niż "szkiełko i oko" - ja tez znam ten problem...;)

Borowki z SGGw? Wiem, był moim profesorem wszystkie konsultacje robił do magisterki mi Borowski ( choć oficjalnie promotora miałam Wałęzę). Ale na fakultetach sam przyznawał że jak ściana ma stary tynk, czy grzyb to pnącze jej nie pomoże, a wręcz odwrotnie.

Borowki z SGGw? Wiem, był moim profesorem wszystkie konsultacje robił do magisterki mi Borowski ( choć oficjalnie promotora miałam Wałęzę). Ale na fakultetach sam przyznawał że jak ściana ma stary tynk, czy grzyb to pnącze jej nie pomoże, a wręcz odwrotnie.

Jacek Borowski z Sggw - miałem pisać u niego magisterkę ale w końcu wyszło inaczej...;)

Jak tynk jest spękany lub źle połozony to korzenie wnikają w spękania i faktycznie go niszczą - na właściwym tynku nie ma problemu

Problemem mogą byc tez tynki na styropianie - jak stare pnącze nabierze z biegiem lat dużej wagi a styropian jest słabo przytwierdzony do ściany to tynk może się oderwać pod ciężarem pnącza wraz ze styropianem

U mnie na razie jest styropian i zaciągnięte klejem. Ale jest to warstwa 20cm styro i bałabym się, że może kiedyś coś się stać... Nie bałabym się, o mur, ale o styropian. Chyba, że zrobić pergolę czy jakąś konstrukcje na te pnącza, wtedy by był prześwit pomiędzy pnączem a murem.

Muszę w końcu siąść i wyrysować Wasze propozycje do trójkąta i coś na rabatę...

I widzę, że skalniak przy tarasie też cały do zrobienia na nowo.....

Wymyśliłam roślinki do trójkąta koło wejścia....

http://lh6.ggpht.com/_K-fCOjG1kfo/TTX_dF2E0wI/AAAAAAAACJE/eXWpMnn0Kmc/s512/skanuj0008.jpg

Mniej więcej taki zestaw roślin : Miłorząb Mariken w samym rogu, tak aby spadający śnieg go nie zniszczył... Baaardzo mi się spodobał,

Parzydła pod ścianą,

Pod oknem bergenia , rozchodnik, w kącie żurawka.

Bergenia też w środku.... i korzeń, który już jest w "trójkącie"Trzmielina koło rynny i dalej przy brzegu , wzdłuż alejki ciemierniki...

Gdzieniegdzie z jedna czy dwie funki....

Mam kamienie, ale beż przesady i z rozwagą.... aby nie przedobrzyć...

Do zadarnienia kopytnik, albo wysypię korą... Nie mam pojęcia co lepiej....

Co Wy na taką propozycje???????

Miłorząb jest rośliną i na słońce i do cienia. Rozchodnik cienia nie zniesie. Z zimozielonych niskich wchodzi w rachubę choina kanadyjska (no. Jeddeloh' 'Cole's Prostrate') oraz mahonia. A jakie to jest parzydło. Jeżeli leśne to dorasta do 2 m i ma rozłożysty pokrój więc zagłuszy tego małego miłorzęba. Szczerze mówiąc zarówno parzydło jak i korzenie kojarzą mi się z dzikimi zakątkami ogrodu a nie z reprezentacyjna rabatą przy domu.

Jeżeli podoba ci się miłorząb to z niego uczyń główny element ozdobny (może zamiast jednego - kompozycja z 3 miłorzębów szczepionych na różnych wysokościach?).